torstai 23. elokuuta 2018

MUJADARA - PAISTETTU RIISI JOHON JÄÄ KOUKKUUN


Lähi-Idästä kotoisin oleva mujadara on suussasulavaa, makuhermoja kutkuttavaa paistettua riisiä. Tämä herkku oli muutama päivä sitten julkaisemani lohi-poke -reseptin (täällä) lisukkeena, jonka lupasin silloin laittaa tänne blogiin. 
Olen syönyt Thaimaassa joskus riisiä, mikä oli paistettu, mutta se ei ollut lähimainkaan näin hyvää, vaikka Thairuoasta pidänkin paljon. Mujadara-reseptejä löytyy netistä vaikka kuinka, mutta tämä omani on löytynyt Viimeistä murua myöten-blogista. Kiitos Saaralle inspiksestä! Mukailin sitä hieman, mutta samat perusainekset löytyvät: riisiä, todella paljon sipulia ja runsaasti lähi-idän mausteita. Tämä on helppo ohje ja maistuu sekä lihan, kalan että kanan lisukkeena - kaikkia on nimittäin kokeiltu kesän aikana, kun uudet perunat alkoivat kyllästyttämään. Ja tätä on kuulkaa tehty meillä usein - tupla-annoksina!

Kun tein tätä ensimmäisen kerran, mies sanoi, ettei ole koskaan syönyt näin hyvää riisiä. Joten olkaapa hyvät - alla ohje!







Lisäsin itse siihen vähän reilummin sokeria eli 1 rkl, koska se antaa juuri sen oikean makeusasteen täydentämään muita mausteita ja karamellisoi sipulin. Ras-el-hanout on marokkolainen mausteseos, aromaattinen ja huumaavan kukkaistuoksuinen. Sitä saa ainakin K-marketeista ja tässä versiossa on mm. ruusun terälehtiä. Vahva suositus, jos et ole vielä kokeillut sitä.
Annoksesta saa näyttävämmän jos säästät vähän paistettua sipulia koristeeksi.

MUJADARA - LÄHI-IDÄN PAISTETTU RIISI (4 annosta)

2 dl Basmatiriisiä
2 isoa sipulia (tavallista)
1 rkl sokeria
3 valkosipulin kynttä murskattuna
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 tl ras-el-hanout -maustetta
1 tl korianterin siemeniä murskattuna (tai jauheena)
1 tl kurkumaa
suolaa, mustapippuria
öljyä paistamiseen

1. Keitä riisi ohjeen mukaan kypsäksi.
2. Siivuta molemmat sipulit ja paista runsaassa öljyssä toinen niistä melko tummaksi. Se ei saa palaa, mutta saa tulla kunnolla paahtuneen väriseksi. 
3. Lisää toinen sipuli, sokeri, kaikki mausteet ja valkosipuli - anna hautua noin 15 min. Huolehdi että öljyä on riittävästi.
4. Lisää sekaan riisi ja sekoita hyvin. Jos seos tuntuu kuivalta, lisää öljyä. Tässä vaiheessa seoksen voi antaa olla vähän reilummalla lämmöllä sekoittamatta, jolloin se saa rapsakkuutta rakenteeseen - mutta varo polttamasta.
Lisää suolaa ja pippuria tarpeen mukaan.


- Maarit





















13 kommenttia:

  1. Kokeiluun menee heti tänään! Paistetaanko molemmat sipulit? Maiju

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, Maiju! Toinen sipuli lisätään sokerin ja mausteiden kanssa - kiitos oikolukijalle ;) Lisäsin sen ohjeeseen.
      Mukavaa viikonloppua!
      PS Tee iso annos, on hyvää vielä seuraavanakin päivänä. Nopea lämmitys kuumalla paistinpannulla vain parantaa sitä.

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Kiitos! Tuo kyseinen ras el hanout-mausteseos löytyy juuri omasta kaapistani! :) Se on parasta, tuo kukkaistuoksuinen. Pitänee ensi kerralla tosiaan lisätä vähän lisää sokeria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hain itsekin sokerin tasapainoa ja huomasin, että se herättää muita makujakin esille.
      Heh, tuoksuttelen sitä maustepurkkia aina lähes silmät kiinni, sen tuoksu on niiiiin ihana!

      Poista
  4. Täytyypä katsoa löytyiskö tuota maustetta Prismasta, siellä laajempi valikoima. Kuulostaa kyllä herkulliselta, tykkään kovasti riisistä. Kiitos vinkistä ihana ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä voi laittaa lähes mihin vaan. Viimeksi maustoin paistetut kukkakaaalit sillä...
      Toivottavasti löydät mausteen!
      Ihanaa viikonloppua!

      Poista
  5. Oijoi mikä herkku, rakastan tälläisiä ruokia ja voisin elää näillä. Kiitos kovasti reseptistä, vahvasti uskon, että tämä lähtee meillä toteutukseen.

    Ihanaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on niin hyvää, että tee saman tien tupla-annos; sen kanssa kun sopii ihan mikä tahansa. Tein viimeksi broiskupyöryköitä ja sekin oli hyvä pari!
      Raikasta viikonloppua <3

      Poista
  6. Kiitos oikeasti tästä ohjeesta. Mieheni ei pidä riisistä koska sanoo sen olevan mautonta. Minä puolestani rakastan riisiä, joten tämä menee testiin seuraavaksi, josko nyt tykkäisi koko perhe:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kuule voi olla sellainen, että siihen jää oikeasti koukkuun... ;o)

      Poista
  7. Tätä täyty kokeilla, värikin on houkuteleva. Ruusun terälehtiäkin on itse kuivatettuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi se kuulostaa ihanalta! Seuraavaksi laitan sipulirenkaita myös päälle, ihan koristeeksi...On kyllä hyvin hyvin maukasta :)

      Poista