torstai 15. heinäkuuta 2021

Poikkee ny ihmees Merikarvial!

Poikkee ny ihmees Merikarvial, jos kesälomareissaat Porin suunnalle tai länsirannikkoa seuraten siitä ylöspäin pohjoiseen kohti rannikkokaupunkeja Vaasaa, Kokkolaa tai Oulua.

Mieheni on syntynyt Merikarvialla ja viettänyt täällä kaikki lapsuutensa kesät, vaikka asuikin sittemmin muualla. Nyt lomailemme samoilla tonteilla ja nautimme upeista merellisistä maisemista.
Keräsin tähän juttuun Merikarvian parhaat palat, ne mitä voin (tai voimme, sillä tein tämän jutun mieheni kanssa) suositella. Tässä ei ole missään nimessä kaikkia nähtävyyksiä tai tekemis-/harrastusmahdollisuuksia, vaan niitä mitä suosittelemme ohiajajille tai yön pari viipyville. Lopussa on linkkejä kunnan matkailusivuille, mistä löytyy lisää infoa. 
 
Meille Merikarvia on yhtä kuin meri. 
Kunnan slogan on Kummallisen kodikas, mutta täytyy sanoa että aiempi, Sata aurinkoista päivää enemmän, on kolahtanut aina meihin enemmän. Se on positiivinen ja tuo hymyn huulille. Se sopii hyvin merihenkiseen tunnelmaan ja valoisuuteenkin, mitä se tuo tullessaan vaikkei tilastollisesti niin olisikaan. Kyse on mielikuvasta.


Jos pitäisi valita vain yksi asia Merikarvialta, se olisi tietysti meri. Nämä vinkkimme liittyvät enemmän tai vähemmän mereen ja saaristoon.


KROOKAN SATAMA

Krookan satama on meille Merikarvian ydin. Siellä on verkkainen tunnelma, vaikkakin tänä vuonna kun aluetta on elävöitetty uudella ja todella kaivatulla Krookan Plassilla, entinen uinuva ranta on herännyt henkiin aivan uudella tavalla. Punaisessa puurakennuksessa on Merry Monk ravintola. Pienen kävelymatkan päässä on Kalaliike Eljas Santa, mistä saa takuulla Suomen parhaat savustetut kalat.Krookan Plassi on vanhoista konteista rakennettu kompakti palvelukeskus satamassa. Siellä on veneilijöille toukokuusta syyskuun loppuun 24/7 polttoainejakelu, lajittelupiste, septityhjennys, vesi, sähkö, WC ja suihku sekä fiksu leikkialue lapsille. Kaikkia kävijöitä ilahduttaa näköalaterassi, mistä saa pienpanimoiden tuotteita sekä vastapaistettuja vohveleita. Krookan Plassi

Kalaliike Eljas Santa on myös aivan sataman tuntumassa, kävelymatkan päässä. Siellä kalat savustetaan edelleen jykevässä puu-uunissa ja laiturissa on hulppeat kalastusalukset. Savustettua lohta (myös auralla aateloituna), siikaa, silakkaa... Ja kannattaa maistaa myös ihania makeanetikkaisia himosilakoita - niin hyviä paahdetun ruisleivän päällä. Niihin tulee himo! Maine on kiirinyt ja tiedän, että näitä savukaloja tullaan hakemaan satojen kilometrienkin päästä. Ja kun on kerran syönyt näitä juuri savustettuja silakoita, ei marketin tiskiltä enää viitsi ostaa.
Seuratkaa vain huumaavaa savukalan tuoksua, se johdattaa paikalle :)

