maanantai 25. maaliskuuta 2019

Kolme keinoa kolesterolin alentamiseksi


Meillä on suvussa korkeaa kolesterolia molempien vanhempien puolelta, joten sukurasite on korkea ja olen ollut itsekin työterveyslääkärin seurannassa tämän vuoksi useita vuosia. Siinä vaiheessa, kun käskettiin tarkistamaan ruokavaliota, kokonaiskolesterolini oli 6,3. Jätin pois voin leivältä ja meetwurstin päivittäisen syömisen, mikä on ollut suurin herkkuni lapsuudesta lähtien. Rakastin sitä niin, että pyysin metukkaa alle 10 vuotiaana synttärilahjaksi, palasena, mistä voisin haukata. Voitte kuvitella, ettei ole ollut helppoa luopua siitä.

Näillä toimepiteillä - ainakin uskon että nämä olivat ne oleellisimmat, koska muuten jatkoin aika lailla entiseen malliin syömistä - sain sen laskettua 5,3 tasolle. Voi toki olla, että oli muitakin tekijöitä mutta nämä muutokset tein tietoisesti.

Nyt en ole ollut lähes neljään vuoteen säännöllisessä seurannassa, ja se näkyy. Reilu vuosi sitten asia alkoi huolestuttamaan ja teetätin laajan verenkuvan, mitä nykyään voi ostaa yksityiseltä lääkäriasemalta ja mihin kuuluu myös chat-keskustelu lääkärin kanssa. Kaikki muut olivat ihan ok kohdallaan ikäisekseni, mutta kolesteroliarvo oli noussut yli 7:ään.
 



Lääkäri ei määrännyt ruokavaliota eikä etenkään lääkitystä, vain seurantaa, mutta korkeat arvot ovat alkaneet vaivata ja päätin, että fiksaan tiettyjä tekijöitä ruokavaliossani ja menen otattamaan sitten uudet arvot. Syömme mielestäni melko terveellisesti ja monipuolisesti, tasapuolisesti kaikkea ja liikun kohtalaisesti sekä säännöllisesti, joten mistään dieetistä ei nyt ole kyse. 

Päätin tehdä muutaman korjausliikkeen katsoakseni saanko niillä aikaiseksi arvojen laskua. Sain tämän päähäni pari viikkoa sitten, kun luin artikkelin (mitä en löydä enää mistään, ehkä se oli kuntosalilla...) missä kerrottiin, miten huono kolesteroli (LDL) kertyy klimpiksi verisuonen seinämään ja hyvä (HDL) sulattaa sitä pois. Siinä oli selitetty niin selkeästi tämä asia, minkä kyllä tiesin entuudestaankin, mutta nyt se vain kolahti oikein kunnolla. 

Tässä on omat yksinkertaiset keinoni: lopetan, vaihdan ja lisään!




Lopetin margariinipohjaisen levitteen sekä juuston käytön leivällä, koska ne sisältävät tyydyttynyttä rasvaa. Rakastan juustoa ja sen makua - siis rasvaista makua, kääk. Meillä ei onneksi ole ollut tapana herkutella viikonloppuisin juustolautasilla vaan käyttöni on ollut pelkästään leivänpäällisenä, joten siinä mielessä isosta asiasta ei ole kyse. Jotenkin piti tämä asia kompensoida - millä saan leivälle (mitä rakastan) makua? Pelkät kasvikset leivän päällä eivät maistu miltään tai ei ainakaan siltä, mitä odotan.

Tutkin tuorejuustohyllyjä eräällä kauppareissulla ja silmiini osui Oatlyn kaurapohjainen PåMackan -rasia. Se on maustamaton, kevyesti suolainen juustontapainen notkea levite. Maku ei mielestäni muistuta kauraa, mikä on tässä tapauksessa hyvä vaikka pidänkin kaurasta monessa muodossa.
Laitan sitä siis paahdetulle leivälle ja päälle vähän piparjuurta tuubista. Juuston olen korvannut usein kylmäsavu- tai  graavilohella - siitä saa tärkeitä omegoita. Siihen päälle rucolaa ja lisäksi vaikkapa tomaattia tai mitä kaapissa sattuu olemaan. Kirpakkaana ja tulisena piparjuuri ja rucola korvaavat meetwurstin antaman vahvan maun. Leikkeleenä hyvä on myös ohuen ohut kylmäsavustettu härkä.




