maanantai 16. toukokuuta 2016

9 VINKKIÄ LOMAILUUN PALMASSA

Olen lomaillut Mallorcalla jo muutamia kertoja vuosien mittaan, ja tämä oli nyt ensimmäinen kerta, kun asuin aivan Palma de Mallorcan keskustassa. Tämän vuoksi kaupunkiin tutustuminen olikin jäänyt aiemmin hyvin pintapuoliseksi ja keskittynyt pääasiassa ostoskatujen läheisyyteen. Nyt näin tämän historiallisen kaupungin kauneuden ja monipuolisuuden aivan eri silmin. Keräsin tähän muutamia vinkkejä, joista voi olla hyötyä ja iloa omalle matkallesi:

1 - Asu keskustassa
Nimittäin jos haluat perehtyä kaupunkiin perinpohjin. Nähtävää on paljon: vanhan kaupungin kapeat kadut, ihanat parvekkeet, historiaa joka kulman takana, upeita kirkkoja, toreja ja aukioita, ihania liikkeitä, kahviloita ja ruokapaikkoja. Palmassa on pienen kaupungin tuntu, ja ainakin tähän ajankohtaan siellä oli myös suhteellisen vähän turisteja. Täältä käsin voi sitten tehdä retkiä ympäri kaunista Mallorcan saarta.
 Kaupungin halki rantaa kohden menee tämä kaunis katu, Passeig des Born, meille Hortensiakatu.

2 - Katsele ylöspäin 
Kaikki keskustan talot ovat matalia, korkeintaan 4-kerroksisia, ja yleisväritys on kauniin nuderoosa/beige. Pieniä parvekkeita. Kauniita ikkunoita. Goottilaisten historiallisten rakennusten kaaria. Kirkkojen kupoleita. Ja kaikki tämä useimmiten sinistä taivasta vasten, sillä aurinkoisia päiviä on kuulemma 300 vuodessa.
3 - Kurkistele pihoille ja porttikäytäviin
Sieltä löytyy kauniita sisäänkäyntejä koteihin, vehreyttä, upeaa ja tyylikästä arkkitehtuuria ja pihaputiikkeja.
4 - Kulje kujilla
Lähde rohkeasti kävelemään tyhjille kapeille kaduille, vaikkei siellä näy ristin sielua. Kujat ovat todella puhtaita, ja päällystetty vuosisatojen saatossa kiiltäviksi kävelyllä marmorikivellä. Koskaan ei voi tietää, miten viehättävä pikku kahvila odottelee sinua kulman takana...

5 - Etsi pieniä putiikkeja myös kujilta
Eniten meitä kiinnostivat pienet myymälät, joita ei näe muualla maailmassa. Ja niitä piisasi, myös varsinaisten ostoskatujen ulkopuolella. 
Ihana konsepti oli Palma Marketsilla: se ei ole varsinainen liike, vaan yhdistelmä kiinteistöbisnestä, sisustussuunnittelua ja muita visuaalisisia asumiseen liittyviä ratkaisuja. Sen yhteydessä oli pieni kahvila ja kaunis sisäpiha, missä voi nautiskella vaikka cafe con lechen parissa.


6 - Helli aistejasi - Banos Arabes 
Eli arabialainen kylpylä. Tämä rehevä pikku puisto ja arviolta yli tuhat vuotta sitten rakennetun kylpylän rauniot kaupungin reunalla on oiva paikka istahtaa hetkeksi rehevien viherkasvien katveeseen ja kuvitella miten noista saviruukuista kaadettiin lämmintä vettä kylpijöiden harteille.
7 - Nauti Santa Catalinan rauhasta
En ollut koskaan aiemmin käynyt kaupunkia halkovan joen, Torrent De Sa Rieran, länsipuolella. Santa Catalina on vanha 'kalastajakylä', jota entisöidään nyt talo talolta.  Siellä ei taapertanut juuri lainkaan turisteja, joten sai kävellä kaikessa rauhassa ja ihastella matalia kodikkaita taloja. Kannattaa pistäytyä myös kauppahalliin; siellä oli vihannes-, kala- ja hedelmäröykkiöiden lisäksi myös muutama maistelubaari ja korvia huumaava puheensorina ja kuhina.7 - Puksuttele junalla Solleriin
Kun ei jaksa kävellä, voi tehdä ihanan matkan puujunalla. Reitti kulkee halki oliivi- ja appelsiinilehtojen, vuoria halkovien tunneleiden ja päätyy pieneen Sollerin kylään. Tämä katkaisi mukavasti päivien tarpomisen kaupungissa.


