tiistai 19. maaliskuuta 2019

Kymmenen reissu-unelmaaniSain yllättäen, siis positiivisesti, tämän matka-aiheisen haasteen Maailman äärellä -blogin Heidiltä. Vaikka sydän hypähti innostuksesta, tuntui silti vaikealta alkaa miettimään omia reissu-unelmiaan, kun on seurannut hänen upeita reissujaan ja henkeäsapaavan hienoja kuviaan mitä ihmeellisimmistä paikoista ympäri maailmaa.

Omat reissuni liikkuvat aika paljon, mitenkä sen nyt sanoisi, tavanomaisemmissa paikoissa. No, en antanut sen häiritä vaan aloin kirjaamaan ylös omia unelmiani. Osa niistä olikin helppoja, sillä toteutumattomia unelmia toki on. Omiin unelmiini ei kuulu loikoilu luksushotellin (liian) hienon altaan aurinkotuoleissa, sillä pidän kodikkaammista paikoista, missä on normielämää ja paikallisia ihmisiä arjen puuhiensa parissa. Silti pitää olla tyyliä, sellaista, että pääsee syvä huokaus kun katsoo ympärilleen.
Valitsemani kuvat taitavat kertoa enemmän niistä fiiliksistä, mitkä ovat lähellä sydäntäni - ja kertovat myös unelmistani.


Marokko, Tanger


Kerron nyt heti tähän alkuun, että en ole yhtään extreme -ihminen missään asiassa - ja mieheni muistaa muistuttaa aina tuon tuosta, että olen ehkä maailman turvallisuushakuisin ihminen. Ja se näkyy näissäkin haaveissa, hih.

Tietynlainen helppous on myös astunut kuvaan iän myötä, ei oikein kiinnosta pitkien lentojen jälkeen matkan jatkaminen kenties toisella lennolla tai muulla, missä joutuu odottelemaan, vaihtamaan tai jopa yöpymään. Taksi menee vielä, kuten ollaan Thaimaassa tehty viime vuosina.

Jättikaupungit ja muut ruuhkaiset ja meluisat paikat on myöskin jo koettu. Nykyään kaikki sellainen missä on verkkaista menoa, kaunista katseltavaa ja paikallisten ihmisten elämää, houkuttaa enemmän. Kävimme Italian turneellamme muutama vuosi sitten Positanossa ja sekin tuotti pettymyksen. Turismin pilaama, todella pieni paikka, missä autolla sai ajaa vain yhteen suuntaan, ja siellä myös ajettiin - pitkässä letkassa madellen. Yksi yö riitti siellä.


Mallorca


Ja tämän alustuksen jälkeen varsinaiseen aiheeseen. Se oli määritelty valmiiksi eli kategoriat ovat: paikka, tapahtuma, kotimaan kohde, kaupunki, maa, saari, extreme, majoitusmuoto, luontokohde ja ruoka & juoma.

1. Paikka

Laitan tähän nyt sen mikä putkahti ensimmäisenä mieleeni. Provence. Olen vuosikausia halunnut nähdä ja kokea sen huumaavan tuoksun ja siniliilan, vihreällä ryyditetyn maiseman, kun laventelipellot kukkivat Etelä-Ranskassa. Olen autoillut niillä seuduilla aikoinaan monta kertaa, mutta kertaakaan en ole päässyt kokemaan tätä. Samaan matkaan yhdistäisin verkkaisen automatkan pitkin Côte d'Azuriä, kiertelisin pikku kylissä, mutta kiertäisin kaukaa Monacon ja Cannesin. Nizzassa viettäisin pari päivää, vaikka olen ollut siellä monesti.


Nizza / St-Jean Cap Ferrat


2. Tapahtuma

Tämä oli vaikea. Koska on kyse unelmasta, niin en laske kotimaan tapahtumia mukaan. Mutta hanami on ollut unelmani jo vuosia. Olen käynyt Tokiossakin pari kertaa, mutta en siihen vuodenaikaan, milloin pääsisi näkemään sen kuuluisan kirsikankukkien väriloiston. Koska en välitä ruuhkista, voi olla että se osoittautuisi pettymykseksi. Mutta en tiedä ennenkuin koen sen...

