sunnuntai 26. elokuuta 2018

RATKAISU HIUSTEN RAITAKIERTEESEEN + rullausvinkki


Yhteistyössä: Butik Helsinki

Olin vähitellen muuttunut blondiksi. Tajusin sen kun katselin kesän valokuvia. Eikä siinä mitään, vaaleat hiuksethan ovat ihanat. Mutta kun oikeasti en ole vaaleaverikkö - olen aivan tumma, sellainen harmaantumman värinen, joka ei ole siis yhtään minkään värinen. Raidat olivat vaalentuneet oljenvaaleiksi kesän mittaan, merivesi tehnyt tehtävänsä ja juurikasvu rehotti seepramaisena keskellä päätä. Ja siinä se dilemma juuri onkin. Juurissa. Tumma tyvikasvu ilmaantuu salakavalasti alle kuukaudessa raitojen laittamisesta enkä sen jälkeen näe muuta kuin sen tumman vanan hiusten tyvessä, joka hyppää silmille joka kerta peiliin katsoessa. Nyt ei ole kyse kuitenkaan nuoresta, jolla tumma tyvi on tyyliseikka ja tahtotila.

Halusin päästä vihdoin eroon pahimmasta raitakierteestä ja selvitä jatkossa hiukan harvemmilla raidoituskerroilla ihan hiusten kunnonkin vuoksi. Nyt kerron mitä niille tehtiin viikolla ja kerronpa samalla oman kampaajatarinani. 


Vasen kuva: Pinterest / Oikealla lopputulos


Olen käynyt samalla kampaajalla lähes 20 vuotta putkeen (ei kumpikaan muistettu ihan tarkkaa vuotta, mutta suunnilleen). Kampaajani on Tuovisen Riku Butik Helsingistä. On siis vähintäänkin korkea aika kertoa, miten hiusteni mallia ja väriä mietitään ja suunnitellaan yhdessä. Moni varmasti ajattelee, että nuohan ovat aina samannäköiset...mitäs miettimistä niissä on! Mutta on niissä - ja paljonkin. Hiukset ovat itselleni olleet aina pääasia, niiden on oltava just eikä melkein. Haluan, että ne ne ovat huolettoman näköiset ja ikäänkuin hieman ylikasvaneet. Ja Riku tietää sen.

Vaikka olemme tunteneet näin kauan, ensimmäinen kysymys Rikulla on aina: Mitä hiuksille kuuluu? Siis ei minkäänlaista mahdollisuutta alkaa höpöttämään omia juttujaan tai näyttämään lastenlasten kuvia. Vaan suoraan asian ytimeen. Hän on myös kampaajien kouluttajana teroittanut, että ei pidä kysyä asiakkaalta mitä tämä haluaa. Pitää kuunnella ja katsella ja sitten ehdottaa ratkaisua ja suunnitella yhdessä. 

Tällä kertaa avauduin oikein perinpohjin ja kerroin kuinka olin lähes menettämässä elämänhaluni näiden hiusten myötä. Ensinnäkin viimeksi ne leikattiin liian lyhyiksi. Muistelimme tilannetta ja todettiin, että olimme molemmat syypäitä: minulla oli kuva tosi lyhyestä mallista ja hän sitten leikkasi keskustelujen jälkeen lyhyemmän toiveiden mukaisesti. Sen kummemmin asiaa märehtimättä jatkoimme hyvillä mielin kohti uutta.
Tilanne: haperon kuivat latvat (jotka ovat aina olleet hyväkuntoiset ja kiiltävät), karmea juurikasvu, hiukset näyttivät lähes mustavalkoisilta kun hiirenharmaat tyvi ja alahiukset valtasivat alaa kuin rikkaruoho. Oli kertakaikkisen ankea olo.
Välillä alkukeskustelumme kuulostaa lähes riitelyltä. Muistan kerran Rikun todenneen, että näin siinä käy kun asiakas (=minä) on niuho ja tekijä pikkutarkka. Mutta hiuskeskustelu on vakava asia meille molemmille. Tämä vimma on vain 'ranskalaisella kiihkolla' tehtävää hiussuunnitelman tekemistä, kuten Riku asian ilmaisee, äärimmäistä innostusta asiasta. Olen oppinut, että pitää avata suunsa ja kertoa rehellisesti, mitä niille hiuksille kuuluu. Mikä on toiminut ja mikä ei. Sekä mitä toiveita itsellä on - kampaaja sitten kertoo onko niitä mahdollista toteuttaa. Se on käytännössä briiffi maestrolle. 

