lauantai 30. kesäkuuta 2018

Puhtaat valkeat pellavalakanat

Kaupallinen yhteistyö: KIVIkivi  


Mökillemme ei ole raijattu mitään vanhaa roinaa, mikä ei ole kelvannut kotiinkaan. Kaikki ei ole siltikään uutta, sillä olen aina ollut ahkera kirppiksellä kiertelijä ja niiltä matkoilta on tänne kerääntynyt kaikenlaista. Haluamme säilyttää mökillä raikkaan fiiliksen vaikka siellä onkin sekaisin uutta ja vanhaa. Yritämme pitää punaisena lankana raikkauden tunnetta kaikessa mitä hankimme tänne.

Kaappeihinkaan ei kerätä pinotolkulla tavaraa ja voin sanoa, että siinä onkin tekemistä, sillä niin helposti sujahtaa kotona laukkuun ylimääräisiä vaatteita tai pyyhkeitä pyykkäämisen jäljiltä. Riittää kun on parit vaihdokkaat. 
Emme käytä täällä sängynpeitettä ja siksi olenkin tykännyt, että lakanoiden pitää olla niin kauniit, ettei niitä tarvitse peitellä. 

Nämä valkoiset pellavalakanat, mitkä sain tämän KIVIkivi-yhteistyön tiimoilta, ovat nyt lakanoidemme aatelia täällä mökilläkin. Luonnollinen pellava tuntuu iholla viileältä kesällä ja talvella lämpimältä. Ihanan tunnun lisäksi muistan lukeneeni jostain, että pellava myös kestää tuplasti kauemmin kuin puuvillalakana. Kovasti hikoileville sitä suositellaan myös hyvän imukykynsä vuoksi. 

KIVIkiven pellavakudos on sopivan tiivistä, mutta ilmavan kevyttä ja ne laskeutuvat iholle miellyttävästi. Kuten kirjoitin jo aiemmassa postauksessani keväällä (juttu löytyy täältä), meillä on ollut käytössä monenlaista pellavalaatua ja -merkkiä ja niissä on todellakin laatueroja - myös ihotuntuman suhteen! 
Pesen lakanat yleensä 60 asteessa ja huuhteluaineena on korkillinen pyykkietikkaa. Kuivatan niitä rummussa silityskuiviksi ja mankeloin ne useimmiten. Nämä KIVIkiven lakanat pitävät muotonsa pesusta pesuun ja sama laadukas kuohkeus tuntuu iholla aina pesun jälkeen. Ja muutama pieni mutta tärkeä yksityiskohta: niissä on aukot yläkulmissa eikä nappeja tai neppareita mankeloinnin vaikeuttamiseksi. 

Ah, miten tuo puhtoinen valkoinen värikin sopii tänne raikkaaseen merimaisemaan!

Näitä pellavalakanoita löytyy myös lapsille. Se on kiva lahjaidea vaikkapa vastasyntyneelle tai synttärilahjaksi. Koko valikoima ja muut kauniit värit löytyvät KIVIkiven nettikaupasta

Samassa jutussa, mihin yllä oli linkki, on myös kiva tarina siitä, miten tiemme KIVIkiven kanssa kohtasivat - elämä on ihmeellisiä sattumuksia täynnä! 

Ja sitten se iänikuinen kysymys: mitenkäs siellä ajatellaan, pitääkö sängyllä olla aina sängynpeite? Onko eroa kotona ja mökillä?

Leppoisaa lauantai-iltaa sinne!

Maarit

torstai 28. kesäkuuta 2018

Pihapiirin kukat maljakossa

 
Juuri nyt kukkivat nämä kaunokaiset mökkimme pihapiirissä. 

