torstai 11. huhtikuuta 2019

Kevätmatka ihastuttavaan Tarttoon - nähtävyydet ja ravintolasuositus


Yhteistyössä Tallink

Jos Tarton keskusta on pastellisävyjen värittämää hillittyä tyylikkyyttä, niin alue missä sijaitsee Luova kaupunki Aparaaditehas on rosoista vanhaa puutaloaluetta. Kaikkialla on niin siistiä, ei roskan roskaa missään. Jokin talo saattaa olla vähän rempallaan ja niitä onkin, mutta se on toinen asia.

Kirjoitin viime viikolla pressimatkamme ensimmäisen jutun, joka käsitteli Tarton keskustaa ja hotellia (linkki täällä) ja tässä kirjoituksessa on muutamia kivoja nähtävyysvinkkejä parin päivän pikareissun näkökulmasta.
1. Aparaaditehas eli Luova kaupunki

Aparaaditehas on vanhaan neuvostoaikaiseen tehdasrakennukseen restauroitu kulttuurikeskus. Jos olet käynyt Tallinnan Telliskivessä, pidät varmasti myös tästä, sillä paikoilla on sama omistaja ja fiilis. Rakennukset on jätetty sopivasti rempalleen ja muistoja löytyy niiltä ajoilta, jolloin siellä valmistettiin mm. salaisia sukellusveneosia. Nyt se on vireä ja trendikäs tapahtumapaikka ja must see -kohde Tartossa.
Kompleksista löytyy taiteilijoiden studioita, lukuisia pikkuliikkeitä mm. second hand, museo, gallerioita ja ravintoloita. Kesäisin keskipiha on täynnä elämää, terasseja, musiikkia ja esityksiä. Myös Muhun leipämyymälä on sisäpihalla ja sieltähän tarttui tietysti leipä mukaan. 

Luovalla kaupungilla on myös oma maskotti, kissa nimeltä Johannes Gutenberg. Johanneksen kuvia löytyy ympäri rakennusta eri taiteilijoiden ikuistamina ja mekin löysimme hänet livenä Paperimuseon puolelta.

Tänne kävelee Tarton keskustasta n. 20 minuutissa.
Kuva: Visit Estonia


2. Ravintolasuositus: Restoran Aparaat

Kuten mainitsin edellisessä jutussani, hintataso Tartossa on kohtuullinen, jopa edullisempi kuin Tallinnassa. Illastimme mutkattomassa Aparaat -ravintolassa, joka sijaitsee alueen sisäpihalla. Ihastelin sen isoja tehdasmaisia ikkunoita, mistä valo tulvi sisään avaraan ja korkeaa tilaan. Paikka oli rento ja palvelu ystävällistä ja hyvää.
Söin alkuruoaksi sinisimpukoita + valkosipulileipää, pääruoaksi kanafileen parsa/sellerisoseella + sitruunaruoho/kookoskastikkeella (taivaallista!) ja jälkiruoaksi suklaakakun ja jäätelöä. Koko setin hinta oli 17,50 e.

Lisätietoa: https://visittartu.com/fi/ravintola-aparaat
3. Paino- ja paperimuseo

Tämä sijaitsee parin minuutin kävelyn päässä Aparaaditehaasta ja on kohde, missä viihtyvät sekä aikuiset että vähän isommat lapsetkin. Saapatehaassa sijaitsevassa museossa on mahdollista nähdä paperinvalmistusta sekä kaikkea paperinpainamiseen liittyvää historiallista välineistöä ja laitteistoa. Meille järjestettiin vihkotyöpaja ja saimme suunnitella, painaa ja valmistaa omannököisemme vihot.
En pidä itseäni museoihmisenä, mutta tämä oli aidosti kiinnostava kohde ja nähtävää ja koettavaa oli paljon.
Suosittelen lämpimästi retkeä tänne myös (vähän isompien) lasten kanssa.

Lisätietoja: https://visittartu.com/fi/paino-ja-paperimuseo


Johannes Gutenberg


3. Karlovan puutaloalue

Samalla kun pistäydyt Aparaaditehaassa, voit tehdä pienen kävelylenkin ympärillä olevaan Karlovan puutaloalueeseen. Suoraviivaisia vanhoja taloja rinta rinnan, maanläheisiä värejä ja pikku pihoja. Alue oli jotenkin niin rauhoittavan näköinen kaikessa eleettömyydessään. 
Kaupunginosan toisella laidalla sijaitsee myös Karlovan kartano, mikä oli aikoinaan Venäjän paikallisen kulttuurielämän keskus, mutta siellä emme ehtineet käydä tällä reissulla.


Tarton rakennuksia kunnostetaan vauhdilla ja etenkin keskustassa voi nähdä vanhaa ja uutta arkkitehtuuria sulassa sovussa.
4. Viron Kansallismuseo

Eesti Rahva Muuseumissa kävimme hyvin pikaisesti. Rakennus on helppo löytää matkalla Tallinnan suuntaan, sillä lentokenttää muistuttavaa matalaa ja modernia rakennusta ei voi olla huomaamatta. Ehdimme tutustua ajan puutteessa vain toiseen perusnäyttelyistä, joka kuvaa tavallisten virolaisten arkea ja elämää kautta vuosien. Siellä on paljon nähtävää ja merkittävää tietoa menneisyydestä.
Ultramoderni ja suoraviivainen rakennus on hieno kontrasti museon monimuotoiselle historialliselle sisällölle.