Samalla matkalla hyppäisin luotijunan kyytiin ja asettuisin Kiotossa asumaan pieneen perhemajataloon, onsen ryokaniin ja istuisin siellä höyryävässä kylvyssä hiljaisuutta kuunnellen.


Kuva: When2trip


3. Kotimaan kohde

Koska meillä on oma mökki, kotimaan matkailun haaveita ei juuri ole. Nautin siellä olemisesta eikä oikeastaan edes tule mieleenkään lähteä ainakaan kesäaikaan minnekään muualle, ainakaan lomailumielessä.
Saariston Rengastie on ollut suunnitelmissa kyllä - mutta ei autolla, vaan moottoripyörällä. Mukavuudenhalu - eli sopivat ajoilmat - on ohjannut tämän unelman toteutumista ja siksi se on edelleen to do -listalla.


Mökki, Merikarvia


4. Kaupunki

Tätä oli vaikea keksiä, sillä en niin kiinnostunut kaupunkilomista. Jos jonnekin lähden, valitsen aina pienen idyllisen kaupungin ja mielellään merenrannalta. Suosikkini on Palma Mallorcalla. Tai Malaga Espanjassa. Palma on nytkin haaveissa...


Mallorca / Cala de Figuera


5. Maa

Intia on vielä kokematta. Siellä kiehtoo tajunnanräjäyttävä värimaailma, kulttuuri ja ruoka. Silti negatiivisia asioita on niin paljon, että ne ovat tyssänneet sinne matkustamisen: hirveä härdelli ja liikenne, huono hygieniataso, äärimmäinen köyhyys ja sen mukanaan tuomat ongelmat, joita ei pääse välttämättä pakoon. Tämä on aika kaksipiippuinen juttu, sillä en välitä lähteä lomalle tuskailemaan. Jos taas asut jossain resortissa, et pääse kokemaan aitoa Intiaa. Vielä ei ole siis suunnitelmissakaan.


Kuva: ⓒ Biswarup Ganguly 

6. Saari

Nyt mennään kuulkaa ihan äärirajoilla ;o) Tähän valitsen saaren Kreikasta, enkä määrittele sitä sen kummemmin. Olen ollut elämäni aikana siellä kolme kertaa: Kosilla joskus vuonna 1987, Kreetalla taisi olla vuosi 1999 ja Samoksella kaksi vuotta sitten. Samos oli viehättävä, ruoka hyvää ja ilma kuin linnun maitoa. Kreikkaan lähtisin uudelleen. Horiatiki -salaattia voisin syödä vaikka joka päivä...


Kreikka, Samos

7. Extreme

Minun extreme-seikkailuni kohdistuisi Norjan vuonoille - laivalla. Olen aina ihastellut niitä jylhiä maisemia ja ajatellut, että siellä olisi hienoa käydä. Extremeksi tämän kohteen tekee se, että pelkään merta enkä matkusta laivallakaan erityisen mielelläni. En nyt ihan kuollakseni, mutta kaikenlaiset Tyynenmeren risteilyt on täysin pois suljettu.  Tukholmaan ja Tallinnaan sentään uskallan lähteä - jos on ensin varmistettu ettei ole myrskyä tiedossa.

Kuva: Loistoristeilyt

8. Majoitusmuoto

Tämän hetken haaveeni on villa Italian maaseudulla. Sellainen missä olisi lapsille sopiva uima-allas ja lähellä kylä mistä saisi tuoreita raaka-aineita kokkausta varten. Istuisimme iltaa talon puutarhassa pergolan alla koko perheen kanssa ja lapset pulikoisivat vedessä.


