sunnuntai 19. toukokuuta 2019

Äidin munkkirinkilät


Tämä on niin hyvä ohje, että on pakko jakaa teillekin. Tämä on äitini oma ohje - eikä minulla ole tietoa mistä se on lähtöisin, voi olla jopa emäntäkoulun ajoilta. Näitä herkkurinkilöitä syödään aina vanhempieni mökillä ja nyt perinne on selvästi siirtynyt minulle. Olen tänäkin keväänä tehnyt näitä mökillä jo pari kertaa, eilen viimeksi. Yksi ongelma näihin liittyy - niitä tulee syötyä ihan liikaa. Heti paistamisen jälkeen, kun ne ovat jäähtyneet sen verran, että voi haukata, syödään ensimmäinen. Iltapäiväkahvin kanssa yleensä toinen. Niin meheviä ne ovat.

Mutta ne eivät ole meheviä itsestäänselvästi. Siihen liittyy pari kikkaa. Jauhot kannattaa lisätä vähitellen, niin ettei taikinasta tule liian tiivistä = kovaa. Jos on kova taikina, tulee kovat munkit. Sekoitan mökillä taikinan yleensä isolla puukauhalla tiskin säästämiseksi.Vaniljasokeri antaa niille kivan vivahteen. Ole tarkka paistamisen kanssa, etteivät ne pala tai jää raaoiksi sisältä. Värin pitää olla keskiruskea, ja ne myös jotenkin tuntuvat kevyiltä, kun ovat kypsiä sisältä. Hellan ääreltä ei kannata poistua paistamisen aikana, sillä niitä on hyvä pitää silmällä. En laita tähän sen enempää ohjeita öljyllä paistamiseen, koska niitä löytyy netistä vaikka kuinka. Jos haluat tietää jotain erityistä, laita kysymys kommenttiboxiin niin yritän vastailla.

Munkkirinkilöiden tekeminen ei ole vaikeaa, eikä loppujen lopuksi vie aikaakaan kovin paljoa, mikäli kohotusaikaa ei lasketa mukaan.




MUNKKIRINKILÄT - resepti (n. 14 kpl)

Taikina:
3 dl maitoa
1,5 pussia kuivahiivaa (tai 50 g tavallista)
1,3 dl sokeria
n. 1 tl vaniljasokeria
1 muna
kardemummaa
n. 1/2 tl suolaa
0,7 dl rasvaa tai öljyä
n. 7 dl vehnäjauhoja - huom. laita ensin 6 dl ja lisää sitten vähitellen jauhoja niin että taikina on kiinteää mutta ei kovaa. Jauhojen määrän näkee taikinaa tehdessä.

Paistamiseen:
1 litra rypsiöljyä

Sokeria pinnalle

1. Lämmitä maito n. 42 asteeseen
2. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ml kuivahiiva
3. Lisää kuiva-aineseokseen sekoittaen lämmin maito, muna sekä lopuksi rasva
4. Vaivaa taikinaa niin että siihen tulee sitkoa ja se alkaa irrota vähän reunoilta - lisää jauhoja tarvittaessa
5. Kohota liinan alla (uuni on hyvä ja vedoton paikka) niin kauan että turpoaa kaksinkertaiseksi, 30-60 min.
6. Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla ja tee siitä pötkö ja leikkaa sitten noin kiivinkokoisiksi palasiksi. Pyöritä niistä leivinalustalla pallot ja tee niihin sormilla reiät. Pyörittämällä palloa kädessä saat reiän suurennettua
7. Laita leivinpaperin päälle ja anna kohota liinan alla vielä puolisen tuntia
8. Kuumenna öljy (netistä löytyy ohjeita uppopaistamiseen) ja paista rinkilät siinä kauniin ruskeiksi. Ensin toiselta puolelta ja kun se on kullanruskea, käännä toisinpäin. Ne on helppo nostaa kahdella haarukalla öljystä ja laita hetkeksi valumaan talouspaperin päälle (pistä alle vaikka sanomalehteä, mikä imee myös rasvaa). Laita sokeri joko syvälle lautaselle tai muovipussiin ja kierittele munkit siinä.

Öljyn voi hyvin käyttää muutaman kerran ja kaadan sen yleensä takaisin pulloon jäähtyneenä.

