torstai 19. huhtikuuta 2018

Monipuolinen Mallorca

Kaunis. Monimuotoinen. Merellinen. Rauhallinen. Tässä liuta adjektiiveja, mitä tulee mieleeni Mallorcasta. Nyt piti oikein laskea montako kertaa olen käynyt siellä ja hyvä ihme sentään, kertoja tulee yhdeksän! Olen lomaillut siellä mieheni kanssa viisi kertaa, kaksi kertaa työn puitteissa kuvausmatkoilla ja äitini kanssa myös kaksi kertaa, jolloin asuimme Palman keskustassa.

Näin hehkuttaviin kuvauksiin vaikuttaa tosin se, että kaikki matkat on tehty sesongin ulkopuolella, joko huhti-toukokuussa tai syys-lokakuussa. Silloin siellä on hiljaisempaa, liikenne rauhallisempaa ja ainakin meille sopivaa verkkaisuutta. Tosin valitsemme hotellin aina rauhalliselta alueelta, myös asuessamme Palman keskustassa. Istumme tuntitolkulla netissä matkaa varatessamme, kun tutkimme hotellia sekä asiakkaiden kommentteja. Syynäämme erityisen tarkkaan kylän ja ympäristön, missä hotelli sijaitsee, sillä haluamme asustella sellaisissa kylissä, missä on myös alkuperäistä asutusta. Etenkin alueen valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, sillä Mallorcalta löytyy edelleen järkyttäviä bilepaikkoja (mm. Magaluf), jättihotellirantoja (mm. Palma Nova) ja turismin varaan rakennettuja kyliä (mm. Alcudia).

Niitä hienoja ja aikuisemmille sopivia kohteita on paljon. Enkä tarkoita tässä yhteydessä hienolla kallista, sillä olemme aika tarkkoja siitä, että emme maksa liikaa emmekä kaipaa muutenkaan luksusta. Mutta sen sijaan aitoutta, paikallisuutta, maisemia, kävelyreittejä ja merta. Ylipäätänsä kaunista ympäristöä.


Vietimme nyt juuri siellä viikon, josta kaksi ensimmäistä yötä asuimme Palmassa. Tässä samassa hotellissa, missä olin viime vuonna äitini kanssa. Kirjoitin siltä matkalta tämän jutun (siinä on myös kuvia hotellistamme) sekä tämän, missä on muutamia putiikkivinkkejä.
Sää voi olla kevätaikaan joko todella helteinen tai arvaamattoman vaihteleva, kuten tällä matkalla oli. Kone vaappui, satoi ja myrskysi kun saavuimme Mallorcalle, mutta jo seuraava päivä valkeni ihanan aurinkoisena. En kirjoita nyt Palmasta enää tähän juttuun, sen sijaan vinkkaan muutamasta ihanasta kylästä, missä kävimme lomamme aikana.

Colònia de Sant Jordi

Tämä oli pääpaikkamme, rannikkokylä noin 50 km Palmasta itään ja asuimme täällä meidän mittapuumme mukaan melko isossa hotellissa. Kylässä ei ollut kuin pari tällaista korkeaa rakennusta, muu asutus oli 2-3 kerroksista matalaa ja vanhaa talokantaa. Hotelli oli kylän laidalla halliten uljaasti niemen kärkeä. Toisella puolella on upea pitkä ja valkohiekkainen Es Trencin hiekkaranta, joka on saaren ainoita edelleen rakentamattomia rantoja. Siellä ei ole myöskään aurinkotuoleja.
Hotellilta toiseen suuntaan lähtee saaren (ymmärtääkseni) ainoita rantaviivaa seuraavia rakennettuja kävelyreittejä. Se oli todella hyvin hoidettu, kauniisti maisemoitu, siisti ja mukavan tasaista maastoa myös vanhemmille. Tämä lähes 10 km pitkä raitti on huikean hieno! Matkan varrella on hiekkarantaa, kivipoukamia, majakka, loma-asuntoja, muutama kahvila ja oman kylämme kohdalla viehättävä pieni venesatama. Siellä on myös kylän ravintola- ja baarikeskittymä.


Maaseutu

Heti Colonia de Sant Jordin ulkopuolelta alkoi vehreä maaseutu. Mutkittelevia kapeita teitä ja noita hiekanvärisiä kiviaitoja ihan kaikkialla. Ne reunustivat tienpientareita, rajasivat laitumia ja myös oliivipuut olivat saaneet niitä ympärilleen.
Tähän aikaan vuodesta luonto on jo rehevää ja vihreää, kukat kukkivat ja paras satoaika on vielä edessäpäin. Liikenne maaseudulla oli maltillista ja yllättävän rauhallista espanjalaiseksi, mitään vaaratilanteita ei ollut, joten me ainakin voidaan suositella auton vuokraamista. Koko saari ja sen kauneus avautuu vain lähtemällä liikkeelle.
Mallorca on myös pyöräilijöiden paratiisi ja saimme nahdä ja kokea kuinka kymmenet fillariletkat huristivat ympäri saarta.
Oletteko kuulleet ruoasta tai leivästä nimeltä Pa amb oli? Jossain se oli kirjoitetu Pamboli. Meille tämä selvisi tällä reissulla, kun nälkä yllätti ja pysähdyimme pieneen maalaiskahvilaan. Se on mallorcalainen leipä eli 'leipää öljyllä'. Leipä on yleensä lähes suolatonta maalaisleipää, jota paahdetaan hiukan ja päälle hangataan tomaattia, joskus myös valkosipulia. Sen jälkeen siihen lorautetaan oliiviöljyä ja suolaa. Höysteeksi serranokinkkua ja manchegojuustoa - mutta ei samalla leivällä. Joskus juusto tuli erillisenä, kuten kuvan paikassa.
Tämä paikka oli oiva esimerkki paikallisesta ei-turisti baarista: vaatimaton ulkoa, pöydät täynnä pappoja - ja erinomaiset leivät pilkkahintaan. Näillä lähti isompikin nälkä. Si!