Kuvat: Mari Santa-Lemmenranta

Silakka silakalta laitetaan kehikon piikkeihin ja siitä uuniin savustumaan


Kuva: Mari Santa-Lemmenranta

Galleria Vanha Savu on sataman viereinen rakennus ja siellä on nykyään erinomainen kulttuuritarjonta, näyttelyitä, konsertteja ja muita live-esityksiä. Siellä toimii myös kunnan turisti-infopiste. Suosittelen klikkaamaan seuraajaksi kunnan facebook-sivulle, sillä siellä on paljon aktiivista infoa. Huomasin juuri, että perjantaina 16.7. illansuussa täällä on Local evening-tapahtuma, salaattibuffet ja illalla satamassa blues/rock -musisointia.  

https://www.facebook.com/visitmerikarvia/

Galleria Vanha Savu


Kalaliike Sannalta, Varvintieltä, jatkuu kaunis kylätie vanhoine rakennuksineen.

Varvintien perinnetalot


OURAN SAARISTO

Veneilemme hyvillä keleillä Ouran Saaristoon, joka sijaitsee Merikarvian kohdilla Selkämerellä. Meiltä sinne ajaa pikkuveneellämme noin puolessa tunnissa, osa matkasta tosin mennään etanan vauhdilla, koska vesistö on Merikarvialle tyypillisesti täynnä kiviä, sekä näkyviä että vedenalaisia. Onneksi Ouraan on nykyään hyvin merkatut väylät. Saaristossa on yli 300 pientä saarta tai luotoa. Oura kuuluu Selkämeren kansallispuistoon ja on myös Natura 2000 -aluetta. Saarilla on hauskoja, mutta tälle alueelle tyypillisiä nimiä: Pastuskeri, Lankrunni, Kuuskrunni, Hamskeri ja Stukkrunni. Merikarvian alueella nimissä näkyy ruotsinkielen vaikutus siten, että niitä on suomennettu hauskasti. Skeri lienee skär, saari ja krunni grund, pohja. 

Ouraluoto on kunnan omistama yleisessä käytössä oleva virkistys- ja matkailusaari. Sen entistä luotsiasemaa ja ryssänkasarmia vuokrataan majoituskäyttöön. Saarella on grillitupa ulkomeren äärellä,  tilaussauna uimalaitureineen, hiekkapohjainen uimapaikka, nuotiopaikkoja, ulkotuoleja ja -pöytiä sekä telttapaikkoja. Sinne tehdään matkoja Krookan satamasta ja alla olevasta linkistä löytyvät aikataulut.

Tämä on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, luonnonmukainen ja rauhallinen luoto avomeren äärellä.
MERIKARVIANJOKI 

Runsaskoskinen Merikarvianjoki mutkittelee pitkin Merikarviaa ja yksi sen kauneimmista koskimaisemista, Holmankoski, on aivan keskustan tuntumassa. Merikarvianjoki on yksi eteläisen Suomen suosituimmista kalastusjoista ja tarjoaa upeat puitteet perho- ja viehekalastukselle.
Poika on ollut perhokalastamassa useita kertoja ja vuokrannut kosken rannalta kalastusmökin kavereidensa kanssa. 

Lisätietoa kalastusmahdollisuuksista: Merikarvianjoen kalastusKESKUSTAN TUNNELMAA

Suomen toiseksi suurin puukirkko on vuodelta 1899

Kaunis rakennus keskustassa henkii menneen ajan tunnelmaa

Sain kunnian olla kunnan matkailuesitteen kannessa tänä vuonna ja tämä juttu tapahtui niin, että kunnasta otettiin yhteyttä, ja he pyysivät lupaa Instagramissa olleen kuvani käyttämiseen. Siinä ei tarvinnut kauaa miettiä, niin hienolta se tuntui. Iso kiitos vielä, tällä on meille suuri merkitys.
(Kuva on otettu mökkilaituriltamme)


Tiedättekö muuten mikä vempele tämä on?


Suomi-turneeta suunnitellessa kannattaa pitää mielessä länsirannikko ja sen monet mielenkiintoiset merelliset kohteet. Merikarvia on rauhallinen ja viipyilevä kohde niille, jotka haluavat välttää ruuhkia. Veneilijöillekin nykyään mukava paikka, sillä Krookan satama on vireä ja siellä on hyvät palvelut vierasvenepaikkoineen. 

