tiistai 12. kesäkuuta 2018

Terassilla - maljakossa talvehtineet muratit ja muut kukat

Nyt vihdoin olen saanut istutettua terassiruukkuihinkin kasvit. Valkoiset kukat ovat mielestäni kauneimpia ja ne sopivat hyvin valaisemaan melko tummasävyisistä terassiamme. Viime vuonna laitoin valkoisia pelargoneja ja ne kaikki muuttuivat sitten vähitellen kesän mittaan ruskeiksi. Olemme paljon ja pitkiäkin aikoja pois kotoa, joten kukaan ei käy nyppimässä niitä ja sateisen kauden jälkeen ne lakastuvat ja tummuvat nopeasti.

Nyt hankin vain yhden valkoisen ruukkukukan, tulilatvan. Se on ollut ruukussa pari-kolme viikkoa, ja kukat ovat muuttuneet jo vähän keltaisiksi. Pitääpä tutkia mitä niille pitäisi tehdä. 
Tänä vuonna kukkaväri on vaaleanpunainen ryyditettynä runsaalla vihreällä. Kaipasin oikein rönsyilevää vihreyttä terassille, mutta sitten iski sekä pihiys että järjen ääni. Kausi on silti aika lyhyt ja lakastumisen vaara meidän tapauksessamme on suuri. Niinpä maltoin mieleni ja valkkasin edullisia rönsyileviä vihreitä kuten nappiköynnöksiä, mitä rakastan yli kaiken. Sen voi laittaa sitten talveksi sisälle ruukkuun. Hopeaköynnös on tuo, mikä rönsyilee jo vallattomana alakuvassa. En ole hirveästi tykännyt harmaanvihreistä kasveista, mutta sekin sopii muun vihreän joukkoon ihan kivasti ja kasvaa pituutta ja runsautta lähes silmissä.

Omenapuun kukat maljakkovuorossa
Tulilatva ja hopeaköynnös

Tämä ihana vanhan roosan värinen kukkija on isotähtiputki. Se on monivuotinen ja säilyy ruukussa yli talven, jos ruukku on riittävän iso eli n. 50 cm halkaisijaltaan. Meinaan siirtää sen kukkapenkkiin kesän lopulla, jos vain muistan. Kasvihuolto meinaa näet unohtua syksymmällä...
Se kasvaa kivasti korkeutta ja on nyt jo yli 60 cm pitkä. Juurella on lankaköynnöstä ja vihreä putous. Vanha roosa erilaisten heleiden vihreiden kanssa on aina ollut suosikkiväriyhdistelmäni.


Isotähtiputki, lankaköynnös ja viherputous

Bellis
Bellis eli kaunokainen majailee vanhassa vihreässä ruukussa. Tämän kukinta vähän jännittää, sillä sen kuihtuneet kukat pitää napsia pois jotta uudet kukkavarret saavat energiaa kasvuunsa. Muutoin se kukkii koko kesän, kunhan lannoittaa joka kasteluveden yhteydessä.

Alakuvassa on terassin ruokapöydällä oleva pitkä ruukku, johon halusin mustia kalusteita pehmentämään rehevää vihreää. Isot kasvit laatikon päissä on koristenokkosta ja niiden keskellä on liisukkaa. Tämän nokkosen kelpuutin meille, koska se on niin kauniin vihreä ja rehevä, sillä en ole kauheasti välittänyt punaisesta väristä vihreissä lehdissä. Kummia juttuja nuo väriestoisuudet. Onko muilla tämmöisiä?


Liisukka ja koristenokkonen
Löysin Jyskistä nämä isot harmaat muoviruukut. Tai en ole ihan varma onko ne muovia, mutta kevyttä joka tapauksessa ja helpommat siirrellä kuin saviruukkut. Kolmen euron, jo vähän nuukahtanut köynnöspelargonia on Hong Kongista ja ahkeran lannoituksen myötä se on saanut uutta virtaa ja kasvaa nyt vauhdilla.
Sen juurella on kolme murattia, jotka ovat vielä pikkuruisia mutta yleensä kasvavat ja vahvistuvat hienosti.