Hohtava liila huopaohdake eli partasuti niinkuin kutsuttiin sitä lapsina, kasvaa ylväästi suoraan ylöspäin ja väri näkyy jo kauas.
Juhannusruusu alkaa olla jo aika nuukahtanut, mutta kaukaa katsoen se näyttää vielä ihan vetreältä ja kukkia on tänä vuonna ennätysmäärä. 
Karhunputken kukinto kuoriutuu kuin perhonen, aika paljon isompana vain. Se on varsin ihmeellinen ilmestys tässä vaiheessa!
Hiirenvirna on jotenkin huomaamaton rönsykkä täällä kivien kainalossa, mutta se on mitä viehättävin sinisen sävyisenä ja sopii hyvin maljakkoon pitkine lonkeromaisine oksineen kepeyttä antamaan. 
Hennon malvanväriselle kasvulle en löytänyt millään nimeä, se on tuikitavallinen ja täälläkin jo vuosia kasvanut. Sen tuoksu on niin vahva, että meillä se sopii vain ulkomaljakkoon. Tietättekö mikä se on?
Ihan alimmaisessa kuvassa olevaa matalakasvuista rannalla heinikon keskellä kasvavaa en myöskään tunnista. Se leviää laajoina mattoina ja on kauttaaltaan fuksian värinen. 

Siinä olikin meidän perjantaikimppumme aineksia.

Nyt sataa katto ropisten, mutta mukavaa kesäviikonloppua silti!

Maarit


tiistai 26. kesäkuuta 2018

Jos pitäisi valita yksi, se olisi kulmat - tietenkin

Jos pitäisi valita yksi ainoa meikkiasia, mitä laittaisin kesällä, niin se olisi kulmat. Mietin pitkään sen, huulimeikin ja ihon tasoittamisen välillä, mutta kyllä kulmat on sittenkin tärkeimmät. Siis itselläni, sillä omat kulmani ovat todella ohuet ja eripariset. Kasvoilla on myös sen verran väriä, että punoitus on nyt hiukan tasaisempi, joten ohutkaan meikkivoide ei ole must, jos pitäisi tehdä valinta niiden välillä.

Kulmat antavat ryhtiä ja virkistävät ilmettä sekä herättävät katseen. Nyt ei armoa saa tuuheakulmaisetkaan, sillä jos haluaa virkistää ilmettä, niitä pitää nyppiä kauniin muodon aikaansaamiseksi. Olen kirjoittanut jutun kulmista aiemmin, missä on vinkkejä ja ideoita kulmien meikkaamiseen ja juttu löytyy täältä jos haluat käydä lukemassa sitä.

Tässä jutussa on mukana uusia tuotteita ja (ainakin) itselleni uusia ratkaisuja kestävän ja pysyvämmän kulmameikin tekemiseen: voidemaiset napissa olevat värit, uusi puuterimainen monikäyttöpaletti, kätevä vaha sekä helppokäyttöinen kynä.
Andmetics on uusi tuttavuus kulmatuotteissa. Sarjasta löytyy Kulmakarvatrio*, missä on kolme käyttökelpoista sävyä. Sävyt ovat sopivasti neutraaleja, eikä missään ole punaista pigmenttiä tai liikaa keltaista. Tässä paletissa on täydellinen väriperhe!

Yläkuva on kuvattu iltapäivällä puiden katveessa, kun jälleen innostuin ihanasta valosta ja niissä värit muuttuivatin melko viileiksi. Sen verran jäi värien muuttuminen vaivaamaan, että kuvasin (alla) paletin uudelleen aamupäivällä, mistä näkyy oikeat sävyt.

Jos mietit, miksi ostaisin kolme sävyä, tässä on muutamia perusteluja. Kulmien värin pitäisi oikeaoppisesti noudattaa hiusten sävyä tai värin voi ottaa myös raidoitetuilla hiuksilla tyvestä. Eli joskus kulmat voi pitää vaaleampina ja silloin vaalein sävy on hyvä. Jos haluat vähän tummemmat kulmat, voit käyttää jompaa kumpaa tummempaa sävyä. Teen joskus itse niin, että käytän kulmien sisänurkissa vaaleampaa sävyä ja tummempaa keskikohdasta ulospäin - näin vältän liian tuiman tumman ilmeen.

Vinkki: kannattaa kokeilla sävyä kulmille, sillä jostain kumman syystä napissa hyvinkin vaalea sävy näkyykin selvästi kulmissa tai päinvastoin. Keskiruskea väri onkin todella tumma kulmissa.


