sunnuntai 18. marraskuuta 2018

Espanjassa osa 3 - Vihdoinkin hyvätasoista asumistaViime kevään tuntien ja tuntien uurastus palkittiin, sillä nyt voimme todeta, että tämä Torreviejan Los Frutalesissa sijaitseva asunto on vihdoinkin sellainen mitä olemme toivoneet ja etsineet. Edellisessä jutussani 'Espanjassa, osa 1' kirjoitin siitä, miten päädyimme tälle alueelle sekä hiukan aikaisemmista vuokrauskokemuksistamme, joten nyt keskityn puhtaasti tähän asuntoon.

Vaikka olemme näinkin etelässä, marraskuun ilmat voivat olla mitä vaan. Nyt on ollut lämmintä ja aurinkoista, mutta vuosien mittaan on kokemusta todella kylmistä illoista, lähes myrskyn lailla puhaltavista tuulista ja sateista. Ja silloin on paljon miellyttävämpää kökkiä sisällä kivassa ja viihtyisässä asunnossa.
Neljän viikon reissulla hotelliasuminen on täysin poissuljettu - tietenkin kustannussyistä, mutta myös sen vuoksi, että kokkaaminen on meidän tapauksessamme yksi tärkeimmistä ajanvietteistämme. Se ei ole lainkaan pakkopullaa, vaan ihanaa puuhaa edullisen ja yltäkylläisen raaka-ainetarjonnan ansiosta. 
Kerrostaloasuminen on koettu ja se on nyt jäädytetty vaihtoehto, ellei vastaan tule juuri rakennettua uudistaloa.Tämä townhouse -tyyppinen omakotitalomme on ns. neliapilatalo eli neljä pientä taloa on kytketty toisiinsa siten, että aina on yksi yhteinen seinä naapurin kanssa. Meillä on tavallaan kolme kerrosta, pohjakerroksessa eli katutasossa on olohuone, we ja keittiö. Keskikerroksessa kaksi makuuhuonetta ja wc/suihku ja siitä kerros ylöspäin on kattoterassi.
Ilmansuunta on yllättävän tärkeä tässäkin talomuodossa sekä valon että sen myötä auringon takia. Asuntoon paistava auringonvalo lämmittää huoneita yllättävän paljon - ja säästää sähkökustannuksia. Huomasimme tänne tullessamme, että talo oli ilmeisesti ollut tyhjillään jonkin aikaa, sillä huoneet ja lattiat olivat todella kylmiä ja jouduimme käyttämään ilmalämpöpumppua lämmittämiseen. Sen jälkeen ei ole ollut tarvetta, sillä olemme pitäneet päivisin myös valoverhoja auki ja aurinko on lämmittänyt juuri sopivasti molempia kerroksia. 
Aiemmissa asunnoissamme parvekkeet ja kaikki ikkkunat olivat aamuauringon suuntaan ja kun aurinko siirtyi talon taakse, ei parvekkeella tarjennut enää istuskella teepaidoissa.  Nyt terassit ja ikkunat ovat etelään, länteen ja itään, ja voimme ottaa kaiken irti valon kierrosta.
Moderneja asuntoja rakennetaan täällä nykyään paljon eli ei ole sinänsä haaste löytää sellaista. Haaste on se, että myös alue miellyttää. Mitä on ympärillä, korkeaa vai matalaa asutusta, kuinka lähellä on kaupat, ruokapaikat, rannat jne. Yleisvaikutelma.
Tämä talo on rakennettu vanhan talon tilalle tai se on korjattu kokonaan niin, että vain seiniä on jätetty paikalleen - emme tiedä sitä. Uudenveroinen tämä on silti valkoisine seinineen ja korkeine ikkunoineen. Kaikki huonekalut ovat myös uusia ja miellyttävät skandien silmää. Laatu ei ole kovin kummoinen, mutta se ei haittaa. Pääasia on, että viihdymme täällä.


Asunnon varustelutaso on hyvä hintatasoon nähden. Fuengirolan alueella maksoimme rantakadun kerrostaloasunnoista n. 1200 e / kk, jolloin meillä oli olohuoneen lisäksi 1-2 makuuhuonetta ja keittiö plus wc:t. Ei ollut astianpesukonetta ja kaikki - ihan kaikki - keittiövälineet ja huonekalutkin, olivat kaiken maailman keräilyeriä. Sellainenkin asunto on ollut, missä oli vain kahden levyn hella eikä uunia lainkaan. Tähän väliin on todettava kyllä, että me halusimme asua aina rantakadulla ja kävelymatkan päässä kahviloista ja kaupoista, ja toki paremmin varusteltuja olisi löytynyt samalla hinnalla kauempana rannasta. Meille jäi sellainen mielikuva, että varustelutasosta ei piitata koska vuokraajia löytyy aina.

