sunnuntai 19. elokuuta 2018

LOHI-POKE - PÖKERRYTTÄVÄN HYVÄ SALAATTI



Lohi-poke oli kaikkien huulilla - tai suussa - vuosi pari sitten, mutta nyt vasta sain tehtyä sitä itse. Olemme palanneet kesän jälkeen ruotuun ja nyt on meneillään hieman kevennetty ruokavalio. Olen kaivellut erilaisia kasvispainotteisia ja terveellisiä reseptejä kätköistäni. Pokesta oli asiaa torstain HS:ssa ja siitäpä innostuin. Se on melko nopea valmistettava ja sitä voi varioida vaikka kuinka paljon. Lohen voi korvata mieleisellään lisukkeella ja pokeen sopii erinomaisesti myös halloumi-juusto täydentämään neutraalien avocadon ja soijapapujen makuja. Tämä on myös mitä mainioin tapa tyhjentää jääkaappiakin kasviksista. 
Lauantai kului siivotessa, joten pikainen ruoka oli tilauksessa tältä kokilta ja tämä sopi enemmän kuin hyvin myös makunystyröillemme.

Rakensin tämän poken omasta päästäni, sillä halusin siihen välttämättä soijapapuja ja lehtikaalia. Tykkään myös lisätä salaattiin jotain makeaa hedelmää tasapainottamaan muita makuja etenkin silloin jos mukana on hyvin suolaista kuten halloumi. Nyt on nektariinien aika ja ne ovat olleet niin makeita, että pilkoin niitä mukaan. Fenkoli ilmestyi kesän aikana pöytäämme ja käytinkin sitä lähes kaikissa salaateissa ja nyt kokeilin sitä tähänkin. Se antaa hitusen aniksen makua ja raikasta rapeutta. Kastikkeen tein aasialaiseen henkeen soijasta, kalakastikkeesta ja limestä. Se on hivenen suolainen ja sopi pokeen hyvin. Meinaan kokeilla seuraavalla kerralla raikkaan makeaa öljy-sitruuna-hunaja -kastiketta.

Keitetyn riisin korvasin edellispäivänä tekemälläni Mujadarralla eli paistetulla itämaisella riisillä. Olemme jääneet tähän unelmaisen ihanaan riisiin lähes koukkuun ja laitan sen ohjeen lähipäivinä tänne.

Aineksia ei sekoiteta vaan asetellaan vierekkäin. Alkuperäinen tehdään kulhoon, mutta syöminen on niin paljon helpompaa lautaselta että meillä tämä on poke-salaattilautanen.

Huom. Reseptissä on tällä kertaa määrät vain kastikkeelle (2 hengen annos), muut ainekset voi jokainen laittaa makumieltymystensä mukaan. Kastike kannattaa tehdä ensin valmiiksi etenkin jos haluaa valmistaa lämpimän annoksen.







LOHI-POKE -RESEPTI

merilohta (suolaa, mustapippuria ja teriyaki-kastiketta)
avocadoa
lehtikaalta
jääsalaattia
mimis-salaattisekoitusta
korianteria 
fenkolia
halloumia
punasipulia tai muuta sipulia
nektariinia
soijapapuja (Pirkka-pakaste)
riisiä (basmati käy myös)
seesaminsiemeniä

Itse aloitan aina niin, että kerään kaikki mausteet valmiiksi pöydälle ja pilkon vihannekset valmiiksi.

1. Keitä riisi ohjeen mukaan. Jos haluat lämpimän annoksen, keitä se viimeiseksi ja lisää valmiiseen pokeen. 
2. Kiehauta soijapapuja 3-4 minuuttia pakkauksen ohjeen mukaan ja jäähdytä kylmässä vedessä.
3. Mausta lohet suolalla, mustapippurilla ja teriyaki-kastikkeella ja kypsennä pannulla.
4. Paista pilkottua lehtikaalia seesamöljyssä (tai muussa öljyssä ellei sitä ole) rapeaksi, mutta sen voi lisätä myös tuoreeltaan.
5. Paista halloumia nopeasti pannulla, niin että se saa väriä.
6. Asettele pilkotut kasvikset ja muut ainekset valmiiksi lautasille ja lisää kastiketta päälle. 



AASIALAINEN KASTIKE (2 hengen annos)

1/2  limen mehu
3 rkl vähäsuolaista soijakastiketta 
1 tl kalakastiketta
1 rkl hunajaa tai tummaa sokeria
1 cm pala inkivääriä raastettuna
tilkka öljyä
ripaus suolaa ja mustapippuria 

Sekoita aineet keskenään. Maista ja mausta ja lisää tarvittaessa makuja. Tässä pitää tuntua hapokkuus sekä suolaisuus ja makeus.

***

Kuten Ikean torstai-illan tilaisuudessa todettiin: eläköön oma tyyli! Tämänkin suhteen. Poke maistui kertakaikkiaan ihanalta ja sekä ruokaisuus- että kylläisyysaste oli myös täysi kymppi. Siitä ei tullut ähky, mutta nälkä pysyi poissa koko illan. Itse asiassa niin hyvin, että join iltapalaksi vain lasin valkoherukoista tekemääni smoothieta. Huh, miten oli terveellistä.

Raikasta sunnuntaita!

Maarit
















4 kommenttia:

  1. Poke on kyllä niin ihana ruoka. Syntyy nopeasti ja siitä on helppo muotoilla jokaisen makuun sopiva. Ihana tarjottava myös illanistujaisissa. Kaikki saavat itse kasata omansa.
    Ihanaa sunnuntaita. Mulla paistuu pataleipä uunissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tullut meillekin jäädäkseen, kätevä kuten sanoita ja niin hyvää.
      Näinkin että olit paistanut leipää - kiitos kun muistutit senkin olemassaolosta!
      Mukavaa viikkoa Pia!

      Poista
  2. Nam ♥ Nyt tuli nälkä, niin herkullisia kuvia! Suloista sunnuntai-iltaa ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei muuta kuin kokeilemaan tätä helppoa herkkua!
      Ihanan viileää elokuista viikkoa sinulle - tai no, vähän viileämpää <3

      Poista