Kauneus ja hyvinvointi

Kolesteroli alas – näin onnistuin

19 Comments

  1. Tuuli - Lumo Lifestyle

    Hienoa, että olet saanut kolesterolia laskettua.

    Oma kolesterolini on lääkärin mukaan kuin nuorella tytöllä, mutta sukurasitteena paineet koholla. Lakulle jouduin sanomaan hyvästit, sitä en ole syönyt diagnoosin jälkeen palaakaan sillä jo yksi patukka voi kuulemma pitää paineita kukaudenkin koholla. Suolaa käytän muutenkin vähän.

    1. Maarit / Sopusointuja

      Olet onnekas että arvosi ovat kohdallaan, sukurasitteesta huolimatta. Tuota ei moni varmasti tiedä lakusta, että harmiton patukka voi aiheuttaa noin pitkän 'vaurion'. Niin se tuntuu olevan, että vähän jokaisella on jotain!

  2. Anonyymi

    Tärkeää, ajankohtaista asiaa. Kiitos Maarit. Taitaa malkein kaikilla meidän ikäluokkaan kuuluvilla olla samanlaisia terveyteen liittyviä haasteita. Ei vain itseni kaltaisilla pullukoilla. Täytyy vaan ottaa härkää sarvista ja lähteä työstämään muutoksia elintapoihin. Kiva kun jaat omat hyvät kokemuksesi ja annat vinkkejä avoimesti meille muillekin. Pysytään kaikki terveinä yhdessä! ❤️ Tuula D

    1. Maarit / Sopusointuja

      Kiitos Tuula! Olenkin miettinyt, että tämä on niin tärkeä asia ja koskettaa monia, että sen verran voi omasta terveydestään kertoa julkisesti. Olen kiinnostunut näistä asioista ja ovat lähellä sydäntä. Ja tähän tosiaan liittyy niin paljon ihan yleistä itsestään ja ikääntyvän kropan huolehtimistakin.
      Kiva, kun jätit kommentin <3

  3. Outi Krimou/Outi's life

    Tosi hienosti olet saanut arvoja alas. Kiva myös, että tuntuu siltä, että mistään ei ole joutunut luopumaan. Aikanaan kun lopetin sianlihan syönnin, ajattelin, että nyt en saa mitään hyvää makkaraa…no eipä ole kinkkua ollut ikävä, nyt löytyy vaikka mitä vaihtoehtoja. Kun ajatukseen tottuu, niin ei niitä juttuja kaipaa.
    Kohta muuten tavataan ekaa kertaa, huikeen jännää!

    1. Maarit / Sopusointuja

      Nyt etenkin on vaihtoehtoja vaikka kuinka ja paljon, kun vegaaniruoka on niin suosittua. Tuntuu, että ihan kaikkea 'lihamaista' saa hyvin maustettuna ja maukkaana vaihtoehtona.
      Tosiaan, niin nähdäänkin – onpa kiva tavata sinuakin vihdoin livenä! <3

  4. Anonyymi

    Mulle lääkäri on sanonut, että geneettisen perimäni takia en koskaan tule pääsemään tuohon suosituslukuun. Siinä kutosen paikkeilla se kokonaiskolesteroli pyörii (6,1-6,3), eikä tunnu liikahtavan mihinkään. Mähän olin tiukka vegaanikin yli 5 vuotta, muttei silläkään ollut mitään vaikutusta, eikä myöskään 40+ kilon painonpudotuksella. Lääkitystä mulla ei ole ja tuntuu riippuvan vähän lääkäristäkin, kuinka vakavana korkeaa kolesterolia pidetään. Olenpa kuullut "off the record" sellaisenkin mielipiteen, että 6-7 on parempi kuin alle 5. Itse vaan mielelläni olisin arvoiltani "virallisten" viitearvojen sisällä.