Vaihdoin kahvimaidon kauramaitoon, kokonaan. Keitämme kotona aina espressopohjaista maitokahvia ja nyt vaahdotan maidon sijaan kauramaidon. Käytän Lidlin versiota, sillä se on maultaan pehmeän kauraista. Kalsiumin saannista olen huolehtinut jo vuosikausia kalkki+D-vitamiinitableteilla, joten sekään ei puolusta maidon käyttämistä. Kaurajuoma on sitäpaitsi niin makeaa, etten käytä sokeria enää kahvissa. Myös espresso mainitaan kolesterolin kannalta huonompana vaihtoehtona kuin suodatinkahvi, mutta siitä en aio luopua.



Lisäsin kasvisten määrää ruoanlaitossa ja kiinnitän siihen huomiota enemmän kuin oikeastaan koskaan. Huomaan, että mietin nykyään niinpäin, että mitä kasviksia laittaisin ruoaksi - ja sen jälkeen mietin proteiinit, kanaa vaiko kalaa. Punaista lihaa tulee syötyä nykyään melko vähän, useinmiten jauhelihana.




Viimeisin villitys kasvisten alueella on raakojen juuresten virittäminen syöntivalmiiksi. Aloitin raastamalla isolla terällä porkkanaa salaatin sekaan. Ostan multaporkkanoita niin kauan kuin niitä saa; kohta ne valitettavasti loppuvat samoin kuin kotimaiset porkkanat ylipäätänsä. Porkkanat ovat makeita ja mainioita salaatissa ja antavat ihanan värinkin. Sitten keksin punajuuren ja nyt raastan sitäkin. Siinä on vain se haaste, että koko salaatti värjääntyy ikävän väriseksi, mutta jos sen säilyttää eri rasiassa ja lisää vasta loppuvaiheessa varovasti kääntäen, jälki ei ole niin pahaa. Olen kokeillut myös kyssäkaalia, mutta sen maku ei oikein vakuuttanut.
Raasteiden lisäksi olen laittanut salaattiin pak choi -salaattia, jääsalaattia sekä lehtikaalia tai mitä kaapista löytyy - kaikki pilkkoen aivan pieneksi silpuksi. Muistan kuinka New Yorkissa ostin joskus take away -salaatin ja kuinka se pilkottiin jättimäisellä kaarevalla veitsellä lopuksi pikku silpuksi ennen kuin kumottiin astiaan. Tämä minun salaattini on vähän samanlaista.
Lopuksi siivuan sekaan makeutta ja mehukkuutta antamaan mandariinisiivuja sekä/tai viinirypäleitä (jos ovat makeita, kirpeät eivät käy). Myös appelsiini sopii, mutta kannattaa varmistaa aina että ne ovat makeita - hapan ja kirpeä hedelmä ei sovi mielestäni salaattien sekaan.
Juju on siinä, että saan upotettua salaattiin ravintoarvoltaan arvokkaampia vihanneksia ja kasviksia.




Teen salaattikastiketta pienen pullollisen kerralla, niin että sitä on aina valmiina. Suosikkini on tämä oma seokseni öljy/sitruuna/hunaja - yksinkertaista ja hyvää ja sopii monenlaiseen salaattiin, sen resepti löytyy täältä.




Meillä on tämäntapaista salaattia nyt tarjolla päivittäin, joskus teen parin päivän annoksen tuohon kannelliseen teräsastiaan ja se säilyy hyvin seuraavaan päivään. Kun salaatti on näin maukas ja täynnä kolesterolinkin kannalta tärkeitä kuituja ja vitamiineja, sitä tulee helposti syöneeksi suositusten mukaisen lautasen puolikkaan.