Rasiassa tai napissa olevat geelimäiset kulmavärit ovat pysyvyydeltään erinomaisia. Ne ovat vähän 'kenkälankkimaisen' tahmeita ja hyvin kulmissa pysyviä. Niillä väritetään tyhjät aukot sekä tehdään muotoa. Tuuheatkaan kulmat eivät anna ryhtiä, jos ne ovat kovin harvat ja rehottavat leveinä.

Jos reissaatte Etelä-Euroopassa, kannattaa kipaista Kikoon hakemaan tämä Lasting Eyebrow Gel. Ostin itse sävyn 01 Light Blonde, mikä on harmahtavan beige ja sopii hyvin omaan väritykseeni. Sen hinta oli alle 8 e ja laatu tosi hyvä. Geeli on ohutta, mutta runsaspigmenttistä ja pysyy erittäin hyvin.

Toinen hyvä ja edullinen geeli on Suomestakin saatava Nyx Tame&Frame Tinted Brow Pomade. Ostin siitäkin vaalean sävyn, Chocolate. Nimestään huolimatta se on luonnollinen ja harmahtava beige. Erittäin käypä tuote.

Sivellin on näissä kuten meikatessa muutenkin, se tärkeä juttu. Jos on huono sivellin, siihen ei tartu ainetta. Olen ihastunut näihin Ecotoolsin* edullisiin kierrätysmateriaaleista tehtyihin siveltimiin ja sarjasta löytyy myös hyvä viistopäinen ja ohut, mikä on kulmille oikea versio.Kulmakynissä mielestäni suurin ongelma on niiden värit. Monien sarjojen värit ovat kauttaaltaan liian tummia, vaaleat värit joko liian kelta- tai punapohjaisia jne. Etsinkin nykyään myös tältä alueelta värejä, sarjalla ei ole niinkään merkitystä. Useinmiten harmaapohjaiset värit, olipa kyseessä vaalea tai tummempi, sopivat suomalaisille. Essencen Eyebrow Designer 07 Dark Chocolatte* on erittäin hyvä monille käyvä keskiruskea sävy.


Andmeticsillä on myös Brow Mascaca* ja käytän siitä sävyä Light Brown. Tämä sitoo ja pitää paikallaan kurittomat kulmat. Jokainen aikuiseen ikään ehtinyt tietää miten ärsyttävää on kun ns. hormonikarvat sojottavat kulmissa. Äh! Niitäkin voi ojentaa kuosiinsa tällä kevyellä vahalla, joka antaa myös vähän syventävää lisäväriä.
Jos sinulla on itselläsi hyvä pigmentti kulmissa, voi pelkästään tämä vahakin riittää niiden muotoilemiseen.


Alla olevassa kuvassa on oikea kulma meikattuna ja vasen ihan itsenään. Vasemman silmän ilmekin on hailukka, väsähtänyt ja luomikin tuntuu roikkuvan (entistä) enemmän, kun kulma ei ole kohottamassa. Eikö olekin iso ero!

Tässä kuvassa on vasen kulma luonnontilassa

Nyt varmaan ymmärrätte miksi ja kuinka paljon ne kulmat merkitsevät. Erityisesti meille aikuisille, joilla piirteet tuntuvat laskeutuvan ja laskeutuvan. Kohotusta ja virkistystä ilmeeseen saa ihan purkistakin.

Mitäs mietteitä tämä herätti? Onko kulmat sinulle SE juttu? Olisi kiva kuulla sinunkin ajatuksiasi...

Ja sitten vielä yksi juttu. Näin kesällä on aikaa surffailla netissä, joten käy klikkaamassa itsesi blogini seuraajaksi. Pysyt silloin hyvin ajan tasalla siitä, mitä täällä tapahtuu. Jaan Sopusointuja Facebookiin aina uusimman postaukseni.


Lämmin kiitos sinulle jo etukäteen!

Maarit

* Tuote saatu testiin blogiin

perjantai 22. kesäkuuta 2018

Juhannustunnelmia

Näissä tunnelmissa täällä - ilmoista huolimatta, leppoisaa Juhannusta kaikille!

Maarit

tiistai 19. kesäkuuta 2018

Osaisinko mökkeillä vielä vähän ekommin?

