sunnuntai 28. lokakuuta 2018

TAPAKSIA JA KUPLIVAA + arvonta


Kaupallinen yhteistyö: SodaStream

Syyskuun Palman-matkan tapaspöytien innoittamana päätettiin järjestää kotona kavereille tapasilta syksyn hämäriä iltoja ilahduttamaan. Mallorcalla ei tosin voi puhua notkuvista tapaspöydistä, sillä ne ovat ravintoloissa tarjolla vitriineissä - eivätkä mitenkään ruokahalua nostattaen. Usein vaikkapa lihapullia tomaattikastikkeessa, perunasalaattia, marinoituja pikkukaloja jne. Pohjoisessa sen sijaan, San Sebastianissa esimerkiksi, niitä kutsutaan nimellä pintxos tai pinchos ja patonkisiivun päälle on kasattu mitä suussasulavampia täytteitä, mitkä on kiinnitetty tikulla leipään. Baaritiskit suorastaan notkuvat tarjottimia, joilta voit valita lautasellesi kyytipojiksi mitä haluat ja yleensä maksun koittaessa hinta lasketaan lautaselle jääneiden tikkujen mukaan.



Meillä ei ollut ihan kumpaakaan noista vaan enemmänkin tapaksien ja antipastojen yhdistelmä. Paljon kasviksia, paljon sellaisia mitkä voi tehdä etukäteen valmiiksi ja sopivan täyttävää. 

Lämpiminä ruokina oli patatas bravas eli uunissa paahdetut ja savupaprikalla maustetut perunalohkot sekä munakoiso-mozzarellapaistos. Nämä paistoin valmiiksi etukäteen ja laitoin uuniin lämpenemään ennen vieraiden tuloa. Lisäksi paistoin pannulla yrteillä maustettuja raakamakkaroita.






Kylminä tarjottavina oli boquerones-silakoita (resepti lopussa), pimientos de padron-chilipaprikoita (näiden resepti löytyy täältä), tuorejuustolla täytettyjä kesäkurpitsarullia (resepti lopussa), seesamiöljyssä nopeasti paistettua lehtikaaltamojo-kastiketta ja marinoituja oliiveja
Laakealla vadilla oli lisäksi serranokinkkua ja melonia. Leipänä oli esipaistettua maalaispatonkia, jonka paistoin juuri ennen vieraiden tuloa, jotta vieraita olisi vastassa kodikas leivän tuoksu.

Tapakset ovat mielestäni kiva tapa tehdä tarjottavaa illanistujaisiin, koska niin paljon voi valmistaa etukäteen. On myös helppo huomioida eri ruokavaliota tai allergioita noudattavien tarpeet ja jokainen voi valita niistä niitä syötäviä, mistä pitää.

Oletteko te löytäneet tapaksien maailmaan kotikeittiössänne? Mitä herkkuja olette tehneet - olisi mukava jos jakaisitte omia vinkkejänne meille kaikille. 










Juomana oli kuplavettä, vettä ja punaviiniä. Kuplavettä on meillä aina - siitäkin huolimatta että tavallisen veden tärkeyttä painotetaan. Tiedämme sen, mutta aina ei vesi vain maistu, välillä kaipaa rapsakkuutta ja raikkautta. Ja erityisesti ruoan kanssa olemme tottuneet juomaan kuplavettä, sillä meillä on ollut jo useita vuosia SodaStream-hiilihapotuslaitteet sekä kotona että mökillä. 
Ennen laitteen hankkimista kannoimme kaupasta viikottain useita muovipullollisia soodavettä muiden ostosten rinnalla. Alavarastossamme oli Ikean kassi, johon sitten keräsimme tyhjät pullot ja kiikutimme ne takaisin kauppaan. Vie mennessäs tuo tullessas - tätä sanontaa noudatimme kirjaimellisesti vuosikausia. Kunnes hankimme ensimmäisen SodaStream -laitteen. Siihen loppui pullokuskina oleminen. Ainoa pullo, mitä ostamme nykyään, on kaasupullo eikä sitäkään tarvitse hankkia kovin usein. Meillä juodaan arviolta noin litra kuplavettä päivässä ja yhdellä kaasupullolla sitä saa tehtyä noin 60 litraa.






