lauantai 24. marraskuuta 2018

Espanjassa osa 5 - Pan con tomate ja muita aamiaisherkkuja + resepti


Jos tilaat täällä Espanjassa 'bocadillo tai pan con tomate, cueso y jamon' eli tomaatti-juusto-kinkku -patongin, välissä tuleva tomaatti on useinmiten tomaattisurvos. Nyt en muista miten oli Andaluciassa, mutta täällä Valencian alueella se on ollut poikkeuksetta survosta tai salsaa, miten sitä olen kuullut myös kutsuttavan. Leivästä vielä sen verran, että jossain baarissa oli tarjolla tostado con tomate. Mietimme ensin, että tuleekohan sieltä toast eli paahtoleipää - mutta ei todellakaan, se oli patonkia myös, mutta paahdettuna. Koskaan ei voi olla ihan varma siitä, mitä saa kun tilaa leipää. Aina ei tarvitse syödä lounasta, emmekä juuri syökään kahta ateriaa päivässä. Leipä on hyvä ja maukas lounasvaihtoehto silloinkin, kun olemme tien päällä.

Kämpillä sen sijaan tietää, heh. Tomaattileivistä on tullut meille tälläkin reissulla päivittäinen aamiaisherkku. En ole katsellut tomaattisurvoksen koostumusta aiemmin sen tarkemmin, ajattelin vain, että se on murskattua tomaattia. Kunnes Alicanten piipahduksella saimme leivän lisukkeena pienen kipon, missä oli tätä makoisaa tomaattia. Se oli selvästi raastettua, ei paloja eikä kuorta. En maistanut siinä myöskään suolaa, mutta öljyä oli lorautettu sekaan.






Resepti olikin sitten siinä, silmieni edessä. Ei tarvinnut kirjoitella muistiinkaan mitään. Tomaatteja on kaapissa aina iso pussillinen, joten pääsin heti töihin, kun tulimme kämpille. Täällä on kaksi raastinrautaa ja kuvassa oleva on niistä se parempi. Toinen on muovinen ja niin tylppä, etten tiedä mitä ihmettä sellaisella voi raastaa. Se ei purrut edes pehmeään tomaattiin. Ensimmäinen erä valmistui hujauksessa.

Siitä lähtien meillä on ollut tätä survosta, tai raastetta, jääkaapissa. Teen sitä isohkon määrän kerrallaan muutaman päivän tarpeiksi. Tämä on niin helppo, koska tomaatteja ei tarvitse edes kaltata. Jonkinasteisen tuotekehittelyn tuloksena löytyi oikea tapa tähän raastamiseen, nimittäin halkaisen tomaatin ensin, jolloin siinä on heti laaja raastinpinta ja kuoret jäävät lopuksi siististi raastimen pintaan.







Syömme aamiaisen täällä aina asunnollamme. 
Artesaanipatonki (kaupassa he kutsuvat sitä giabattaksi) on rapeakuorista ja siinä on hyvä sitko - tuore leipä haetaan joka aamu lähikaupastamme. Meille on muodostunut roolijako: minä keitän kahvin ja laitan tykötarpeet esille ja mies hakee leivän.

Aamiainen on meillä aina samanlainen, miksi muuttaa hyväksi havaittua. Leivän päälle ensin tomaattisurvosta, sitten jamón serranoa eli ilmakuivattua kinkkua. Ostimme aikoinaan sitä aina valmiiksi pakatuissa pakkauksissa, mutta kokeilimme kerran Mercadonassa (paikallinen kauppaketju) ostaa sitä irtomyynnistä. Siellä on pieni kinkkutiski, mistä voi pyytää siivutettuina haluamansa määrän ja kilohinta vaihtelee 13,90-15,90 välillä. Sen jälkeen emme ole sitten ostaneetkaan valmispakkauksia. 
Jamón ibérico on samantapaista, mutta kuulemma 'mustien possujen' kinkkua ja hinnaltaan toista luokkaa kuten kuvasta näkyy. Mutta en ole asiantuntija, joten niissä voi toki olla suurikin makuero. Vahvasti suolattuja kuivattuja kinkkuja roikkuu tapasbaarien katoissa ja tiskillä on telineessä aina yksi, mistä siivutaan suoraan leiville. 

Täällä on todella hyvät juustotkin ja uusin tuttavuus on kansainvälinen voittajajuusto, jota ostettiin kun bongasimme netistä uutisen, että Mercadona on päässyt La Reserva de Entrepinares Viejo Tostado -vuohenjuustollaan maailman kärkisijoille. Listalle oli päässyt 16 juustoa ympäri maailman, ja niistä kolme oli espanjalaisia ja tämä yksi niistä. Hinta ei huimaa päätä, kilohinta on vain n 10 euroa. Jos vain kilot sallivat, sitä pitää tuoda kotiinkin. Espanja on selvästi juustomaakin.










Lisäksi laktoositonta, rasvatonta ja maustamatonta jogurttia, marjoja, vahvaa kahvia, joinakin aamuina munia jos olemme lähdössä autoilemaan ja mandariineja - siinä on aamupalamme. Ja lopputuloksena runsaasti leivänmuruja pöydillä ja lattialla.