Nämä ovat aika yksinkertaisia juttuja, eivätkä tosiaan vaadi sen kummempia dieettejä tai valtavia uhrauksia. Olen muutenkin monessa asiassa kultaisen keskitien kulkija, joten sitä tietä mennään jatkossakin. Jos olen reissussa, sitten katsotaan tilanteen mukaan mitä syödään - en ota asioita niin vakavasti, vaan nauttien.
Se on helpotus, että olen aina ollut enemmän suolaisen ystävä kuin makean. Mutta jos kahvilassa on itsetehtyjä munkkirinkilöitä, niitä en voi vastustaa.

Raportoin tänne sitten taas asiasta, kun olen käynyt verikokeessa parin kuukauden kuluttua.

Onko siellä muita, joilla on korkea kolesteroli ja onko teillä hyviä ideoita jakaa meille muillekin kamppailusta sitä vastaan?

Maarit

28 kommenttia:

  1. Hyviä keinoja olet kyllä keksinyt. minkä niminen on muuten tuo piparjuuri pötkyssä, alkoi minuakin kiinnostammaan? Pienillä muutoksilla kolesteroli varmasti laskee. Meilläkin suvussa korkeaa koolesterolia ja aivoverenvuotoja, siksi yritän itsekin elää terveellisesti ja ittauttaa välillä arvoni. Tsemppiä ja kivaa viikkoa sinne <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on kaupassa vain yhtä merkkiä, Felixin vihreäpunainen pieni putkilo, jota on muuten aina vaikea löytää :) Kiinnostavaa nähdä miten nämä muutokset ehkä vaikuttavat, vai onko ikä vaikuttanut hidastavasti.
      Kannattaa tosiaan mittauttaa, niin osaa toimia sen mukaan.
      Kiitos ja samoin sinulle <3

      Poista
  2. Minulla on kolesterolikontrolli kesän alussa. Olen nyt jonkun aikaa pitänyt todella tarkkaa ruokapäiväkirjaa Finelissä, joka on terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verovaroilla ylläpitämä ilmainen ruokapöiväkirja ja tietokanta. Todella hyvä ja kätevä. Jos vain on aikaa sitä täyttää, voi oppia omasta syömisestään kohtalaisen paljon. Hyvin kiinnostuneena odotan kontrollia. Olin arvellut syöväni hyvinkin terveellisesti, mutta kyllä riitti silti rukattavaa. On jännä nähdä, onko ollut vaikutusta kolesteroliarvoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kuule tästä hyvästä vinkistä, käynpä tutkailemassa tuota Fineliä! Sinä olet nähnyt paljon vaivaa tilanteen seuraamiseksi mikä on ihailtavaa itsestään huolehtimista. Se juuri onkin niin haastavaa, kun kuvittelee syövänsä hyvin - voi olla että itselläkin tulisi yllätyksiä, sillä kuten kirjoitin olen keskitien kulkija ja kaikki hyvä maistuu myös.
      Tsemppiä kontrollin kuritukseen!

      Poista
  3. Hyviä keinoja olet ottanut käyttöön! Minulla kokonaiskolesteroliarvo oli 6,2 ja koska muut arvot oli hyviä niin lääkitystä ei määrätty. Yritän saada tuon arvon laskemaan liikunnan ja ruokavalion avulla. Juusto on suurta herkkuani ja ajattelin olla hetken kokonaan ilman juustoa kun sen kanssa kohtuudessa pysyminen ei tunnu onnistuvan. Kasviksia, salaatteja, kalaa ja terveellisten rasvojen vuoksi pienen nyrkillisen pähkinöitä olen lisännyt ruokavalioon.
    Tsemppiä ja aurinkoista viikon jatkoa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulin jostain, että joissain maissa ns normaalin raja huitelee 8 maissa, mutta ehkäpä silloin niiden keskinäisen suhteen pitää olla hyvän kolesterolin hyväksi. Pähkinöitä olen itsekin alkanut syömään aktiivisemmin, ja täällä mökillä tajusin savusilakat erinomaisiksi hyvän rasvan vuoksi. Tuoreet lähisavustamolta leivän päälle, ai että!
      Iloa viikkoosi! <3

