perjantai 7. kesäkuuta 2019

Vanha sauna - uudet tunnelmat!


Kaupallinen yhteistyö: Harvia

Tilanne mökin saunalla alkoi olla jo epätoivoinen. Kiukaamme oli kymmenisen vuotta vanha ja meren läheisyys sekä meriveden käyttö löylyvetenä olivat tehneet armotonta tuhoa. Suolaisen veden sekä meri-ilmaston ruostuttama puukiuas lähes hajosi sijoillensa jo viime kesänä. Vesi ei enää lämmennyt kunnolla eikä ulkonäkökään täyttänyt toiveita ihanan rentouttavasta saunahetkestä. Saunahetki meidän mökillä on, noh, joka päivä. Siellä pestään päivän pölyt ja rentoutetaan mieli. Siellä juttelemme usein ne kaikkein syvällisimmät asiat - tai ollaan vain ja tuijotetaan merelle. 
Ajatus uudesta kiukaasta pyöri mielessä päivittäin. Meitä kiinnosti kovasti kokeilla jotain uutta, modernimpaa ratkaisua. Niinpä kävimme tämän Harvia -yhteistyön puitteissa viime syksynä Muuralan tehtaan showroomissa tutustumassa kiukaiden ihmeelliseen maailmaan. Kiukaan valitsemisessa pitää huomioida mm. saunan koko ja kuutiomäärä, ikkunapinta-ala, seinämateriaali yms. Ja mökkisaunassa tärkeä juttu on kuuman veden saanti eli onko pata vai kiukaaseen liittyvä säiliö.  

Päädyimme sitten Legend 240 -kiukaaseen varustettuna lämpimän veden piippusäiliöllä. Legend on ns. häkkikiuas eli kiukaaseen ladotaan paljon kiviä joka puolelle, jolloin kivet muodostavat myös kiukaan pinnan. Toiveissamme massiivinen kivimäärä takaa pehmeät ja pitkät löylyt. Rauhalliset löylyt on mukava juttu, mutta verkkainen veden lämpeäminen ei. Piippulämmitin alkaa lämmittää vettä heti tulen sytyttyä, joten se oli valintamme. Myöhemmin huomattiin, että molemmat toiveemme toteutuivat - rauhallisen pehmeät löylyt ja rivakasti kuumeneva vesi.
Kiuaskuorma saapui suoraan mökkitontille. Tie pihalle on sen verran kapea, että otimme sen kyytiin omaan peräkärryymme, jolla saimme kuljetettua sen aivan saunan nurkalle. Vanha kiuas oli purettu jo alta pois ja kuskattu miesvoimin metalliromun keräyspisteeseen. Saunan lattia oli aiemmin puun värinen ja vanhan kiukaan tiputtaman ruosteen likaama, joten käsittelimme sen Supi Lattiavahalla mustaksi. 
Kiukaan asentaminen ei ole rakettitiedettä. Vanhan kiukaan pois vientiin ja uuden kantamiseen saunaan tarvitaan kaksi rivakkaotteista henkilöä (lue: miestä), mutta muuten homma on melkoisen helppo nakki. Paloturvallisuudesta on tietty huolehdittava, joten me käytimme Harvian valmispiippua joka on hyvin eristetty. Kiukaan sivuilla meillä on valmiit Harvian suojaseinät, jolloin kiukaan voi asentaa myös lähelle hirsiseinää. Lisäksi valmiit, kiukaalle suunnitellut suojaseinät ovat siistin näköiset. Kiukaan alle laitoimme Harvian säädettävän ja paloeristetyn alustan, jolla saa kiukaan vaateriin siististi ja turvallisesti. 
Piippulämmittimen erinomainen yksityiskohta on kuumavesihana, joka voidaan kiinnittää esim. seinään pois kuuman lämmittimen luota. Turvallinen ja kätevä juttu. Ja vesi muuten lämpiää vanhaan verrattuna todella nopeasti ja kuumaksi. Vielä aamullakin riittää lämmintä vettä hiusten pesuun, jos tulee asiaa kylille!
Olemme lämmittäneet saunaa nyt muutaman kerran. Tänään kokeilimme miten nopeasti ja mihin asteeseen se lämpiää yhdellä täydellä pesällisellä. Alle puolessa tunnissa mittari nousi 60 -70 asteen kieppeille ja rouva piti lempeän kosteista löylyistä erityisen paljon - on kuulemma hellävarainen ihon punoitukselle. Ja kun lisää muutaman puun, niin lämpöä löytyy jo äijäporukankin tarpeisiin.