Täällä meillä on keittiössä valkoinen siisti astiasto ja kaikki tarvittava löytyy hyvään kokkaamiseen. Ainoat olennaiset puutteet olivat espressokeitin ja leikkuulauta. Ei siis yhtään leikkuulautaa, patalapuista tai pannunalusista nyt puhumattkaan. Kokemukseen perustuen olimme varautuneet siihen, että jotain pitää hankkia kuitenkin itse, joten kävimme heti ensimmäisenä päivänä hankkimassa mutteripannun ja leikkuulaudan. Pölynimuriakaan ei ole, ei ole ollut missään asunnoistamme; siivous hoidetaan pitkävartisella luudalla ja mopilla pesemällä. 

Tästä talosta vuokra on 850 e kuukaudessa. Se on aika hämmentävää, että hinta- ja laatuero on näin suuri. Tähän hintaan sisältyy sähkö (meille kw:t riittävät) ja rajaton wifin käyttö. Sen merkitystä ei voi liikaa korostaa! Meitä ei kiinnosta lähteä iltaisin keskustaan ja käymme ulkona syömässä ehkä kerran viikossa ja tietysti silloin kun olemme liikenteessä muualla. Katsomme päivittäin uutiset ja muita ohjelmia ja itselleni on tietysti äärettömän tärkeää tämä mahdollisuus kirjoittaa ja siirrellä kuvia ihan rauhassa, ei tarvitse laskea käytettyjä gigoja.

Asunto on vuokrattu espanjalaisesta välitysfirmasta ja kaikki kommunikointi hoidettiin sähköpostitse. Saimme avaimen asunnolle saapuessamme ja kaikki meni hyvin mutkattomasti.  

Elämme täällä tavallaan kuin kotonamme, samat rutiinit toistuvat päivittäin emmekä koe olevamme siinä mielessä turisteja. Mutta täällä on tämä valo ja lämpö. Voit syödä aamiaisen pihalla. Grillata illansuussa ulkona erinomaisia kaloja ja lihoja. Emme kaipaa mitään ihmeellistä, liikumme autolla ihan riittävästi lähikylissä, -rannoilla ja -kaupungeissa - ja lopun aikaa on ihana vain olla täällä kämpillä kotoisasti.

Piha on tyypillinen kokonaan laatoitettu alue ja siihen on käynti olohuoneen tuplalasiovista. Sekin pitää vielä mainita, että täällä ei ole myöskään niitä iänikuisia muovituoleja, mitä näkee joka puolella. Aurinkomarkiisi on elintärkeä, se ollaan jälleen huomattu. Ilman sitä ei pärjää eikä pysty istumaan ulkona, kun aurinko paistaa täydeltä terältä.
Vaikka tämä on urbaani alue, talot ovat matalia pientaloja eivätkä blokkaa näkymää ja vieressä on pieni vehreä puistokin.

Kattoterassilta näkyy suoraan rantaan vievä tie ja merikin pilkottaa. Sinne on noin 700 m ja siitä on muodostunut päivittäinen kävelyreittini. Senkin olemme huomanneet, ettei asunnon tarvitse olla meren rannalla, rantakadulla. Mutta silti edes horisonttinäkymä on meille tärkeä - sille ei vain mahda mitään.
Alla on kuvia lähikaduilta ja rannoilta lenkkitieni varrelta. Kun täällä ruuhkattomilla teillä kävelee, ei edes kaipaa keskustaan. Ja se on loppujen lopuksi hyvin rauhoittavaa. Vielä on mainittava, että täällä on valtavasti rakentamattomia kallio- ja hiekkarantoja - Fuengirolan alueella ja ympäristössä niitä ei ole juurikaan.
Jos tekee mieli mennä shoppailemaan, menemme Zenian ostoskeskukseen, mistä löytyy kaikki ketjuliikkeet, kahviloita ja paikallisia pikkuliikkeitä.

Nyt sataa ja tuulee, kohta alkaa TTK ja sitten vielä Diili - tässä odotellessa nautin kupin miehen keittämää espressoa!

Maarit
11 kommenttia:

 1. Näyttää ja kuulostaa kyllä todella hyvältä. On ihana kuulla myös näistä vuokra Kämpistä, josko sitä itsekin jossain vaiheessa uskaltaisi vuokrata asunnon loman ajaksi, eikä aina vain valmismatka paketteja. Tuo kuukausi vuokra kuulostaa varsin kohtuu hintaiselta. Oikein ihanaa viikkoa ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuokraaminen itsessään ei ole yhtään vaikeaa, eniten päänvaivaa tuottaa sen itselleen sopivan löytyminen. Tämä on myös edullinen verrattuna hotelliin - ja tilaakin on enemmän. Rohkeasti vain kokeilemaan! :)
   Ihanaa viikkoa sullekin <3

