perjantai 23. syyskuuta 2016

Mökkipyttistä ja muita touhuja
Olemme viettäneet tällä viikolla mökillä upeita aurinkoisia syyspäiviä. Ilma on ollut juuri sopiva kaikenlaiseen ulkopuuhasteluun. Lehtiä on jo varissut puista hiljalleen, mutta luonto on muuten yllättävän vihreä. Pidän rehevästä sammaleesta, koska se säilyttää energisen vihreytensä aina lumentuloon. Pihapiirissä pörräävät pikkuvisertäjät, mutta vesilinnut ovat jo häipyneet ties minne. Joutsenet lentävät vielä meren pintaa viistäen valtavat siivet läpsyttäen. Tyrnit ovat jo keräyskypsiä ja niitä on tänä vuonna ennätysmäärä - siinä onkin meille tälle päivälle ohjelma valmiina. Kirjoitan seuraavan jutun sitten sen keräyspuuhasta.


Maisema on ollut aivan tajuttoman hieno. Miten voi merestä löytyä näitä harmaan, liilan ja roosan sävyjä - tulee mieleen helmen pinta! Näin tyynet syysilmat ovat täällä erittäin harvinaisia. Yleensä aina tuulee joltain suunnalta ja vallitseva tuulensuunta lounaistuuli osuu pihalle suoraan aavalta. Olen pulahtanut aamu-uinnille ennen aamiaista, käynyt viilentämässä kroppaa raivauksen välillä ja viimeiseksi illalla saunassa. Tästä on helppo jatkaa kohti talvea ja avantoa.Ruukuissa olevat muratit, pelargoniat ja annansilmät ovat edelleen aivan täydessä kukassa. Salaisuus lienee se, että olen lisännyt lannoitetta jokaiseen kasteluveteen kautta kauden. Ja ihmettelin sitäkin, että nuo valkoiset pelargoniat ovat säilyneet noin hyvin, kun ne yleensä muuttuvat herkästi ruskeiksi. Mutta eipä ole ollut sateitakaan...
Viikko on vierähtänyt oleilun, pihahommien ja oleilun tasapainossa. Puskien raivaaminenhan on mitä parhainta hyötyliikuntaa, kun ei ole tullut muuten lähdettyä liikkelle. Etenkin kun on tällainen luonne kuin minulla, että kaiken ympärillä pitää näyttää kauniilta, niin hommiahan se aina tietää. Mutta on se niinkin, että jos ei paikkoja raivaa yhtään, pusikot ottavat täysin vallan ja sitten niitä on hirveä urakka perata. Ja kun on hiukan ahertanut, on ihan taivaallisen ihanaa keittää ahkeruuskahvit ja käydä pötkölleen villasukat jalassa.


Niin, leivoin tällä viikolla pulliakin. Niillä on niinkin hieno nimi kuin Kuningas Kustaan leivät. Mutta kävi niin, että ne epäonnistuivat. Käytin kuivahiivaa, ja liian myöhään hoksasin, että taikinaan tulee niin vähän nestettä, etten saa sitä riittävän kuumaksi. Joten pitää tehdä uudelleen ja laitan sitten reseptin tänne. Ne ovat mielettömän hyviä - onnistuessaan. Kyllä näitäkin on mussutettu, kun on ensin lämmittänyt vähän mikrossa.


Sen sijaan sain värkättyä erinomaisen maistuvaa mökkipyttipannua. Tai voi sitä kutsua myös 'nyhjää tyhjästä' -pannuksikin. Mieheni on kalastanut verkoilla koko viikon, ja ahvenia on tullut niin hyvin, että niitä on syöty pitkin viikkoa. Eilen ne päätyivät grilliin, ja kätevä emäntä paistoi lisukkeeksi pannulla oliiviöljyllä ja valkosipulilla aateloituja perunoita. Ja toisella pannulla halloumijuuston palasia sekä kesäkurpitsaa, jonka päälle raastoin sitruunankuorta. Helppoa ja maukasta. Ja terveellistä.

Viikko on ollut ihana. Hiljaisuus, päivien kirkkaus ja hiljalleen laskeutuvat sysimustat illat ovat hurmaavia.

Onko siellä muita hyötyliikunta-ahertelijoita?

Aurinkoista viikonloppua!

Maarit4 kommenttia:

 1. Täällä ilmoittautuu yksi hyötyliikkuja! Mikä voisi olla terapeuttisempaa kuin haravointi mökin pihassa hiljaisuuden vallitessa? Vain meren liplatus ja koira, joka aina välillä pyörähtää jaloissa varmistamassa, että emäntä on tallella. Myös puiden kantaminen ja rannan siivoaminen käyvät kuntoilusta. Niin mukavaa! Koska mieli tosiaan lepää, kun ymäpärillä on kaunista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä arjen askareet mökillä tekevät hyvää myös sielulle, koska poikkeavat niin paljon kaupunkielämästä. Rentouttavaa viikonloppua!

   Poista
 2. Johanna - Kaikkea kaunista23. syyskuuta 2016 klo 13.20

  Täällä toinenkin hyötyliikkuja; nyt jo piha haravoitu, kesäkukkaruukut tyhjennetty ja venenostettu! Nyt on sen oleilu-osuuden aika. Terveiset sinne merenrannalle täältä järvenrannalta. Kivaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi mitä aherrusta sielläkin; täällä on nyt tyrnisato pulloissa... Ihanaa viikonloppua sinnekin :)

   Poista