Ennen
Jälkeen
Kiukaan vaihtaminen ei ollut todellakaan mikään jättiurakka ja sujui meiltä kahdelta (kantamista lukuunottamatta) hyvin. Nyt voidaan nauttia muodonmuutoksen kokeneesta ja lähes uudenveroisen näköisestä saunasta. 

Maarit ja Matti


16 kommenttia:

 1. Hieno kiuas ja ihana kesämökki teillä.Tuolla kyllä kelpaa saunoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Nyt viihdytään täällä hyvin, monen monen remppahetken ja hikisten päivien jälkeen.
   Kiukaan tuoma muutos oli valtava sekä visuaalisesti että löylyjen laadun suhteen. Ollaankin nyt mietitty, että
   ihmiset (niinkuin mekin) sinnittelevät ihan liian pitkään huonokuntoisilla kiukailla - löylyjen laatu on niin eri luokkaa nyt!

   Poista
 2. Tulipa tyylikästä! Nautinnollisia löylyjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös vaan! Ollaan niin tyytyväisiä. Tänään tuleekin testattua myrskysäällä saunominen - hirvittävä tuuli ja meri velloo...

   Poista
 3. Onpa kaunis kokonaisuus; täytyy laittaa muistiin tuo kiuas, sen vaihto on kuitenkin meilläkin edessä jossain vaiheessa ja erityisesti noiden vaaleiden palosuojien vaihto olisi nyt jo paikallaan, ihan vaan estetiikan takia. Nautinnollisia löylyjä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna! Tämä miellyttää kyllä silmää :) Ja myös lattian käsitteleminen mustaksi oli merkittävä parannus.
   Jos palosuojia saisi mustana (enkä saakin), sekin olisi paremman näköinen kuin valkoiset, luulisi että niille olisi kysyntää.
   Leppoisaa sunnuntai-iltaa!

   Poista
 4. Kylläpä on komia! Ihanaa, ettei ihon punoituksesta tarvitse enää huolehtia, joten kiukaatkin on tehty siis älykkäiksi, tässä asiassa:) Mutta kyllä teillä on kiva nyt saunoa ja minä, joka rakastan saunomista, jään vain haaveilemaan mökkisaunasta ja illalla, flunssasta huolimatta, kiipeän kaupunkisaunamme lauteille:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komia on! Kyllä siitä tulee ärhäkät löylyt tarvittaessa, sekin on jo koettu :) Mutta lempeät ovat mun juttuni.
   Toivottavasti selätät flunssan pikaisesti <3

   Poista
 5. Todella tyylikkään näköinen kius. Koko saunan look muuttui käsitellyn lattian ja kiukaan myötä.
  Ihanaa viikonloppua teille ja lempeitä löylyjä lisää <3

  VastaaPoista
 6. Kiitos Outi - täällä saunotaan päivittäin ja tänään on vuorossa myrskysauna :)
  Aurinkoista alkavaa viikkoa <3

  VastaaPoista
 7. Oi kuinka kaunis ja harmonisen näköinen! Helppo uskoa löylyttelynautintojen kasvaneen entisestään kummasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ennen/jälkeen -kuvia katsellessa oikein tajuaakin kuinka rähjäinen vanha kiukaamme - ja saunan yleisilmekin - oli. Tämä kiuasmalli kivineen toi aivan uuden ilmeen ja fiiliksen saunalle - se ei ollut 'pelkkä' kiukaanvaihto.

   Poista
 8. Hienolle näyttää. Harvialla on kyllä kätevät nuo integroidut suojaseinät, itsekin laitoin semmoiset. Eri mallin kiuas kylläkin meillä. Onnellisia löylyjä teille sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on todella kätevät ja vaikuttavat valtavasti yleisilmeeseen, jos vaihtoehtona on valkoiset suojalevyt.
   Kiitos samoin teillekin ja mukavaa kesänjatkoa!

   Poista
 9. Siis tuo teidän saunan uudistus on niin mahdottoman hyvin onnistunut ja tuo kiuas on kertakaikkisen upea!! Kyllä tuolla kelpaa nyt kylpeä.
  Siis ihan parasta nämä vinkit myös asennukseen, koska kun näillä vinkeillä luonnistuisi myös meiltä kiukaan asennus ihan helposti. Ihan mahtavaa.

  Nautinnollisa löylyhetkiä sinne mökille ja ihanaa kesää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - ja kyllä on kylvettykin, joka ikinen päivä.
   Ja ne hetket ovat parhaita hetkiä mökillä, kun on päivä takana töiden parissa tai ilman, ja voi vaan nauttia.

   Leppoisaa kesää sinullekin ja nauti nyt vapaudesta täysin siemauksin, kun kevään opiskelut on takana <3

   Poista