keskiviikko 16. elokuuta 2017

Sisustusta mökillä - kesäkukkien kirjo maljakossa ja muuallakin

Sain idean tähän juttuun siitä, kun kävin läpi tämän kesän kuviani. Oho, onpa meillä ollut taas tänäkin vuonna monenlaista kasvia ja kukkaa maljakoissa! Kesäkukista puuttuu oikeastaan vain lupiini, sillä niitä ei kasva mökin pihapiirin tuntumassa ja isomman tien pientareet oli ehditty niittää ja lupiinit sen myötä. Mutta muuten taitaa koko kasvikirjo olla kuvattuna.
Loppujen lopuksi mökin tai kodin ilmeen saaminen kodikkaaksi on usein kiinni aika pienistä jutuista ja kukat ovat niitä edullisimpia ja helposti toteutettavissa.

Kun opettelin mummolassa pienenä ajamaan (aikuisten) pyörällä siitä ei meinannut tulla mitään, koska huutelin koko ajan, että katso mummo miten ihania kukkia. Katselin tien sijaan pelloille ja pientareille, sillä siellä kasvoi ihania kissankelloja, niittyleinikkejä, horsmia - mitä milloinkin.

Kukkien poimiminen jatkuu ja kevään ekat luonnosta kerätyt maljakkokukat ovat hiirenkorvilla vihertävät koivunoksat.


Terhakkaat tammenoksat tuovat ihan viherkasvifiilistä, niitä kun ei muuten voi pitää mökillä pitkien poissaolojen takia.


Hento ja herkkä koiranputki on yksi kauneimmista putkikasveista maljakossa vaikka se kestääkin vain tovin ja alkaa nopeasti tiputtamaan kukkia valkoisena huntuna pöydälle.


Karhunputki on melko samannäköinen kuin myrkyllinen ukonputki, mutta pienempi. Huomaavainen instaseuraajani lähetti viestiä, että olenhan varma, ettei kyseessä vain ole tämä myrkkyversio, ja piti oikein tarkistaa asia. Meillä on perheessä kokemusta ukonputken järkyttävästä polttokyvystä reagoidessaan iholla auringon kanssa: äitini sai pihaa kitkiessään hartioihin valtavan rakkulaihottuman, ihan kuin iho olisi palanut pahasti.  Tästä on aikaa reilu 10 vuotta eikä silloin meinattu lääkärissä löytää millään syytä tämän aiheuttajaan. Pitkien tutkimusten ja konsultaation kautta syyllinen löytyikin omalta pihalta.
Karhunputki kukkii pitkin kesää ja on upean jylhä ihan yksinäänkin maljakossa, myös siinä vaiheessa kun kukkien tilalle on kehittynyt siemenkimppu.
Lupiinien ohella meillä kelpuutetaan väriksi tämä vanhan roosan värinen suloinen virmajuuri :). Tämän nimi piti kaivella netistä, oli päässyt nimittäin unohtumaan, vaikka mullakin kului pari kesälomaa aikoinaan kasveja keräten, kuivaten ja nimiä päntäten. Onko siellä lukijoissa muita saman harrastuksen parissa kesiään viettäneitä?
Ainoa haittapuoli virmajuuressa on ikävän vahva tuoksu.


Tämä on yksi suosikeistani, hierakka. Se on niin hieno heleän vihreä silloin kun se on parhaassa kasvussaan ja se viihtyykin aika hyvin maljakossa. Se kuitenkin saa melko pian punertavia kukintoja, ja tuo mukanaan liikaa syksyn fiilistä. Silloin niitä ei enää kelpuuteta maljakkoonkaan.


Tänä vuonna juhannusruusun kukkiminen venähti täällä reilusti yli juhannuksen. Se on nopea kukkija ja ne säilyvät maljakossakin raikkaina vain pari päivää. Juhannusruusun oksat ovat kepeän rönsyilevät ja sen päissä on yleensä vain muutama kukka, ja niiden painosta oksat taipuvat kauniisti alaspäin.


