tiistai 30. tammikuuta 2018

Kolme hyvää asiaa - blogihaaste

Tämä on ensimmäinen kerta, kun tartuin blogissa kiertävään haasteeseen: kerro kolme hyvää asiaa. Aihe oli nyt jotenkin tähän ajankohtaan sopiva ja tekikin hyvää pysähtyä miettimään hyviä asioita. Ehdotin jo miehellenikin, kun kirjoittelin tätä innoissani, että tehdään keskenämme tämä sama juttu. Ei hän heti kieltäytynytkään... Mutta asiaan, tässä on mietteitäni tämän haasteen tiimoilta.


Kolme hyvää asiaa päivässäni

Aamiainen Railin kanssa. Päivä alkoi iloisella jutustelulla aamukahvin merkeissä Hulkkosen Railin kanssa. Taas höyryttiin oikein olan takaa ja siinä vilahti asia jos toinenkin limittäin ja lomittain. Ja aina jatketaan siitä mihin on jääty. Olemme tunteneet toisemme kohta 38 vuotta, sillä tutustuimme hyvänen aika sentään jo v. 1980, kun aloitin työskentelyn Max Factorilla. 


Pilatestunti. Pitkän köhäkauden ja Thaimaan matkan jälkeen olen jälleen aloittanut salilla käymisen. Tänään piti olla venyttelyjoogaa, mutta meillä olikin eri vetäjä ja tilalla pilatestunti. Olin niin odottanut venyttelyä salilla kipeytyneille lihaksille, että ensin petyin mutta tunti osoittautuikin tosi kivaksi ja tehokkaaksi hengitys/venytys-sessioksi. Kivaa vaihtelua. Ja kävin vielä happihyppelylläkin sen jälkeen.


Valmis ruoka. Tein eilen uunipellillisen broilerikasvisvuokaa, jota riitti tällekin päivälle - ei tarvinnut kokata tänään (vaikka siitä tykkäänkin).Kolme hyvää asiaa minussa

Diplomaattisuus. Tämä on tullut esiin monissa hyvin erilaisissa yhteyksissä vuosien mittaan. Pystyn sanomaan negatiivisiakin asioita aika suoraan, mutta niin, että teen sen diplomaattisesti ja kohteliaasti. Joskus siitä voi kyllä olla haittaakin...


Aikaansaavuus. Ja puuhakkuus... Tykkään siitä, että on tekemistä ja erilaista puuhaa ja tämä koskee sekä kotitöitä, ruoanlaittoa, ystävien tapaamista, sisustusta - vaikka mitä. Vastapainona on kyllä kerrottava, että osaan kyllä lorvaillakin. Makoilen ja luen sohvalla keskellä kirkasta päivää välillä aivan onnessani ilman minkäänlaisia omantunnontuskia.


Eläminen tässä hetkessä. Olen oppinut elämään mielestäni melko hyvin tässä hetkessä. Nautin siitä mitä on nyt enkä haikaile 'voikun, sitten kun, oispa, saisinpa' tyyppisiä asioita. Olen itse asiassa hyvin onnellinen tästä.Kolme hyvää asiaa elämässäni:

Tasapainoinen arki. En pysty elämään kaaoksessa, en henkisessä enkä muutenkaan. Elämäni on nyt seesteistä ja tyytyväistä. Ja nyt kun en ole enää työelämässä, pystyn vihdoinkin tekemään niitä asioita, mitkä ovat minulle tärkeitä ja mistä tykkään.


Hyvä parisuhde. Olemme hyvä match - se oikeastaan kertookin kaiken <3


Perhe. Meitä on neljä sukupolvea: isovanhemmat, lapset ja lapsenlapset, asumme kaikki melko lähellä toisiamme ja näemme usein erilaisissa yhteyksissä. Asia, mistä olen kiitollinen joka päivä. Kolme hyvää asiaa tänä vuonna:

Liikunta. Pääsin viime vuonna hyvään rytmiin liikkumisen kanssa ja nyt olen taas vauhdissa: kaksi kertaa viikossa kuntosalia ja kerran joogaa. Lisäksi pyrin kävelemään päivittäin reippaita lenkkejä, vaikka lyhyempiäkin niin että tulee oltua ulkona myös talviaikaan riittävästi. Vaikka puolikin tuntia, jos ei ole aikaa tai inspistä juuri sillä hetkellä. Aamuvirkkuna tyyppinä tykkään aloittaa päivän liikkumisella, se herättää, virkistää ja saa päivän alkuun eikä ole vaaraa, että lenkki jäisi päivän muiden juttujen jalkoihin.