Santanyi

Tämä kylä putkahti yhtäkkiä maaseutumaiseman uumenista, kun olimme matkalla Cala Figueraan itärannikolle. Hiljaista, hiljaista oli kaikkialla. Kadut lähes autioita. Tämä kylä poikkesi muista näkemistämme hiukan, sillä siellä oli monia pastellin värisiä terasseja, pikku putiikkeja ja muutenkin trendikkäämpi ilme. Ja nuo hailukan hiekanväriset rakennukset ja muurit joiden välissä kasvaa yksittäisiä palmuja. Kertakaikkisen kaunista.


Cala Figuera

Tämä taisi olla matkallamme Palman lisäksi suosituin turistikohde, joka on ikuistettu kortteihin ja oppaisiin. Itärannikolla sijaistseva haarautuvalahtinen kalastajakylä on huikea kokemus. Turkoosi meri, jyrkät rinteet poukamien reunoilla, valkoisia kalastajien asumuksia ja monenkokoista venekalustoa. Vedenrajaa pitkin pääsi kiertämään lahdenpoukaman. Vaikka tämä on turistioppaidenkin listoilla, käynti on elämys ja kannattaa mennä. Hotelliltamme oli tänne vajaa 20 km ja Palmasta n. 70 km.


Ajoimme yhtenä pilvisenä päivänä myös pohjoiseen, Alcudian ohi Puerto Pollencan rantakylään sekä  sisämaassa sijaitsevaan Pollencaan. Aivan pohjoiskärjessä sijaitsee Cap de Formentor, missä länsirannikkoa hallitsevan huikean vuoriston kärki kohtaa turkoosin meren. Voitte kuvitella, että tänne päästäkseen pitää sukkuloida melko kapeilla mutkittelevilla teillä...Viikon matkalla ehtii koluta tätä saarta joka puolelta emmekä ajaneet tällä kertaa lainkaan länsirannikolle. Siellä maisemat ovat aivan toisenlaiset. Jyrkät rannat, vuoristoa, näköalateitä ja vanhoja kauniita kyliä kuten Deia, Soller ja Valldemossa.

Yritin kirjoittaa niin lyhyesti kuin mahdollista, etten tylsistytä teitä liian pitkällä jutulla. Toivottavasti tämä avasi hiukan tätä superihanaa ja kaunista saarta, jolla on monien mielessä vielä 'Keihäsmatkojen' maine. Muistatteko muuten Keihäsmatkat?

Kysy ihmeessä, jos haluat tietää enemmän Mallorcasta - yritän vastata parhaani ja kokemukseni mukaan!

Maarit


17 kommenttia:

 1. Nää on niin parhaita postauksia, matkailuvinkkejä ja tunnelmallisia kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, ihana kuulla Elsa! Kiitos paljon <3 Mä jo ajattelin, että liikaa tekstiä ja liikaa kuvia...kun olen lukenut ettei lukujat jaksa kahlata läpi pitkiä juttuja. Jätin siksi tekstistä pois kaikki historialliset ym faktat. Nyt mentiin ihan fiiliksellä ja kuvilla ;)

   Poista
 2. Ihan huikeaa luettavaa tämä tekstisi! Soljuvaa ja sointuvaa! Olet kokonaisvaltainen esteetikko! Nautin tästä piipahduksestani Mallorcalla! Voinko jakaa omalla Facebook -sivullani? 💚 Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos ihana Tuija! <3 S
   Ja saat toki jakaa - ja mielellään ;o)

   Poista
 3. Onpa kaunista. En ole koskaan ollut Mallorcalla mutta mieheni oli siellä työmatkalla joitakin vuosia sitten ja tykkäsi. Olemme joskus puhuneet, että sinne olisi kiva mennä juuri sesongin ulkopuolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juteltiin moneen otteeseen miehenkin kanssa, että onpa tämä kaunis saari! Mekin ollaan reissattu aika paljon ja tämä kuuluu ihan ykköspaikkoihin just monipuolisuuden kanssa. Mutta, ei kannata mennä sesonkiaikaan mikäli haluaa nauttia rauhassa paikoista. Tosin pienemmissä kylissä voi olla lähes autiota, mutta meitä se ei haitannut, koska niissä ei kuitenkaan asuttu.

