Kaupallinen yhteistyö: SodaStream
Syyskuun Palman-matkan tapaspöytien innoittamana päätettiin järjestää kotona kavereille tapasilta syksyn hämäriä iltoja ilahduttamaan. Mallorcalla ei tosin voi puhua notkuvista tapaspöydistä, sillä ne ovat ravintoloissa tarjolla vitriineissä - eivätkä mitenkään ruokahalua nostattaen. Usein vaikkapa lihapullia tomaattikastikkeessa, perunasalaattia, marinoituja pikkukaloja jne. Pohjoisessa sen sijaan, San Sebastianissa esimerkiksi, niitä kutsutaan nimellä pintxos tai pinchos ja patonkisiivun päälle on kasattu mitä suussasulavampia täytteitä, mitkä on kiinnitetty tikulla leipään. Baaritiskit suorastaan notkuvat tarjottimia, joilta voit valita lautasellesi kyytipojiksi mitä haluat ja yleensä maksun koittaessa hinta lasketaan lautaselle jääneiden tikkujen mukaan.
Meillä ei ollut ihan kumpaakaan noista vaan enemmänkin tapaksien ja antipastojen yhdistelmä. Paljon kasviksia, paljon sellaisia mitkä voi tehdä etukäteen valmiiksi ja sopivan täyttävää.
Lämpiminä ruokina oli patatas bravas eli uunissa paahdetut ja savupaprikalla maustetut perunalohkot sekä munakoiso-mozzarellapaistos. Nämä paistoin valmiiksi etukäteen ja laitoin uuniin lämpenemään ennen vieraiden tuloa. Lisäksi paistoin pannulla yrteillä maustettuja raakamakkaroita.
Kylminä tarjottavina oli boquerones-silakoita (resepti lopussa), pimientos de padron-chilipaprikoita (näiden resepti löytyy täältä), tuorejuustolla täytettyjä kesäkurpitsarullia (resepti lopussa), seesamiöljyssä nopeasti paistettua lehtikaalta, mojo-kastiketta ja marinoituja oliiveja.
Laakealla vadilla oli lisäksi serranokinkkua ja melonia. Leipänä oli esipaistettua maalaispatonkia, jonka paistoin juuri ennen vieraiden tuloa, jotta vieraita olisi vastassa kodikas leivän tuoksu.
Tapakset ovat mielestäni kiva tapa tehdä tarjottavaa illanistujaisiin, koska niin paljon voi valmistaa etukäteen. On myös helppo huomioida eri ruokavaliota tai allergioita noudattavien tarpeet ja jokainen voi valita niistä niitä syötäviä, mistä pitää.
Oletteko te löytäneet tapaksien maailmaan kotikeittiössänne? Mitä herkkuja olette tehneet - olisi mukava jos jakaisitte omia vinkkejänne meille kaikille.
Tapakset ovat mielestäni kiva tapa tehdä tarjottavaa illanistujaisiin, koska niin paljon voi valmistaa etukäteen. On myös helppo huomioida eri ruokavaliota tai allergioita noudattavien tarpeet ja jokainen voi valita niistä niitä syötäviä, mistä pitää.
Oletteko te löytäneet tapaksien maailmaan kotikeittiössänne? Mitä herkkuja olette tehneet - olisi mukava jos jakaisitte omia vinkkejänne meille kaikille.
Juomana oli kuplavettä, vettä ja punaviiniä. Kuplavettä on meillä aina - siitäkin huolimatta että tavallisen veden tärkeyttä painotetaan. Tiedämme sen, mutta aina ei vesi vain maistu, välillä kaipaa rapsakkuutta ja raikkautta. Ja erityisesti ruoan kanssa olemme tottuneet juomaan kuplavettä, sillä meillä on ollut jo useita vuosia SodaStream-hiilihapotuslaitteet sekä kotona että mökillä.
Ennen laitteen hankkimista kannoimme kaupasta viikottain useita muovipullollisia soodavettä muiden ostosten rinnalla. Alavarastossamme oli Ikean kassi, johon sitten keräsimme tyhjät pullot ja kiikutimme ne takaisin kauppaan. Vie mennessäs tuo tullessas - tätä sanontaa noudatimme kirjaimellisesti vuosikausia. Kunnes hankimme ensimmäisen SodaStream -laitteen. Siihen loppui pullokuskina oleminen. Ainoa pullo, mitä ostamme nykyään, on kaasupullo eikä sitäkään tarvitse hankkia kovin usein. Meillä juodaan arviolta noin litra kuplavettä päivässä ja yhdellä kaasupullolla sitä saa tehtyä noin 60 litraa.
Meidän laitteemme oli ns. karvalakkiversio ja olimme jo jonkin aikaa miettineet sen päivittämistä uudempaan versioon, kun tuli mahdollisuus tehdä tämä yhteistyö SodaStreamin kanssa. Saimme käyttöömme Source-mallin*, joka ei ulkonaisesti poikkea kovin paljoa entisestä, mutta on modernimpi muotokieleltään. Merkittävin ero on itse tekniikka ja sen mukanaan tuoma helppous. Laite on myös niin siistin näköinen, että se on meillä aina esillä työtasolla eikä pistä silmään edes tuossa kattaustasollakaan.
