keskiviikko 7. marraskuuta 2018

Uusi, iso matto - mikä muutos olohuoneessa!


Yhteistyössä Fanni K:n kanssa

Tämä mattotarina sai alkunsa tämän syksyn Habitare-messuilla. Kun olin selvinnyt osaston hurmaavan isännän Jaakko Selinin tapaamisesta, minulle tarjoutui tilaisuus jutella mattojen tuotepäällikön Jaana Männyn kanssa. Se oli niin mielenkiintoinen keskustelu alan konkarin kanssa, että siitä jäi myös kytemään ajatus kirjoittaa juttu näistä ihanista Fanni K -matoista. Sovimme Jaanan kanssa haastatteluhetken erääksi lokakuun aamuksi ja se vain syvensi suhdettani Fanni K:hon. Upeaa työtä ja ihania tuotteita - ja hinta on aina iloinen yllätys!

Fanni K pitää sisällään laadukkaita, mutta kohtuuhintaisia kodinsisustus-, keittiö- sekä lifestyle-tuotteita. Klassiset mutta trendejä seuraavat värit, hillitty luonnon muotokieli ja laadukkaat materiaalit toistuvat kaikissa tuoteryhmissä.
Matoista on tullut sisustustuote, jota vaihdetaan useammin kuin ennen. Verhoja ja tyynyjä kaivetaan kaapeista sesonkien mukaan, samoin jopa astioita: kesällä syödään raikkaista merihenkisistä astioista ja talviaikaan kaivataan tummempia ja tunnelmallisempia sävyjä. Mutta samat matot ovat pysyneet lattialla kaudesta ja vuodesta toiseen. Hyvä, että siihenkin on herätty, sillä maton merkitys huoneen ilmeeseen ja tunnelmaan on valtava.Mattoihin ei olla aiemmin panostettu ehkä senkään vuoksi, että ne on koettu melko hintaviksi. Kun on raskittu ostaa matto, niin sitä myös pidetään! Tuttu ajatus monille - ja voin tunnustaa, että kyllä meilläkin on mietitty sitä miksi matto maksaa saman verran kuin moniosainen huonekalu.

Nyt tilanne on muuttumassa ja matot ovat suositumpia kuin koskaan. Niistäkin tulee kausimallistoja jopa kaksi kertaa vuodessa, kuten FanniK -matoilla. Tammi-helmikuussa kevyempää ja vaaleampaa kesäkoteihin ja alkusyksystä lämpimämpiä, paksumpia materiaaleja ja syvempiä värejä. Mattojen värimaailmat suunnitellaan talon sisällä perustuen trenditiimin analyyseihin ja värikarttoihin. Nyt on jo tiedossa kevään 2020 värit ja printit.

Mattotrendeissä jatkuu vahvana marokkolaiskuviot, mutta monimuotoisempina ja mukaan tulee hillittyjä värejä. Elävät pinnat, tupsut, eri vahvuisten lankojen avulla kudotut struktuurit sekä itämaiset kelim-tyyppiset matot monissa väreissä vahvistuvat.Fanni K -matot valmistetaan Intiassa, jossa on pitkä matonkudontaperinne ja loistava materiaalien ja värien yhdistämisen taito. Siellä matkustaa Jaanakin pari kertaa vuodessa hakemassa ideoita, seuraamassa alan tapahtumia sekä neuvottelemassa ja sopimassa Fanni K -mattojen valmistuksesta. Oli äärettömän mielenkiintoista kuulla, miten ja minkälaisilla tehtailla mattoja tehdään.

Kaikki intialaiset tehtaat, missä Fanni K -mattoja tehdään, ovat puolueettomien auditointiyritysten sertifioimia. Aikuiset miehet tekevät tehtaissa raskaan työn eli itse kudonnan ja naiset keskittyvät matonkuteiden lajittelemiseen ja yleensäkin kevyempiin vaiheisiin. Jaanalla on yli 30 vuoden kokemus mattobisneksestä ja hän on nähnyt omin silmin miten työskentelyolosuhteet ovat kehittyneet positiiviseen suuntaan vuosien mittaan. Asiakassuhteen luotettavuutta kuvaa myös se, että hän asuu tavarantoimittajaperheen vierastalossa, ellei alueella ole hotellia.
Suurin osa matoista kudotaan käsin, mutta monimutkaisimmat mattokuviot kudotaan jacquard-koneilla, kuten nämä meillä olevat Lumo-matot. Tänä päivänä mattokuosien tekemiseen käytetään myös erilaisia printtaustekniikoita, jolloin yksiväriselle pohjalle printataan haluttu kuvio. Kutomisen tai printtaamisen jälkeen matot voidaan kivipestä, jolloin niihin saadaan tuo äärettömän kaunis, hieman haalistuneelta näyttävä vintage-pinta.

