sunnuntai 1. lokakuuta 2017

Syksyisiä tyyli- ja sisustusjuttuja & mietteitä trendeistä

Syyskuussa oli muutama kiva ja inspiroiva tilaisuus, missä oli tilaisuus tutustua syksyisiin trendi-, tyyli- ja sisustusjuttuihin. Nordic Cosmetics järjesti jo aiemmin kosmetiikka-aamupäivän, josta kirjoitin täällä. Syyskuussa kävin Habitaressa sekä PolhemPR-toimiston iltapäiväpartyssä, missä oli esillä uutta meikki-, vaate- ja sisustuasiaa.
Tässä jutussa on trendejä, jotka oikeastaan eivät ole enää trendejä. Olen poiminut syksyn tapahtumista niitä asioita, mitkä mielestäni ovat jo osa elämäämme: mukavuus, helppous, käytännöllisyys, yksinkertaisuus, yksilöllisyys, luonto, tarina, perimä...

PolhemPR esittelee kaksi kertaa vuodessa katsauksen tulevaan kauteen ja tässä on muutamia suosikkipoimintojani showroomilta.Ihan aluksi kuva vieraista. Sirot nilkkurit löytyivät kaikkien muoti- ja tyylitietoisten päältä. Olivathan ne ihanan kevyen näköiset yli polven pituisten kapeiden mekkojen ja tunikoiden kanssa. Nuoremmilla oli paljaat sääret (tai ehkä ihan kuultavat sukkikset), mutta itselläni näen kyllä mustat läpinäkymättömät sukkikset silloin, kun on kyseessä arkiasu. Kengissä oli matalat tolppakorot ja materiaali usein mokan näköistä kangasta. Kivan näköinen on myös tuo kuviollinen tunika paksujen sukkisten tai leggareiden kanssa.
Ostin itsekin syksyllä tuon näköiset nilkkurit, mitä olen nähnyt Ranskassakin jo vuosikaudet. Siellä ne eivät ole trendijuttu vaan käytännöllinen ja tyylikäs eri ikäisten ranskattarien perusasuun kuuluva. Kiva, että ne ovat tulleet taas markkinoille laajemminkin, sillä niillä on hyvä kävellä ja ne näyttävät siroilta myös lyhyemmällä. Niillä pärjää hyvin pitkälle syksyyn, mutta loskaa ja vettä ne eivät kankaisina kestä.


Viininpunaista ja skin tone -roosaa oli paljon ja niitä yhdistettiin myös keskenään; viininpunainen on jännä väri: se sopii mielestäni monille, sillä se tuo lämpöä myös iholle. Se on kaunis, ajaton, helposti yhdisteltävissä ja aina tyylikäs, ja vuodesta toiseen syksyn värikartalla. Luomivärinäkin tumma viininpunainen on ihana aikuisen naisen väri, joka heleyttää kasvoja. On vain harmi, ettei sitä riittävän tummaa ja ruskeaan taittuvaa väriä löydy juuri mistään. Lumenella oli 4 sävyn paletti, mistä sellainen löytyi, mutta on nyt lopetettu. Jos jollain on tietoa tämmöisestä väristä, niin vinkatkaa ihmeessä.
Lämmintä persikkaa ja siitä asteittain tummuvaa tiilenpunaista on sekä vaatteissa että sisustuksessa. Mietin itsekseni, että nämä värit putkahtavat tuon tuosta trendikartoille, mutta ne taitavat taipua paremmin suomalaiseen makuun sisustuksessa kuin vaatteissa.
Mokkaa oli kengissä runsaasti ja se onkin vaihteeksi eloisa vaihtoehto nahalle.Kashmir, nude... Pehmeitä värejä ja pehmeitä neuleita. Nudemaailma leijailee iholle sekä höyhenenkevyenä kashmirina että samettisesti liukuvana meikkivoiteena. Molemmissa on tärkeää 'kuin toinen iho' -fiilis. Halutaan, että ihoa vasten on kevyt ja unelmanohut tunne. Mukavuus.
Kun sellaiseen meikkivoiteeseenkin tottuu, muuta ei halua käyttääkään. Tämä Lumenen uusi Natural Glow-meikkivoide on saatu sieltä kokeiluun ja kirjoitan siitä myöhemmin.

Vaikka paljon puhutaan väreistä ja värien paluusta, pehmeät neutraalit ja puuteriset pastellit ovat myös niitä värimaailmoja, mitkä pysyvät värikartalla kaudesta toiseen ja niitä nähtiin myös Habitaressa.
Lenkkareissa oli enemmän väri-ilottelua ja myös herkullisia pastellisävyjä. Minä kyllä ottaisin nuo North Balancen puuterinväriset mieluusti - niillä sujuisi kävelykin varmasti pehmein askelin. Eikös ole ihanat!


Habitaressa kävin aika pikaisesti, lähinnä fiilistelemässä, mitä uutta on tulossa. Onneksi ei ole rakennusprojektia tulossa eikä meneillään, eikä kotonakaan ole mitään isompaa sisustuspyöritystä tiedossa, joten saatoin haahuilla siellä ilman sen kummempaa agendaa. Katselin ja ihastelin. 

