tiistai 19. kesäkuuta 2018

Osaisinko mökkeillä vielä vähän ekommin?

Tämä on aika vaikea aihe käsiteltäväksi. Siksi, etten tunne tietäväni paljoakaan ekologisuudesta tai vastuullisuudesta enkä varmasti osaa edes kirjoittaa siitä asiantuntevasti. En ole varsinaisesti vihreä, en luomu enkä kiihkokierrättäjä. Mutta se ei tarkoita sitä, ettenkö olisi kiinnostunut niistä. Aihe tulee esille nykyään monelta suunnalta, luetpa lehtiä tai pyöritkö netissä, ja viimeksi sain uutta kimmoketta pohtia näitä eko-asioita Ikean kiinnostavassa toukokuisessa tilaisuudessa. Jos olet missannut jutun, voit käydä lukaisemassa sen täältä.

Kun olin nuori, äidilläni oli tapana pestä muovipussitkin ja niitä oli aina astiankuivauskaapissa kuivumassa. Tuolloin kyse oli enemmänkin säästäväisyydestä kuin ekologisuudesta. Tuskin sitä sanaa edes oli olemassa silloin, ei meillä ainakaan tiedostettu sitä. Mutta ei käy kieltäminen, etteikö äitini säästäväisyys ja tarkkuus olisi jättänyt minuunkin jälkiänsä. Ajatuksen siemenen ainakin. Ja siitähän ekologisuudessa on myös kyse.


Tässä jutussa kirjoitan mietteitäni ympäristöystävällisyydestä mökkeilyn ja mökkielämän kannalta. Meille on ollut aina selkeä valinta se, että mökki on mökki. Ilman suihkua, sisävessaa ja hanavettä. Alun alkaen on haluttu säilyttää selkeä ero kodin ja mökkeilyn välillä eikä silloin niinkään mietitty ekoasioita. En itse näe järkeä siinä, että mökki on kuin toisinto kodista kaikkine mukavuuksineen. Meidän mielestä mökille kuuluu tietty askeettisuuden taso ja arjen askareet. Olipa kyseessä veden kantaminen sisään (se on aina loppu!) tai kuivakäymälän tyhjentäminen (miehen hommia).


Tämän asian tiimoilta päätin, että kirjoitan muutaman jutun kesän mittaan omasta vastuullisuudestani sekä kivoista, mökille ja kesään sopivista biohajoavista tuotteista. En ainakaan itse ollut juurikaan perillä siitä mitä kaikkea on tarjolla pyykinpesuun, keittiöön ja saunalle. 

Tässä ensimmäisessä jutussa on asiaa pyykkäämisestä. Pesukonettakaan ei ole mökillämme ja pesemme mökillä lähinnä nyrkkipyykkiä ja muuta pientä tarvittaessa, etenkin silloin kun ollaan siellä pidempään. Vettä nimittäin piisaa ja käytämme tässäkin merivettä. Haemme juomaveden kyliltä 10 l kanistereissa ja sitä käytetään ainoastaan ruoanlaittoon sekä tiskien huuhteluvetenä. Meille on riittänyt viikonlopun käyttöön vähimmillään kaksi kanisterillista makeaa vettä, kaikki muu vesi otetaan merestä. Tämä on mielestäni iso asia ja on ollut ilahduttavaa huomata kuinka vähällä tulee toimeen.


Sain blogiin testattavaksi nämä Mas du Roseaun pyykkäysaineet ja ihastuin niihin oitis.  Ne ovat ekologisia ja ympäristöystävällisiä - ja lisäksi niin ihanan näköisiäkin, ettei näitä voi säilöä kaapissa.

Mas du Roseau on ranskalainen sarja, minkä tarina on alkanut jo v. 1983. Provencessa, kauniin eteläranskalaisen maaseudun sylissä, kaislojen ja laventelipeltojen inspiroimana kehitettiin vanhoja perinteitä kunnioittaen pesuainesarja, jossa yhdistyvät isoisiltä periytynyt ikivanha tietämys ja nykyaika sekä sen vaatimukset.

Luonnolliset raaka-aineet tuotetaan lähellä tuotteiden valmistuspaikkaa ja kaikessa toiminnassa huomioidaan luonto sekä kierrätys. Mm. tuotannossa rikkoontuneet ja vahingoittuneet saippuat kierrätetään uudelleen. Myös paperikääreiden, silloin kun ne ovat välttämättömiä, valmistuksessa uusiokäytetään kylältä kerättyä ja tuotannossa syntynyttä paperia ja laitteiden puhdistuksessa käytetään kuivapesua.