Hän on myös sitä mieltä, että kampaajalle ei kannata mennä arkana ilman omia toiveitaan eikä etenkään pidä antaa kampaajan toteuttaa suunnittelematta omia villejä taiteilijannäkemyksiään. Riku kouluttaa myös kampaajia ja yrittää viedä myös asiakaspalveluviestiä eteenpäin siellä. Perusajatus on se, että asiakkaalta ei pidä mennä kysymään: mitä sä haluat. On kampaajan tehtävä osata auttaa asiakasta.
Kaivoin puhelimestani kuvan (ylhäällä) minkä avulla pystyin havainnollistamaan ajatukseni siitä, josko voisinkin olla vähän tummempi ja josko tyvikasvuhaasteelle löytyisi helpotusta.
Kuvaan Riku totesi, että ei me kuitenkaan tuollaista tehdä - tehdään parempi! 

Halusin säilyttää kasvoja kehystävän blondiuden, joten päädyttiin lisäämään eteen leveitä vaaleita raitoja ja väleihin lisäksi selkeästi tummempaa lämmintä ruskeaa. Näin pehmenee vaalean ja oman kylmän tummahkon harmaanruskean ero ja kokonaisväristä tulee eläväisempi kolmen värin harmonia. Tämä värikombo saa myös aikaiseksi sen, ettei juurikasvu tule esille jyrkkänä kahden värin rajana. Lämmin ruskea on pehmentämässä linjaa. Jos nyt raidat pitäisi päivittää 6 viikon välein, jatkossa pitäisi niiden kestää reilusti yli 2 kk.
  
Keskustelut poukkoilevat eläkesuunnitelmista lasten käytöstapoihin. Aina kuitenkin sivuamme jollain tavalla bella figuraa, josta kirjoitin täällä. Kauneus ja visuaalisuus ovat olleet molempien työmaailmana ja voi sanoa jopa elämänä. Eikä silloin puhuta elämää suuremmista asioista vaan arjen kauneudesta ja sen näkemisestä ja huomaamisesta. 


Lumenen mainoskuvauksissa Saarenmaalla v 2001 Riku leikkasi hiukseni ensimmäisen kerran


Pesun yhteydessä hiuksiin laitettiin 8 pesun verran kestävä Kerastasen Fysio-Dose ampulli, joka lisää kiiltoa, kostautta ja paikkaa hiusten rakennetta.
Sitten seuraa leikkausvaihe. Tällä kertaa hiukset leikattiin vasta föönaamisen jälkeen, sillä nyt oli kyse vain kevyestä mallin fiksauksesta ja kevennyksestä, sillä halusin säilyttää ponnaripituuden. Se vain toimii paremmin ulkoillessa ja liikkuessa, kun saa kiinni.
Kissan tassun raapaisut, liike, ilmavuus - nämä sanat kertovat siitä, mitä ollaan tekemässä. Pehmeää muotoilua ilman jyrkkiä leikkausjälkiä. Paksut turjakkeet korvien kohdilta, mutta hiusten sisältä, vuollaan saksilla kissan raapaisua muistuttavilla sipaisuilla. Sieltä tippuu kasa hiuksia lattialle ja muoto kevenee samaa vauhtia.
Rikun motto on myöskin 'ei kummallista vaan kaunista - chic'. Niin yksinkertaista. Muistan jo alkuajoilta sen, että Riku sanoi aina katsovansa tarkkaan uutta liikkeeseen tulevaa asiakasta päästäkseen selville hänen tyylistään, jotta osaisi palvella paremmin - 'sinun tyylisi, mitä minä palvelen'. Kampaamokäynnin pitää olla win-win -tilanne. Ja myös miehet ja lapset kohdataan ja hoidetaan samalla tavalla.

Kampaamon kirkkaassa valossa otetuissa kuvissa ei näy niin hyvin lopulliset sävyt, mutta otin ylläolevan kuvan kotona ja siinä näkyy luonnollinen monivärisyys, joka kuitenkin on edelleen vaalea.

Hiuksiin ei tarvitse uhrata ylenmäärin aikaa eikä niistä muodostu elämää suurempaa ongelmaa, kun perusasiat eli ne tärkeimmät ovat kunnossa eli leikkaus ja väri. Mutta sen verran niihin kannattaa kiinnittää huomiota kotona, että jaksaa laittaa ne pesun jälkeen. Sehän lisää huomattavasti niiden kestävää kuohkeutta ja pidentää pesuväliä. Muuten kampaajakäynti on mennyt täysin hukkaan.