      Poista
  4. Todella iskevä & mielenkintoinen postausaihe! Minulla on kokonaiskolesteroli ollut aina 5-6 tienoilla, mutta onneksi se hyvä arvo ollut vielä ihannerajoissa! Tosiaankin voita ja juustoa sekä kanamunia tulee käytettyä päivittäin, olen korvannut maidosta jo osan kauramaidolla. Nyt kyllä heti tsekkaan kauppareissulla tuon Otalyn levitteen, kuulostaa hyvältä lohen ja tomaattien kanssa, ehkä siihen mukaan sopisi avokadokin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heli - tämä juttu syntyi ihan ex-tempore sen enempiä miettimättä, vaikka onkin päivittäinen aihe. Sulla on hyvä kokonaisarvokin, ei tarvitse siinä mielessä miettiä sitä asiaa. Tänään söin muuten just avocadoa sen kanssa ja oli todella hyvää! Kivaa iltaa <3

      Poista
  5. Täällä toinen, joka on perinyt korkean kolesteroliarvon vanhemmiltaan - harmillista. Syömme miehen kanssa lähes samaa ruokaa ja minulla on kolesteroli huipussa ja hänellä alhaalla. Ei ole reilua. Väittäisin jopa, että hänellä on epäterveellisiä "herkkuja" minua enemmän. HDL on aina ollut tosi hyvä, mutta sitten se huono kolesteroli on korkealla ja nostaa kokonaiskolesterolia.

    Vuosi sitten olin melkoisessa stressitilassa ja kolesteroli laukkasi tuolla 7 tienoilla. Aloitin tiukan ruokavalion kontorollin. Me tarkistettiin kaikista tuotteista rasvat, mitä kotiin ostettiin. Jätin pois juustot, leikkeleet, jogurtit ja paljon muuta. Join kurkumamehua päivittäin (hyi), lisäsin pellavansiemenrouhetta, kauraa ja marjoja ruokavalioon, otin Benecol levitteet ja tehojuomat käyttöön. Maitoa en ole juonut aikuisiällä, mutta käytän paljon kauramaitoa puurossa ja smoothien pohjana sekä muita Oatly tuotteita. Oatlyn iKaffe on hyvää kahvissa. Pyrin ostamaan sydän merkillä varustettuja tuotteita. Söin 2 kuukauden ajan kolesterolilääkettä tämän kaiken lisäksi ja arvot tippuivat alle 3.

    Kontrolli jatkuu, mutta myönnän, että pientä lipsumista on tapahtunut. Juusto on näistä pahin (5% ei maistu miltään) ja tuo metukka. Välillä herkuttelen kevyt metvurstilla. Ihanan tuoksuvia leivonnaisia on myös vaikea vastustaa. Avokado on leivän päällä oikein hyvä vaihtoehto, se on muutenkin herkkuani. Teen usein välipalaksi töihin tuorepuuroa: purkkiin rasvaton maustamaton jogurtti, kaurahiutaleita ja -leseitä, siemeniä sekä paljon marjoja pakkasesta. Koitan myös ujuttaa kasviksia joka ruokaan ja lisään aina salaatteihin siemeniä. Käytän maustamiseen mahdollisimman paljon kurkumaa+mustapippuria. Kalaa syön paljon. Vaikeaa tämä on, kun mieliteko iskee. Olen aivan varma, että kolesteroli on noussut, mutta toivottavasti ei taas huippulukemiin. En edes uskalla mennä mittauttamaan, vaikka pitäisi. Tsemppiä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistaakseni minullakin on sama juttu, että HDL on ollut hyvä ja huono nostaa kokonaisarvoa. Ei ole nyt täällä mukana tuloksia joten en muista niitä niin tarkasti.
      Ai sinulle määrättiin lääkitys samalla arvolla mitä minulla on - on tämä jännää, miten eri lailla näitä tulkitaan. Aika tiukan ruokavalion pystyit aloittamaan, mutta senkin kanssa on niin kuten monin muun kanssa, että ajan mittaan siihen tottuu ja uudesta tulee tapa. Päällisin puolin tuntuu että me syödään aika lailla samojen kaavojen mukaan, paitsi että olen pitkän aikaa ostanut suklaata jossain muodossa. Se on ihan pakko lopettaa.
      Olen juustosta samaa mieltä, mieluummin korvaa sen kokonaan jollain muulla. Tänään söin Oatlyn kanssa pelkästään avocadoa ja ihan pari ripausta sormisuolaa, ja se oli ihan mielettömän hyvää - ei kaivannut mitään muuta siihen. Meillä mies korvaa metukan härän kylämäsavupaistilla, mikä on aika vahvan makuista mutta sisältää paljon vähemmän rasvaa. Marjat ovat itselleni vähän haastavia silloin, kun ottaa ne pakkasesta, koska ovat niin happamia, auts. Niihin pitäisi laittaa vähän hunajaa. Tai banaania...
      Mene nyt mittauttamaan - niin voidaan seurata ja tsempata toisiamme :)