Mökkivesillä ei pörrää vesiskoottereita ja muutenkin meno on todella rauhallista, mitä arvostamme yli kaiken. Se on ylellisyyttä, mitä osaa arvostaa kun on ollut vilkkailla rannoilla.

Oletko hei käynyt Merikarvialla?

Yleistietoa matkailijalle: https://merikarvia.fi/matkailijalle/

Maarit

PS No sehän on tyrnipuserrin tietysti! Oksa laitetaan suppilon ja puristimen väliin, ja mehu valuu suoraan laitteeseen kiinnitettyyn pulloon.
10 kommenttia:

 1. Hei, porilaisena nolottaa myöntää että Merikarvia on jäänyt vieraaksi. Ahlainen ja MeriPori tutumpia. Onko Merikarvialla jotain kivaa uimarantaa? ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, täällä on ainakin Merry Camping leirintäalueella keskustassa kunnan yleinen uimaranta meren rannalla, hyvä ja matala hiekkaranta, joka käy myös lapsille.
   Mukavia kesäpäiviä!

   Poista
 2. Kiitos hyvästä ja kattavasta Merikarvia postauksesta. Jutussa oli minullekin porilaisena monta uutta mielenkiintoista kohdetta jossa voisi piipahtaa kun taas Merikarvialla poikkeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos, oli kiva kuulla jos löysit jotain uutta vaikka asutkin niin lähellä :) Satama on mielestäni herännyt aivan uudella tavalla henkiin kun Krookan Plassi rakennettiin tänä kesänä - se on todella onnistunut!
   Ihanaa kesän jatkoa!

   Poista
 3. Kerran nuoruudessani olen käynyt Merikarvialla ja muistan paikasta oikeastaan vain meren ja kauniit vanhat talot. Hei ihan mahtava tuo kuva sinusta esitteen kannessa <3
  Kaunista viikonloppua sinulle Maarit <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on varmasti muuttunut paljon siitä, kuten kaikki muutkin, kehittyvät ja modernisoituvat. Täällä on silti sopivasti myös vanhaa jäljellä, mutta pitää poiketa pikkuteille ja vähän etsiskellä.
   Kiitos samoin sinulle Outi <3

   Poista
 4. No nyt harmittaa! Ajeltiin Raippaluodon mökiltä keskiviikkona takaisin rantatietä pitkin ja ehdotin miehelle, että pitäisikö kääntyä Merikarvialle, kun ei olla muuta kuin ohi ajeltu. Jos olisin nämä kuvat nähnyt, niin olisimme varmasti poikennutkin. Mutta ei ollut siis mitään käryä, millainen paikka tien päässä odottaa. Ainut kuva mielessä oli teidän mökkiranta :) Ja sehän on tosi ihana <3
  Ehkä ensi kerralla!! Mukavaa mökkeilyä teille, me taidetaan nyt vaihteeksi jäädä kaupunkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! Mutta ymmärrän niin ettei tule noin vain poikettua ellei tiedä kohteesta yhtään mitään - etenkin kun on takana jo jonkin verran ajoa. Nyt tosiaan satama-aluekin on elävöitetty aivan uuteen uskoon ja on Merikarvian sydän - sinne kannattaa kyllä poiketa joskus.
   Kiitos kovasti ja ihania kesäpäiviä teille <3

   Poista
 5. Kauniin näköistä, en ole koskaan tainnut olla Merikarvialla.

  Tyrnipuristin onkin varmasti kätevä, marjojen poimiminen kun on melkoisen aikaa vievää puuhaa.

  VastaaPoista
 6. Oh dear Maarit, I would like to start right away and go on vacation there. You wrote the post great and with every new post you make me more curious about Finland. Thanks for the wonderful impressions.
  Best regards
  Sigrid

  VastaaPoista