8 - Menu del dia
Kannattaa hyödyntää näitä rohkeasti. Päivän menu on koottu listan annoksista, ja pitää sisällään alku- ja pääruoan, jälkkärin ja kahvin sekä juomat. Usein valitessamme viiniä pöytään kannettiin viinipullo ja kehotettiin kaatamaan siitä itse. Yleisin hinta oli noin 10 e! Tämä alkaa olla samaa tasoa Thaimaan hintojen kanssa. Täällä ei myöskään ihmetellä sen kummemmin viinin alkuperää tai lajiketta, se on joko vino tinto tai vino blanco.
Vinkki: valitse ravintola, jonka ovea tuskin havaitsee eikä mitenkään kutsu sisään, missä on tummat kalusteet eikä sen kummempaa sisustusta.  Ne ovat varmimmin paikallisia ja tunnelma on juuri se mitä Espanjassa pitääkin. Kielen kanssa voi tulla ongelmia, mutta niistäkin selvitään, sillä tarjoilijana häärää usein suulas ja ystävällinen vanhempi isäntä tai emäntä.

9 - Ranta
Ainoa puute, minkä voisin mainita kun vertaan tätä kohdella toiseen suosikkikaupunkiini Nizzaan, on kaupunkirannan puute. Meren läheisyyden puuttuminen. Täällä kaupungin kohdalla on iso huvivenesatama, mutta se ei jostain syystä kutsu kävelemään sinne asti. La Seun katedraalin ympärillä on maisemoitu palmuaukio ja meriallas, ja sekin on omalla tavallaan kaunis ja upea kävelykohde, ja hengähdys keskustasta.Selfie mummoista matkalla: Palma de Mallorca täytti molempien toiveet, kaupungin koko oli sopiva myös molempien jaloille ja viiden päivän reissun aikana ehdittiin kerrankin jutella äidin kanssa rauhassa kaiken maailman asioista. Salud!

-Maarit


6 kommenttia:

 1. Näyttääpä Palma viihtyisältä! Pitäisi tehdä uusintakäynti - se oli muuten ensimmäinen yhteinen ulkomaanmatkakohteemme silloisen poikaystäväni, nykyisen mieheni kanssa ja vuosi oli 1982, lukiolaisia oltiin silloin ja maailma meitä varten :)
  Ihana kahvilan sisäpiha - kyllä tuollaisessa kahvi maistuu.
  Tervetuloa kotiin - onhan täälläkin kesä edessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, oli kiva tulla kun pää on täynnä ideoita kukkienlaittoon kotipihalla. Sittenhän teidän pitäisi tehdä ehdottomasti sinne uusi muistelomatka :o)) Mallorcalla on ihan syyttä huono maine monen mielessä. Siellä on vain pari kammottavaa rakennettua hotellialuetta, Palma Nova ja Magaluf (brittipubialue), jonne ei kannata mennä, jos haluaa tutustua paikkoihin missä asustelevat myös paikalliset. Alcudia on meille myös hiukan kysymysmerkki, eikä keskellä saarta ei ole kovin kummoista.

   Poista
 2. Ihania kuvia. Melkein varasimme matkan playa de palmaan nyt huhtikuun alkuun mutta olisiko ollut vielä hieman viileää tuolloin. Ja minkähänlainen alue tuo playa de palma olisi ollut? Balanquera beach näytti aika kivalta hotellilta. Olisiko sinulla antaa vinkkiä Palman hotellista? Mallorcalla olimme vuonna 1986 ja jo tuolloin Palman kaupunki teki vaikutuksen. T.Suvimarja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Suvimarja! Voi harmi, en ole käynyt koskaan tuolla alueella. Sen verran tiedän siitä, että se on uudisrakennusaluetta ja pääasiassa hotelleja. Jos haluaa kokea aidompaa espanjalaisuutta, niin silloin Palma voisi olla hyvä paikka asua. Olen asunut vain tämän kerran Palmassa, ja vuokrasimme pikku asuntomme Airbnb:n kautta, joten ei valitettavasti ole kokemusta ollenkaan hotelleista. Ja aiemmin olemme asuneet mm Illetasissa, n 10 km länteen Palmasta. Toivottavasti löydätte hyvän paikan ja hotellin! t Maarit

   Poista
 3. Hei, ihanalta näyttää sekä teidän lomanne, että kaupunki <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva ja erilainen loma; mielenkiintoinen ja kaunis paikka :o))

   Poista