5. Ylösalaisin talo

Tämä ihmetalo sijaisee aivan Kansallismuseon vieressä ja ajattelen taas erityisesti lapsiperheiden kannalta miten kätevä tämän sijainti onkaan - nämä nähtävyydet on helppo yhdistää. Talossa on kaikki ylösalaisin, huoneet ja huonekalut siis katossa. Nyt pitää tunnustaa, etten mennyt sisään ollenkaan sillä siellä oli samantyyppinen 'paine' kuin aikoinaan Lintsin Vekkulassa eikä se sopinut enää meikäläiselle. Mutta huikean hienoja kuvia olivat kaverit ottaneet sieltä!

Tuliaisia tai matkamuistoja - jotain pientä kivaa tulee hankittua usein reissuilta. Nyt ostin Aparaaditehaasta mehevän Muhu-limpun sekä kivat mustat villatumput. Niissä on pitkät varret, mitkä voi taittaa alas käsiä lämmittämään - nivelrikkosormet nauttivat näistä lämmittimistä.

Hotellimme vieressä oli ostoskeskus, missä oli mm. Zara ja iso kosmetiikkaliike. Sieltä ostin roosanvärisen pionintuoksuisen kynttilän, Nurme aprikoosiöljyn kasvoille sekä Hyaluronihappo-kuitunaamion.
Olimme Tartossa käytännössä tasan vuorokauden, sillä tulimme sinne maanantaina klo 15.30 ja lähdimme ajamaan kohti Tallinnaa tiistaina klo 16. Ensimmäisenä päivänä vierailimme Aparaaditehaassa, Paino- ja Paperimuseossa ja illastimme samalla alueella. Toisena päivänä oli tutustuminen V Spa -hotellin kylpylään ja sen jälkeen opastettu kaupunkikierros keskustassa (tästä kuvia edellisessä jutussa). Lounaan jälkeen ajoimme Kansallismuseoon ja Ylösalaisin-taloon. Näin paljon ehtii, kun kaupunki on pieni ja kompakti kuten Tartto.

Ja Tartto on kaupunki, mitä kamerakin rakastaa - kuvattavaa löytyi minne katseensa käänsi.

Maarit

12 kommenttia:

 1. En ole koskaan käynyt Tartossa, mutta kyllä on teidän reissuporukan postauksia luettuani oikea hinku tullut päästä sinne. Ihanan monipuolisesti olette päässeet kaikkea kokemaan ja myös maistelemaan.
  Kivaa loppuviikkoa sinulle Maarit <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tartto oli niin viehättävä kohde ja erityisesti sen vuoksi, ettei siellä ole vielä turistilaumoja mutta silti palveluja oli riittävästi ja se oli hyvää. Ruokakin erinomaisen maukasta ja ihania ravintoloita.
   Kannattaa laittaa korvan taakse!

   Poista
 2. Minulla on Viro -kuume päällä, huomaan. Tartto on niin houkutteleva. Viro on muutenkin kiehtova ja erilainen maa ja niin lähellä Suomea, joten sinne on helppo mennä. Oli kiva saada Tartto -vinkkejä, kiitos! Toivon, että niille on pian käyttöä.
  Kivaa viikonloppua, Maarit <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinullakin oli tilaisuus kiertää oppaan mukana, jolloin tietämys syveni ja historia avautui aivan eri lailla. Voisin niin kuvitella, että teemme vielä automatkan Tallinna-Tartto-Pärnu, sillä haluaisin nähdä kesäaikaan Tarton vehreät puistot ja koko kaupungin.
   Aurinkoista Pääsiäislomailua Tuula!

   Poista
 3. Mahtavaa oli muistella meidän kivaa matkaa näiden upeiden kuvien kautta. Tulet itseäsi niin kiittämään vielä, kun ostit nuo lapaset.

  kivaa viikkistä Maarit. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana reissu, mikä jäi kaikin puolin kivana uutena kokemuksena mieleen.
   Hyvä matkaseura kruunaa matkan kuin matkan <3

   Poista
 4. Tuo Tartto olisi kyllä kiva nähdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskusta on kaunis kuin koru, ne vanhat talot...Ehdottomasti vierailun arvoinen uusi kohde ja näin lähellä.

   Poista
 5. Kivoja kuvia, matka oli varmasti mukava :)
  Suloista sunnuntaita !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelen vieläkin ihanaa ruokaa ja kävelyjämme pikku kaduilla <3
   Aurinkoista Pääsiäisviikonloppua!

   Poista
 6. Aparaaditehas olisi varmasti minun makuuni, sillä olen kovin ihastunut Telliskiveen. Upeat korkeat lasi-ikkunat ravintolassa Ahhh. Ylösalaisin talo on hauska. Se olisi varmasti kiva kohde lapsille. Paljon olette vuorokauden aikana ehtineet nähdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä tapauksessa pitäisit varmasti siitä! Ja siellä kannattaa kiertää ja koluta kaikki paikat mihin pääsee sisälle tutustumaan, niin pääsee jyvälle siitä tunnelmasta.
   Täytyy sanoa että kiirettä pukkasi, mutta hyvin jaksoimme kun matka oli kuitenkin niin lyhyt.

   Poista