Meidän laitteemme oli ns. karvalakkiversio ja olimme jo jonkin aikaa miettineet sen päivittämistä uudempaan versioon, kun tuli mahdollisuus tehdä tämä yhteistyö SodaStreamin kanssa. Saimme käyttöömme Source-mallin*, joka ei ulkonaisesti poikkea kovin paljoa entisestä, mutta on modernimpi muotokieleltään. Merkittävin ero on itse tekniikka ja sen mukanaan tuoma helppous. Laite on myös niin siistin näköinen, että se on meillä aina esillä työtasolla eikä pistä silmään edes tuossa kattaustasollakaan.
Vanha laitteemme ei kuitenkaan eläköitynyt vielä vaan siirtyi palvelemaan mökille ja sieltä vielä vanhempi SodaStream-kone lasten talouteen. 







Vesipullo täytetään vedellä ja asetetaan vain painamalla laitteeseen. Ei enää kiertämistä tai tarkkaa sijoittelua kierteisiin. Suurin muutos on kuitenkin itse kuplaveden tekemisessä, sillä nyt hiilihapotus hoituu vain yhdellä painalluksella. Yläosaa painetaan kevyesti ja etuosan merkkivalo kertoo kertoo milloin hiilihappoa on riittävästi. Me pidämme vain kevyesti hiilihapotetusta vedestä ja sitä laitan aina tarjolle myös vieraille. Laitteella voi tehdä myös maustettuja kuplajuomia, mutta me olemme kirkkaan kannattajia ;)
Pullon vaihto sujuu näppärästi: taustalevy irroitetaan ja pullo nappaistaan pois. Pulloja saa nykyään ihan kaikkialta, meidän pienimmässäkin K-kaupasta löytyy vaihtopulloja.

Nyt puhutaan kertakäyttömuovin kieltämisestä kokonaan tietyissä tuoteryhmissä ja luin hämmästyksekseni, että suomalaiset kierrättävät vain noin 79 % muovipulloista. Varsin hämmentävää, kun itse on sisäistänyt tämän asian niin selkäytimeen, ettei kertakaikkiaan pysty enää laittamaan pantillisia - eikä pantittomiakaan - roskiin. Tästä vaivasta pääsee tykkänään eroon, kun ei edes hanki juotavaa muovipulloissa. Itse ainakin arvostan sitä, että olen päässyt eroon siitä ainaisesta pullojen kuskaamisestakin kauppaan.
Yhden SodaStream muovipullon käyttöaika vastaa tutkimuksen mukaan noin 50.000 ostettavaa kuplajuomapulloa. Aikamoinen ekotekokin on itsetehty kuplavesi.
Lisätietoa tuotteesta löytyy Sodastream.fi -sivulta. 





Luonto oli läsnä pöydässä, sillä koristelin pöydän sammaleella. Hiukan ajattelin, että onkohan liian jouluista, mutta toisaalta luontoelementtejä käytetään niin paljon sisustuksessa. Toin mökiltä sammalta, mitä sijoitin vanhan tammilankun päälle ja jalkoina olleisiin lasikulhoihin. Vanhan roosan värinen ruusu  sammaleiden seassa koristi pöytää kynttilälyhtyjen kanssa. Juhlien jälkeen otin sammaleet talteen ja laitoin ulkoruukkuihin mullan päälle koristeeksi.

Sitten ne reseptit...





KESÄKURPITSARULLAT - RESEPTI

Leikkaa juustohöylällä pitkiä siivuja isosta kesäkurpitsasta. Paista niitä nopeasti melko kuumalla pannulla; itse käytin seesamiöljyä, sillä se antaa kivan paahteisen aromin. Levitä lautaselle jäähtymään ja lisää sen jälkeen jokaiseen nokare tuorejuustoa (Philadelphia), johon olet sekoittanut piparjuuritahnaa. Rullaa ne ja sijoita pystyyn tarjoiluvadille.
Sekoita sitruunamehuun juoksevaa hunajaa ja lorauta päälle.