      Poista
    2. Hei vielä. Sain oman suklaan syönnin aisoihin raakasuklaalla. Kun suklaahimo yllättää, otan palan tai kaksi raakasuklaata. Se vie himon, mutta sitä ei voi syödä paljoa. Olen huomannut, että suklaa koukuttaa. Kun syö yhtenä päivänä suklaapatukan, niin seuraavanakin tekee mieli. Olen ollut aika pitkään syömättä suklaata ja sitä tekee yhä harvemmin mieli.

      Sain tosiaan lääkityksen, vaikka en ollut siitä kovin mielissäni. Söin 2 kk lääkkeitä ja lopetin, kun arvot laskivat. Stressi nostaa myös kolesteroliarvoja ja sen myötä mun B12-vitamiinit oli laskeneet minimiin. Menen mittauttamaan :)

      Poista
    3. Huomenta Mari! Olen lukenutkin siitä, että makean tuoma hyvän olon tunne koukuttaa ja sen olen huomannut kuten sinäkin. Jos nappaat ostoskärryyn, ei patukkaa, vaan pussillisen palleroita :), niitä nakkaa sinne seuraavankin kerran. Suklaa on kumma juttu, sillä en ole ollut koskaan sellainen ahmiva syöjä, jolla on aina oltava suklaata. Puhumattakaan muusta makeasta. Oma 'diagnoosi' on se, että olen nyt vaan ottanut harha-asekeleen makeisiin, ja nyt tehdään korjausliike.

      Toivottavasi mainitsemasi stressi on taakse jäänyttä elämää <3

      Kivaa torstaita Mari!

      Poista
  6. Korkea kolesteroli taitaa olla paljon myös perinnöllistä. Siipalla on kolesteroli kohollaan, minulla taas ihannelukemissa, vaikka syömme samaa ruokaa. Sinulla on kuitenkin oikeat aseet kolesterolisi saamiseksi hallintaan.

    Kävin juuri eilen lääkärillä otattamassa laajan verenkuvan ja mittauttamassa paineet. Paineet olivat vähän koholla, mutta lääkäri epäili, että ainakin suurin osa johtui hermostumisestani. Hän sai lukeman vasta kolmannella koettamalla, inhoan verenpaineen mittausta. Nyt täytyy mittailla kotona, itse mittaamalla saa kuulemma paremmin otettua oikeat lukemat kun ei ole "lääkärijännitystä". Voihan niitä paineita kuitenkin ollakin, meillä on taas sukurasitetta siihen suuntaan. Testiarvot sen sijaan onneksi olivat kuulemma aivan erinomaiset, vaikka niitäkin kerkesin jo mielessäni hermoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se onkin, perimässä tullutta on vaikea saada alenemaan. Olen nyt tajunnut yhden todellisen paheen, nimittäin suklaan syömisen. Pandan salmiakkipäällysteiset suklaapallot ja muut...
      Tosiaan, verenpainettakin on syytä mittailla etenkin jos paine kulkee suvussa. Olen sitä mieltä että on hyvä seurata ja puuttua asiaan hyvissä ajoin tarvittaessa. Mekin hankittiin pari viikkoa sitten kotiin laite - sillä voi sitten mittailla yhdessä :)

      Poista
  7. Järkevänkuuloisia korjausliikkeitä. Ja ihailtavaa salaatinvalmistusviitseliäisyyttä. En tiedä, mikä vetelyys mua tällä hetkellä vaivaa, mutta kaikenlainen pilkkominen ja raastaminenkin on just nyt muka hirveän voimainponnistuksen takana. Vaikka ihan hyvin tiedän, kuinka kiva on mennä töistä kotiin, kun on iso kulhollinen hyvää salaattia tai smoothieta valmiina jääkaapissa.