Terveellinen ruoka. Olemme molemmat kiinnostuneita hyvästä ja terveellisestä ruoasta ja kiinnitän siihen nyt yhä enemmän huomiota. Se ei ole elämäni keskipiste, mutta tässä iässä näillä asioilla alkaa olla entistä suurempi merkitys ja painoarvo.


Ystävät. Olen saanut uusia hyviä ystäviä, jotka ovat tuoneet paljon iloa elämääni. Voi miten paljon se antaakaan, kun on löytänyt saman henkisiä naisia, joiden kanssa juttu luistaa ja voi puhua kaiken maailman asioista. Kolme hyvää asiaa blogissani:

Lukijat. Kirjoittelen blogiani täysin yksityisesti, sillä en kuulu mihinkään yhteisöön tai portaaliin. Silti olen saanut näiden kahden vuoden aikana valtavan paljon lukijoita. Olen saanut niin ihania kommentteja, mieltä lämmittävää palautetta - jopa henkilökohtaisia meikkivinkkipyyntöjäkin :) 

Lämmin kiitos teille kaikille ihanat lukijani! <3 Ihanaa, että olette löytäneet tänne blogiini ja kehitetään tätä yhdessä eteenpäin.

Luovuus. Tein työelämässä luovaa työtä ja nyt voin kanavoida sen tänne blogiin olipa kyseessä kotona sisustuksen pyörittely, maailman paras suklaakakku tai kauden uudet meikkivärit. Tätä on niin ihana suunnitella, kirjoittaa ja kuvata. Täytyy vielä sanoa, että tämähän on mulle vähän kuin työtä (vaikkakin ilman palkkaa) ja mikä parasta, oman aikatauluni ja viitseliäisyyteni mukaan. Onneksi aloitin tämän! 

Tähän kolmanteeen en oikein keksinyt sopivaa sanaa, mutta se pitää sisällään koko tämän suurenmoisen sidosryhmän, blogimaailman, mitä blogin aloittaminen ja tuottaminen on tuonut mukanaan. Olen tutustunut ihaniin PR-ihmisiin, maahantuojiin, valmistajiin, toisiin bloggaajiin. Päässyt inspiroiviin infotilaisuuksiin. Ja on monia, joiden kanssa emme ole vielä edes nähneet livenä, mutta jotka tuntuvat jo niin tutuilta, kun seuraamme toisiamme. Kaiken kaikkiaan bloggaaminen on tuonut pelkästään positiivisia asioita elämääni.
Olikin loppujen lopuksi aika vaikea tehdä valinta tiettyjen asioiden suhteen, kun olisi voinut kirjoittaa vaikka kuinka paljon ja kuinka monista asioista. Asiat eivät ole myöskään tärkeysjärjestyksessä vaan löysivät paikkansa ajatuksen virran myötä.

Samalla lailla kuin itsekin tartuin tähän avoimeen blogihaasteeseen, tartu sinäkin!


Terkuin Maarit

PS Blogialustassa on tekninen ongelma, minkä vuoksi tekstityyppi on noin sekava.


sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Vieraita tulossa - näillä vinkeillä stailaat kotisi nopeasti kuntoon

Vuosi alkoi loistavasti, sillä sain tilaisuuden jatkaa taas tänäkin vuonna mielenkiintoista yhteistyötä Bonavan kanssa. Olen ideoinut, kuvannut ja toteuttanut yrityksen inspiraatiosivulle jutun teemalla 'vieraita tulossa - vinkit pikastailaukseen'. Tämähän sopii hyvin myös oman blogini konseptiin, joten tässä tulee vinkkejä!  

Yleissiisti koti, tunnelmallinen valaistus, kotoisat tuoksut ja tuoreita kukkia. Näillä muutamilla vinkeillä saat kotiisi kutsuvan ja siistin ilmeen, vaikka et ehtisikään tehdä perussiivousta ennen vieraiden tuloa. Motto on: kiireessä ei kannata tehdä mitään turhaa. Ja kun uusi kotisi on yleissiisti ja putsattu lojuvista tavaroista, kukaan ei kiinnitä huomiota yksityiskohtiin ja koti näyttää puhtaalta ja selkältä. Kynttilät ympäri vuoden tuovat kutsuvaa tunnelmaa, samoin musiikki. 


