lauantai 6. elokuuta 2016

VÄLIAIKAISASETELMA + VINKKI muratin talvisäilytykseen


Olohuone oli vähän ankean näköinen, sellainen asumaton fiilis, kun palasimme mökiltä. Oli lomalle lähtemisen jälkiä ja tavaroita vähän siellä sun täällä. Jotenin keskeneräisen ja paljaan näköistä.

Huomaan myös, että ajatus alkaa jo hiukan vaeltamaan syksyisemmissä asioissa, uusia tyynyjä, ehkä vihdoinkin makkarin seinän maalaus...jotain tunnelmallista ja tummempaa.

Tein nyt kuitenkin tähän hätään tällaisen väliaikaisasetelman olkkariin. Laitoin pöydälle tarjottimelle pari lasista ja sinapin keltaista maljakkoa, ja tuon ruukussa olevan kultaköynnöksen. Maljakoihin hain pihalta klematiksen oksat ja pätkäisin ulkomuratista rönsyt. Otin myös esille yhden kynttilälyhdyn kesäsäilöstä. Ja kas vain, heti tuli kivemman näköistä, eikä ole niin kiire vaihtaa vielä tätä kesäilmettäkään. Näin pienellä vaivannäöllä tuli heti ihan uusi fiilis olkkariin.

VINKKI
Ulkomuratti ei säily talven yli (ainakaan mulla) sisällä ruukussa, eikä tietääkseni ulkonakaan näillä leveysasteilla. Sen saa kuitenkin säilymään kivasti talven yli sisällä maljakossa, kunhan muistaa vaihtaa veden säännöllisesti. Eli leikkaa niistä oksia ja poista alimmat lehdet. Näin ne ovat myös kivan näköisiä muiden viherkasvien seassa. Nämä oksat on otettu näin säilyneistä oksista, jotka siirsin kesällä ulos ruukkuun. Oletko kokeillut?

Mutta, sitten tarvitsisin teiltä hyviä vinkkejä siitä, miten saa pestyä noita ¨epämuotoisia¨ maljakoita. Mikään tiskiharja ei taivu niihin leveisiin kohtiin, ja on tosi hankala saada niitä puhtaaksi.

Lauantaiterkuin,

Maarit
4 kommenttia:

 1. Täytä maljakko puolilleen lämmintä vettä. Lisää pari tippaa astianpesuainetta, kaksi ruokalusikallista etikkaa ja noin 2,5 desiä keittämätöntä riisiä. Heiluttele kannua tai maljakkoa pari minuuttia, riisi hankaa tahrat ja pinttymät hellävaraisesti pois.


  Huuhtele ja anna kuivua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tätä kokeilenkin pikimmiten. Olen miettinyt että jotain rakeita pitäisi käyttää, muttei tullut mieleen riisit.

   Poista
 2. Pulloharja? Sen vartta saa taivuteltua haluamakseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenkin käyttänyt sitä apuna, mutta joissain maljakoissa on parikin leveämpää ja kapeampaa kohtaa, niin niihin se ei ole yltänyt...

   Poista