keskiviikko 27. maaliskuuta 2019

Mitä mökillä tehdään tähän aikaan vuodesta?


Vaikka aurinko on paistanut ihanasti tällä viikolla, niin perusilma on kyllä karmivan kylmä. Tuuli on puhaltanut, mutta ulkona saattoi silti jo istua ja ahmia auringon säteitä, kun löysi tuulensuojaisan paikan.

Ajattelin kirjoittaa pienen jutun siitä, mitä olen puuhastellut mökillä tähän aikaan vuodesta. Ensinnäkin, oli hyvä ajatus tulla tänne vähän pidemmäksi aikaa, sillä tämä on eri lailla rentouttavaa olemista kuin kotona, koska täällä ainoat hommat ovat päivittäisten keittiötöiden parissa puuhastelu.

Pölyä kertyy muutaman kuukauden poissaolon aikana ihmeesti, vaikka tämä on niin keskellä luontoa ja kaukana päätiestä. Ihan ensi töikseni heitin matot ulos, imuroin ja pesin lattiat. Toin kotoa ison Tanger-maton, mikä meiltä jäi olohuoneesta, kun sinne tuli harmaat matot. Täällä oli jo ennestään sohvan edessä pienempi samanlainen, joten se yhtenäisti ilmettä mukavasti. Hieman tämän maton yleisyys kyllästyttää ja siksi halusin mattomuutosta kotiinkin. Tämä matto on niin ihanan pehmeä jalkojen alla ja täällä on iso merkitys silläkin, että paksut matot lämmittävät viileillä lattioilla.
Lumi oli sulanut kiitettävästi pihalta jo tänne tullessa ja ympäri pihaa oli kaikenlaista puuroskaa, oksia ja kasapäin koivun ja lepän lehtiä. Niitä haravoin parina päivänä, mutta hommaa jää vielä tulevillekin reissuille, sillä osa oli vielä niin tiukasti jäässä. Juuri muuta ei ulkona voi tehdäkään. Tontille tuova tie on vielä osittain lumen peitossa, osittain roudan kovertama ja kuopissa on vettä ja työkoneiden jäljiltä mutavelliä joten lenkkeily ei ole nyt se paras juttu.

Katkoin heti tulopäivänä koivunoksia maljakkoon - on kiva seurata ehtiikö pikkusilmut aueta hiirenkorville tänä aikana.

Takkaa on poltettu päivittäin muutaman tunnin ajan. Vaikka patterit ovat päällä, kosteus oli sitkeästi läsnä. Olemme miettineet tälle kaudelle myös tästä isosta muuratusta takasta luopumista ja sen korvaamista kevyttakalla. Sitä asiaa pitää pohtia kyllä tarkasti, sillä muuri on kuin iso lämmin syli ja hohkaa ihanasti lämpöä monen tunnin ajan sen jälkeen kun luukut on suljettu. Sen varjopuoli on monen tunnin lämmitys, sillä kestää kauan ennenkuin alkaa tapahtumaan yhtään mitään. Luukut ovat myös pienet, mistä ei tulen loimua juuri havaitse. Kevyttakka alkaa lämmittämään heti, on erinomainen tunnelmanluoja ja on nimensä mukaisesti kevyemmän ja tyylikkäämmän näköinen. Emme ole täällä koskaan sydäntalvella, joten asiaa pitää miettiä tarkasti, sillä tämän rumiluksen purkaminenkaan ei ole mikään pikkujuttu. 
Toimme kotoa tänne betonipintaisen pikkupöydän, kun noita sivupöytiä alkoi olla jo vähän liikaa, heh. Mökille se sopiikin hyvin, sillä meillä ei ole ollut täällä mitään laskutilaa tuon divaanin vieressä.  Nyt täällä onkin noita huonekaluja jo sen verran, että mitään uutta ei enää mahdu. 
Sinililjan toin tullessani, niinkuin monena keväänä, antamaan kevään vihreää kun kaikki muu on vielä niin harmaata.  
Täälläkin päivää on rytmittänyt ruoka. Mikäpä muukaan - se on rattoisaa hommaa ja nautin siitä. Paikallisen kaupan valikoimat on mukautettu vielä talviaikaan, kun kesäasukkaiden joukkoa vielä odotetaan, mutta luovuudella selviää ihan hyvin. Grillissä on pöhissyt broilerin siipiä ja koipipaloja. 

Kauppaan on kymmenisen kilometriä ja kävin aamupäivän reissulla myös paikallisessa Sannan Savustamossa hakemassa tuoreen siian. Se olikin sen verran iso vonkale, että meillä syödään grillattua siikaa huomennakin.
Juuri savustettuja silakoitakin lähti mukaan - silakkahan on rasvainen kala ja erinomainen omega-lähde, joten sopii hyvin kolesterolin alentamisprojektiini (luithan edellisen jutun kolesterolin alentamisesta...) Tänään herkuteltiin päiväkahvilla savusilakkaleivillä, eikä todellakaan tehnyt mieli juustoa tai metukkaa :)  
Uusi mökkivihkokin on korkattu ja siihen on alkanut muodostumaan jo listaa, mitä pitää tuoda seuraavalla reissulla mukana. En ole jättänyt nimittäin tänne mitään ruokatarvikkeita talveksi ja koko setti pitää koota uudelleen. 
Kylmyys ja kosteus tekevät tehtävänsä ja meillä on kevään edetessä edessä kiukaan vaihto. Kiuas on täysin ruosteen runtelema ja kahvinkeitin oli tullut myös tiensä päähän, se oli osittain ruostunut ja muutenkin jo elämää nähnyt. Aina on jotain korjaus- tai hankintalistalla, vaikka yrittää kuinka korjata rikki menneitä ja muutenkin pyritään elämään taloudellisesti ja kierrättäen.