Näin siistit kotisi nopeasti
Koko asuntoa ei tarvitse alkaa järjestämään kunhan katsot, että ne paikat, missä vieraat liikkuvat, näyttävät yleisiisteiltä. Keskity siihen tai niihin tiloihin, missä vietätte eniten aikaa. Kaikkia tavaroita ei tarvitse poistaa näkyviltä, kunhan pikkusälä on on piilotettu.
- Aloita eteisestä, sillä se kohtaa vieraasi ensin. Järjestä takeille tyhjiä henkareita.
- Poista tasoilta ylimääräiset tavarat, ne voi vaikka tuupata laatikkoon tai kaappiin.
- Kerää olohuoneesta ylimääräiset roinat, lehdet ja vaatteet piiloon, se tekee ihmeitä!
- Putsaa tiskipöydältä kaikki astiat joko koneeseen tai piilota kaappiin tilapäisesti ja pyyhi tasot. 


Jos on aurinkoista ja lattialla näkyy pölyä, pyyhi kriittiset ja näkyvät paikat pitkävartisella monitoimimopilla. Niihin saa mm. käteviä staattisia liinoja, jotka keräävät kaiken pölyn ja nukan hetkessä. Paljon vaivattomampaa kuin imuriin tarttuminen mielestäni.


Helpot vinkit wc:n pikasiistimiseen

Näin saat sen nopeasti lähes kiiltelevän puhtaaksi. Lorauta wc-pönttöön pesuaine vaikuttamaan. Pyyhi mikroliinalla hanat. Suihkauta lasinpesunestettä peiliin ja pyyhkäise. Pyyhkäise tasot mikroliinalla. Vaihda pyyhkeet. Tarkista, että on käsisaippuaa. Pese pönttö. Tähän menee aikaa n. 15 minuuttia - ja tila on raikkaan kiiltävä ja puhtaan tuoksuinen.


Tunnelmallinen valaistus
Päivän hiipuessa iltaan myös valo häviää. Sytytä pöytä- tai jalkalamput kaikkiin huoneisiin, myös makuuhuoneeseen ja eteiseen. Ne antavat lämpimän tunnelman ja ovat kodikkaampia kuin kattolamput. Ne ovat myös armollisempia pölyn näkymisen suhteen.


Kutsuvaa tuoksua ei voi vastustaa
Jos ehdit, paista leipää, sämpylöitä tai pullaa - niin vieraita vastaanottaa kutsuva ja kodikas tuoksu. Muista, että aina ei tarvitse tehdä itse, esipaistetut tai pakastetut leivonnaiset ajavat ihan saman asian ja tuovat hyvän tuoksun. Herkullinen ruoantuoksu hurmaa ja vie huomion kertaheitolla itse vierailuun ja vieraanvaraisuuteen. 


Tuoreet kukat 
Sijoita kimppu myös eteiseen, mikäli niille on tilaa.
Kata ruoka- tai kahvipöytä valmiiksi. Se viestii, että olet ajatelllut vieraita ja näyttää kutsuvalta. Sijoita pöydälle iso kimppu kukkia katseenvangitsijaksi. Jos ostat ne päiviä ennen vierailua, kannattaa pelata varman päälle ja hankkia sellaisia lajikkeita, mitkä kestävät todennäköisimmin ainakin muutaman päivän, esim. neilikoita.


Olohuoneeseen kiva kukkaidea on marjamaiset oksat. Niitä saa monen värisinä ja ne kestävät jopa viikkoja.Uudessa kodissa on tietysti uuden asunnon peruspuhtaus, mutta yllättävän nopeasti tavaroita kertyy ja kasaantuu sinne sun tänne. Jo niiden järkkääminen ja piilottaminen saavat aikaan siistin yleisvaikutelman. Koko artikkeli 'Raikkaan kutsuva ilme kotiin hetkessä' löytyy Bonavan sivuilta täältä. Käy kurkkaamassa!

Olisiko sinulla hyviä ideoita meille jaettavaksi? Kerro ihmeessä!