Mattokuviot ja -tekniikat voidaan jakaa pääpiirteittäin näihin kolmeen ryhmään: yksinkertaiset kuviot kuten raidat kudotaan käsin, monimutkaisemmat kuviot kudotaan jacquard-koneella tai sitten kuvio voidaan printata yksiväriselle puuvillapohjalle.
Meillä oli aiemmin olohuoneessa luonnonvaalea marokkolaishenkinen matto ja olin kaivannut tilaan jotain vähän tummempaa, jotain mikä toisi enemmän kontrastia tilaan. Kaipasin myös isompaa mattoa kuin mitä meillä on aiemmiin ollut. Huonekalut ovat hiekan ja valkoisen sävyjä ja lattia melko tumma.
Tuumin, että mitään erikoista lisäväriä en haluaisi yläkertaamme ja siksi harmaa valikoitui helposti maton väriksi. Olen pitänyt myös vaatteissa aina tuosta klassisesta väriyhdistelmästä.

Harmaa Lumo-matto ja sen upea kuvio oli juuri se, mihin itse asiassa huomioni kiinnittyi Habitaressakin. Ihana kuvio, upea klassinen harmaan sävy, missä on paikoitellen aavistus sinertävänharmaata.
Sitten tullaan siihen tärkeään asiaan: maton kokoon. Mitä suurempi matto, sitä paremmalta se näyttää olohuoneessa. Se kokoaa huonekalut yhteen, antaa raamit tilalle. Vaatimattomastakin tulee näyttävä. Meille ratkaisu oli yhdistää kaksi samanlaista mattoa vierekkäin, jotta saatiin riittävän iso ylettymään sohvalta nojatuoleille. Yhden maton koko oli 160x230 ja tuplana koko on 320 x 230 *). Se onnistui kuvionkin puolesta mainiosti, sillä kuvio jatkuu saumattomasti matosta toiseen eikä saumaa juurikaan huomaa.
Jaana toi esille myös ruokapöytien alla olevat matot - niidenkin pitäisi olla niin isoja, että tuoli pysyy vielä maton päällä, kun sitä siirretään. Niinhän se on.
Jaana vinkkasi myös sen, että pienikokoisemman maton tuulettaminen on helpompaa kuin jättikokoisen. Luin jostain myös sen, että nykyäajan imurit ovat niin tehokkaita ettei samanlaista 'kerran viikossa matot pihalle' -rumbaa enää tarvitse harrastaa, mutta onhan se ihanaa heittää matot ulos ainakin talvipakkasella. Lumo-mattojen materiaali on tiivistä 100 % puuvillaa ja roskat lähtevät helposti imuroimalla - tärkeä seikka allergiaperheessäkin.
Niiden alle ei myöskään tarvinnut liukuesteitä ja ne pysyvät hyvin paikoillaan lastenkin juostessa.
Fanni K mattoja myydään heidän omassa verkkokaupassaan sekä hyvin varustelluissa sisustusmyymälöissä ympäri maan, mutta mallistot vaihtelevat myymälöittäin. Verkkokaupassa esim. koon 140x200 cm Lumo-maton hinta on 149 e. Tätä mallia on saatavilla vielä nyt syksyllä, mutta seuraavan kerran vasta vuoden kuluttua, joten kannattaa toimia jos kiinnostuit.

Tämän viikon lauantaina 10.11. Vantaan Jumbossa Outlet Tukku -myymälässä on mattopäivä ja Jaana on paikalla klo 12 - 15.  Jos olet aikeissa hankkia uutta mattoa, niin nyt olisi oiva tilaisuus saada ammattilaisen apua hankintaan.

Ylläolevissa kuvassa on entinen matto ja alakuvassa tämä uusi mattoyhdistelmä. Tykkään kovasti tuosta Lumo-mattojen harmaan sävystä ja isokokoisen maton näyttävyydestä. Mielestäni se ei myöskään pimennä olohuonetta, vaikka meillä on noinkin tummat lattiat.

