Päivänsankaria hieman ujostutti kynttilöiden puhaltaminen, mutta mikä ihme se on, kun kymmenet ihmiset seuraavat silmä tarkkana, ja kamerat ja videot pyörivät ympärillä. Saatiin ne sitten puhalletuksi, kun äiti auttoi hiukan.
Meillä on ollut aina sellainen tapa, että järkkäämme nyyttäriperiaatteella juhlat kuin juhlat. Kaikilla on mukavasti ruoanlaiton taito hyppysissä ja näin ei myöskään ketään rasiteta liikaa kokkaamisen ja muun laittamisen kanssa. Tällä kertaa makeina tarjottavina oli tyttäreni Lindan anopin tekemä mehukas mansikkatäytekakku ja siskoni bravuuri sisältä pehmeän valuva suklaakakku. Äitini oli pyöräyttänyt mahtavan juurileivän - eikös olekin komea pötkö! Linda teki maukkaan pastasalaatin, jossa oli vaikka mitä sopivan suolaista: pekonia, aurinkokuivattuja tomaatteja, vihreitä oliiveja, basilikaa, paprikaa...Nam! Itse olen taas kova marinoimaan erityisesti juhlia varten, ja nyt tein sitruunamarinoitua lohta (ohje lopussa). Kaipasin tarjolle myös jotain silmäniloa, joten marinoin myös porkkanoita ja kesäkurpitsaa.
Jäi siinä hässäkässä kuvaamatta koko noutopöytä, mutta onneksi huomasin räpsäistä pari kuvaa etukäteen.
No niin, ja lopuksi vielä ohje tuolle lohelle.
SITRUUNAMARINOITU LOHI
n 800 g lohta, leikkaa ohuiksi siivuiksi ja lado tasaisesti vuokaan
vajaa rkl merisuolaa
3 rkl rosepippureita, murskaa ja sekoita suolan sekaan
nippu tilliä pilkottuna
Marinadi:
3/4 dl sitruunamehua
2 dl rypsiöljyä
1,5 tl sokeria
(monissa ohjeissa on myös etikkaa, mutta ei tarvitse sitä välttämättä)
Sirottele suola-pippuriseos ja tilli lohen päälle.
Sekoita marinadin ainekset ja lisää kalan päälle tasaisesti. Liikuttele hiukan kalasiivuja, niin että marinadi pääsee joka paikkaan.
Laita kelmu päälle, ja anna olla jääkaapissa 2-6 tuntia; itse pidin yön yli.
Sitruuna vaalentaa kalaa kypsentäessä.
Koristele annos haluamallasi tavalla, ja lisää tuoretta tilliä hiukan fressaamaan ulkoasua.
Aurinkoista viikon alkua kaikille!
Maarit
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti