tiistai 30. heinäkuuta 2019

Tee mehevä uuden sadon kesäkurpitsakakku (L)


Meillä on kotipihalla komposti ja siellä kasvaa kaksi valtavan kokoista kurpitsaa. Siellä ei vielä ole valmista, mutta tulollaan on jo useita pötkylöitä. Ne ovat selvinneet kuin ihmeen kaupalla reilun viikonkin poissaoloistamme, varmaan juuri hyvän ja syvän kasvualustansa takia. Tämän kakun tein siis ostokurpitsasta.

Leivoin tänä kesänä elämäni ensimmäisen kesäkurpitsakakun. Porkkanakakkua olen tehnyt usein kesäaikaan ja se on periaatteltaan samanlainen, sen resepti löytyy täältä. Mökillä tämmöinen raastekakku on oiva ratkaisu, kun on vieraita tulossa - se on riittoisa ja vain paranee, kun on jääkaapissa. 
Pidän itse sellaisista leivonnaisista, missä ei ole liikaa makeutta. Happaman kuorrutuksen ja kevyesti makean kakun liitto on ihana. Käytin kuorrutukseen rahkan lisäksi kaurapohjaista, tuorejuuston tyyppistä Oatly på mackan -valmistetta. 

Mökillä ei ollut fariinisokeria, mitä oli monissa ohjeissa ja niin etsin sellaisen reseptin, missä se on korvattu mausteilla. Meillä ei ollut myöskään hasselpähkinöitä, joten korvasin sen mantelilastuilla ja laitoin taikinaan myös rouhittuja pistaasipähkinöitä, mitä tulee myös kakun päälle. Kaipasin hasselpähkinöiden makua ja rouheutta ja seuraavalla kerralla laitankin niitä. Kesäkurpitsaa tulee taikinaan reilusti ja lopputulos on maukas ja kostean mehevä.
Kakun kypsyyttä kannattaa varmistaa tikulla, sillä se jää helposti kosteahkoksi sisältä.






KESÄKURPITSAKAKKU (L)

4 dl (200 g) raastettua kesäkurpitsaa kuorineen
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
2 tl kanelia
2 tl kardemummaa
1 rkl vaniljasokeria
1 dl paahdettuja kurpitsansiemeniä
1 1/2 dl hasselpähkinärouhetta
200 g laktoositonta voita
2 1/2 dl ruoko- tai taloussokeria
4 munaa

Pinnalle:

1 purkki maustamatonta Oatly på mackan (laktoositon hapatettu kaura'tuorejuusto')
1/2 prk rasvatonta laktoositonta maitorahkaa
n. 3 rkl tomusokeria
Suolaamattomia pistaasinsiemeniä (voit murskata niitä vähän)

1. Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Yhdistä jauhot, mausteet, siemenet ja pähkinät.
2. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen. Lisää jauhoseos taikinaan kesäkurpitsaraasteen kanssa.
3. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (halk 24 cm) tai ns. leipävuokaan, mikä itsellä oli.
4. Paista 200 asteessa n. 45 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassa hetken aikaa ennen kumoamista. Jäähdytä.
5. Sekoita täytteen aineet keskenään, levitä kakulle ja lisää pistaasit päälle.

Alkuperäinen ohje on Kinuskikissan blogista.

Mukavia kakkuhetkiä!

Maarit







10 kommenttia:

  1. Tänne blogiin on aina hyvä palata, kun elämä potkii päähän. Tulee parempi mieli ja kiitos, että kirjoitat vaikka juuri nyt en voi ajatella kurpitsakakkua.
    Mukavaa kesän jatkoa sinne :)
    t: Mummeli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ihana kuulla, että blogini voi tuoda hyvää mieltä - kiitän sinua Mummeli sydämestäni näistä sanoistasi.
      Toivon sinulle kaikkea hyvää, aurinkoisia päiviä ja hetkiä, jolloin voit ehkä pyöräyttää kakunkin <3
      Lämpimin terveisin ja hyvää kesän jatkoa sinullekin,
      Maarit

      Poista
  2. Kiitos tästä ohjeesta, pitääkin kokeilla! Pidän kesäkurpitsaa jotenkin kauhean tylsänä, joten päätin jättää sen tänä vuonna väliin ja ostin kaksi myskikurpitsan taimea (vai "tainta"??) sen sijaan. Puutarhalla oli kuitenkin käynyt virhe etiketeissä ja niin vaan mulla on taas kesäkurpitsaa :D Ja ne tuottavat ihan kauhean paljon, enkä ole keksinyt niille mitään järkevää käyttöä. Mutta nyt - kakku!!

    Ihanaa kesän jatkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi ihme, onpa ärsyttävää moinen huolimattomuus!
      Tulipa nyt mieleeni toinenkin herkku, mitä ehkä oletkin jo tehnyt, mutta itse löysin sen vasta viime talvena: kesäkurpitsaspagetti. Eli spagetti korvataan kesäkurpitsalle, mikä suikaloidaan spagettimaiseksi (laitteella) - ohueksi tai lastuiksi. Sitä voi maustaa mielensä mukaan kuten pastaa ja on lisäksi vähähiilidydraattinen.

      Niin, ja olen usein paistanut sitä isoina lohkoina nopeasti kuumalla paistinpannulla ja lopuksi maustan sitruunankuorella ja pippurilla ja inasella suolaa. Tämä on hirveän hyvä lisuke ruokaan kuin ruokaan.

      Ei muuta kuin kokkaamaan!
      Kivoja kesäpäiviä (hetken) koleudesta huolimatta! <3

      https://sopusointuja.blogspot.com/2017/05/nopea-kesakurpitsapasta-arki-illan.html

      Poista
    2. Mä en ole oikein lämmennyt tolle kesäkurpitsaspagetille (en tiedä miksi!!), mutta muistin yhden superhyvän lisukkeen, mitä teen usein talvellakin. Nyt olen monena päivänä tehnyt sitä. Ohje löytyy mun blogista täältä: http://harkittuherkku.blogspot.com/2016/03/kasvislisuke-kaikelle-ja-tyylipohdintaa.html
      Kakku on vielä suunnittelun asteella... :)

      Poista
    3. Kävin katsomassa ohjeen ja sehän on ihan mielettömän hyvän tuntuinen - tuota tehdään meille! Kiitos vinkistä :) Mukavaa uutta viikkoa sinulle :)

      Poista
  3. Oi miten herkullisen näköinen kakku ja niin kauniskin. Tänä kesänä olen onnistunut vain paprikoiden kanssa, mutta niitä ollaankin sitten syöty täytettyinä ja salaateissa.
    Ihanaa viikkoa sinulle Maarit <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paprikat ovatkin erityisen ihania täytettyinä - kiitos muistuttamisesta!
      En nimittäin ole tehnyt niitä aikoihin. Niistä saa herkullisia kun tekee mehevän linssi tai muun kasvistäytteen.
      Iloa sinunkin viikkoosi Outi <3

      Poista
  4. Herkulĺinen ohje, jota voi juuri tuolla tavalla tilanteen ja saatavilla olevien raaka-aineiden mukaan muokata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen sellainen melko nuuka, etten viitsi ostaa jotain erityisraaka-ainetta erikseen mökille, mitä tulee harvoin käytettyä ja fariinisokeri kuuluu just niihin. Sitä on kotona jo yksi kivettynyt kokkarepaketti...

      Poista