    1. Maarit / Sopusointuja

      Geneettinen perimä on tässäkin kohtaa niin harmillinen, sille ei ilmeisesti voi tehdä juuri mitään. Onneksi arvosi ei ole kuitenkaan tuon korkeampi.
      Kuulee ihan hämmästyttäviä juttuja siitä, kuinka herkästi määrätään kolesterolilääkkeitä. Vähän ihmettelin sitäkin, että kun itsellä oli 7.5 niin silloinkin lääkäri totesi vain, että seurataan. Ehkäpä juuri se suhdeluku oli silloinkin sen verran hyvä…Kolesterolilääkkeillä on ikäviä sivuvaikutuksia ja siksi en itse lähde kovinkaan helpolla niitä syömään – ensin kaikki muut keinot käyttöön.
      Jostain kuulin, että Norjassa kokonaiskolesteroliarvosuositus olisi 7, mutta tästä ei ole itselläni sen enempää tietoa. Monenlaista tietoa on näköjään liikkeellä…
      Minäkin puhun tässä kuin ammattilainen, vaikka olen vain itsekseni perehtynyt näihin oman tilanteeni vuoksi 🙂
      Kiitos paljon kun jaoit oman kokemuksesi ja tilanteesi – uskon, että monia kiinnostaa ja koskettaa tämä kolesterolikeskustelu 🙂

      1. Pekka

        “Jostain kuulin, että Norjassa kokonaiskolesteroliarvosuositus olisi 7, mutta tästä ei ole itselläni sen enempää tietoa. Monenlaista tietoa on näköjään liikkeellä…”

        Tähän väitteeseen olen itsekin törmännyt usein, mutta en jaksa uskoa, että suositukset norjassa ovat yhtään erilaiset kuin Suomessa. Pohjoismaissahan tehdään paljon yhteistyötä ja uskon, että suositukset veriarvojen suhteen ovat myös yhteispohjoismaiset.

        1. Maarit

          Näin se varmasti onkin, siksi tuntuukin oudolta. Kiitos paljon kommentistasi.

  5. Anonyymi

    Todella mielenkiintoinen juttu, ja hyvin olet saanut kolesterooliarvot alas ilman lääkkeitä.Minulle lääkärit ovat sanoneet että on vaikea alentaa kolesterooliarvoja muuttamalla ruokavaliota, mutta eihän pidä paikkansa! Tämä juttusi antaa tsemppiä minullekin yrittää alentaa kolestetooliarvoja ilman lääkkeitä. Jo nyt vahdin aika tarkkaan mitä suuhuni pistän, mutta vielä on parantamiseen varaa. Kiitos vielä että jaat tämän meille lukijoille!

    1. Maarit / Sopusointuja

      Kiitos paljon, on niin kiva kuulla että aihe ja juttu kiinnostaa 🙂
      Minäkin kuulin keväällä erittäin rohkaisevan jutun tutun tutusta, joka oli päättänyt alentaa arvoa ruokavaliolla, vaikka lääkäri olisi hallunnut määrätä lääkkeen. Hän onnistui hienosti! Tästä innostuneena halusin itsekin kokeilla – ja kun tiesin, että siitä ei ole muuta kuin positiivisia seurauksia joka tapauksessa, koska ei ollut aihetta lääkitykseen.
      Kannattaa ilman muuta mielestäni kokeilla ruokavaliolla alentamista, sen tyyppinen keventäminen on varmasti hyväksi aina.
      Se, mikä oli itselleni uutta, oli pähkinöiden ja siemenien hyvän rasvan vaikutus kolesteroliin sillä tavalla, että se ei vain laske kokonaiskolesterolia vaan auttaa nostamaan hyvän kolesterolin määrää; tämän luin Hyvä Terveys -lehdestä. Yritin etsiä artikkelia vinkatakseni sinullekin, mutta mistään en löytänyt, harmi!
      Mukavaa loppukesää ja kiitos paljon kommentistasi!