Maarit torstai 25. tammikuuta 2018

Apua ja vinkkejä lomahiuksille - kun kosteuspitoisuus on huikea

Yllättävän paljon menee aikaa kosmetikkan pakkaamiseen matkalle. Ei niin että pakkaisin kaikkea mahdollista mukaani kaiken varalta vaan juuri päinvastoin. Ja siinähän se haaste onkin: millä selviän? Olen jo tottunut siihen, että Aasian matkalla hiukset ovat aika sikkuralla vaikka mitä tekisi. Se on luonnekysymys.

Matkakokoiset pakkaukset ovat must enkä ole kuljettanut enää aikoihin mitään muita. Onneksi niitä saa jo isompia kuin 30 ml, ja joidenkin tuotteiden peruskokokin on 100 ml ja sehän on lähes matkakoko. 30 ml ei oikein riitä kahden viikon reissuun ainakaan shampoissa ja hoitoaineissa.


Shampoona ja hoitona on mukanani nyt KMS Moist Repair -sarjan matkakoot. Niissä on sisältönä 75 ml mikä on aivan loistava matkakokona, kun hiuksia joutuu pesemään tavallista tiheämpään. Olen tullut siihen tulokseen, ettei omille hiuksilleni näissä olosuhteissa on niinkään merkitystä onko shampoo volume, repair tai moist. Enemmänkin kyse on siitä, mitä jälkituotteita niihen käyttää että ne saa pysymään jotenkin kuosissaan. Nämä Moist -versiot olivat hoitavuudeltaan sopivat eivätkä latistaneet hiuksia. 

Kunnon tujaus muotovaahtoa pesun jälkeen ja sitten föönaan tukkani hyvin ja perusteellisesti niin että saan hiukset kohoamaan kunnolla päänahasta. Näin ne säilyvät paljon paremmin ja pidempään kuosissa eivätkä liitsaannu kosteudessa kiinni päänahkaan. Saman KMS-sarjan Tame Frizz De-Frizz Oilin sain myös testiin tätä matkaa varten. Se on kevyt hiusöljy, joka antaa hiuksille suojan kosteutta vastaan ja se myös suojaa hiusta föönaamisen lämmöltä. Sitä laitetaan joko pyyhekuiviin tai kuiviin hiuksiin.
Hiusten pinnalle tuppaa muodostumaan kosteudessa sellaista nukkaa, kuin voikukan hahtuvaa. Olen kokeillut öljyä myös sen taltuttamiseen niin, että otan sormenpäihin pari tippaa, hieron sormia yhteen ja sitten sivelen sen kevyesti kuivien hiusten pintaan.

VINKKI: laitoin sitä n. 15 minuutiksi vaikuttamaan ennen hiustenpesua hoitamaan hiuslatvoja ja auringonvaalettamia raitoja. Tämän hoidon voi tehdä kotonakin aina silloin tällöin, kun tuntee tarvitsevansa erikoiskäsittelyä vaikkapa huonokuntoisille latvoille.Kuivashampoo on mulla mukana nykyään aina minne menenkin ja täällä kosteudessa sille onkin aivan erityistarve. Nyt on mukana Nioxinin Instant Fullness kuivashampoo 65 ml. Sen lisäksi että se puhdistaa hiuksia, se fressaa myös päänahkaa imemällä ylimääräistä rasvaa. Useat kuivashampoot tuoksuvat jotenkin liian vahvoilta ja parfyymimäisiltä, mutta tässä on kevyen raikas mentolintuoksu mikä lisää ihanasti puhdasta tunnetta.
Lisäksi mukana on normaalikokoinen (mutta kevyt) Goldwell Kerasilk Humidity Barrier-spray, joka antaa suojan hiusten pörrööntymistä vastaan. Kirjoitin mm. tästäkin jo aiemmin, juttu löytyy täältä. Sitä suihkutetaan kuiviin hiuksiin kuten hiuslakkaa, mutta se ei anna samanvahvuista pitoa vaan suojan kosteudelta. Hiuslakka ei itselläni toimi täällä ollenkaan, joten tämä on oiva välimuoto, koska se pitää hiukset silti pehmeinä.

Kohteen veden laatu on niin merkittävä, että ne tuotteet, mitkä toimivat kotona, ei aina toimi muualla. Olen huomannut saman veden kovuudesta johtuvan eron myös Euroopassa.