********

ESPANJALAINEN TOMAATTISURVOS LEIVÄLLE - resepti

Muutama tomaatti
Oliiviöljyä
Suolaa

Halkaise tomaatit ja raasta ne - käytä raastimen isoreikäistä osaa
Valuta liika neste pois
Lisää loraus oliiviöljyä
Sekoita ja mausta ripaukella suolaa.
Ajattelin ripauttaa kotona sekaan hippusellisen sokeria, jos tomaatit ovat kovin mauttomia

********

Itselläni on korkeahko kolesteroli ja olen ajatellut, että tällä survoksella saisin kotona aamuiseen voileipään mehukkuutta niin että voisi jättää silloin tällöin juuston pois.

Hyvää marraskuun viimeistä viikonloppua!

Maarit


16 kommenttia:

  1. Kiitti reseptistä, ei ole tullut mieleen raastaa tomaatteja :). Mercadonassa on kyllä ihan huippuvalikoima ja mekin olemme ostaneet kinkut irtomyynnistä. Tosin ongelmana on hieman se, että siellä ei puhuta englantia sitten ollenkaan. Kosmetiikkamyyjä on erittäina avulias, mutta keskustelu selluliittivoiteista oli kyllä hieman huvittavaa, mutta yhteen päädyin kuitenkin. Sen verran ymmärsimme toisiamme, että hän sitä suositteli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan samaan mekin ollaan törmätty, mutta kummasti aina on silti saanut asiansa selvitettyä. Kalatiskillä on toisteltu 'filet' ja näytetty katkaistua kaulaa - hitsi, että ollaan naurettu niillekin tilanteille! Elekielellä pärjää pitkälle. Tuliko sulle yllättävä tarve selluvoiteelle täällä? ;o) Ostin puhdistusgeelin sieltä josta maksoin 2,30 - ja se toimii!

      Poista
  2. Minäkin olen aina kuutioinut tomaatteja, ei ole tullut mieleenkään, että voisin myös raastaa niitä.
    Herkullista kerta kaikkiaan <3
    Ihanaa sunnuntaita sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan sama juttu! Se on maukasta ja se yksi ravintolakäynti avasi silmäni ja tajusin miten se oli tehty.
      Samoin sinulle Outi!

      Poista
  3. Raastaminen onkin fiksu idea, menee kokeiluun! Hotellin aamiaisella oli tomaattisurvosta, se olikin maukasta leivän päällä hyvän kinkun ja juuston kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan - ja voin kuvitella, että se on myös talviajan suomitomaateille hyvä resepti. Antaa
      mehukkuutta leivälle ja silloin voi jättää muita päällisiä vähemmälle; siis itselleni ainakin tuo
      juuston piilorasva on huono juttu.

      Poista
  4. Tämähän on alunperin Kataloniasta lähtenyt tapa jossa kuivaa leipää kostutettiin hieromalla siihen tomaattia. Ko. tarkoitukseen on ihan oma herkullinen tomaattilaji josta voi hieroa suoraan leivälle tomaatin "lihan ". Päälle loraus oliiviöljyä ja suolaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Seija - näinhän se onkin ja olemme syöneetkin tuota vaikka kuinka monta kertaa. Jostain syystä se ei tullut mieleenkään nyt tässä yhteydessä - olin vissiin niin huumaantunut tästä reseptistä... ;o)

      Poista
  5. Kiitos tästä vinkistä! En ole minäkään ajatellut, että se tomaatti raastetaan. Tätä on pakko kokeilla ja tuo loraus oliiviöljyä on kiva vinkki.

    Yllätyin muuten kanssa espanjalaisista juustoista meidän hotellin aamiaisella. Niitä oli todella runsaasti tarjolla ja aivan ihania sekä herkullisia olivat :) ei ihme, että housunvyötärö kiristää ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ollut itsekään hoksannut sitä, vaikka sitä oli tarjolla joka paikassa leivän päällä. Vasta kun tuli erillisessä kipossa... En ole ihan varma irrottaako suola liikaa nestettä jos tekee isomman annoksen. Voi kokeilla ilman suolaa ja lisätä sormisuolaa sitten leivän päälle. Ja juustot on ihania!
      Kyllä pitää olla vähän nautintoja välillä - ja välillä sitten taas kevennetään <3

      Poista
  6. Psst...lisäys, kiitos hyvästä.juustovinkistä:)

    VastaaPoista
  7. Oi mitä herkkuja kuvissa ja kiitos ohjeesta. Olen täällä viime viikkoina manannut, kun kurkut ja tomaatit eivät maistu juuri miltään. Täytyy testata tätä tapaa, jospa tomaatteihin saisi vähän enemmän makua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä juuri olen itsekin miettinyt, että pitää olla suunnitelma tomaateille talven varalle - ja tosiaan, kannattaa kokeilla laittaa ripaus sokeria sekaan...
      Kivaa loppuviikkoa sinulle!

      Poista
  8. Ihania kuvia! Tuli ihan Espanjan kaipuu :)

    VastaaPoista