RIKUN VINKKI:

Käytä jättirullia (föönaus)kuiviin hiuksiin ja laita niitä eri suuntiin - sillä saa kaunista liikettä eikä lopputuloksesta tule vanhanaikaista palloa.

Kampaajallakäynti on herkkä ja joskus vähän jännittäväkin asia. Olisi mukava kuulla minkälaisia kampaajakokemuksia teillä on. Käyttekö aina samassa paikassa? Uskallatteko kertoa rehellisesti, jos ette ole tykänneet lopputuloksesta.

Ja viihdyn kyllä todella hyvin vähän vähemmänkin blondina!

Maarit

18 kommenttia:

 1. Kaunis väri ja leikkauksen malli. Sinulla onkin aina kauniit, luonnollisen näköiset hiukset.

  Minulla on voimakas punapigmentti, vaikken punapää olekaan. Kampaajaa vaihtaessa olen aina varoittanut siitä. Kerran lähdin huolettoman itsevarmasti asiaan suhtautuneelta kampaajalta pään kanssa, joka oli kuin Ruotsin lippu; juuret keltaiset, latvat siniset kun hän yritti korjata pahasti epännistunutta väriä. Sinne en mennyt uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuuli! <3 Ja voi ei mikä kokemus! Tuntuu, kun kuuntelee ystäviä, että niin monilla on ikäviä kokemuksia kampaajalla-
   käynneistä. Siksi juuri onkin kullanarvoista kun löytää sellaisen, joka on samalla aallonpituudella ja tuntee tyylin ja ennenkaikkea
   hiukset.

   Poista
 2. Joskus sulta kysyin vinkkiä kampaajaksi ja Butikiin silloin suosittelit. Siellä olen käynyt jo minäkin useamman vuoden, vaikka sattumien kautta toisella tekijällä, joka ymmärtää pitkähiuksisen haasteet kuitenkaan leikkaamatta liian lyhyeksi ☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä tosiaan olikin! Ja on kuule monia muitakin, jotka ovat löytäneet tiensä sinne vanavedessäni :)
   Sulla onkin niin upeat ja näyttävät hiukset!

   Poista
 3. Kauniit hiukset ja ihanan klassinen malli. Minä kipuilen hiusten kanssa ihan jatkuvasti. Usein minun ongelmana on ollut se, että minulla on ollut uusi leikkaus, eikä edes sama kampaaja saa sitä niin kivaksi kun ensimmäisellä kerralla. Hieman outo ongelma :) Ihanaa viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari! Tuli mieleen, että oletko kuvannut hiuksia heti käynnin jälkeen eli dokumentoinut miten on leikattu?
   Jospa sitten olisi paremmin mielessä mitä niille tehtiin... En tiedä auttaisiko, mutta onpa turhauttavaa!
   Samoin sinulle <3

   Poista
 4. Erittäin onnistunut sekä väri että leikkaus. Näyttää todella upealta!
  Hyvän kampaajan kun löytää niin hänestä kannattaa kyllä pitää kiinni.
  Olen käynyt Kaisulla ensi vuonna 20 vuotta - apua mihin tämä aika menee :D
  Tapasimme aikoinaan Napsissa mutta sen jälkeen olen seurannut Kaisua aina mihin
  siirtynyt. Nyt viimeiset kohta 10 vuotta ollut Hiusmuotoilu Inochissa.
  Luotan hiukseni Kaisun käsittelyyn ja aina onnistutaan
  Kivaa alkaa viikkoa ja aurinkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Marjo!
   Oi miten pitkä suhde teilläkin on - ja sulla niin upeat ja näyttävät hiukset!
   Olet selvästi hyvissä käsissä <3
   Ihanaa viikkoa sinulle!

   Poista
 5. Minäkin kävin Rikulla vuosikymmenet! Jostain sieltä Töölön TS-salongista lähtien. Riku on erinomainen juuri tuossa ei-laitetunnäköisen, mutta silti tyylikkään tukan tekemisessä. Nyt pari vuotta olen käynyt Töölön ponissa Jennikalla, jolle saa nopeammin ajan; en oikein osaa aikatauluttaa kampaamokäyntejä ajoissa ja sitten onkin jo aina kiire :) Samalla kolmiväritekniikalla tehdään minunkin tukkani (joista yksi siis oma maantienharmaa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siellä minäkin kävin niin kauan kuin se oli, ja sitten muutettiin yhdessä sähkötaloon. Varausajat ei ole
   niin kovin pitkiä jostain syystä, olen saanut usein muutaman päivän päähänkin (tietty se vaikuttaa kun voin mennä
   päiväsaikaan). Mutta tuttu tilanne on tuo kertomasi!
   Miksi meillä suomalaisilla onkin tämä maantienharmaa niin yleinen, hm?
   Mutta onneksi on keksitty siihenkin helpotusta.