Hiukset ei ole pääasia täällä lomalla, vaikka silti tuntuukin. Niitä ei tarvitse miettiä sen kummemmin, kun on tuoterepertuaari kunnossa.

Olisiko sinulla hyviä vinkkejä jakaa meille muille?

Maarit

*Tuotteet saatu testiin PR-toimistoista
maanantai 22. tammikuuta 2018

Vapauttava uimapuku - luottovaate lomalla

Silloin kun viettää lomalla suurimman osan päivästä ulkona, rannalla tai altaalla, uimapuku nousee tärkeään rooliin. Olen käyttänyt monta vuotta rantalomilla biksuja, mutta nyt olin jo jonkin aikaa miettinyt, että haluaisin ostaa uimapuvun. Koen oloni jotenkin vapautuneemmaksi kokouimapuvun suojassa. Tällä on enemmän merkitystä silloin, kun se on päivän pääasiallinen asu rantalomilla. Se suojaa (+tiivistää) paremmin vatsan alueen pömpötystäkin.

Yllättäen löysinkin täältä Uniqlosta uikkarin. Yllättäen siksi, että täällä meidän Pranburi Beachin kylällä ei ole juurikaan kauppoja enkä muutenkaan ole vuosikausiin löytänyt täältä Thaimaasta mitään vaatteita. Kotimaassa ei ole juurikaan tarjontaa talviaikaan ja nettikaupasta uikkarin ostaminen tuntuu työläältä.

Väri on tietenkin musta. Muistatte varmaan juttuni 'Mustana rannalla'... Linkki juttuun löytyy TÄÄLTÄ. Mustaan on vain niin helppo yhdistää muita värejä. Tai mustaa mustan kanssa, se toimii aina ja on tyylikäs. Tämä uikkari kuuluu ranta-asuistaan tunnetun Princesse Tamtamin kanssa tehtyyn yhteistyömallistoon. Uimapuvussa on sopivasti tukea antavat kevyet toppaukset ja ohuet henkselit, mikä tekee yläosasta toppimaisen enemmänkin kuin uimapuvun. Tykkään yläosan kevyestä leikkauksesta, mikä antaa siroutta uikkarille.

Käytän sen kanssa usein näitä kahta suosikkipareotani tai sarongia. Kuvassa oleva mustaharmaakuvioinen lycrapareo on muotoiltu niin, että sen saa solmittua joko lyhyemmäksi tai pidemmäksi. Hoidentavan ilmeen saa niin, että solmii sen eteen, jolloin sääret tulevat enemmän esille. Ei kuitenkaan liikaa, sillä pitkät solmun päät peittävät sopivasti. 

Oranssipinkkikuvioinen on silkkiä ja olen ostanut sen lähes 10 vuotta sitten Italiasta, ja se on edelleen  suosikkini. Se ei paina mitään, liehuu tuulessa ihanasti ja kuivuu hetkessä. Pesen sitä hellävaraisesti käsin silkin pesuaineella - toivottavasti se kestää vielä vuosia!

Biksutkin kulkevat vielä matkoilla, mutta ovat kyllä saaneet pahan kilpailijan tästä uimapuvusta.

Kumman kannalla te olette: biksut vai uikkari?

Maarit

torstai 18. tammikuuta 2018

4 vinkkiä ihollesi Aasian lämpöön

Trooppinen ilma on kosteaa, kuumaa ja nihkeää, joten ajatuskin voiteiden levittämisestä kasvoille tuntuu usein työläältä. Iho ei ole eikä tunnu täällä kuivalta, ei kasvoissa eikä edes kantapäissä. Nekin voivat paremmin kuin koskaan. Siitä huolehtii tämä runsas ilman kosteus. Ei ole myöskään tarvetta voiteille - kiitos tästä vinkistä Darphinin asiantuntijoille!
Voiteille löytyy hyviä ja toimivia vaihtoehtoja aikuiselle iholle: lotion-tyyppisiä kosteuttajia - kokeiltu on ja hyviksi havaittu! 
Tässä on muutamia ajatuksia, mitä mulla on mukana. Kannattaa kokeilla tämän tyyppisiä tuotteita seuraavalla matkalla. 