    Mulla ei ole ollut koskaan kolesterolin kanssa ongelmaa, kopkop, mutta en luota enää nykyään mihinkään, koska aina ennen vähän turhankin alhainen verenpaine on noussut vähän koholle (voi tosin olla kyse samasta kuin Tuulilla tuossa edellä, mutta varmasti jännittäisin myös kotimittausta). Kuuluu kuulemma ikään, eikä auta, vaikka kuinka terveellisesti elää. Epistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siksi juuri aloinkin värkkäämään tällaisia salaatteja, kun en saanut niitä aikaiseksi vaikka aikaa on ja aineksia kaapissa. Joinakin päivinä ei millään ja mietin, että jotain tarttise tehdä että ne liikahtaa sieltä kaapista suuhun eikä roskikseen. Ja toisekseen, isot mauttomat salaatinlehdet plus tomaatit ei kiinnosta sitten yhtään miellyttävältä syötävältä. Raasteet antaa purutuntumaa ja tajuaa konkreettisesti purevansa vitamiineja :)

      Ikä kyllä tuo näitä(kin) muutoksia, mulla on nimittäin ollut aina verenpaineet ihan kunnossa kunnes vuosi sitten ne oli ekaa kertaa koholla. Nyt kun hankittiin mittari kotiin pari viikkoa sitten, lukemat oli samat kuin vuosi sitten eli koholla hiukan, mutta rajoissa. Ja se, että ikä on vain numeroita, päti noin viisikymppiseen asti ja itsekin toitotin sitä, mutta en enää. Epistä.

      Poista
  8. Onpa tosi hyvä lista hienoja korjausliikkeitä! Mulla itselläni ei ole koskaan ollut ongelmia kolesterolin kanssa, mutta toisaalta viimeisimmästä mittauksesta on jo viisi vuotta. Olen lähiaikoina menossa "viidenkympin huoltoon" ja vähän jo valmiiksi jännittää, että loppuuko mun "onpa sulla poikkeuksellisen hyvät arvot kaikissa mahdollissa" -putki nyt tähän. Mutta vaikka kolesterolit (ja muutkin arvot) olisivat kohdillaan, niin en näkisi kenellekään haitaksi noudattaa näitä sun vinkkejä ja neuvoja.

    Toi ihanan kuuloinen leipäohje jäi nyt kyllä kaihertamaan niin paljon, että laitan testiin viikonloppuaamuna, kiitos siitä! Aurinkoista viikkoa ja ihanaa kevään odottelua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos - kiva jos sait inspiksen niistä!
      Kuten yllä kommentoin Annukalle, mullakin oli noin viiskymppiseksi asti kaikki ok aina, mutta sitten on alkanut tulemaan kaikkea pientä kremppaa ja olen havahtunut siihen, että on syytä tsekkauttaa yhtä sun toista jos ei ihan vuosittain niin kuitenkin riittävän usein. Nämä korjausliikkeet ei tosiaankaan ole mitään tähtitiedettä ja voivat olla ihan normaalin terveellisen ruokavalion elementtejä. Terveellä järjellä ajatellen, usein terveellistä ja joskus vähän vähemmän.
      Kiitos samoin sinulle ja kiitos kun tulit kommentoimaan! Nyt menen lukemaan sinun blogiasi :)

      PS Söin muuten just maukkaan grillimakkaran ;o)

      Poista
  9. Minulla kolesteroliarvo oli viimeksi tasan viisi, kuulemma normaali. Luulen kuitenkin että juuri tuo juuresten, salaattien ja vihannesten lisääminen on auttanut tuohon arvoon. Kiva kuulla miten tekemäsi muutokset tulevat näkymään kolesteroliarvossasi.
    Mukavaa tiistai-iltaa sinulle Maarit <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa kuulla Outi ja varmasti runsas kasvisten määrä on vaikuttanut osaltaan siihen. Toki voi olla, että sinulla on myös luontaisesti alhainen arvo. Juu, nyt kun olen sen julki tuonut, on parasta pysyä valitulla linjalla. Ei silti, olen aidosti huolissani siitä, koska isälläni on sepelvaltimotauti ja sydänkohtauksen myötä tehty ohitusleikkaus.