Vanha laitteemme ei kuitenkaan eläköitynyt vielä vaan siirtyi palvelemaan mökille ja sieltä vielä vanhempi SodaStream-kone lasten talouteen.
Vesipullo täytetään vedellä ja asetetaan vain painamalla laitteeseen. Ei enää kiertämistä tai tarkkaa sijoittelua kierteisiin. Suurin muutos on kuitenkin itse kuplaveden tekemisessä, sillä nyt hiilihapotus hoituu vain yhdellä painalluksella. Yläosaa painetaan kevyesti ja etuosan merkkivalo kertoo kertoo milloin hiilihappoa on riittävästi. Me pidämme vain kevyesti hiilihapotetusta vedestä ja sitä laitan aina tarjolle myös vieraille. Laitteella voi tehdä myös maustettuja kuplajuomia, mutta me olemme kirkkaan kannattajia ;)
Pullon vaihto sujuu näppärästi: taustalevy irroitetaan ja pullo nappaistaan pois. Pulloja saa nykyään ihan kaikkialta, meidän pienimmässäkin K-kaupasta löytyy vaihtopulloja.
Nyt puhutaan kertakäyttömuovin kieltämisestä kokonaan tietyissä tuoteryhmissä ja luin hämmästyksekseni, että suomalaiset kierrättävät vain noin 79 % muovipulloista. Varsin hämmentävää, kun itse on sisäistänyt tämän asian niin selkäytimeen, ettei kertakaikkiaan pysty enää laittamaan pantillisia - eikä pantittomiakaan - roskiin. Tästä vaivasta pääsee tykkänään eroon, kun ei edes hanki juotavaa muovipulloissa. Itse ainakin arvostan sitä, että olen päässyt eroon siitä ainaisesta pullojen kuskaamisestakin kauppaan.
Yhden SodaStream muovipullon käyttöaika vastaa tutkimuksen mukaan noin 50.000 ostettavaa kuplajuomapulloa. Aikamoinen ekotekokin on itsetehty kuplavesi.
Lisätietoa tuotteesta löytyy Sodastream.fi -sivulta.
Yhden SodaStream muovipullon käyttöaika vastaa tutkimuksen mukaan noin 50.000 ostettavaa kuplajuomapulloa. Aikamoinen ekotekokin on itsetehty kuplavesi.
Lisätietoa tuotteesta löytyy Sodastream.fi -sivulta.
Luonto oli läsnä pöydässä, sillä koristelin pöydän sammaleella. Hiukan ajattelin, että onkohan liian jouluista, mutta toisaalta luontoelementtejä käytetään niin paljon sisustuksessa. Toin mökiltä sammalta, mitä sijoitin vanhan tammilankun päälle ja jalkoina olleisiin lasikulhoihin. Vanhan roosan värinen ruusu sammaleiden seassa koristi pöytää kynttilälyhtyjen kanssa. Juhlien jälkeen otin sammaleet talteen ja laitoin ulkoruukkuihin mullan päälle koristeeksi.
Sitten ne reseptit...
KESÄKURPITSARULLAT - RESEPTI
Leikkaa juustohöylällä pitkiä siivuja isosta kesäkurpitsasta. Paista niitä nopeasti melko kuumalla pannulla; itse käytin seesamiöljyä, sillä se antaa kivan paahteisen aromin. Levitä lautaselle jäähtymään ja lisää sen jälkeen jokaiseen nokare tuorejuustoa (Philadelphia), johon olet sekoittanut piparjuuritahnaa. Rullaa ne ja sijoita pystyyn tarjoiluvadille.
Sekoita sitruunamehuun juoksevaa hunajaa ja lorauta päälle.
BOQUERONES-SILAKAT - RESEPTI
Tein nämä espanjalaisittain niin, että ne kypsytettiin ensin vesi-etikkaliemessä ja laitettiin sen jälkeen valutettuna tarjoiluastiaan. Eli ei toista marinadia - päälle lorautetaan vain tilkka hyvää oliiviöljyä, lehtipersiljaa ja valkosipulia. Nämä sopivat hyvin myös joulupöytään.
n. 500 g silakoita
Kypsytysliemi:
4 dl vettä
1 dl väkiviinaetikkaa
1 rkl sokeria
1 rkl suolaa
Kypsien silakoiden päälle:
oliiviöljyä
lehtipersiljaa
valkosipulia
Sekoita kypsytysliemen aineet keskenään ja laita silakat (poista nahat halutessasi, netissä on paljon ohjeita ja se on helppoa!) liemeen yön yli.
Valuta silakat seuraavana päivänä ja lado vierekkäin tarjoiluastiaan. Päälle oliiviöljyä, lehtipersiljasilppua ja valkosipulisiivuja.
Edit: Arvonta on suoritettu ja voittajalle on ilmoitettu.
Maarit
*Tuote saatu