Sain Darphinilta testattavaksi muutamia tuotteita ja otin niistä mukaan heidän suosituksestaan uuden Stimulskin Plus -lotionin* ja Exquisâge -seerumin*. Molemmat ovat ihanan ohuita, taputellen levitettäviä ja niitä käytetään yhdessä.

Stimulskin Plus on täyteläistävä ja korjaava kasviuuteneste, joka antaa hetkessä kosteutta iholle. Se ei jätä yhtään rasvaista tunnetta vaan kevyesti kosteutetun ja hoidetun pinnan. Ihan mainio tukalassa kuumuudessa. Tämä on kuin nyt niin suositut korealaiset essence-tuotteet - lisäkosteuden tuoja, joka ei ole silti kasvovesi. Kasvovesi poistaa puhdistusaineen jäämät, essence taas on tehokas kosteuttava lisähoitotuote, joka laitetaan kasvoveden jälkeen iholle. Stimulskin myös tehostaa seerumin imeytymistä ja vaikutusta.

Exquisâge on myös ihanan ohut, kevyen emulsiomainen seerumi, joka parantaa ihon luonnollista kollageenintuotantoa, kirkastaa ja virkistää aikuista ihoa. Se huolehtii ihon kiinteytyksestä ja elinvoimasta. Usein kiinteyttävät tuotteet saattavat tuntua ohuella ihollani pinkeältä, mutta tämä on joustava ja pehmeän tuntuinen.

Ihon puhdistuksen jälkeen taputellaan ensin Stimulskin kasvojen iholle ja dekolteelle ja hetken kuluttua taputellaan seerumi sen päälle. Tämä on superhoitava ja yhdessä kosteuttava tuotepari, joka jättää herkälle iholleni 'nihkeän' pinnan - siis todellakin sanan positiivisessa mielessä. Se ei ole kuiva, ei rasvainen eikä tahmea. Toimii sekä aamulla että illalla. Ja pakko lisätä, että iho on aamulla vielä sen tuntuinen, kuin olisi juuri hoitanut sen.
Näiden jälkeen ei kaipaa enää mitään muuta paitsi sitten aurinkovoiteet päiväksi.Matkoilla on kiva tutkia myös uusia juttuja ja nyt löysin korealaisen Dr. Glodermin kertakäyttöiset kuitunaamiot. Naamiotkin ovat olleet jo pitkään korealaisten naisten monivaiheisissa kauneusrutiineissa ja rantautuneet sieltä muualle kuten nuo essence-tyyppiset hoitonesteetkin.
Toinen naamioista on heleyttävä Infusion Radiance Mask ja toinen rauhoittava Infusion Softcalm Mask. Niissä on yllättävän paljon nestettä ja kun malttaa pitää sen 20 minuuttia, on iho kyllä pehmeä ja joustava. Vielä 3 tuntia laittamisen jälkeen iho on niin kosteutettu etten laita mitään enää iholleni yöksi. Nämä taisivat maksaa 39 BHT kappale eli noin euron. Hyvä hankinta paikan päältä.


Ilmastonmuutos, kuumuus ja kosteus nostattavat nesteitä luomille ja turvotukseen on erinomainen apu näistä Dr.Hauschkan Eye Revive ampulleista eli silmävirkisteistä. Jääkaappikylmästä ampullista tiputetaan reilut 10 tippaa kevyesti kostutettuun vanulappuun (puolita laput) ja laput asetetaan silmille noin 10 minuutiksi. Kylmyys poistaa turvotusta jo itsessään ja rauhoittavat aineet (kamomillaa, fenkoli, silmäruoho ja musta tee) lisäävät tehoa sekä virkistävät silmän ympärysihoa. Jo pelkästään viileiden lappujen rapsakka vaikutus herättää kummasti yön jäljiltä kohtaamaan päivän painostavan kuumuuden.

On mielenkiintoista, että aina löytyy jotain uutta ja kivaa kokeiltavaksi - matkoilla on sopivasti aikaa testaamiseenkin.

Mitä vinkkejä ja kokemuksia teillä olisi matkoiltanne?

