Varhaista huomenta kaikille! Nyt lipsahti pitkä tauko kirjoittamisessa ja olin kyllä suunnitellut kirjoittavani tämän jutun eilen, mutta saatiinkin ihania dinnerivieraita. Poikani oli tyttöystävänsä kanssa Porkkalanniemessä luontoretkellä ja he tulivat pistäytymään meille paluumatkalla. Pyöräytimme porukalla hampurilaiset ja lämmitettiin sauna - mikä olikin oiva juttu niin jäätävän tuulisen ilman jälkeen.
Vietin perjantain ja lauantain Turussa upeaksi uusitun Seurahuoneen vieraana (pressimatka). Ilma oli kuin morsian, hotellin vieraanvaraisuus huippuluokkaa ja koko matka oli kertakaikkinen elämys ja hienosti järjestetty. Ehdimme kiertää Turun keskustassakin lauantaiaamupäivällä, kahvitella Aurajoen rannalla ja ihastella kirsikkapuiden kukintaakin. On kyllä pakko myöntää, että Pariisi ja Seine tulivat väistämättä mieleen, kun kävelimme Minäkö keski-ikäinen Tiian, Lumo Lifestylen Tuulin ja Souliinan kanssa pitkin joenviertä, ohi gallerioiden ja pikkuputiikkien - onneksi aikaa ei ollut enempää ja jouduttiin vain ohittamaan ne kaikki ihanuudet!
Palaan tähän Seurahuoneen reissuun vielä erikseen parin päivän kuluttua.
![]() |
Turun Seurahuone |
![]() |
Iloiset blogikaverit Souliina, Tuuli ja Tiia |
Keskiviikkoaamuna tein heti aamusta pitkän lenkin rantoja pitkin ja singahdin kotiin täynnä energiaa. Kevätpöly ikkunoissa ja terassilla on alkanut ahdistamaan mieltä niin paljon, että oli pakko ryhtyä toimeen, vaikka siitepölykausi tulee maisemoimaan vielä paikat keltaiseksi. Katupölyä on niin paljon ja talven jäljiltä pölyä kertyy muutenkin, että terassin lasikoppi oli vain pakko saada putsatuksi. Tyhjensin koko kopin, imuroin ja pesin lattiat, pyyhin huonekalut ja tamppasin tekstiilit. Näitä ikkkunoita en pessyt vielä, sillä se on oma projektinsa ja pesen ne vasta sitten kun siitepölykausi on ohi.
Aina kun on ruoasta kyse, minut saa näppärästi liikkeelle. Viikolle osui myös Food for Media -pressitilaisuus, missä esiteltiin kesän ruokatrendejä ja uutuuksia. Olin ensimmäistä kertaa mukana ja sillä tavalla untuvikkona, etten tiennyt lainkaan mitä odottaa ja mitä on aiemmin ollut esillä trendinäkökulmasta.
Kiinnostavimmat ruokamaailman uutuudet olivat Pakkasmarjan vegaaninen, gluteeniton ja laktoositon Marjajäätelö. Suonenjoella valmistettavassa jäätelössä on huikeat 72 % marjoja. Marjoja ei ole kuumennettu lainkaan, minkä ansiosta vitamiinit, marjojen aito maku ja kaikki muut luonnon hyvyydet ovat tallella. Kuulin Liemessä -blogin Jenniltä, että tämä toimii hyvin myös täytekakuissa, sillä se ei sulatessaan muutu valuvaksi liruksi kuten tavallinen jäätelö. Jennin luoma äitienpäiväkakku on kuulemma tulossa blogiin...
Järvikylän yrtit ja salaatit ovat muuttaneet muovittomiin ruukkuihin! Oletko huomannut? Ne ovat nykyään vihreissä kalkkipohjaisissa biohajoavissa ruukuissa, mitkä voi heittää turvepaakun kanssa suoraan biojätteeseen. Näitä maatuvia ruukkuja oli meidän lähikaupassamme jo monissa yrteissä ja kevään mittaan ne tulevat kaikkiin.
Mielenkiintoisia yrttiuutuuksia olivat valkosipuliruoho eli valkosipulin makuinen ruohosipuli. Tämä sopii moniin ruokiin ja erityisesti mieleen tuli kesäinen kermaviilikastike, mihin olen yleensä pilkkonut ruukun ruohosipulia - nyt tätä uutta siihen ja hiven sokeria ja loraus etikkaa, niin uusien perunoiden herkkukastike on valmis.
Myös sitruunaminttu, minkä sain kotiin makusteltavaksi (pr-näyte), oli aivan ihanan makuinen. Minttua missä on sitruunan raikkaus! Tämä sopii hyvin vaikkapa vesien maustamiseen, jälkiruokiin tai marinadeihin. Itse saksin sitä lisäksi salaatin päälle.
Olen muuten keksinyt säilyttää näitä pitkävartisia yrttejä kukkamaljakoissa, niin ne pysyvät pystyssä paremmin. Basilikakin on sellainen, että se notkahtaa heti kun ottaa (vähemmänkauniin) suojapussin pois.
Itsetehdyt hampurilaiset kuuluvat meillä jo ihan vakiruokalistalle, niitä tehdään vuoden ympäri. Kauden uutuus on Vaasan Lil'BRGR eli pieni burgerisämpylä, missä on runsaasti kauraa mukana. Vaasalla kuunneltiin asiakaspalautetta ja merkittävin burgereihin liittyvä oli sämpylöiden iso koko. Tiedätte varmasti, että itsepaistettu pihvi pienenee paistinpannulla ja kun sen laittaa sämpylän väliin, se nököttää siellä keskellä ja leipä tuntuu ihan liian isolta ympärillä.
Nyt on sämpylän koko sen verran pieni, että ne ovat just sopiva match. Hampurilaisia on myös helpompi syödä - myös pikkuväen. Niitä voi tehdä suurempaan nälkään erilaisilla täytteillä ja ovat mitä mainiointa illanistujaisruokaa.
Sämpylän viljasta 30 % on kauraa, minkä tuntee hyvin sekä maussa että purutuntumassa - erinomainen parannus.
Lämmin kiitos Akvamariini PR kutsusta!
Meillä syötiinkin eilen illalla näitä itse tehtyjä hampurilaisia ja jälkiruoaksi kiehautettiin espressot Marjajäätelön kanssa. Meidän neljän yksimielinen suosikki oli Mansikka ja Punaiset marjat. Sopi muuten hyvin raikkaaksi jälkkäriksi hampurilaisten jälkeen.
Mitä sinun viikkoosi kuului? Oletko muuten huomannut näitä ruokauutuuksia jo kaupoissa?
Ihanaa viikon alkua ja toivotaan Vapuksi rutkasti lämpöasteita ja paistetta!
Maarit