Pionit on tuotu kotoa Espoosta. Ne onnistuvat kukkimaan aina poissaollessamme, tai ehkäpä me ollaan pois aina kukinnan aikaan... Tänä vuonna leikkasin ison nipun mukaan mökille ja niitä piisasi myös rantsun 'hotelli'huoneeseemme. Tämä vaaleanpunainen ihanuus on Sarah Bernhard -lajike.Tämä tiivis rypäs on siankärsämöä, sekin on niin vaatimaton ja lähes huomaamaton rikkakasvi kasvaessaan tienpientareilla, mutta niin ihana maljakossa. Tykkään tuosta valkoista valkoisella -asetelmasta.


Ihan ilmainen viherkasvi syntyi, kun istutin läkkiämpäriin kuusentaimen. Eikös olekin ihanan heleä vihreä sävy!
Lankaköynnös seilaa aina kesäksi mukaan mökille, se kun ei kestä yhtään kuivahtamista.Ikkunalaudalla on tänä vuonna isolehtistä murattia, joka on kasvanut aivan silmissä ja pitkät lonkerot hapuilevat jo terassin lattiaa. Nostan sen ulos maahan mökin taakse aina pois lähtiessämme ja se viihtyy selvästi siellä varjossa, viileässä ja kosteassa. Olen ottanut tavaksi lannoittaa sen joka kastelulla ja sekin on yksi avainjuttu vahvalle ja runsaalle kasvulle.


Tässä on pari kuvaa viime vuodelta. Laitoin silloin keväällä Meidän Mökki -lehden kuvauksia varten myös ulos enemmän kukkia ruukkuihin ja kun nyt katson noita kuvia, niin taidanpa ostaa jatkossa tänne ulos vain valkoisia kukkia. Se on niin kaunis rehevän vihreässä ympäristössä ja vaikka sanotaan, että kukat tuo väriä, niin en kaipaa sellaista väriä. Kukat itsessään sulostuttavat elämää.Tyttärentytär halusi toukokuun Samoksen-matkalla kerätä äitienpäiväkimpun rakkaalle mammalle Suomeen. Mummin kukkaistyttö <3.


Maarit

10 kommenttia:

 1. Kauniita kukkia ja kimppuja, puhumattakaan maljakoista, luonnosta saa kyllä kesän aikana kaikkea kivaa ja näyttävää maljakkoon. Ihana tuo pikku kuusi ja niin vehreä.

  Pikkuinen kukkaistyttö on niin suloinen <3

  Mukavia loppuviikon päiviä sinulle Maarit <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos jälleen Sari! Mukavaa viikonloppua ja toivotaan, että saadaan vielä nauttia lämmöstä. Ja kerätään kukkia!

   Poista
 2. Hei!Kauniit korit pelargonia asetelmissa.Onko sinulla ollut ruukut siellä sisällä vai onko korit muovitetut tms.?Mistähän ne on hankittu?t.Pauliina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Pauliina! Ja kiitos, korit ostin viime vuonna, olisikohan ollut Jyskistä, nyt en millään muista ihan varmasti. Niissä on muovit sisällä ja tein vain niiden pohjiin pikku reikiä.

   Poista
 3. Kivoja idepoita. Kesä on siitä(kin) ihanaa aikaa, että kotipihasta ja joutomailta voi kerätä kauniita kimppuja vaikka joka päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan tulee aina hyvä mielikin, kun on löytänyt ihanat uudet kukat ja vieläpä ilmaiseksi. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 4. Ihanan näyttäviä ja selkeän simppeleitä asetelmia olet loihtinut luonnonkasveilla!

  VastaaPoista
 5. Mäkin teen luonnonkukista maljakkoon asetelmia mökillä. Myös monet heinät ovat kauniita ja niissä on monia eri sävyjä. Oletko Maarit huomannut, että tänä kesänä on ollut vähemmän luonnonkukkia kuin aiempina kesinä? Puutarhakukista mun ehdottomia suosikkeja ovat pionit. Mukavaa viikonloppua sulle!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heissan! Onko tosiaan näin, en ole itse kiinnittänyt huomiota siihen. Meillä on pihapiirissä kasvanut aikalailla samoja kukkia kuin ennenkin - toivotaan, että kukkien kirjo ei vähenisi. Leppoisaa viikonloppua sinnekin :)

   Poista