Tämä on aika vaikea aihe käsiteltäväksi. Siksi, etten tunne tietäväni paljoakaan ekologisuudesta tai vastuullisuudesta enkä varmasti osaa edes kirjoittaa siitä asiantuntevasti. En ole varsinaisesti vihreä, en luomu enkä kiihkokierrättäjä. Mutta se ei tarkoita sitä, ettenkö olisi kiinnostunut niistä. Aihe tulee esille nykyään monelta suunnalta, luetpa lehtiä tai pyöritkö netissä, ja viimeksi sain uutta kimmoketta pohtia näitä eko-asioita Ikean kiinnostavassa toukokuisessa tilaisuudessa. Jos olet missannut jutun, voit käydä lukaisemassa sen täältä.

Kun olin nuori, äidilläni oli tapana pestä muovipussitkin ja niitä oli aina astiankuivauskaapissa kuivumassa. Tuolloin kyse oli enemmänkin säästäväisyydestä kuin ekologisuudesta. Tuskin sitä sanaa edes oli olemassa silloin, ei meillä ainakaan tiedostettu sitä. Mutta ei käy kieltäminen, etteikö äitini säästäväisyys ja tarkkuus olisi jättänyt minuunkin jälkiänsä. Ajatuksen siemenen ainakin. Ja siitähän ekologisuudessa on myös kyse.


Tässä jutussa kirjoitan mietteitäni ympäristöystävällisyydestä mökkeilyn ja mökkielämän kannalta. Meille on ollut aina selkeä valinta se, että mökki on mökki. Ilman suihkua, sisävessaa ja hanavettä. Alun alkaen on haluttu säilyttää selkeä ero kodin ja mökkeilyn välillä eikä silloin niinkään mietitty ekoasioita. En itse näe järkeä siinä, että mökki on kuin toisinto kodista kaikkine mukavuuksineen. Meidän mielestä mökille kuuluu tietty askeettisuuden taso ja arjen askareet. Olipa kyseessä veden kantaminen sisään (se on aina loppu!) tai kuivakäymälän tyhjentäminen (miehen hommia).


Tämän asian tiimoilta päätin, että kirjoitan muutaman jutun kesän mittaan omasta vastuullisuudestani sekä kivoista, mökille ja kesään sopivista biohajoavista tuotteista. En ainakaan itse ollut juurikaan perillä siitä mitä kaikkea on tarjolla pyykinpesuun, keittiöön ja saunalle. 

Tässä ensimmäisessä jutussa on asiaa pyykkäämisestä. Pesukonettakaan ei ole mökillämme ja pesemme mökillä lähinnä nyrkkipyykkiä ja muuta pientä tarvittaessa, etenkin silloin kun ollaan siellä pidempään. Vettä nimittäin piisaa ja käytämme tässäkin merivettä. Haemme juomaveden kyliltä 10 l kanistereissa ja sitä käytetään ainoastaan ruoanlaittoon sekä tiskien huuhteluvetenä. Meille on riittänyt viikonlopun käyttöön vähimmillään kaksi kanisterillista makeaa vettä, kaikki muu vesi otetaan merestä. Tämä on mielestäni iso asia ja on ollut ilahduttavaa huomata kuinka vähällä tulee toimeen.


Sain blogiin testattavaksi nämä Mas du Roseaun pyykkäysaineet ja ihastuin niihin oitis.  Ne ovat ekologisia ja ympäristöystävällisiä - ja lisäksi niin ihanan näköisiäkin, ettei näitä voi säilöä kaapissa.

Mas du Roseau on ranskalainen sarja, minkä tarina on alkanut jo v. 1983. Provencessa, kauniin eteläranskalaisen maaseudun sylissä, kaislojen ja laventelipeltojen inspiroimana kehitettiin vanhoja perinteitä kunnioittaen pesuainesarja, jossa yhdistyvät isoisiltä periytynyt ikivanha tietämys ja nykyaika sekä sen vaatimukset.