    2. Anonyymi

      No, kyllä joskus todella on niin, että ruokavaliolla ei paljon vaikutusta ole. Minulla on eläkeläistuttavapariskunta, jotka syövät ruokansa kotona ja keskenään samaa, kolesterolia alentavaa ruokaa. Miehellä arvot ovat reippaasti alle raja-arvojen ja vaimolla yhtä reippaasti yli raja-arvojen. Ja he todella syövät ihan samaa kovia rasvoja välttävää, hyviä rasvoja suosivaa ruokaa. Tasan ei käy onnen lahjat! Vaimo sai seurantajakson jälkeen lääkkeet jolloin arvot putosivat "hyväksyttäviksi". Lääkkeestä ei ole ollut sivuoireita.

  6. Tiia Koivusalo

    Ihanat kuvat ja hyvä sinä. <3 Ehkä jopa toivoisin, että olisi korkeat kolesterolit, että jokin edes saisi lopettamaan sen sukulaatin syönnin. Mutta oma kolesteroli on 4,7 ja hyvä kolesterolikin hyvällä tolalla. Meikäläinen on vissiin saanut satavuotiaksi eläneiden mummujeni geenit.

    Ihanaa uutta viikkoa Maarit. <3

    1. Maarit / Sopusointuja

      Ja sukulaatimatkaa on tulossa 🙂 Sulla on tosiaan ihannetilanne kolesterolin kanssa – hyvä
      mummugeenit!

      Aurinkoista viikkoa Tiia! <3

  7. KastehelmiB

    Hei Maarit, upea saavutus ja näin lyhyessä ajassa. Sillä on todellakin väliä, mitä suuhunsa pistää. Kävin muuten sun kevään kirjoituksen jälkeen verikokeissa. Ei oikein hyvältä näyttänyt. Kolesteroli oli 6.5. Nyt on koitettu vaihtelevalla menestyksellä syödä terveellisesti. Loman loppupuolella onneksi terästäydyin ja nyt olen popsinut kasviksia sekä marjoja reippaasti.

    Pähkinöistä ja siemenistä olen aina tykännyt ja käytän niitä paljon. Ripsuttelen niitä myös salaattiin. Minunkin täytyy käydä mittauttamassa uudet arvot. Tämä on harmillinen sukurasite.

    Terveys on tosi tärkeä asia ja luen mielelläni kaikkea siihen liittyvää. Kiva, kun kerroit omista hienoista saavutuksista. Onnea<3

    1. Maarit / Sopusointuja

      Moikka ja kiitos! Uskon siihen täysin – siis ainakin omalla kohdalla se toimi. Ja mullahan oli jo aiempikin kokemus samasta laskuprojektista.
      Huomasin, että paras keino on tehdä tietyistä syömisistä rutiini. Niin ei tarvitse miettiä eikä arvuutella mitä söisi. Esim aamulla syön lähes poikkeuksetta puolikkaan avocadon ja ruisleivän sekä tomaattia kahvin kanssa. Iltaisin korvaan leivän usein jogurtilla, pähkinöillä ja marjoilla.
      Onneksi sulla ei ole kuitenkaan tuon korkeampi arvo nytkään!
      Tsemppiä meille molemmille taisteluun 🙂

  8. Irja Viirret

    Hieno juttu ja aivan ihana kuva Sinusta kesälaiturilla:) Familiaariset riskit ovat yllättäviä, elämäntavatkin vaikuttavat, mutta ikävä sukurasite enemmän. Tiedän ihmisiä, jotka elävät huipputerveellisesti, mutta eivät vain päihitä omia rasitteitaan. LDL kun pysyy aisoissa niin se olisi tärkein juttu, ennen vanhaan kokonais-KOL sai olla korkeampi kuin nykyään eikä lääkityksiin menty hevillä.

    1. Maarit / Sopusointuja

      Voi kiitos paljon!
      Näin se on, niille ei juuri mitään mahda eikä tosiaan huipputerveellinen elämäntapakaan suojaa kaikelta, valitettavasti. Mutta silti parasta mitä voimme tehdä, on elää mahdollisimman terveellisesti kaikin puolin.

Leave a Reply