lauantai 24. elokuuta 2019

Uutta Tallinnassa: Fotografiska ja Flavore


PR-matka / Tallink Suomi 

Telliskivi on ollut jo pitkään suosikkialueeni Tallinnassa käydessämme. Olen vältellyt shoppailualueita ja viihtynyt enemmän laitapuolen alueiden rauhallisimmissa miljöissä. Onhan Telliskivessä porukkaa, mutta meininki on leppoisaa. Kävin keskiviikkona pressimatkan puitteissa päivämatkalla Tallinnassa - ja päivän aikana ehtii vaikka mitä, kunhan suunnittelee etukäteen reitin ja kiinnostuksen kohteet.

Lähdimme Tallink Siljan Megastarilla Helsingistä klo 10.30 ja paluu oli 19.30 (perillä 21.30). Aikaa maissa oli 7 tuntia. Ehdimme tässä ajassa käydä Telliskiveen juuri avatussa Fotografiska-museossa, tehdä rauhallisen kävelylenkin Vanhankaupungin laitamilla sekä käydä syömässä kiirehtimättä uudessa italialaisessa ravintolassa Ristorante Flavoressa. Pienemmällä porukalla liikkuessa tähän olisi saanut mahdutettua hyvin pienen ostoskierroksenkin. 

Tallinnassa kannattaa muuten hyödyntää busseja ja ratikoita aikaa säästääkseen, mikäli haluaa käydä tutustumassa ydinkeskustan ulkopuolelle. Esim. Telliskiveen pääsee taksilla muutamilla euroilla tai ratikalla no 2 (www.pienimatkaopas.com).
Fotografiska Tallinna avattiin kaksi kuukautta sitten. Täytyy myöntää, että tämä vierailu oli itselleni silmiäavaava. En ole käynyt koskaan ennen valokuvanäyttelyssä, enkä oikein tiedä miksi. Vaikka kuvaan itse paljon ja olen kiinnostunut siitä, näyttelyn muodossa se ei ole saanut minua liikkeelle.
Suorastaan hurmaannuin päänäyttelystä. Se on Jimmy Nelsonin, brittiläisen valokuvaajan, Homage to Humanity, alkupeäiskansoja esittelevä avausnäyttely. Hän on kiertänyt maailmaa ja kuvannut harvinaisia kansoja, halunnut korostaa heidän ainutlaatuista kulttuuriaan ja elintapojaan. Valtavat seinänkokoiset kuvat olivat vaikuttavia väreiltään ja maisemiltaan, ja kuvattavien intensiiviset katseet koskettivat. Niistä näkyy kuvattavien ja kuvaajan välinen luottamus, mikä on syntynyt Nelsonin viettäessä aikaa heimojen parissa.
Seinien upeantummat värit tehostivat kuvien tunnelmaa. Jos kuvat olisi sijoitettu valkoisille seinille, puolet tunnelmasta olisi kaikonnut.

Kuvista voi aistia ylpeyttä ja arvostusta omista juuristaan. Kauneutta, seesteisyyttä ja niin upeita maisemia ja värejä.

Näyttely on avoinna vielä 8.9. asti, joten jos olet menossa Tallinnaan, yritä ehtiä tänne.

www.fotografiska.com
Lumouduin Nelsonin kuvista niin, että ehdin vain vilaista suomalaisen Pentti Sammallahden ja norjalaisen Anja Niemen näyttelyt.Anja Niemi

Fotografiskan kattoterassilla on upea ravintola, baari ja ulkoterassi, mistä on hulppeat näköalat Tallinnan Vanhaankaupunkiin. Se on tyylikäs levähdys- ja pistäytymispaikka, vaihtoehto rouhean Telliskiven trendibaareille. On aina ihana käydä paikoissa, missä yhdistyy kulttuuri, kahvila ja tunnelma.Businesswoman -blogin Pia kuvailemassa upeita maisemiaFotografiskan alakerrassa on monipuolinen museokauppa ja jäi pahan kerran vaivaamaan, etten huomannut hankkia sieltä näyttelyjulistetta. Mutta seuraavan kerran sitten, sillä tänne tullaan varmasti uudelleen.