BOQUERONES-SILAKAT - RESEPTI

Tein nämä espanjalaisittain niin, että ne kypsytettiin ensin vesi-etikkaliemessä ja laitettiin sen jälkeen valutettuna tarjoiluastiaan. Eli ei toista marinadia - päälle lorautetaan vain tilkka hyvää oliiviöljyä, lehtipersiljaa ja valkosipulia. Nämä sopivat hyvin myös joulupöytään.

n. 500 g silakoita

Kypsytysliemi:

4 dl vettä
1 dl väkiviinaetikkaa
1 rkl sokeria
1 rkl suolaa

Kypsien silakoiden päälle:

oliiviöljyä
lehtipersiljaa
valkosipulia

Sekoita kypsytysliemen aineet keskenään ja laita silakat (poista nahat halutessasi, netissä on paljon ohjeita ja se on helppoa!) liemeen yön yli. 
Valuta silakat seuraavana päivänä ja lado vierekkäin tarjoiluastiaan. Päälle oliiviöljyä, lehtipersiljasilppua ja valkosipulisiivuja.




ARVONTA

Ja nyt iloinen uutinen kaikille blogiani seuraaville! 
Jos innostuit tästä kätevästä kuplavesilaitteesta, niin kokeile onneasi. Sopusointuja-instagramissa on arvonta, jossa yksi onnellinen voi voittaa SodaStream Sourcen omakseen.

Toimi näin: klikkaa itsesi Instagramiin (alla linkki), niin löydät sieltä helpot ohjeet osallistumiseen.


Arvontaonnea ja aurinkoista sunnuntaita!

Edit: Arvonta on suoritettu ja voittajalle on ilmoitettu.

Maarit

*Tuote saatu





22 kommenttia:

  1. Aivan ihania kuvia ja kyllä aina jonkinlaisia tapaksia tulee väännettyä, kun vieraita käy. Barcelonassa on monet tapakset eri reissuilla tullut herkuteltua.

    Arvontaan en tällä kertaa osallistu, koska olemme ostaneet meille samanlaisen soda streamin, kuin kuvassa, valkoisena vaan.

    Ihanaa sunnuntaita <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia! Ah Barcelona ja tapakset!
      Täällä väännettiin justiin vähän toisenlaisia tapaksia. Paistoin valkosipuliöljyssä ruisleipäsiivuja ja oli muuten hyviä :)
      Leppoisaa sunnuntai-iltaa <3

      Poista
  2. Aivan ihania kuvia. Mies osti mulle pari vuotta sitten SodaStreamin, mutta vaikka rakastan vichyä, laite pölyttyi kaapissa ja annoin sen eteenpäin. Syy oli se, että mun makuun tällä ei saanut vaan tarpeeksi kuplivaa ja jos lasi unohtui pidemmäksi aikaa pöydälle, kuplat olivat melkein kadonneet. 😑 Joten en osallistu arvontaan, mutta oli pakko kommentoida, koska kuvat oli niin upeat! ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Jonna!
      Ja voi - tällä mallilla tulee kyllä kuplia maksimissaan niin paljon että on itselle liikaa.
      Pääasia että muistetaan juoda vettä riittävästi - kuplilla tai ilman.

      Poista
  3. Varmasti herkullisia ruokia. Kotikeittiössä en ole vielä kokeillut tapaksia, mutta Espanjassa niitä aina maistellaan. Kanarialla olen maistellut ihanaa Mojo-kastiketta. Saako tuosta kastikkeesta vielä ohjeen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Marjo!
      Olen syönyt itsekin sitä Espanjassa ja se on tosiaan superhyvä kastike.
      Lisään sen tähän samaan juttuun alkuviikosta...

      Poista
  4. Herkullisen näköistä!
    Harvemmin on tullut tapaksia maisteltua, utta nytpä sain sulta hyviä vinkkejä ja ohjeita, kiitos :)
    Mielelläni osallistun myös kivaan arvontaan, meillä juodaan paljon kaupan wishyä ja tuo kone tulisi tarpeeseen.

    Mukavaa sunnuntaita <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari!
      Kiva kuulla, kannattaa kokeilla ja hei, käythän osallistumassa Instan puolella kilpailuun!
      Ihanaa sunnuntai-iltaa <3

      Poista
  5. Ihanat tarjoilut sinulla! Teen itsekin usein tapaksia, joihin olemme Espanjassa tottuneet. Espanjalainen tortilla sopii myös hyvin tapaspöytään. Osallistuin arvontaan.
    Mukavaa syksynjatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon - kyllä ne olivatkin aika makoisia :) Tortilla onkin erinomainen ja ruokaisa tarjottava; olen itsekin syönyt sitä reissuilla. Ja kiva että osallistuit arvontaan!
      Aurinkoista syksyn jatkoa sinullekin!