   Poista
 2. Olipa kiva ja mielenkiintoinen postaus! Ulkomaisia asuntoja on aina niin hauska fiilistellä. Tuo kattoterassi on kyllä aivan ihana! Me asuimme taannoin Boliviassa yli puoli vuotta asunnossa, jossa ei ollut edes parveketta, ja kyllä vähän ahdisti. Mutta toisaalta kaikkea ei voi saada, ja melkein aina on jostain tingittävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on juuri niinkuin sanoit, kaikkea ei voi saada. Aina pitää tinkiä jostain ja mekin jouduttiin nyt tinkimään kaupungin kauneudesta... Mutta ihminen on sopeutuvainen ja saamme ajan kulumaan täällä mukavasti. Joku voi ajatella, etteikö tässä olla koskaan tyytyväisiä, mutta ei se ole sitä - meillä on nyt aikaa puuhastella näidenkin kiemuroiden kanssa.
   Parveke on kyllä olennainen happireikä, voin kuvitella että se ahdisti!

   Poista
 3. Todella kiva postaus ja kiva kuulla kokemuksia vuokraamisesta. Olemme nyt olleet aina hoteilleissa mutta toivottavasti pystymme tulevaisuudessa viettämään pitempiä ajanjaksoja etelässä. Nyt vielä työ häiritsee lomailua 😉 Kivaa lomanjatkoa teille ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä vuokraus on hyvä vaihtoehto hotellille etenkin pitkillä reissuilla; en voisi (eikä mieskään) enää kuvitella vaikkapa päivittäistä ravintoloiden etsimistä. Tässä on paljon hyviä puolia.
   Kiitos Tuula ja mukavaa viikkoa sulle <3

   Poista
 4. Olipa kiva ja mielenkiintoinen postaus. Omat vanhempani asuivat 7 talvea Santa Polassa sekä Los Alcazaresissa siellä Costa Blancan alueella, joten itsellenikin Torreviejan seutu on tuttua. Tykkäsimme alueesta juuri sen hieman rauhallisemman elämänmenon (vrt. esim. Fuge) vuoksi. Vanhempani vuokrasivat tuolla LA:ssa saunallisen 3h + k suomalaiselta, jolla on useampi asunto sielläpäin, myös Torreviejassa. Heillä vuokra oli reilut 500€/kk, mutta vuokrasopimus olikin aina useamman kuukauden kerrallaan, joten hintakin sen vuoksi edullisempi. Itseasiassa alueella asuu paljon suomalaisia jotka mielellään vuokraavat asuntoja juuri suomalaisille pidemmäksi tai lyhyemmäksi ajaksi (tai ainakin tietävät jonkun joka vuokraa). Kannattaa myös kysyä Torreviejan suomiseuralta vinkkejä ja mahdollisia yhteystietoja, jos kiinnostusta on jatkossa.
  Voi että iskikin taas kova ikävä Espanjaan kuviesi myötä! Pakkaspäivän terkuin, Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensinnäkin lämmin ja iloinen kiitos, että vierailit täällä ja kirjoittelit kommentin. Sinulla onkin kokemusta hyvin tästä alueesta. Tämä meidän kuukauden vuokra onkin suhteessa korkeampi pitkäaikaiseen verrattuna, mutta siltikin tämä oli hyvä hinta-laatusuhde verrattuna Fugen ympäristöön.
   Ja kiitos paljon hyvistä vinkeistäkin - olemme huomanneetkin että täällä on virkeät yhteisöt!
   Täällä on ollut kovat sateet viime yönä, mutta nyt jo helpottaa.
   Mukavaa marraskuuta sinulle!

   Poista
 5. VArmaan ihanaa viettää siellä kokonainen kuukausi ♥ Kiva kun kerrot asumisesta ja elämisestä siellä noin konkreettisesti, sille mekin ollaan mietitty moista mahdollisuutta.
  Aurinkoista viikkoa sinne missä se paistaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla :) Sen takia juuri päätinkin kirjoittaa aika ahkerastikin täältä, koska olen itse hakenut tietoa ennen ensimmäistä reissuamme ja tiedon tarve oli valtava sekä paikoista että asunnoista ja elämästä yleensäkin.
   Kuule, täällä on ollut aivan lonkeronharmaa päivä tänään ja sateista - ehdin jo kirjottaa uuden jutunkin.
   Mukavaa viikkoa sulle! <3

   Poista
 6. Voi kuulostaapa ihanalta! Olin itse Casamimin Sarin vieraana vuosi sitten ja kieltämättä jäi kyllä fiilis, että pitäisi päästä joskus asustamaan niille seuduille joksikin aikaa ja sitten katsastaa tilanne, että haluaako oikeasti muuttaa sinne vaikka talvisin asumaan:) Teillä näyttää käyneen tuuri, koska talo vaikuttaa kivalta:) Eli ensin kannattaa vuokrata.

  VastaaPoista