      Kiitos samoin ja hyvää yötä <3

      Poista
  10. Minulla on ihan huippuarvot nykään, tosin eivät olleet pahimmallan kuin 5,7 mutta HDL ja LDL suhde ei ollut riittävän hyvä HDL:n hyväksi. Myös Trigklyseridi arvo on tosi tärkeä. Sain itse arvot kuntoon ja edelleen noudatan jo niin totuttua kaavaa. Lisäsin hyviä rasvoja ruokavaliooni, avocadoa, kalaa, pähkinöitä, siemeniä jne. Lisäksi lorautan pari kertaa päivässä oliiviöljyä salaattiin tai ruokaan tai jopa leivän päälle. Otan myös huikan omegakolmosia päivittäin. Syön joka päivä ison luomuomenan, koska luin jostain, että omena kuorineen alentaisi kolesterolia. En tiedä onko näin, mutta olen ihan koukussa päivittäiseen omppuuni. Kovia rasvoja syön aika vähän, koska en syö koskaan juustoa enkä rasvaisia maitotuotteita, pullaa tai keksejä kerran kuussa, punaista lihaa muutaman kerran kuussa. Kylässä tai juhlissa syön aina mitä tarjotaan, hyvällä omalla tunnolla. Myös sopivasti rasittava liikunta, sauvakävelu ym vaikutti itselläni arvoihin, koska kun liikunta jäi, nousivat myös arvot.
    Leena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli rohkaisevaa tietoa Leena - kiitos! Ja miten hienoa, että olet itse saanut arvot kuntoon. Tuo rasva-asiakin on jonkun verran askarruttanut, sillä olen pohtinut mainitsemiesi rasvojen tarpeellisuutta tai oikeastaan tärkeyttä: voiko oikeasti (kasvis)rasvan lisääminen auttaa kolesteroliarvoihin? Kun luin tuon jutussa mainitsemani artikkelin, siinä kerrottiin sekia asia niin selkokielellä; kasvisrasva lisää HDL:n määrää, joka häätää LDL:ää. Niin yksinkertaista. Ja minullakin sen määrää pitää todennäköisesti saada ylöspäin.
      Tuon on just oikein ja tunnistan itsessänikin - ei nirsoilla kylässä tai reissussa - kultaista keskitietä mennään!
      Kiitos Leena kommentistasi! <3

      Poista
  11. Minulla myös kolestroli jonkun verran koholla ja nyt pitäisikin taas käydä se tarkistuttamassa. Samoin peesaan sua noissa ruokajutuissa; tykkään yli kaiken metukasta ja juustoista. Oivariinia laitan liikaa leivän päälle. Jos joku on näkemässä niin laitan nopeasti juustosiivun päälle ettei se rasvan määrä näy ;) Makea ei niinkään maistu.
    Kiitos tuosta salaatinkastikeohjeesta. Kokeilen sitä kun kaupan kastikkeita hölvään sitäkin liikaa jolloin terveellisen salaatin idea vesittyy täysin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksi aina kaikki epäterveellinen on niin hyvää ja ah! maittavaa!?
      Lopetin levitteen laittamisen jossain vaiheessa kokonaan, mutta sitten se jotenkin liukui takaisin. Mutta yllättävän nopeasti tottui siihenkin eikä kohta edes muistanut. Sinun kannattaa kokeilla tuota Oatly-levitettä, sitä voinee levittää vähän reippaamminkin ;)

      Poista
  12. Kiitos tästä, miehellä vähän yli 5 ja täytyy tarkkailla, kun suvussa on metabolista oireyhtymää. Minulla taas kolesterolit on 4,7, juu olen ihmemummien lapsi. Toinen tosiaan täyttää kohta 98v ja asuu yksin ja toinen eli 102-vuotiaaksi ja asui yksin ja ei oikein mitään sairauksia heillä. Mies tuumiikin, että ehdin ottaa vaikka miljoona kissaa tai uuden miehen, kun hänestä aika jättää monta kymmentä vuotta aiemmin. Noh tässä tätä meidän mustaa huumoria. Syön aivan väärin, suklaata olen syönyt joka pv, tosin nyt on tämä kevennys. Lihoista en niin välitä, mutta ah juusto. Mutta siltikin tässä onnekas, vaikka painon suhteen ja keskivartalolihavuuden kanssa taas en todellakaan onnekas.

