sunnuntai 17. helmikuuta 2019

Lyonin kana - helppo ranskalainen bistroklassikko


Jos kuvatekstissä lukee: 'Kun haluat vierailtasi seisovat aplodit, tee Lyonin kanaa', meikäläinen tarttuu reseptiin oitis. Löysin tämän ohjeen Glorian ruoka&viini -lehdestä ja se oli just niin hyvää kuin mitä artikkeli antoi ymmärtää.

Lyonin kana on rustiikkisten ranskalaisten bistrojen klassikko. Istuisin itsekin mielelläni siellä, mutta nyt kuvittelimme tunnelman ihan kotona. 

Tein sitä tammikuisena iltana ystävillemme ja ihastuksen huokaukset olivat syviä ja hartaita. Tämmöiset ohjeet ovat mieleeni - helppoja ja herkullisia. Reseptissä on yksi yllätys: aikamoinen määrä punaviinietikkaa. Mutta sitä ei kannata vähentää etikan maun tai tuoksun pelossa, se sihahtaa taivaan tuuliin pannulla ja jäljelle jää makunystyröitä hellivä pehmeän kermainen ihanuus. En käytä juurikaan kermaa tai vastaavia ruoissa, koska olen löytänyt muita terveellisempiä vaihtoehtoja maustamiseen, mutta tähän se kuuluu.

Lyonin kana on erinomainen vieraille tarjottava tai kätevä arjen pelastaja - sitä kannattaa valmistaa samalla tekemällä iso satsi kerralla.


Käytin sekä koipipaloja että nahallisia paistileikkeitä


Meillä myydään K-kaupassa broilerin paistileikkeitä maustamattomina sekä sitruuna-lehtipersilja -mausteella. Molemmat käyvät tähän hyvin. Kanat kannattaa kuivata talouspaperilla hyvin ennen paistamista, niin että ne saavat rapean pinnan.
Meiltä ei (tietenkään) saanut lähikaupoista tuoretta rakuunaa, joten käytin kuivattua. Uskon, että tuoreella saa siihen vielä oman tärkeän makunsa ja sen haaliminen jatkuu.

Lähdemme tulevalla viikolla kevään ensimmäiselle mökkireissulle ja aion tehdä sinne parille ensimmäiselle päivälle tätä mukaan.

Lisukkeeksi sopii riisi tai jonkinmuotoiset perunat. Itse tein näitä chili-valkosipuliperunoita uunissa, mutta lohkoversioina. Salaattina oli greippi-appelsiinisalaatti mikä raikasti ja kevensi kermaista ruokaa.

LYONIN KANA - resepti (4 annosta)

800 g broilerin paistileikkeitä tai koipia tai muita sopivia
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria myllystä
2 rkl + 2 rkl voita
1,5 dl punaviinietikkaa
6 valkosipulinkynttä
1 laakerinlehti
1,5 dl kanalientä
2 rkl tomaattipyretta
1 prk (200 g) ranskankermaa
1/2 ruukkua rakuunaa
PÄÄLLE
1/2 ruukkua rakuunaa

1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Mausta broilerit suolalla ja pippurilla ja paista molemmin puolin padassa 2 rkl:ssa voita. Lisää loppu voi ja viinietikka, anna sihahtaa. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet karkeasti ja lisää ne laakerinlehtien kanssa pataan. Laita pata uuniin 20 minuutiksi.
2. Siirrä broilerit hetkeksi syrjään ja lisää pataan kanaliemi ja tomaattipyre. Keitä, kunnes jäljellä on puolet nesteestä. Lisää ranskankerma ja hienonnettu rakuuna sekä broilerit pataan. Nosta uuniin n. 35 minuutiksi.
3. Hienonna lopuksi rakuunaa pinnalle.

Aurinkoista sunnuntaita!

Maarit

PS Teille tiedoksi, jotka olette seuranneet murattien talvehtimisprojektiani, että myöhäissyksyllä kirva-armeija asettui joka ikiseen muratinoksaan mitä oli eri puolilla kotia ja jouduin laittamaan kaikki roskikseen. Onkohan se niin, että ne olivat päässeet kuivumaan vähän ulkona, jolloin kirvat olivat vallanneet ne (mutta mitä ei vielä näkynyt)... Tietääkö joku asiasta?



20 kommenttia:

  1. Tuo ruoka näyttää helpolle tehdä ja herkulliselle.Pitääkin kokeilla sitä!

    VastaaPoista
  2. Näyttää herkulliselta!
    Minäkin olen villiintynyt käyttämään rakuunaa broiskun kanssa - niin hyvää :)
    Aurinkoista sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ja onkin! :)
      Nyt tänään löysin meidän S-Marketista tuoretta rakuunaa, ihan mahtavaa!
      Mukavaa alkanutta viikkoa!