Kreikka, Samos


9. Luontokohde

Alla olevat kuvat ovat parin vuoden takaiselta reissultamme Lauhavuoren kansallispuistoon, Etelä-Pohjanmaalta. Olimme siellä syyskesällä arkipäivänä ja taisimme nähdä 5 muuta ihmistä koko muutaman tunnin vaelluksen aikana. Alue oli valoisaa metsää, männikköä, keltakultaista suota ja pieniä puhtaita puroja. Muistan vieläkin sen tunteen, kun istuttiin tuolla penkillä kahvilla.
Kansallispuistokohde voisi hyvinkin olla taas seuraava luontokohteemme.


Lauhavuoren kansallispuisto, Kauhajoki


10. Ruoka & juoma

Espanjan eikä Ranskankaan ruokaa ei voi kehua niin, että sen voisi sanoa olevan ihan mielettömän hyvää ja että matkustaisin ruoan vuoksi niihin maihin. Aasia on takuuvarma (lukuunottamatta kiinalaista), lähi-idän mausteiset maut ovat sydäntäni lähellä ja kokkaan itse niitä paljon. Mutta koska en ole reissannut lähi-idän maissa, en voi ihan varmaksi sanoa mitä se on todellisuudessta - niinpä valitsen tähän italialaisen. Se on lähes poikkeuksetta ollut aina taivaallisen maukasta, syötpä sitten pizzaa tai pastaa - italialaisen keittiön huippuja. Ihastelen aina myös sitä, miten ruoat maustetaan tuoreilla yrteillä, jolloin kaikkien raaka-aineiden maut tulevat esiin puhtaina.
Parhaan syömäni pastan söin vuosia sitten Bolognassa, pienellä sivukadulla pienessä ravintolassa. Se oli voisalviapastaa - niin yksinkertaista kuten siellä annokset yleensä ovat, mutta niin taivaallinen yhdistelmä voita ja salviaa.
Pastan kanssa hyvää punaviiniä ja pizzan kanssa tietysti lasillinen huurteista!


Espanja, Granada

HAASTAN MUKAAN SEURAAVAT BLOGIT:
Kerro siis omista reissu-unelmistasi, ja lisää oman juttusi linkki Kohteena maailma -blogin Kymmenen reissu-unelmaa -jutun kommentteihin.
Kopioi nämä lyhyet säännöt oman postauksesi loppuun ja haasta viisi bloggaajaa mukaan kertomaan reissu-unelmistaan.

Vaikka tämä oli blogihaaste, niin kertokaapa teidän omista matkaunelmistanne!

Maarit
30 kommenttia:

 1. Kiitos haasteesta, olen vähän huono näihin vastaamaan, mutta tästä koetan kyllä kirjoittaa postauksen.

  Tykkään suunnitella matkoja ja ensi viikolla onkin viikonloppumatka tiedossa. Meidän piti mieheni kanssa lähteä Lontooseen, mutta hän on työreissulla pohjoisessa eikä pääse mukaan. Hänen - onneksi halpa- lippunsa jää nyt käyttämättä, mutta lähden yksin matkaan. Olen Lontoossa ollut aiemminkin yksin, joten eiköhän matka suju hyvin.

  Toivottavasti pääsemme myöhemmin keväällä vielä yhdessäkin matkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän, en itsekään vastaa moniinkaan :)
   Kävipä huono tuuri - toisaalta voi olla kivakin mennä joskus yksin, olen itsekin sitä miettinyt joskus, kun niillä messumatkoilla tuli reissattua aina yksin. Jos ajattelee positiivisen kautta, voi tehdä ihan oman mielensä mukaan asioita.
   Antoisaa matkaa!

   Poista
 2. Kiitos haasteesta :)! Ihania paikkoja listasit! Kirsikka-aika Japnissa olisi kyllä niin ihana, mutta on kyllä kuulemma ruuhkainenkin.. ruoan suhteem pitää paikkansa, että monta kertaa Suomesta saakin pääasiassa parempaa vaikka vietnamlaista kuin Vietnamissa :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos ehdit vastaamaan - on aina niin ihanaa lukea sun matka-aiheisia juttujasi :)
   Kuvien perusteella ja mitä olen myös kuullut, kukinta-aikana paikat on täpötäynnä ihmisiä ja paikkoja varataan jo aamuyön tunteina. Ei ole sekään mun juttuni! Rauhaa eikä ruuhkaa...