Se paras hetki mökillä on aamujen lisäksi kuitenkin päivittäinen saunahetki ja se koittaa ihan kohta <3

Maarit14 kommenttia:

 1. Toi on muuten jännä, miten mökillä kaiken tekemistä tahdittaa ruoka, mutta se on ihan parasta!!! <3 Teillä on kyllä kaunis ja viihtyisän näköinen mökki. Ilmava, mutta myös sopivasti rosoa seassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on vanha, yli 30 vuotta vanha miehen suvun mökki ja ollaan uudistettu tähän päivään maalaamalla ja vähän remppaamalla. Ei ole hieno eikä moderni, vaan just tämmöinen kodikas. Osa kamoista on löytölavoilta ja kirppiksiltä, ja tuntuu hyvältä että niitä on seassa. Kiitos Jonna <3

   Poista
 2. Voih, mökki-ikävä senkun pahenee hooukuttelevaa postaustasi lukiessa :)

  VastaaPoista
 3. Se on kyllä niin jännä, että sellaiset (pakolliset) hommat, jotka kotona kokee ennemminkin rasitteeksi, on mökillä just sitä jotenkin terapeuttista ja mieluisaa tekemistä.

  Kivasti kuvailit sopusointuisat tunnelmat, ja kuvatkin taatun tyylikästä Maarit-laatua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annukka <3 Täällä ei ole paljoa muuta hommaa, kun talven jäljiltä on saatu tienoo putsattua - onneksi - silloin nauttii tavishommistakin. No, taidan nauttia niistä muutenkin...

   Poista
 4. Kaikkea puuhaa sitä aina löytyy mökiltäkin. Teillä on kyllä niin kaunista siellä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästäkin voisi tehdä todellisen työleirin, mutta ollaan pidetty hallinnassa onneksi.
   Kiitos paljon Outi <3

   Poista
 5. Löysin blogisi ihan muutama minuutti sitten ja innostuin liittymään lukijaksikin. Sulla näkyykin täällä kommentoijien joukossa monta tuttua.
  Ihanaa mökkielämää siellä vietätte. Tuo rannasta otettu kuva voisi melkein olla meidän mökin rannasta otettu. Me ei olla vielä avattu mökkikautta, mutta kunhan hiukan ilmat lämpenevät niin sitten se alkaa. Peruslämpö meillä on kautta vuoden mökillä joten sen saa äkkiä lämpimäksi. Takkaa tai kaminaa meillä ei valitettavasti ole.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi miten mukavaa - tervetuloa mukaan!
   Mekin ollaan ensimmäistä kertaa näin aikaisin näin pitkään, vaikka yleensä saatetaan pistäytyä pariksi yöksi jo heti kun aurinkoiset pakkasilmat helmikuulla ilmestyvät. Peruslämmön pitäminen helpottaakin paljon mökille saapumista. Ollaan myös joskus pohdittu sitä, mutta se on silti aikamoinen kustannus ja kun on tuo takka, niin sillä saa kuitenkin muutamassa tunnissa tämän siedettäväksi.
   Aurinkoista sunnuntaita sinulle!

   Poista
 6. Voi miten kivalta teidän mökillä näyttää. Niin viihtyisää. Meillä on kevyttakka contura ja ollaan kyllä tykätty. Vaikka ei ole varaava, niin kyllä se lämmittää silti ja sen voi tietysti hankkia varaavanakin. Mökkiähän meillä ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna :) Kevyttakat ovat niin kauniita ja ilmavia kokonsa puolesta. Mutta kotimatkalla mietittiin tätä takka-asiaa ja erityisesti viileään vuodenaikaan, jolloin takkaa muutenkin poltetaan ahkerammin, tämä muurattu on erinomainen ja pitkäaikainen lämmönlähde. On siinä pohdittavaa.
   Aurinkoista keskiviikkoa Minna!

   Poista
 7. Mökkeilynne kuulostaa sopusointuiselta! Päivän rytmitys on suorastaan kadehdittavan leppoisa. Itse, kun tulen nälkäisenä kotiin niin usein on nautinto kaukana ruoanlaitosta, vaikka yritän ennakoida ja pysähtyä hetkeen. Tänään vain venähti, taas, liian pitkäksi ateriaväli niin sehän tuntuu koko olotilassa. Yritän tehdä ryhtiliikkeen! Pitäisi kaiketi kirjoittaa: Teen... Eilen haudutin iltapalaksi omenariisipuuroa, jota on täksikin illaksi. Iltapuuro takaa hyvät unet samoin kuin saunominen, josta me nautiskelemme vain viikonvaihteessa. Huhtikuisin terveisin Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruoanlaitto on tuskallista, jos silloi on jo kova nälkä päällä. Nykyään ei onneksi ole sitä kiristämässä arjen aikataulua, mistä olen niin kiitollinen. Usein teen ruokia silti pariksi päiväksi kerallaan, ettei tarvitse kokata päivittäin. Joskus esim teen broileria kolmellekin päivälle, joista kahtenä syödään tietyn setin kanssa ja kolmannesi teen ihan toiset lisukkeet. Tämmöinen preppaus helpottaa kummasti.
   Mukavaa keskiviikkoa Tuija!

   Poista