Maarit

* Saatu blogiin PR-näytteinä

maanantai 15. tammikuuta 2018

Lounasseuraa

Tykkäämme käydä syömässä sekä lounaat että iltaruoat paikallisissa kuppiloissa, ravintoloiksi niitä ei voi oikein sanoa. Iltapaikat ovat hieman perinteisempiä, mutta lähes aina avoimia tiloja ainakin täällä maaseudun tuntumassa. Ruokailu ei ole muutenkaan länsimaisten normien mukaista, annoksia kannetaan pöytään siinä järjestyksessä ja sitä mukaa, kun niitä valmistuu. Perinteistä alku- ja pääruoka-ajatusta ei täällä noudateta.

Lounaalle ajamme usein jonnekin rantateiden tuntumaan kioskityyppisiin ruokapaikkoihin. Niistä saa mm. grillattua kanaa, kalaa ja thai- eli papaijasalaattia. Eli kun tietää, että haluaa kanaa ja salaattia, ne ovat hyvä ratkaisu. Ne ovat usein ihan parhailla paikoilla meren rannalla ja voit istua ulkona vilvoittavan tuulen kainalossa ja nauttia näkymistä.

Grillimiljöötä ei kannata tutkia suurennuslasin kanssa, sen verran karun näköisiä ne ovat. Mutta lounaaksi ruoka on ihan mainiota emmekä ole koskaan saaneet niistä mitään oireita. Som tam eli thaimaalainen papaijasalaatti on yleensä mielettömän hyvää ja mehukasta. Ihana yhdistelmä tulisuutta ja makeutta. Sen verran löytyy yleensä yhteistä kieltä, että myyjätär osaa kysyä: spaisii? Otamme medium tai little spaisii - ja potkua löytyy silti ihan riittävästi.


Papaijasalaatissa on raastetun papaijan lisäksi raastettua porkkanaa, kurkkua, tomaattia, papuja ja suolapähkinöitä. Kastike rakennetaan limen mehusta, sokerista, korianterista, kalakastikkeesta ja punaisesta chilistä. Yleensä thaisalaatissa on mausteena pienenpieniä katkarapuja, mutta tänään oli tämmöisiä jämerämpiä kavereita. Se verran oli itsesuojeluvaistoa, että jätimme ne siististi lautasille.
Kanat on grillattu melkein valmiiksi ja ne paloitellaan ostettaessa sopivan kokoisiksi sormin syötäviksi paloiksi, jotka grillataan vielä kunnolla. Niiden kyytipoikana on kupillinen makeaa chilikastiketta.
Tämän päiväinen lounaamme (2 salaattia ja 1/2 broileri) maksoi ison oluen kanssa 220 BHT eli n. 5,5 euroa.


Tämmöinen kaveri parkkeerasi viereeni ja tuijotti herkeämättä meidän ateriointiamme. Mutta on ne hyvin koulutettuja kulkukoiria, sillä se istui auliisti eikä inissyt, hyppinyt tai haukkunut yhtään. Palkkioksi se sai palasen ihanasti grillattua kanannahkaa, joka katosi sekunnin murto-osassa kitaan.
Ravut eivät kelvanneet sillekään...

Tämä kuvaaminen on täällä taas niin haastavaa. En saa millään kuviin eloa enkä syvyyttä. Tänään oli pilviharso taivaalla ja se aikaansai harmaan utuisen värimaailman kaikkiin merimaisemakuviin. Argh.

Oletteko te uskaltaneet syödä matkoilla katukeittiöistä?

Maarit


lauantai 13. tammikuuta 2018

Ruusufinni ja aurinkokeratoosi + aurinkoloma

Meillä on aikamoiset määrät matkatavaroita mukana näillä Euroopan ja Aasian matkoilla, kun on noita miehen leijasurffauskamoja niin paljon. Pyrimme pakkaamaan niin, että selviämme kuitenkin kahdella ruumaan menevällä laukulla ja se onkin toiminut hyvin ainakin tähän asti. Kosmetiikka painaa aika paljon ja niistä yritän ottaa mukaani vain matka-, muovi- ja erikoispakkauksia.
On kuitenkin tuotteita, mistä ei voi ottaa mukaan matkakokoja, nimittäin aurinkosuojat. Niitä kuluu paljon ja mukana on hyvä olla eri kertoimia.
Korkeat SPF50 kertoimet ovat jo itsestään selvyyksiä meillä, sillä miehelläni todettiin viime vuonna aurinkokeratoosi. Keratoosi oli kehittynyt salakavalasti. Hän on surffannut, golffannut ja lasketellut koko elämänsä, useimmiten ilman hattua tai pipoa. Kun hän meni käymään ihotautilääkärillä muun asia takia, lääkäri oli sanonut heti kättelyssä, että sinulla on aurinkokeratoosia päässä. Ne näkyivät hyvin sängeksi ajetussa päässä, vaikka olivat pieniä alkuja. Onneksi. Silti niiden poistamista laserilla tai jäädyttämällä suositeltiin muutaman kuukauden kuluttua.