   Poista
 3. Hih, turvallisuushakuisuuskin on kai tulkinnanvarainen kysymys, sillä moottoripyöräily ei ole minusta lainkaan turvallisuushakuista; kaikkea muuta. ;-D

  Oli kyllä hieno kuvakokoelma! Näitä haasteita on mukava fiilistellä, varsinkin kun en itse varmaan keksisi kaikkiin kohtiin mitään. Japanissa minäkin tahtoisin käydä, ja Norjan vuonoristeilyllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sittenhän mä olen ihan uhkarohkea ;o) Mies korjasi just, että oikea nimitys on isompi skootteri, eikä me kaahata sillä...
   Kirjoita ihmeessä aiheesta, jos alkoi aihe kutkuttamaan - minusta on hirmu kiva lukea muiden haaveista ja ehkä napata niistä vinkkiä itsellekin.
   Ei kuule mullakaan ollut useimpiin kohtiin yhtään mitään mielessä, mutta sitten kun aloin kirjamaan ylös parina-kolmena iltana, mielen sopukoista putkahteli nämä asiat ulos. Kun mietin tuota vuono-asiaa tarkemmin, niin tajusin, että eihän siellä vuonoissa varmaan ole merenkäyntiä, kun ne on vuonoja, heh.

   Poista
 4. Ihana että otit haasteen vastaan! Ja ai miten ihania kohteita kaikki. Voisin todellakin matkustaa minne tahansa näistä. Tai se moottoripyöräily olisi kyllä liian extremeä minulle. MInäkään en ole yhtään risteilyihminen. Kerran olen ollut Hurttigruttenin kyydissä ja kerran Välimeren risteilyllä. En voi sanoa nauttineeni mitenkään erityisesti. Varsinkin yöt olivat ahdistavia. Jos pimeässä yhtään keikuttaa, mieleeni tulevat kaikki laivaonnettomuudet. Päiväristely vuonolla on ok, mutta yöksi mieluummin maihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämähän oli tosi kiva haaste ja kiitos vielä että haastoit mukaan!
   Myrsky ja pimeä yö laivalla - ne on ne pahimmat. En itse asiassa pelkää yhtään päivällä, etenkään jos on vielä aurinkoista, mutta näitä asioita ei voi tilata etukäteen ohjelmaan.
   On ihanaa lukea sinun matkakertomuksiasi eksoottisista ja upeista paikoista; kuin olisi itse reissanut ja kokenut korkeita paikkoja - turvallisesti ruudun takaa.

   Poista
 5. Olipas kiva lukea unelmiasi. Kiitos haasteesta, vaikkakin sitä täytyy hetki mietiskellä milessään.

  Monta ihanaa paikkaa olet kokenut ja unelmakohteetkin kuulostavat oikein mukaville. Jännää, että kun ikää tulee, niin ei yhtään kaipaa hulinaa ja ihmisjoukkoja ympärilleen. Enemmän hakeutuu rauhallisiin paikkoihin, joissa voi levätä ja nauttia. Oikeastaan olen aina karttanut turistikohteita, kuljen mieluummin omia polkuja. Kannattaa unelmoida, koska ne voivat totetua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotan mielenkiinnolla sinun unelmiasi - tällähän ei ole mikään hoppu; kun antaa aikaa, niin mieleen tulvahtaa erilaisia asioita. Näin mulle kävi.
   Olen ollut aina sen luonteinen, etten ole halunnut olla hulinassa, en kestä ryysimistä ja tuuppimista. Monesti matkoilla sykähdyttävimpiä saattavat olla omat löydöt ja kujat.
   Mukavia haaveiluhetkiä <3

   Poista
 6. Kiitos huippuihanan Heidin haasteen jälkeen löysin blogisi. Tosi mukavia unelmia, joista näistä kelpaisi kyllä kaikki itsellekin. Lauhavuoren kansallispuistossa en ole vielä käynyt, tavoitteena itsellä on käydä retkeilemässä kaikissa kansallispuistoissa.

