sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Vieraita tulossa - näillä vinkeillä stailaat kotisi nopeasti kuntoon

Vuosi alkoi loistavasti, sillä sain tilaisuuden jatkaa taas tänäkin vuonna mielenkiintoista yhteistyötä Bonavan kanssa. Olen ideoinut, kuvannut ja toteuttanut yrityksen inspiraatiosivulle jutun teemalla 'vieraita tulossa - vinkit pikastailaukseen'. Tämähän sopii hyvin myös oman blogini konseptiin, joten tässä tulee vinkkejä!  

Yleissiisti koti, tunnelmallinen valaistus, kotoisat tuoksut ja tuoreita kukkia. Näillä muutamilla vinkeillä saat kotiisi kutsuvan ja siistin ilmeen, vaikka et ehtisikään tehdä perussiivousta ennen vieraiden tuloa. Motto on: kiireessä ei kannata tehdä mitään turhaa. Ja kun uusi kotisi on yleissiisti ja putsattu lojuvista tavaroista, kukaan ei kiinnitä huomiota yksityiskohtiin ja koti näyttää puhtaalta ja selkältä. Kynttilät ympäri vuoden tuovat kutsuvaa tunnelmaa, samoin musiikki. 


Näin siistit kotisi nopeasti
Koko asuntoa ei tarvitse alkaa järjestämään kunhan katsot, että ne paikat, missä vieraat liikkuvat, näyttävät yleisiisteiltä. Keskity siihen tai niihin tiloihin, missä vietätte eniten aikaa. Kaikkia tavaroita ei tarvitse poistaa näkyviltä, kunhan pikkusälä on on piilotettu.
- Aloita eteisestä, sillä se kohtaa vieraasi ensin. Järjestä takeille tyhjiä henkareita.
- Poista tasoilta ylimääräiset tavarat, ne voi vaikka tuupata laatikkoon tai kaappiin.
- Kerää olohuoneesta ylimääräiset roinat, lehdet ja vaatteet piiloon, se tekee ihmeitä!
- Putsaa tiskipöydältä kaikki astiat joko koneeseen tai piilota kaappiin tilapäisesti ja pyyhi tasot. 


Jos on aurinkoista ja lattialla näkyy pölyä, pyyhi kriittiset ja näkyvät paikat pitkävartisella monitoimimopilla. Niihin saa mm. käteviä staattisia liinoja, jotka keräävät kaiken pölyn ja nukan hetkessä. Paljon vaivattomampaa kuin imuriin tarttuminen mielestäni.


Helpot vinkit wc:n pikasiistimiseen

Näin saat sen nopeasti lähes kiiltelevän puhtaaksi. Lorauta wc-pönttöön pesuaine vaikuttamaan. Pyyhi mikroliinalla hanat. Suihkauta lasinpesunestettä peiliin ja pyyhkäise. Pyyhkäise tasot mikroliinalla. Vaihda pyyhkeet. Tarkista, että on käsisaippuaa. Pese pönttö. Tähän menee aikaa n. 15 minuuttia - ja tila on raikkaan kiiltävä ja puhtaan tuoksuinen.


Tunnelmallinen valaistus
Päivän hiipuessa iltaan myös valo häviää. Sytytä pöytä- tai jalkalamput kaikkiin huoneisiin, myös makuuhuoneeseen ja eteiseen. Ne antavat lämpimän tunnelman ja ovat kodikkaampia kuin kattolamput. Ne ovat myös armollisempia pölyn näkymisen suhteen.


Kutsuvaa tuoksua ei voi vastustaa
Jos ehdit, paista leipää, sämpylöitä tai pullaa - niin vieraita vastaanottaa kutsuva ja kodikas tuoksu. Muista, että aina ei tarvitse tehdä itse, esipaistetut tai pakastetut leivonnaiset ajavat ihan saman asian ja tuovat hyvän tuoksun. Herkullinen ruoantuoksu hurmaa ja vie huomion kertaheitolla itse vierailuun ja vieraanvaraisuuteen. 


Tuoreet kukat 
Sijoita kimppu myös eteiseen, mikäli niille on tilaa.
Kata ruoka- tai kahvipöytä valmiiksi. Se viestii, että olet ajatelllut vieraita ja näyttää kutsuvalta. Sijoita pöydälle iso kimppu kukkia katseenvangitsijaksi. Jos ostat ne päiviä ennen vierailua, kannattaa pelata varman päälle ja hankkia sellaisia lajikkeita, mitkä kestävät todennäköisimmin ainakin muutaman päivän, esim. neilikoita.


Olohuoneeseen kiva kukkaidea on marjamaiset oksat. Niitä saa monen värisinä ja ne kestävät jopa viikkoja.Uudessa kodissa on tietysti uuden asunnon peruspuhtaus, mutta yllättävän nopeasti tavaroita kertyy ja kasaantuu sinne sun tänne. Jo niiden järkkääminen ja piilottaminen saavat aikaan siistin yleisvaikutelman. Koko artikkeli 'Raikkaan kutsuva ilme kotiin hetkessä' löytyy Bonavan sivuilta täältä. Käy kurkkaamassa!

Olisiko sinulla hyviä ideoita meille jaettavaksi? Kerro ihmeessä!

Maarit 8 kommenttia:

 1. Loistavia vinkkejä ja voi kuinka kaunista teillä on, ihana koti <3
  Rakastan kukkia ja niitä on ihana levitellä ympäri kotia oli vieraita tai ei :)

  Ihanaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Souliina! Sama juttu, nytkin on tulppaneja joka pöydällä. Vaikkakin vähän ärsyttää se, että ne elähtää niin nopeasti.
   Nautitaan silti kukkien tuomasta ilosta ja väristä - iloa viikkoosi!

   Poista
 2. Hyviä vinkkejä, eipä tuohon oikein ole lisäilläkään :)
  Niin kaunista siellä!

  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 3. Noita mainitsemiasi siivousvinkkejä olen käyttänyt silloin kun yllätysvieraita on tulossa. Pääasia että jokaisella tavaralla on oma paikkansa. Ihailtavan siisti työpöytä sulla. 😊 Onko teidän olohuoneen nurkassa oleva pöytälamppu, jonka jalka on lasia, itsetehty vai ostettu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se, että kaikella on paikkansa, onkin yksi järjestyksen ja yleissiistiyden avainjuttu.
   Mies on tehnyt sen jalan sisustuspullosta, porannut reiän johdolle ym. vipstaakit. Varjostin on Ikeasta.
   Mukavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 4. No näissä vinkeissä nyt ei varsinaisesti ollut mitään uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli muistinvirkistämiskooste, jota olen itse toteuttanut jo vuosia.

   Poista