   Poista
 6. Täydelliset ja juuri niin luonnolliset ja klassisen chic. Olet hirmu kaunis. Ihana tuo Lumene muistelo, Riku ja sinä.

  Muiskuja uuteen viikkoon ja hei tällä viikolla nähdään pitkästä aikaa, kivaa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ihana Tiia - olet aina niin <3 <3 <3
   Juu ja sit istahdetaan vierekkäin, jos päästään vaikuttamaan... ;o)

   Poista
 7. Aivan ihanan luonnollisen näköinen ja kaunis tukka <3. Ja kadehdittavan paksu.

  Mun tukka on aina ollut ohut ja latvoista herkästi hapertuva. Mutta sittemmin kun aloin parisen vuotta sitten käyttää pelkkiä luonnonmukaisia tuotteita ja käydä ekokampaajalla (mm. raidat tehdään savivaalennuksella), hiukset on alkaneet jopa kiiltää, vaikken käytä mitään hoitoaineitakaan enää. Silti vaihtaisin tohon sun ihanaan tukkaan koska vaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Annukka ja kiitos singahtaa myös Rikulle, joka näitä aina taituroi kuosiin.
   Olen kuullutkin noista luomuvärjäyksistä ja -vaalennuksista, mutta en ole kokeillut niitä itse.
   Ja onpa kiinnostavaa sekin että pärjäät ilman hoitoainetta, kertoo kyllä niiden hoitavuudesta.
   Eiks se ole niin ettei koskaan ole tyytyväinen omiin hiuksiinsa. Koen vähän haastavana kun nämä on
   niin taipuisat ja aika turjakkeet, ja pienikin kosteus vie mennessään föönaukset ja muut laitot, ja latvat taipuvat itsepintaiseen kippuraan, hih.
   Ihanan lämpöistä elokuun viikkoa!

   Poista
 8. Upeat hiukset ja todella tyylikkäät, tykkään <3


  Itse kipuilin viimeksi tänään juurikasvun kanssa ja varailin taas aikaa raidoitukseen.
  Mullakin ns. maantienharmaat, joita raidoittelen 5-6 viikon välein, siis juurta vaaleaksi.
  Välillä tuntuu, että jatkuvasti saa varailla kampaajalle aikaa ja maksaahan se myös, mutta olen silti tyytyväinen. Kerrankin mulla on just hyvän vaaleat hiukset ja onneksi ne ovat hyvässä kunnossa, joten jatkan samalla linjalla. Sama kampaaja ollut jo vuosikausia ja häneen voi luottaa. Aloin syödä Omega kapseleita keväällä ja olen huomannut, että hiukseni kiiltävät ja näyttävät nyt terveemmiltä kuin ennen kapseleiden käyttöä.

  Leppoisia elokuun vimppoja Maarit!

  VastaaPoista
 9. Oi kiitos niin paljon Sari!
  Tuo kierre on niin tuttu juttu; toivon mukaan se pitenisi nyt edes parilla kolmella viikolla. Minullakin on menossa Omegat ja nyt
  syön myös Evonian Biotiini+Keratiini -kapseleita, juuri hiusten hyvinvoinniksi.

  Nautitaan elokuusta!

  VastaaPoista
 10. Todella onnistunut lopputulos, joka pukee sinua upeasti!

  Mä olen kerran saanut kunnian käydä Rikulla, kun olin takavuosina Anna-lehden muuttumisleikissä. Sain aivan ihanan leikkauksen ja värin. Harmitti vaan, että kun itse asun Tampereen seudulla, niin matkaa Helsinkiin tulisi vähän liikaa kampaajakäyntiä ajatellen. Muuten Riku olisi takuulla saanut minusta vakioasiakkaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula :)
   Oi mikä ihana tilaisuus sulla on ollut! Ja väärä asuinpaikka, hih. Hän on kyllä mestari tekemään kaunistavia
   kampauksia - ja sehän sopii meille hyvin...
   Mukavaa viikkoa sinulle!

   Poista