      Poista
  6. Onpa ihanan näköisiä herkkuja!

    Tapastelua on tiedossa jo tällä viikolla kun vietän pitkän viikonlopun Espanjassa. Malagassa tukimusteni mukaan runsaasti hyviä tapaspaikkoja, mies kävi jo viime viikonlopuna tutkimassa muutaman tärpin etukäteen ja herkullisia kuulemma olivat. Me olemme miltei joka kesä pitäneet ainakin yhden tapaspäivän kotona parvekkeelle katettuna jonain kuumana kesäpäivänä. Yksinkertaisimmillaan on tarjottu espanjalaisia leikkeleitä ja juustoja, välillä taas tehty alusta saakka paljon erilaisia tarjottavia. https://lumolifestyle.blogspot.com/2016/06/tapas-time.html

    Arvonnan jätän tällä kertaa väliin, sillä meillä on jo Soda Stream.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, sulla onkin se matka nyt edessä. Siellä ei voi olla törmäämättä tapasbaareihin - niissä on espanjalaisittain hyvien syötävien lisäksi mainion mutkaton tunnelma.
      Olipa kesäisen ihastuttavia kuvia teidän parvekkeeltanne ja ihanan näköinen sangria!
      Antoisaa matkaa Malagaan ja käykää kävelemässä Muelle Unon ihastuttavassa palmupuistossa rannalla :)

      Poista
  7. Ai että mitkä tarjoilut, ihan vesi kielellä täällä katselen kuvia. Sodastreamia meillä ei vielä olen, olen vähän haaveillut ja lapset suorastaan toivoneet mutta mies ei jostain syystä lämmennyt sille. Oispa ihan voittaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kyllä maistui vieraillekin :) Oletko käynyt osallistumassa - kilpailu on vain Instassa?
      Jospa arpaonni suosisi ja pääsisit kokeilemaan näin laitetta...

      Poista
  8. Kiitos blogistasi, jonka löysin vasta äskeittäin. Pidän blogin hienoista kuvista ja teksteistä, joista saa inspiraatiota monenlaisiin juttuihin. Olen niin mielelläni mukana arvonnassa!
    Hanneleh

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos kovasti! Toivottavasti sinäkin huomasit, että arvonta on vain tulla Insta-tilini puolella.
      Vielä ehdit hyvin, sillä huominen on aikaa...

      Poista
  9. Ihanaa piristystä tuollaiset tapasillat! Juuri niin on hyvä toimia, kun illat muuttuvat yhä pimeämmiksi. Jaetaan iloa ja hyvää mieltä <3
    Jummijammi, miten hyvän näköisiä syötäviä. Ja tuo sodastream näyttää mustana hyvältä tiiliseinää vasten - sopisi siis meidänkin keittiöön ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pimeyden sietämiseen tarvitaan kaikki keinot käyttöön, joskus jopa lennot :)
      Liian harvoin tulee järkättyä vaikka aina miettii juhlien jälkeen, että olipas kivaa ja nyt terhentäydytään.
      Aurinkoisia terkkuja <3

      Poista
  10. Oih jestas kuinka ihanat tarjoilut ja täytyy myöntää, että ei jurikaan tule tapaksia tehtyä, mutta onhan se vääryys korjattava ensitilassa, koska nämä sinun herkut kyllä herauttaa veden kielelle.
    SodaStream on kyllä loistava kapistus ja meillä ahkerassa käytössä. Meillä on se perusmalli, joten en osallistu arvontaan tällä kertaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ollut itsekään muistanut tapaksia pitkään aikaan - kuinka helppoja ne onkaan ja niihin voi laittaakin melkeinpä mitä vaan.
      Tapaksilla tai ilman, mutta leppoisaa Pyhäinpäivää ja viikonloppua <3

      Poista
  11. Nyt tuli kyllä vesi kielelle, niin herkulliselta näyttävät tarjoilut! Sodastreamia olen harkinnut moneen kertaan, mutta vielä on hankkimatta - yritän välttää hankkimasta enää yhtään ylimääräistä laitetta, kun niitä on käyttämättöminä varasto pullollaan;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu, ymmärrän hyvin. Olen itsekin allerginen kaiken maailman laitteille (ja tavaralle ylipäätänsä) ja meiltä onkin hävitetty tai kierrätetty kaikki sellaiset mitä ei käytetä.
      Mukavaa viikonloppua!

      Poista