Oletteko te leiponeet munkkirinkilöitä ja miten ne onnistuivat?

Maarit

14 kommenttia:

  1. Näyttää herkulliselta!

    En ole koskaan munkkeja paistanut, kun olen aika arka kuuman öljyn kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja ne olivat! Laitoin kokeeksi osan taikinasta jääkaappiin ja äsken nostin ne huoneenlämpöön, saa nähdä mitä tämä taikina tykkäsi viileästä.

      Mulla oli sama juttu pitkään, mutta sitten kerran vain päätin kokeilla ja siitä se lähti eikä koskaan ole ollut ongelmia. Heti kun olen testannut kuumuuden pienellä taikinanokareella ja se on riittävän kuumaa, vähennän lämpöä noin 7-tasolle (aloitan täysillä eli 9:llä). Ja sopivan lämmön huomaa siitäkin, että kun laskee rinkilät öljyyn, ne lähtevät kiehumaan heti, mutta eivät tummu silmänräpäyksessä.

      Aurinkoista maanantaita!

      Poista
  2. Me paistamme munkkeja aina Vappuaattona, traditio! Ne on niin hyviä tuoreeltaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on tuoreina parhaita, siksi laitoinkin nyt osan taikinasta jääkaappiin ja leivon taas tänään kahville tuoreet. Tästä on tullut meille tämmöinen mökki'pahe', en syö muuten ollenkaan näin paljon niitä eikä täälläkään joka käynnillä leivota. Ei kertakaikkiaan voi...

      Poista
  3. Hauska juttu! Tädilläni on traditio paistaa heidän mökillään munkkeja samaan tapaan. Houkuttelevia, mutta voisikohan vehnän vaihtaa? Kuulumisiin! Tuija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt tuli niin vaikea kysymys, etten osaa vastata tuohon jauhokysymykseen. Löytyisiköhän netistä tietoa Tuija?
      Lempeää viikonloppua!

      Poista
  4. Munkkeja paistellaan. Meillä on ollut perinteet Vappupäivän munkeista jo yli 30 vuotta. Viime Vappuna paistoin taas 80 munkkia ja kaikki meni. Ei tosin omaan suuhun. Lapset ja lapsenlapset ja läheiset tulevat vappumunkeille meille. Munkit syödään lämpiminä ja loput jaetaan mukaan, tosin ei niitä usein montaa jää. Maukkaita ne ovat, juurikin lämpiminä. Aikalailla samalla ohjeella teen munkit, kuuin äitisi. Viimeksi paistoin ekaa kertaa gluteenittomia churroja. Hyviä niistäkin tuli. Nam! Aurinkoisia ilon hetkiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana perinne teillä! Uskon että ne menevät kuin kuumille kiville - ja minunkin mielestä ovat parhaita tuoreina mutta vähän jäähtyneinä. Tuon churro-ohjeen voisit jakaa blogissa. Söin viime marraskuussa Espanjassa ekat churrot - niitä myytiin katukeittiössä Torreviejassa ja kuultiin, että tämä varsin tukevakuntoinen ukkeli oli kaupungin paras churrotehtailija. Jestas, että ne olivat rasvaisia ja hyviä!
      Ihanaa viikonloppua!

      Poista
  5. Vappuna leivoin munkkeja, mutta poika sanoi silloinkin, että ensi kerralla sitten rinkilöitä pitää tehdä :) Herkullisen näköisiä munkkirinkilöitä olet tehnyt...ai että, kylmä maito ja lämmin munkki :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nii-in, ne on niin suussasulavia ja tee nyt ihmeessä pojalle rinkilöitä - ne on yhtä helppo tehdä <3
      Mukavaa viikonloppua Outi!

      Poista
  6. En ehkä ja voisin syödä heti kaikki, voiko olla parempaa. Kiitos reseptistä Maarit. <3 Ihanaa viikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin mäkin - mutta pitää säännöstellä kun ei munkkihiirikään sentään ahmi niitä, heh.
      Leppoisaa viikonloppua Tiia <3

      Poista
  7. Mä en ole tehnyt vuosikausiin itse munkkeja, mutta josko kesällä korjaisi tilanteen. Kiitos ohjeesta ja ihanaa viikkoa!

    VastaaPoista