  Norjan vuonoristeilylle iso suositus, olen pari kertaa siellä mennyt pienemmillä lautoilla. Muutenkin upeaa seutua patikointiin, joka kannattaa yhdistää kyllä siellä reissatessa mahdollisuuksien mukaan.

  Upean näköinen mökkimaisema, ei ihme, että siellä viihdyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja sinulle kiitos tästä kivasta haasteesta! Jätän monet haasteet väliin, mutta tähän tartuin innolla ja olikin tosi kiva mietiskellä näitä haaveita. Harvoin tulee summattua asioita tällä tavalla, sekin ilo ja hyöty tästä oli.
   Katsoin kuviasi Norjan vuonoreissulta ja jo nyt vähän huimasi. En ikipäivänä astuisi kivenmörikälle, mikä oli juuttunut rotkon ylle kahden kallion väliin. Iik!

   Poista
 7. Olipa kiva haaste ja oli mukavaa päästä lukemaan sinun matkoista lisää.
  Ihanaa tiistai-iltaa sinulle Maarit <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla :) Näin tuli puettua sanoiksi se, minkä jo kyllä tiesinkin mutten ollut niinkään ajatellut - omat unelmani ovat aika 'helppoja' kohteita. Mutta se ei tarkoita ollenkaan sitä ettenkö nauttisi niistä! Kyllä reissuihin pitää päästä...
   Aurinkoista päivää sinulle!

   Poista
 8. Upeita matka unelmia ja oli kiva kukea perusteluja niille. Olit todellakin syventynyt miettimään niitä. Itse en ole matkustellut paljoakaan, joten voisin mieluusti myös matkustaa noihin paikkoihin. Kivaa keskiviikkoa Sinulle, Maarit ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krisse :) Nämä olivat sellaisia helppoja matkakohteita ja -unelmia, en jaksa enää mitään liian vaivalloista... Ota ihmeessä sinäkin tästä koppi ja kerro omista haaveistasi; olisikin kiva kuulla mietteitäsi ja unelmiasi, jos et ole matkustanut paljoa!
   Aurinkoista päivää sinulle <3

   Poista
 9. Moikka,ja kiitos ihanasta haasteesta. Muutamaan kohta tuli heti mieleen parikin haavetta ja unelmaan, muita pitää vielä makustella, osan sinun haaveistasi voisin allekirjoittaa samantien. Vaikka olenkin koti- ja mökkihiiri, pelkään lentokoneessa, en laivassa, ja inhoan kaikenlaista jonottamista ja ihmislaumoja, niin sitten matkoja on tällekin vuodelle useampi tiedossa; niitä innolla odottaen yhtä paljon kuin kotiin ja arkeen palaamista. Ihmismieli on kumma. :) Kivaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Johanna sinun ajatuksiasi ja haaveilujasi :) Ja olen ihan samaa mieltä siitä, että on aina ihanaa tulla kotiin vaikka on ollutkin hyvä reissu.
   Ehkä saadaan lukea Palman matkastasi ja nauttia uuden kameran kuvistasi...
   Samoin sulle - ja ihania reissuja!

   Poista
 10. Kiitos Maarit - ihana haaste! Tähän paneudun todella mielelläni :)
  Lukiessani sinun vastauksiasi ja pohdintojasi oli pakko taas todeta mielessäni, että ajattelemme asioista todella paljon samoin <3
  Mutta varmasti saan listan hieman erilaisella twistillä aikaan, niin riittää yhteisillä lukijoillamme ehkä mielenkiintoa myös minun listaani.
  Se on kevätpäiväntasaus tänään - jee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Ihana kuulla <3 Jotenkin arvasin - ja siksi haaste napsahtikin sinulle <3 Odotan innolla juttuasi ja luulisin, että meillä on ainakin yksi yhteinen kohderakkaus :)
   Voisi se kevätkin alkaa ilmaantumaan vähitellen...mutta onneksi on sentään aurinkoista luvassa viikonlopuksi...
   Mukavaa viikonloppua!