Kasvoille ja koko päähän hänellä on nyt ollut pitkään käytössä vedenkestävä Orionin Sunspro SK50, missä on sekä UVA että UVB -suojat. Se on spraymuodossa olevaa kuivaöljyn tuntuista väritöntä nestettä, joka ei kuitenkaan tunnu öljyiseltä. Iso plussa siitä, että sitä voi suihkuttaa myös ylösalaisin. Helppoa ja vaivatonta - joten sopii miehelle. 
Myös surffaamiseen hän otti lääkärin neuvosta heti käyttöön lierihatun, mitä surffarit täällä käyttävätkin paljon. 

Mulla itselläni on täällä Lieracin Sunissime anti-age kasvosuojat SPF30 ja SPF50. Kun kävin viimeksi kasvohoidossa sain ohjeen käyttää aina kerrointa 50 kasvojeni ruusufinnikohtiin. Ne kun eivät siedä aurinkoa lainkaan, ja voivat ärtyä siitä. No, se on kyllä huomattu kantapään kautta. Viime maaliskuussa sain Espanjassa mojovan finnin keskelle poskea. Vasta jälkeenpäin tajusin, että sehän oli auringon ärsyttämä ja esiin houkuttelema ruusufinni. Se oli valtava rakkulamainen finni, lähes paise, joka kukoisti todella pitkään ja jonka arpi on vieläkin punaisena näkyvissä. Ihmettelen vieläkin, etten ollut lukenut mistään eikä lääkärikään ollut maininnut siitä, että aurinko pahentaa oireita. Nyt tiedän sen ja myös sen, että se ei myöskään pidä saunomisesta ja silloinkin pitäisi suojata poskipäät löylyssä vaikka kostealla pyyhkeellä. Sen verran vielä ruusufinnistä, että se on yleisimmin naisten vaiva ja alkaa usein vasta aikuisemmalla iällä. Ja se alkaa huomaamatta harmittoman näköisenä punoittavana röhelmänä poskien ja nenän seudulla.


VINKKI:

Koska poskipääni ovat punoittavat osittain myös couperosan vuoksi olen keksinyt hyvän keinon, millä saan lisäsuojaa ja tasoitusta iholleni myös auringossa. En käytä täällä ollenkaan meikkivoidetta ja korvaankin sen Shiseidon SPF50 Sports BB-voiteella. Se on hyvin ohutta, mutta yllättävän hyvin peittävää. Tämä on ihanteellinen yhdistelmä meikkivoidetta ja aurinkosuojaa. Käytän sitä näin: sekoitan sitä muutaman tipan Lieracin aurinkovoiteeseen ja näin se tasoittaa ihon sävyä myös rannalla. On siis vähän kuin aurinkomeikkivoide, mutta erinomaisen suojan antava. Lisäksi käytän sitä peitevoiteen tavoin paikallisesti ruusufinnikohtiin. Näin suoja on paras mahdollinen.

Hyvin vaaleaihoisen kannattaa aloittaa aurinkolomaan valmistautuminen hyvissä ajoin popsimalla karotenoidikapseleita etukäteen. Yleensä suositus on pari viikkoa ennen lähtöä.
Hankintatukun Betamax-valmiste on Dunaliella salina -mikrolevästä uutettuja aurinkokapseleita, jotka sekä valmistavat ihoa auringonottoon että auttavat pidentämään rusketusta. Ne ovat ton-ton -trendin harjalla: laktoosittomia, gluteenittomia, hiivattomia ja makeuttamattomia.

Onneksi korkeita kertoimia ja erilaisia vaihtoehtoja on nykyään niin paljon tarjolla - kunpa näitä olisi ollut silloin kun parikymppisinä grillattiin oikein urakalla. Mutta ei ollut niitä eikä tietoakaan ja monet kärsivät nyt sen nautinnon seurauksista.

Maarit