Ja sitten ne muratit. Alakuvan maljakossa on viimevuotisia ulkomuratteja, mitkä olen saanut pidettyä hengissä koko talven. Nyt istutin ne terassin päätylaatikkoihin pelargonioiden sekaan, mutta... Jostain syystä ne roikkuvat velttoina ja alimmat lehdet ovat inasen velttoja. Ne nuukahtivat heti istutuksen jälkeen ja nyt seuraan niiden virkoamista päivittäin. Ihmettelen, mikä niitä vaivaa, kun edellisvuonna tein onnistuneesti saman talvehtimisoperaation. Voi kyllä olla, että kastelin niitä liian vähän kriittisessä vaiheessa eli heti istutuksen jälkeen.
Tässä vaiheessa kautta kukat ovat vielä vähän olemattoman näköisiä, mutta eiköhän ne siitä komistu.Ruohosipuli ja rosmaniini kasvavat ruukuissa - toivotaan, että ne kestävät ja antavat satoa pitkälle syksyyn. Nyt kun olen katsellut näitä kuvia, niin kyllä tuo vaaleanpunainenkin on ihan hyväksyttävä väri kukissa.

Lämpöistä viikkoa kaikille!

Maarit8 kommenttia:

 1. Vaaleanpunainen uppoaa mulle! Pitkään jatkuneen valkoisen kauden jälkeen on nyt jo hyvin monia vuosia ollut tämä vaaleanpunainen vaihe. Enkä vielä ole kyllästynyt.
  Kevään sinisten helmihyasinttien jälkeen vaaleanpunaiset pelargoniat tuovat kesän :) Muratit ovat myös mieluisia. Mitään en edes yritä säilöä talveen - kestävät mitä kestävät...
  Juu, ja on paljon väriestoja - kirkkaat punaiset, keltaiset, fuksiat,... ;)
  Oi, tätä kesää <3 Viihtyisää kesää teille - omalla terassilla tai muualla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sininen on kukissa ihana väri - ja kelpuutetaan meillekin; helmililja on ihana ja kukista kauneimpia. Keltainen kelpaa oikeastaan vain niittyleinikeissä...
   Kyllä kukatkin herättävät monenlaisia tunteita, mutta hyvä niin. Ja useinmiten positiivisia.
   Ihanaista kesää teillekin!

   Poista
 2. Kauniin tyylikkäät istutukset sinulla! Tuo murattien nuupahtaminen saattaisi johtua siitä, jos tuo ne talven jälkeen sisältä suoraan ulos totuttamatta niitä vähitellen ulkoilmaan ja aurinkoon, mutta kyllä ne varmaan vielä virkistyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Annelie, tuota en tullut ajatelleeksikaan! Ehkäpä vain ajattelin, että ne on jo vanhoja tapauksia, kun ovat olleet jo yhden kesän ulkona ja talven maljakossa eivätkä tarvitse 'koulaamista'.

   Leppoisaa kesää sinulle!

   Poista
 3. Tähtiputkea taisi olla meidän Helmin hääkampauksessa. Kaunis, herkkä kukinto! Kesän iloja! 💚 Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi miten ihana se onkaan hiuksissa, eleetön ja silti hurmaavan kaunis.
   Toivon niin että saisin pidettyä sen hengissä talven yli, siirrän sen nimittäin kukkapenkkiin...

   Aurinkoista torstaita!

   Poista
 4. Väriestoja täälläkin ��. Itselleni käy valkoinen, sininen, vaaleanpunainen ja liila. Sen sijaan oranssi, viininpunainen ja keltainen ei, punainenkaan ei oikein... maiju

  VastaaPoista
 5. Heh, aika samankaltaisia estoja meillä on...vaaleanpunaisissakin pitää olla viileä pohjaväri...

  VastaaPoista