Söimme myöhäisen lounaan aivan D-terminaalin lähelle avatussa Ristorante Flavoressa. Italialaiseen tyyliin pöytään ilmaantui antipastoja, brushettaa, pizzaa, risottoa - ja taivaallista tiramisua jälkiruoaksi. 
Täällä törmäsin seikkaan, mitä en ole missään muualla ravintolassa nähnyt - viinin sai hakea itse 'automaatista'. Ei se ihan ilmaista ole, mutta edullista. Asiakkaalle annetaan luottokortin tyyppinen 'viinikortti',  jolla haetaan itse viini. Kortti laitetaan aukkoon ja sitten valitaan nappia painamalla haluamansa puna- tai valkoviini sekä määrä. 


Teemme itse usein niin, että syömme aamiaisen laivalla ja kaupungilla varsinaisen ruoan. Flavoren sijainti on oiva, aivan D-terminaalin tuntumassa, joten voi näppärästi syödä tarpomisen lopuksi ja siirtyä helposti suoraan laivalle. 
Lumo lifestyle -blogin Tuuli


Meillä oli matkalla mukana erinomainen Tallinna-asiantuntija Henna Mikkilä, jonka opastuksella teimme mielenkiintoisen kävelymatkan pikku kujilla ja kaduilla, ihan vanhankaupungin kupeessa. Yritän kirjoitella siitä erikseen. Voit käydä tutustumassa Hennan Tallinna-aiheiseen blogiin Sooloiluja täällä.

Tallinnaa ei siis todellakaan ole vielä koluttu riittävästi! Ja sen olen päättänyt, että jos vielä pääsemme tänä syksynä äidin kanssa Tallinnaan, teemme matkan Megastarin Business -luokassa. Voimme syödä rauhassa mukavissa nojatuoleissa aamiaista merimatkasta ja maisemista (sekä kuohuvasta) nauttien - pientä ylellisyyttä arkeen.

Oletko sinä käynyt jo Fotografiskassa - kiinnostuitko?

Maarit

PS Jätin ensimmäistä kertaa kameran pois matkalta, sillä en halunnut kantaa mitään ylimääräistä - kaikki kuvat on otettu Huawei P30 Pro -puhelimellani.


8 kommenttia:

 1. Oi vitsit miten ihania kuvia! :) Tuolla Fotografiskassa on pakko käydä seuraavan kerran, kun Tallinna kutsuu - ystävä kävi siellä hetki sitten ja kehui todella paljon. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin itsekin kuullut niin paljon hehkutusta - ja se on todellakin käymisen väärtti! Lämmin suositus täältäkin ja menen vielä uudelleen, kun näyttelyt vaihtuvat :)

   Poista
 2. Aivan upea reissu teillä ja tuo Fotografiska olisi ollut ihana kokea. Upea näyttely kerrassaan. Mutta kolme tulevaa reissua ja ensi viikolla tyttären häät saivat himmaamaan ja tämä reissu jäi nyt väliin.

  Oikein sydämellistä viikonloppua Maarit. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippureissu ja niin paljon uutta taas Tallinnasta!
   Mutta Fotografiska on ja pysyy siellä, ehdit vielä käymään kun on väljempää kalenterissa :)
   Samoin Tiia ihanainen sinulle <3

   Poista
 3. Tallinnasta löytyy joka kerta jotain uutta tutkittavaa. Aivan ihania kuvia, ihmisten katseissa on jotain syvää näissä.
  Ihanaa launtaita sinulle Maarit <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt huomasin miten tärkeä rooli on oppaalla - kuulimme paljon uutta ja kiinnostavaa keskustan liepeiltä; tuntuu että siellä tapahtuu paljon enemmän kuin Helsingissä...
   Leppoisaa sunnuntaita Outi <3

   Poista
 4. Oli kiva matka. Syksyllä taidan tehdä miehen kanssa uuden reissun Fotografiskaan. Tallinnassa on myös Monet2Klim-multimedianäyttely, jonka haluaisin nähdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat ajatukset - menen sinne uudelleen seuraavalla reissulla. Nyt jäi myös kiinnostava museokauppakin väliin... Liityin jo Tallinnatärpit -ryhmään, niin pysyn ajan tasalla tapahtumista :)

   Poista