Concentré de Lessive* on pyykinpesuaine ja tämän No 101:n tuoksu on nimeltään Linge Frais, puhdas pyykki. Se on tehokas ja hellävarainen pesuaine kaikelle vesipesun kestävälle pyykille.  Ympäristöystävällinen marseillesaippuan ja mustasaippuan sekoitus on 100 % vegaaninen. Pehmeän vihreä neste tuoksuu huumaavasti vetiveriltä, tuoksulta mikä on yksi suosikeistani. Sitä voi käyttää sekä pesukoneessa, jolloin 4 korkillista riittää koneelliseen tai käsinpesuun. Lorautin korkillisen näiden farkkujen pesuveteen ja neste näytti aika metkalta, kun se sekoittui veteen. Toimi muuten erinomaisesti myös merivedessä. Tuoteinfossa ei ole mainintaa tästä, mutta tuli puhdasta.


Adoucissant Linge* huuhteluetikka eli pyykkietikka pohjautuu ruokasoodaan, etikkaan sekä eteerisiin öljyihin. Kuulin, että soodan tehtävä tässä on pehmentää pyykkiä, mikä on erityisesti puuvillaisille vaatteille tärkeä ominaisuus. Pyykkietikan tehtävä on korvata huuhteluaine myös koneellisessa pesussa. Lisäksi se pitää koneenkin puhtaana poistamalla saostumia ja kalkkia. Kirjoitin muuten viime kesänä jutun pyykkietikasta, kun lumoutuneena kuulin siitä ensimmäisen kerran - juttu löytyy tämän linkin takaa.

Kaikkihan tietävät, että sooda on vanha ja toimiva luonnollinen (lähes) joka paikan pesuaine, hampaista lavuaariin. Olen ostanut itselleni valtavan purkillisen soodaa ja olen pessyt keittiön lavuaaria sillä, ja jestas miten kaikki kahvin tummentamat jäljet häipyvät saman tien ja lavuaari kiiltää kuin uusi.

Tässäkin huuhteluetikassa No 2:ssa tuoksu on nimensä mukainen Linge frais, kuin raikas pyykki. Nyrkkipyykki pestään pesuvadissa ja huuhdellaan meressä huilutellen ja sitten viimeiseksi lorautetaan korkillinen etikkaa pesuvatiin ja loppuhuuhdellaan siinä. Merivedessä on oma tuoksunsa, mutta etikka eliminoi senkin täysin.Oli ihana vetäistä jalkaan nämä puhtaat ja hyvältä tuoksuvat työfarkut, kun ne olivat kuivuneet kovassa tuulessa ja auringossa. Se on kesää se!

Mökille nämä ovat myös varmasti haluttuja ekologisia tuliaistuotteita, joita ei piiloteta kaapin pohjalle vaan otetaan takuulla ilomielin käyttöön. Uskon sitäpaitsi siihen, että kun oppii pieninkin askelin tekemään parempia valintoja, siihen tottuu ja siitä tulee tapa. Ja hyvä fiilis. Ja näitä valintoja on helppo tehdä, kun ei joudu tinkimään lopputuloksesta, tehosta - eikä pakkauksen ulkonäöstä.

Pullot ovat yllättävän isokokoiset ja riittoisat, 750 ml, ja hinta on n. 10 e. Näitä on saatavilla ympäri Suomea sisustus- ja nettikaupoista.

Mitenkäs siellä - miten sinä suhtaudut ympäristöasioihin, kierrätykseen ja kestävämpään arkeen?

Isoja sanoja ja asioita ja korostan nyt vielä tässäkin, että en ole itse lainkaan asiantuntija enkä yritä esiintyä sellaisena vaan tässä otetaan ensimmäisiä askeleita kohti vastuullisuutta ja sitä, miten voisimme  mökkeillä vielä vähän ekommin.

Maarit

*Tuotteet saatu blogiin.


4 kommenttia:

 1. Meillä on toisella mökillä, suvun mökillä, suihku, juokseva vesi, tiskikone ja tv sekä kaikki pelit ja vehkeet, mutta nyt meidän omalla ei ole näistä mukavuuksista mitään ja nautin siitä suunnattomasti, kuten sinäkin. Siinä on oikeaa mökkeilyn tunnelmaa! Ihanaa Juhannusta teidän porukalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voinemme olla iloisia siitä, että osataan nauttia tästä eräänlaisesta askeettisuudesta.
   Just tiskasin pihalla ison tiskin, katselin maisemia ja kuuntelin lokkien ja tiirojen huutoja - aika ihanaa!
   Aurinkoa viikkoosi <3

   Poista
 2. Kirjoitat kauniisti ja viisaasti näistä asioista, tärkeintähän on juuri se, että tiedostaa ja miettii kohdallaan ratkaisuja, pienetkin teot muuttuvat merkittäviksi, koska ne ovat jokapäiväisiä. Itse olen melkeinpä tuota mainitsemaasi tyyppiä muovipussinpesijä,huumoriotteella, ei pipo tiukalla �� Näissä mietteissä hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos paljon Annelie kommentistasi ja kauniista sanoistasi!
   Se on juuri noin kuin sanoit - eikä anneta pipojen kiristää :)
   Leppoisaa kesäkuun viimeistä viikkoa sinulle!

   Poista