   Poista
 4. Tunnelmallinen Mallorca edelleen elämyksiä täynnä!
  Kävimme "kotimaan matkailulla" siellä viime lokakuussa ja ihastuimme pieniin kyliin ja maaseudun kauneuteen.
  Vuoriston tiet saivat maisemillaan mielen lepäämään.
  Kevät kauniissa kukassa nyt. Meilläkin kukkii täällä Itä-rannikolla, Costa Blancalla, mutta ei ihan noin upeasti kuin rehevällä Mallorcalla! <3
  Kiitos näistä tunnelmapaloista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saari on niin ihana, etenkin näin sesongin ulkopuolella, kuten kuvistakin näkyy. Ei vielä turisteja mutta silti kahvilat ja ravintolat jo heräilemässä, eikä aurinko ole vielä polttanut luonnon vihreyttä.
   Sielllä etelässä kesäkausi on niin paljon pidempi, mitä kyllä kaipaan täällä Suomessakin.
   Kiitos Susanna sinulle, kun kommentoit! :)

   Poista
 5. Aivan ihana matkakertomus upeine kuvineen. Tuntuu kuin olisin ollut matkassa mukana! Mukavaa viikonloppua sinulle./Helena

  VastaaPoista
 6. Nyt iski matkakuume! Ihania kuvia Mallorcalta, kiitos Maarit! Tykkään itsekin paikasta tosi paljon. Olen käynyt pari kertaa ja vielä on paljon näkemättä ja kokematta. Kävimme toisella reissulla patikoimassa Llucin vuoristossa ja siellä oli ihan mielettömät maisemat (ja pelottavat, kapeat serpentiinitiet). Mallorca on niin paljon enemmän kuin turistirysät.

  VastaaPoista
 7. Mukaansa tempaava matkakertomus ja upeita kuvia, niinkuin aina! Ihanaa viikonloppua! xx

  VastaaPoista
 8. Mallorca on kiinnostanut jo pitempään, kiitos postauksesta, se oli varsin informatiivinen.

  Vinkkiäkin olisin kysynyt: mikä olisi kiva rantakaupunki Palman lähellä - sellainen, josta pääsisi julkisilla kätevästi kaupunkiin? Emme ole "rannalla makaaja"-perhe, mutta perheen teinit kaipaavat snorkausta ja minäkin mielelläni istun puun varjossa lukemassa, meren äärellä. Eli etsinnässä on leppoisa ja idyllinen rantakohde, josta hyvät kulkuyhteydet Palmaan ja joka ei olisi pelkästään turisteille rakennettu rysä. Autoa ei ole tarkoitus vuokrata, koska perheen ainoana aikuisena en jaksa olla se ainoa ajovastuussa oleva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon sinulle, kun lähetit kommentin :)
   Me asuimme Palmasta itään olevassa lähimmässä rantakaupungissa Sant Jordissa, mutta sieltä on julkisilla melko pitkä matka Palmaan enkä tiedä niiden sujuvuudesta.
   Sen sijaan lännen suuntaan meidän mielestämme kiva kylä on Illetas. Siellä on upea poukama, jonka rannan rinteessä on muutamia hotelleja. Me olemme asuneet Roc Playa Illetas -nimisessä, jossa mieheni snorklasi päivittäin. Auringonottopaikat sijaitsevat ihan veden äärellä, ja siellä on hienot merelle taipuvat valtavat männyt, joiden siimeksessä voi istuskella. Lisäksi hotellin oven edestä lähtee paikallisbussi Palman keskustaan (pysäkki on huvivenestamassa) ja kyyti maksoi viimeksi 1,20 e. Kylällä ei ole montaa ravintolaa, mutta sen verran että sieltä löytyy syötävää. Paikka on pieni eikä muuta tekemistä juuri löydy. Kannattaa googlata tietoa sieltä, mutta me olemme olleet siellä kolme kertaa ja viihdyttiin tosi hyvin.
   Toivottavasti tästä oli apus sinulle :)

   Poista
 9. Kyllä maistuvat nuo siniset meret ja viihtyisät ravintoloiden terassit tähän vuoden aikaan.
  Teillä on ollut ilmiselvästi hyvä loma.
  Sillä aikaa olen vähän puhunut sinusta selän takana - sorry ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heissan Celia!
   Ensin ihan hätkähdin, sitten tajusin ja sitten hämmennyin ;o)
   Oli tuo loma ja paljon kiireitä, joten en ole ehtinyt juuri lukemaan yhtään blogeja, joten kiva kun vinkkasit - ja kiitos vielä Celia <3
   Mallorca ei petä - ei voi muuta sanoa. Ja sinne mieli halajaa uudelleen ja uudelleen...

   Poista
 10. Olen lähdössä toukokuussa ystävän kanssa vaeltamaan Mallorcalle ajatuksella asua mukavasti ja tehdä yhdestä tukikohdasta päiväreissuja. Onko sinulla siihen puuhaan vinkkejä reiteistä tai optimaalisesta majoituksesta?

  VastaaPoista