      Poista
  3. Aah kiitos reseptistä, lähtee kokeiluun. Ihanaa sunnuntaita��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa tehdä kerralla iso satsi ;)
      Leppoisaa talviviikkoa Tiia!

      Poista
  4. Oj, niin kiva resepti jälleen, ehdottomasti tulee talteen ja kokeiluun, kiitos! Kiva, että mainitset ostospaikastakin, meillä K-kauppa vieressä ja mukavaa, kun ainekset löytyvät sieltä (paitsi se tuore rakuuna).

    Muratit ovat aika herkkiä tuholaisille (punkit, kirvat), talvella kuiva huoneilma altistaa, itse pyrin käyttämään muratit (viime kesäisistä piharuukuista) viikoittain suihkussa, etenkin lehtien alapinnat on tärkeitä "huuhdella". Säännöllinen sumupullolla suihkuttelu olisi myös eduksi, mutta sitä ei itselläni tule tehtyä. Muratin kanssa pitää olla tarkkana... ja silti tahtoo nuo tuholaiset päästä yllättämään, vähän stressaavaa :), mutta ensi kesäksihän voi hankkia uuden ja iloita syksyn tullen taas upeista talvehditettavista! - Anne-Riitta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle! K-kaupoissakin on eroja, pienemmissä ei ole yhtä hyviä broilerivalikoimia. Itse asiassa meillä on iso S-Market tässä lähellä eikä sielläkään ole ollut ollenkaan näitä paloja. Pitää pyytää tilaamaan, se on onnistunut muutaman asian kanssa :)
      Niin arvelinkin että kuivuudella on asian kanssa tekemistä. Meillä ne oli oksina maljakoissa ja olen onnistunut aiemmin pitämään ne hengissä yli talven ihan vedessä, mutta nyt kävi näin. Joka vuosi hankin muutaman uuden - ne ovat niin kauniin vihreitä ja rönsyileviä.
      Mukavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  5. Siis ensinnäkin voi huokasu tuota teidän kaunista kotia ja sinun kuviasi <3
    Kiitos tästä reseptistä, mun on ihan pakko kokeilla, koska lapset valittavat mun kokkaustaidoista :D Mä niin haluiun ne kiitokset joskus;)

    Ihanaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Souliina <3
      Kerroppa sitten kun olet tehnyt tätä, minkälaisia kommentteja tuli - siis ihan pakko on tulla kiitokset!
      Samoin sinulle!

      Poista
  6. Herkullinen ohje. Punaviini- tai balsamietikkaa olen lurauttanut pannuun, kun en ole viitsinyt avata punaviinipulloa sitä varten, etikka tosiaan antaa herkullisen vivahteen ruokaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se etikka oli todellinen yllätys ja ensin vähän epäröin, täytyy myöntää, mutta päätin tehdä ihan ohjeen mukaan.
      Ja se on niin kumma, ettei se maistu etikkaiselta - ranskankerma pehmentää...

      Poista
  7. Minunkin on pakko päästä testaamaan tätä - saat kuulostamaan sen niin vastustamattoman hyvältä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiva jos tämä innosti! Mulla on jo rakuuna odottamassa jääkaapissa seuraavaa settiä :)

      Poista
  8. Kokeilin ja ihastuin, aivan ihanaa. Punaviinietikka todella mietitytti, mutta turhaan. Itse laitoin tummaa riisiä lisäksi ja aivan arkisesti vain kiinankaali-porkkanasalaattia. Kiitos ohjeesta ja herkullisista kuvista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla ja kiitos :)
      Tumma riisi käy vallan mainiosta tämän kanssa - ja kiitos vinkistä, en olekaan muistanut kiinankaalin olemassaoloa...
      Ihanaa aurinkoista viikonloppua sinulle!

      Poista
  9. Voi vitsit miten ihanalta kuulostaa tuo ohje! Onneksi huomasin tämän, nyt tiedän mitä teen seuraavaksi kun on heti kunnolla aikaa keskittyä kokkailuun. Ihanaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja se on kuule ihanaa syötävää ja niin helppo tehdä! Toivottavasti teilläkin tykätään :)
      Ihanaa loppuviikkoa sinne Turkuun!

      Poista
  10. Kiitos Maarit, että jaoit reseptin. Testattu onnistuneesti pitkän työviikon päättymistä juhlistamaan - ihanaa oli ja päätyi samantien juniorin suosikiksi ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin kiva kuulla, että sielläkin maistui. Ja kun junioritkin kelpuuttavat, se on paljon se! Kiitos kun jaoit tämän kanssamme - aurinkoa päivääsi ❤️

      Poista