Olohuoneen pöytä kääntyy akselinsa ympäri tuon tuosta ja nyt uusien mattojen myötä käänsin sen taas sohvan suuntaiseksi. Yksi asia, mikä ei saa liikahtaa, on pyöreä jakkara miehen nojatuolin edessä - siihen pitää saada jalat lukiessa - onneksi se sopii siihen vaikka pöytä pyörisi miten päin vain :)
Kuvasin tämän kuvan ennen matkalle lähtöä illan suussa ja on tuo tummempi matto aika tunnelmallinenkin, jouluinenkin.

Miten usein teillä vaihdetaan mattoja ja oletteko ajatelleet kahden maton yhdistämistä tällä tavalla?

Terkuin Maarit

* Matot saatu blogiin kaupallisen yhteistyön myötä
6 kommenttia:

 1. Kauniit matot, jotka sopii teille kyllä niin täydellisesti, että näyttää ihan kuin olisivat aina olleet. Ja jännää, kuinka tummemmasta väristä huolimatta iso mattokonaisuus näyttää suurentavan huonetta päinvastoin kuin voisi kuvitella.

  Meillä on pieni koti, mutta mulle on kanssa tärkeää, että matot on riittävän suuria niin että yltävät tosiaan huonekalujen reunojen alle, ettei tule sellasta postimerkkivaikutelmaa liian pienestä matosta. Ja kätevääkin, kun olkkarissa maton reunat on sohvan jalkojen alla, niin matto ei luistele paikasta toiseen, joka on mulle painajainen, kun olen sellanen pakkomielteinen "suoristaja" :). Muuten voi olla vaikka kuinka vinksinvonksin kaikki, mutta maton ja taulujen (joita meillä ei ole ja peilitkin on pyöreitä) reunat pitää olla jämptisti suorassa. Ennen tarkistusta en voi edes istua sohvalle, saati sit ottaa rennosti :D.

  Mua vähän himottaa Vallilan metsänvihreä silkkinukkainen ihana matto olkkariin, mutta pitäisi saada ensin testattua, nuhraantuuko nukka, kun ukkeli haluaa aina istua nimenomaan lattialla. Ja pilatesrullalla tulee itsekin rullailtua matolla telkkaria katsoessa. Ei siis ehkä ihan paras valinta toi Vallila.

  No tulipas nyt pitkästi tekstiä taas. Sori ja kivaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä mitään soreja - on ihanaa kuulla taas sinusta Annukka! <3
   Vähän nauratti 'pakkomielteinen suoristaja' - täällä on toinen, heh. Kun lähdetään reissuun ja pitäisi alkaa pakkaamaan, pitää kodin olla siisti niin että aivoissa on kapasiteettia pakkaamisajatukselle. On tää aikamoista.
   Voisikohan ne antaa koekäyttöön neliön palasen, missä voisi koeistuskella ja testata mahdollista nuhraantumista
   ennen päätöksentekoa...? ;o)
   Leppoisaa viikonloppua sinne!

   Poista
 2. Kauniit matot kivalla kuvioinnilla ja teillä on tunnelmallinen olohuone. Aiemmin meillä vaihdettiin mattoja tiheämpään, kun meillä oli koira. Useampi matto ostettiin Ikeasta ja kaksi nukkamattoa liitettiin pohjasta yhteen mattoteipillä. Keväällä ostimme yhden ison vaalean maton olohuoneeseen. Juuri niin kuin kirjoitit maton koosta, niin iso matto tuo tilantuntua huoneeseen. Se onkin ollut tärkeä pointti meillä, että matto on riittävän iso.

  Ison maton haittana on tosiaan se, ettei sitä viedä ulos eikä pestä yhtä helposti kuin pientä. Ainakin toistaiseksi imurointi on riittänyt ja pikku tahrat lähtevät kostutetulla rätillä puhtaaksi villasta. Ihanaa lomaa sinne lämpimään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tosiaan - koirataloudessa matot joutuvat useammin vaihtoon. Tytön perheessäkin on niihin tullut vaikka ja mitä, ja vaihtoon on mennyt kun pesu ei ole enää auttanut.
   Niin Jaanakin mainitsi, että on vallan yleistä liian pienien mattojen hankinta. Itse luulisin että usein se on kustannuskysymys - ainakin meillä on ollut. Mutta onneksi nyt on vaihtoehtoja.
   Lämpöiset terveiset sinne!

   Poista
 3. Sopivat teille todella hyvin! Olen Fanni K:n mallistoa käynyt aina välillä ihailemassa, mutta nyt ei ole tarvetta uusille matoille:)
  Mukavaa loppuviikkoa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - pidän itsekin niistä ihan mielettömästi.
   Samoin sinulle - toivotaan edes pientä valon pilkahdusta sinne harmauden keskelle!

   Poista