sunnuntai 6. lokakuuta 2019

Saarenmaa - niin kaunista muuall' ei löytyä saata

Pressimatka yhteistyössä: Tallink Suomi, Visit Estonia ja Visit Saaremaa

Kun nyt ajattelen muutaman viikon takaista matkaani Saarenmaalle ja kaikkea siellä näkemääni, tulee sellainen epätodellinen olo, että olenko tosiaan ollut tuolla. Näin läheltä löytyy aivan toisenlainen tunnelma, pienimuotoista idylliä ja kaunista maalaismaisemaa. 

Olen saanut tilaisuuden tutustua tänä vuonna Viroon Tallink Suomen järjestämillä pressimatkoilla entistä laajemmin ja perusteellisemmin. En ole mitenkään aktiivinen oppaiden käyttäjä, mutta nyt ymmärrän miten suuri merkitys sillä on, että kuulet asiat omin korvin. Oppaat ja asiantuntijat kertovat myös paljon sellaisia asioita paikallisten arkielämästä, mitä et ehkä saisi muuten koskaan tietää. Me saimme nauttia koko matkan ajan kerrassaan loistavasta opastuksesta.

Keväällä teimme matkan Tarttoon ja sen postaukset löytyvät täältä ja täältä. Tallinnan ja upean Fotografiskan elokuisen visiitin juttu on tämän linkin takana.

Lähdimme syyskuun alkupuolella seilaamaan aamulla jo seitsemältä Tallink Starilla kohti Tallinnaa. Täytyy taas todeta, että  jos vain suinkin on mahdollista, kannattaa joskus helliä itseään Business-luokalla, sen tyylikkäällä rauhalla ja niin herkullisten ruokien äärellä. 
Suoraan satamasta köröttelimme tilausbussilla parin tunnin matkan Virtsun satamaan, mistä oli puolen tunnin laivamatka Kuivastuun Muhun saarelle. Siitä jatkoimme samalla bussilla saaren lounaisosaan, Koguvan perinnekylään ja lounaalle Vanatoan matkailutilalle. Siellä tarjottiin reilua ja kursailematonta maalaisruokaa: lihapullia ja muussia sekä tietysti maailman parasta limppua, Muhu leib. Majatalo on osa Koguvan sympaattista ja hyvin säilynyttä perinnekylää. Siellä asutaan ja eletään, lapset käyvät koulua, joten se ei ole pelkkä museoalue. Kauniit kiviaidat ja olkikatot, Muhun taidegalleria sekä museo ovat ehdottomasti käymisen arvoinen kohde.


Why Not PR -toimiston Nora Soini kukkana kukkien keskellä
Minäkö keski-ikäinen -blogin Tiian seurassa ei tule tylsää hetkeä :)


Meillä oli tilaisuus vierailla myös muutamissa kiinnostavissa pienyrityksissä, joilla on upea tarina kerrottavana ja erinomaisen ajankohtainen liike-idea.

Täydellisesti ajan hermolla on nuori paikallinen Pillirookors -yrittäjäpari, jotka keksivät hyödyntää kaikkialla Viron rannikoilla kasvavaa ruokoa eli kaislaa. Sen lisäksi että kaisla hävittää kasvullaan paljasta rantaviivaa, sen voimakas kasvu haittaa myös muiden kasvien ja eliöiden kasvua, ja siten kaislan leikkuu ja hyödyntäminen auttaa luonnon ekosysteemiä. He tekevät vuoden vanhassa tehtaassaan muuten hävitykseen menevästä kaislasta käsin ekologisia pillejä. Monet maat ovat kieltämässä muovipillien käytön, joten tässä on tuhannen taalan idea. Ruokopillejä voi oikein hoidettuna käyttää jopa vuosia. Ne pestään käytön jälkeen pienellä pulloharjalla, tai jopa koneessa, mutta tärkeää on kuivattaa hyvin.
Pillejä voi tilata omalla tai yrityksen nimellä ja he valmistavat niitä myös pieniä sarjoja. Kerrassaan loistava idea!
https://suckors.com
Hieno tarina on myös Lahhentaggen tonic-vedellä, sillä sen valmistukseen on käytetty Kuressaaren keskustan joulukuusen oksia ja havuja, jotka olisivat menneet muuten kaatopaikalle. Toisen roska on toisen aarre - pitää paikkansa tässäkin tapauksessa. Lahhentaggen taustalla on myös nuori ja innokas - sekä innovatiivinen - yrittäjäpariskunta.
Majoittauduimme Kuressaaren rannalla sijaitsevassa GO Spa hotellissa, joka on saanut nimensä Georg Otsin mukaan. Katsoin hotellin kuvia etukäteen netistä ja niin hyvältä se näytti, että päätin ottaa muutamia asuja mukaan kuvattavaksi, kun kerrankin oli kuvaajiakin mukana - kiitos Tiialle <3 
Hotellin aamiainen oli terveellinen, monipuolinen ja mainio startti seuraavan päivän pitkälle ohjelmalle.  Käytävillä kirmaili kylpytakeissaan myös pikkuväkeä ja kuulimmekin, että myös spa toivottaa lapsiperheet lämpimästi tervetulleiksi. Iso plussa on sijainti, hotellista on lyhyt kävelymatka Kuressaaren keskustaan.