Luonnolliset raaka-aineet tuotetaan lähellä tuotteiden valmistuspaikkaa ja kaikessa toiminnassa huomioidaan luonto sekä kierrätys. Mm. tuotannossa rikkoontuneet ja vahingoittuneet saippuat kierrätetään uudelleen. Myös paperikääreiden, silloin kun ne ovat välttämättömiä, valmistuksessa uusiokäytetään kylältä kerättyä ja tuotannossa syntynyttä paperia ja laitteiden puhdistuksessa käytetään kuivapesua.


Concentré de Lessive* on pyykinpesuaine ja tämän No 101:n tuoksu on nimeltään Linge Frais, puhdas pyykki. Se on tehokas ja hellävarainen pesuaine kaikelle vesipesun kestävälle pyykille.  Ympäristöystävällinen marseillesaippuan ja mustasaippuan sekoitus on 100 % vegaaninen. Pehmeän vihreä neste tuoksuu huumaavasti vetiveriltä, tuoksulta mikä on yksi suosikeistani. Sitä voi käyttää sekä pesukoneessa, jolloin 4 korkillista riittää koneelliseen tai käsinpesuun. Lorautin korkillisen näiden farkkujen pesuveteen ja neste näytti aika metkalta, kun se sekoittui veteen. Toimi muuten erinomaisesti myös merivedessä. Tuoteinfossa ei ole mainintaa tästä, mutta tuli puhdasta.


Adoucissant Linge* huuhteluetikka eli pyykkietikka pohjautuu ruokasoodaan, etikkaan sekä eteerisiin öljyihin. Kuulin, että soodan tehtävä tässä on pehmentää pyykkiä, mikä on erityisesti puuvillaisille vaatteille tärkeä ominaisuus. Pyykkietikan tehtävä on korvata huuhteluaine myös koneellisessa pesussa. Lisäksi se pitää koneenkin puhtaana poistamalla saostumia ja kalkkia. Kirjoitin muuten viime kesänä jutun pyykkietikasta, kun lumoutuneena kuulin siitä ensimmäisen kerran - juttu löytyy tämän linkin takaa.

Kaikkihan tietävät, että sooda on vanha ja toimiva luonnollinen (lähes) joka paikan pesuaine, hampaista lavuaariin. Olen ostanut itselleni valtavan purkillisen soodaa ja olen pessyt keittiön lavuaaria sillä, ja jestas miten kaikki kahvin tummentamat jäljet häipyvät saman tien ja lavuaari kiiltää kuin uusi.

Tässäkin huuhteluetikassa No 2:ssa tuoksu on nimensä mukainen Linge frais, kuin raikas pyykki. Nyrkkipyykki pestään pesuvadissa ja huuhdellaan meressä huilutellen ja sitten viimeiseksi lorautetaan korkillinen etikkaa pesuvatiin ja loppuhuuhdellaan siinä. Merivedessä on oma tuoksunsa, mutta etikka eliminoi senkin täysin.Oli ihana vetäistä jalkaan nämä puhtaat ja hyvältä tuoksuvat työfarkut, kun ne olivat kuivuneet kovassa tuulessa ja auringossa. Se on kesää se!

Mökille nämä ovat myös varmasti haluttuja ekologisia tuliaistuotteita, joita ei piiloteta kaapin pohjalle vaan otetaan takuulla ilomielin käyttöön. Uskon sitäpaitsi siihen, että kun oppii pieninkin askelin tekemään parempia valintoja, siihen tottuu ja siitä tulee tapa. Ja hyvä fiilis. Ja näitä valintoja on helppo tehdä, kun ei joudu tinkimään lopputuloksesta, tehosta - eikä pakkauksen ulkonäöstä.

Pullot ovat yllättävän isokokoiset ja riittoisat, 750 ml, ja hinta on n. 10 e. Näitä on saatavilla ympäri Suomea sisustus- ja nettikaupoista.

Mitenkäs siellä - miten sinä suhtaudut ympäristöasioihin, kierrätykseen ja kestävämpään arkeen?

Isoja sanoja ja asioita ja korostan nyt vielä tässäkin, että en ole itse lainkaan asiantuntija enkä yritä esiintyä sellaisena vaan tässä otetaan ensimmäisiä askeleita kohti vastuullisuutta ja sitä, miten voisimme  mökkeillä vielä vähän ekommin.

Maarit

*Tuotteet saatu blogiin.