Annon osasto oli aivan ennakko-odotusten mukainen. Susanna Vennon upea uusi mallisto: ihania maanläheisiä värejä, hillittyjä kuoseja ja luonnon materiaaleja, jotka tuntuvat hyvältä ihoa vasten. Stailaus oli eleettömän kaunis ja hyvin kodikas. Haluamme olla lähempänä luontoa ja haemme myös kotiimme luontoa monella tavalla: kasveilla, väreillä ja muodoilla, ja Annolla on juuri tähän trendiin vastaus. Erityisen ilahduttavaa on myös kohtuullinen hintataso. 
Annon osastolta sain myös inspiksen kerätä isoon ruukkumaljakkoon ruskeaksi kuivuneita putkikasveja. Edullinen vinkki, joka toi mukanaan myös ulkoilua ja happea.


Lapuan Kankureilla oli myös upeita pellavatekstiilejä ja harkiten rakennettu pehmeä värimaailma. Niinkuin täälläkin, stailaukseen oli panostettu ja pieni osasto oli yksi kutsuvimmista. Luonto, hiukan menneen ajan suomalaista tunnelmaa päivitettynä kauniisti tähän päivään.  


Pentikillä oli kaunis mustanpuhuva Kivi-astiamallisto, joka sopii hyvin täydentämään valkoisia ja luonnonvärisiä astioita. Meillä on monen merkkisiä astioita, joita yhdistää värimaailma: valkoista, hiekkaa ja mustaa. Niillä on kätevä taikoa erilaisia kattauksia tunnelman ja vuodenajan mukaan.

Lumidesignin lähes kokonaan käsintehdyt ja täten uniikit valaisimet olivat messujen hohtava valopilkku. Taiteilija Irina Påttin insipiraationa on ollut Lapin tunturimaisema, oudon valon ja varjon leikki, jäljet lumessa...Ihana idea ja näen silmissäni palan talvista maisemaa, kuinka valo heijastelee pakkaslumen pinnalla. 
Materiaaleina valaisimissa on käytetty mm. paperia, pellavakuitua, puuta ja metalliverkkoa. Ne muodostuvat moduleista ja niitä voi käyttää yksinään tai rakentaa muutaman palasen kokonaisuuden. Mallistosta löytyy myös pöytävalaisimia ja kynttilälyhtyjä. Yksilöllisyyttä ja luonnon inspiraatiota parhaimmillaan.


Kodikkuus tuli esille kaikkialla, sillä osastot olivat taidolla kutsuviksi stailattuja. En ole käynyt Habitaressa pariin-kolmeen vuoteen ja tänä aikana oli tapahtunut iso muutos. Nyt osastot olivat kuin palasia kodista ja oli helppo poimia sieltä ideoita omaan kotiin. 
Ikean ja Avotakan osastot olivat kotoisia väriläikkiä: maalattuja seiniä, pehmeitä villamattoja, kasveja, samettia, printtikuvioita, kattauksia... Meille ei varmastikaan tule tällaista väri-ilottelua, mutta silti se näytti hyvältä ja harmoniselta - ja kodikkaalta. 

Ikea

Ikea
Avotakka ja Marimekko tekstiilit
Suhtaudun trendeihin hyvin rennosti. Seuraan, mitä on tulossa, mutta en halua muuttaa kotini ilmettä alvariinsa. Hankin ehkä jotain pientä ja ihan parasta onkin se, jos löytää kaapeistaan esineitä tai tekstiilejä, jotka uudelleen stailaamalla tuovat ripauksen ajankohtaista ilmettä.

Samoin on vaatteiden kanssa. Kaapissa on tiettyjä juttuja, mitkä säilyvät vuodesta toiseen ja mitkä ovat osa tyyliäni. Niiden höysteeksi voi silloin tällöin hankkia jonkin trendikkäämmän elementin lookin päivittämiseksi. 

Miten siellä suhtaudutaan trendeihin?

Mukavaa sunnuntaita!  Maarit

4 kommenttia:

 1. Olin jo ilmoittautuntu Polhemiin, mutta joiduin jättämään väliin, kun äidin käyttäminen tutkimuksissa venähti tuntikausia. Siellä yleensä tapaa paljon tuttuja ja näkee näppärästi eri alojen trendejä.

  Vaaleat sävyt ja tavipastelli jatkavat myös ensi talveen, tosin vähän viileämmissä sävyissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään itsekin käydä näissä, paljon kaikkea uutta yhden katon alla. Tuttua aaltoliikettä väreissä, viileyttä osasi jo odottaakin :)

   Poista
 2. Yleensä nappaan trendeistä sen verran kiinni, että voin yhdistää vanhoja vaatteita uusin silmin. Ja ostan yleensä jotain pientä uutta ja sesonginmukaista, koruja yleensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selvästi smart shopper sielläkin! Täällä on jo kaivettu pari mekkoa uusien nilkkureiden pariksi ;o)

   Poista