    Ihanaa keskiviikkoa ihana Maarit. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta huumori on parasta! :o)
      Ihmeen alhainen arvo on sinulla, mutta tämä on oiva esimerkki siitä, miten tämänkin kulkee geeneissä. Ihanat supermummit sinulla - oma äitinikin on samanlainen energinen touhuaja ja yritän noudattaa samaa kaavaa.
      Suklaan syöminen on jännä juttu, sillä jos sitä ei ole niin en kaipaa edes yhtään. Mutta saatan syödä parissa päivässä levyn, jos kaapista löytyy - eli meillä ei voi olla suklaata.
      Pitäisköhän ottaa karkki tai suklaapäivä käyttöön :)
      Terkkkuja mökiltä - täällä tuulee niin että tukka lähtee ja niin kylmä, hrrr! <3

      Poista
  13. Sinä olet tehnyt todellisen ryhtiliikkeen. Hienoa!

    Innostuin tutkimaan vanhoista labratuloksista omia arvojani ja lokakuussa ainakin olivat selkeästi viitearvoissa. Suvussa on kaikenlaiset mahdolliset sukurasitteet ja toivon, että saisin arvoni pysymään hyvinä. Työlään talven jäljiltä puhti on alavireinen ja epäilen rauta-arvojeni, erityisesti ferritiinin, alhaisuutta. Pakkohan se on myöntää, että ei jaksa enää samaan tahtiin kuin parikymmentä vuotta sitten, jolloin lopetin punaisen lihan syömisen ja pitkäksi aikaa myös vaaleankin lihan. Kasvikset ovat aikuisuudessa olleet iso osa ruokavaliotani. Lapsuuden kodissa liha oli niin isossa merkityksessä, että osittain tuostakin syystä oli vapauttavaa jättää se pois ruokavaliosta.

    Oletko kokeillut leivän päälle kasvisten päälle suihkautusta balsamicoa? Siihen olen aivan koukussa. Se tuo hyvän säväyksen. Samaten valkosipulin versot ovat intohimoni. Raudanpuutteeseen saattaa viitata himoni kaikkeen tummanvihreään. Entä hummus? Lidlistä saa herkullista valmiinakin.

    Minäkin olen sinun tapaasi enemmän suolaisen kuin makean ystävä. Lapsena ihmettelin aina, kun äidille ei herkut juurikaan maistuneet ja nyt olen itse samanlainen. Salmiakkia tekee välillä mieli ja suklaata saatan syödä palan, mutta olen onnellinen, että karkkihyllyt eivät aiheuta pulmia.
    Hienoa seurata sinun blogiasi. Tekstejäsi on miellyttävää lukea. Vaikutat tutulta ja turvalliselta. Halauksin, Tuija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt täytyy myöntää, että Tarton matkalla ei pystynyt pitäytymään täysin tässä ruokavaliossa, mutta en sure sitä. Matka ja kohde olivat niin antoisat ja hienot, että kolesterolit sai jäädä miettimättä.
      Sukurasitteet ovat niin harmillisia kantaa, niille kun ei juuri voi mitään muuta kuin yrittää - tehdä parhaansa.

      Balsamicoa en ole kokeillut mutta ehdottamasti aion kokeilla, kun käytän sitä muutenkin monenlaiseen. Kiva idea! Lidlin hummus on oikein tuttu ja olen käyttänytkin paljon. Se on niin hyvän makuista, etten ole tehnyt itse pitkään aikaan. Kyllä on paljon kaikenlaisia kevyitä ja kasvispitoisia vaihtoehtoja, kun vain paneutuu asiaan ja etsii niitä.

      Lämmin kiitos Tuija kauniista sanoistasi <3

      Poista