   Poista
  2. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan - eli vihdoin ehdin vastata haasteeseen :)
   Matkakuume jäi päälle...

   Poista
 11. Ihana postaus! Haaveeni olla Japanissa hanamin aikana toteutui sattumalta, niinhän unelmat usein toteutuvat. Juuri nyt haaveissani on Kappadokia ja New York, ihan perusetelänmatka Kreikkaan olisi myös kiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla 😊 Voi, sepä olikin loistava sattuma! Perusetelänmatkatkin on ihania ja niistä unelmoin itsekin - juuri nyt maistuisi, kun tuuli tuivertaa ja kevät antaa odottaa itseään. En osaa paikallistaa yhtään Kappadokia, pitää kysyä Googlelta...

   Poista
 12. Kirsikankukkiahan näkee ympäri Japania, niin voisi olla hyvä idea mennä katsomaan niitä johonkin, ei niin suosittuun paikkaan, jossa ihmisiä ei ole lähellekään niin paljoa. Ruuhkia välttävän kannattaa ainakin välttää ns. Golden Weekiä huhtikuun ja toukokuun vaihteessa.

  Meilläkin on Intia ollut mielessä. Aiomme ensi vuonna lähteä kiertelemään Intian kansallispuistoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa, ruuhka vie terän loistokkaammaltakin kukinnalta. Paras yhdistelmä olisikin maaseudun rauha ja kukkaloisto. Intian kansallispuistot kuulostavat elämykseltä!

   Poista
 13. Kansallispuistoissa ympäri Suomen sielu lepää samoin kuin ainokaisessa todellisessa reissu-unelmassani. Arvaat kyllä kohteen! Innostuksen puuskassa haikailen Interrail -matkasta läpi Euroopan Thessalonikiin, josta piipahtaisimme Porto Valitsassa ennen laivamatkaa saarelta toiselle hypellen kohti rentouttavaa lomaa tuttuakin tutummalla lempisaarellamme. Kreikassa Kefalonia jätti myös kaipuun sydämeen ja Napflio kutsuu, koska ystävämme asuvat siellä talvikauden.
  Matkaunelmana olisi jakaa yhteinen loma kasvaneen perheen kanssa. Tosin tuo taitaa olla saavuttamaton toive, koska kaikilla on paljon omia aikatauluja, mutta haaveilla voi. Kenties joskus, jos meillä on mahdollisuus asua ja elellä pidempiä aikoja Samoksella niin nuori väki voisi tulla kylään Kreikan kotiimme.
  Lähinnä toteutumista on alkukesän telttaretki joko lähisaaren rauhaan tai Hanko/Tammisaari suuntaan. Ensimmäinen vaihtoehto houkuttaa eniten. Yksinkertainen leirielämä nuotioineen ja kitaran lempeät sävelet tuudittamassa kesäiseen yöhön. Voiko olla ihanampaa!
  Elämän pienet ilot tuovat hymyn huulille! Unelmoiden, Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkä junamatka kuulostaa vaikuttavalta ja olen kieltä ääntä itsekin miettinyt sitä usein. Tosin tiettyä mukavuudenhalua on astunut kuvioihin niin vahvasti, etten kykenisi reilaamaan.
   On totta, mitä mainitsit nuorisosta, on niin vaikea saada sovittua mitään yhteistä. Jo yksittäinen ruokailuhetkikin on joskus haastava, puhumattakaan lomasta - mutta jatketaan haaveiluamme. Se voi toteutua ❤️
   Muistan, että olette olleet telttailemassa tai ainakin retkeilemässä ennenkin, tuo kuulosti niin tutulta. Sille reissulle on ainakin matala kynnys ja nautinto suuri!
   Aurinkoista sunnuntaita! ❤️

   Poista
 14. Super hyvin kirjoitettu! - Olen lukenut tekstin muutaman kerran. Hyvin tehty!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! Ja hienoa kuulla, että sisältö miellytti!

   Poista