Laukku DAYet (saatu), mekko Summum Woman (k2020-mallistoa, lainassa), bootsit Bukela

Kuressaaren keskustaa isännöi keskiaikainen piispanlinna, mikä on yksi parhaiten säilyneistä linnoituksista Baltiassa. Alue on varsin laaja ja linnaa ympäröi kauniit vehreät puistoalueet ja niiden lomassa hienosti entisöityjä koristeellisia puutaloja. Siellä järjestetään nykyään konsertteja sekä vuosittainen Saarenmaan kansainvälinen oopperajuhla. Katselen usein paikkoja lasten kantilta ja voin kuvitella, että lapsistakin olisi jännää päästä kiertelemään linnan holveihin ja portaisiin.
Sõrven majakka Sõrve Säären kärjessä, aivan lännessä, on monipuolinen ja vaikuttava käyntikohde. Majakan huipulle voi kipaista 248 askelta ja sieltä aukeaakin 360 asteen näkymät aavalle ja upean niemenkärjen ympärille. Vähän hirvitti katsoa sieltä alas ja hivuttauduin lähes seinää vasten eteenpäin. Majakan museossa ja vierailukeskuksessa kannattaa käydä ehdottomasti. Lahdenpoukamassa oli satamäärin joutsenia ja oppaamme kertoi, että leutojen talvien myötä täällä talvehtivien määrä lisääntyy vuosi vuodelta.Maiseman väripilkku Secret Wardrobe -blogin Anna-Maria kuvaamassa 

Ehkä paras kokemus ja matkan kohokohta oli Kuressaaren katupiknik, vaikka saaristolounas Saarenmaan valssin tahdissa Tihemetsan maatilalla olikin nostalginen ja lämminhenkinenkin. Kuressaare Tänavapiknik järjestetään syyskuun alussa ja siitä on muodostunut niin suosittu tapahtuma, että paikat menevät muutamassa päivässä. Se järjestetään keskustaan ja kadut täyttyvät valtavan pitkistä pöytäjonoista. Pöydät notkuvat juhlijoiden tuomia eväitä - eikä mitä tahansa voileipiä, vaan ylenpalttisia herkkuja juomia unohtamatta. Joissakin pöydissä oli upeat kyntteliköt, kauniit liinat ja kristallit! Menin aivan kananlihalle, kun oopperalaulu kantautui kunnantalon parvekkeelta illan aluksi. Siellä kokoontuivat kaikki vauvoista vaareihin, paikalliset ja vieraat. Tunnelma oli rento ja tyyliin kuuluu, että juhlijoilla pitäisi olla jokin kansallispuvun tai -värin elementti. Aivan huikeaa!


Oppaamme Riine Rander upeassa kansallispuvussa


Aivan ihana reissu, mahtavia matkakumppaneita ja paljon uusia kokemuksia. Vain yksi asia jäi harmittamaan, miksen ostanut näitä ihania kynsikkäitä! Käteni palelevat aina ja pinkit olisivat olleet niin pirtsakat ja kiva käsityömuisto Muhusta.

Onko tämä osa Virosta jo teille tuttu? Minkälaisia muistoja tai kokemuksia Saarenmaahan teillä liittyy?

Maarit


16 kommenttia:

 1. Olen sanaton!Tuonne on kyllä joskus päästävä<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö, että olin itsekin aivan sanaton - ja sinne on vielä päästävä kunnolla ajan kanssa <3

   Poista
 2. Kerrassaan hieno ja kaunis matkakertomus mielenkiintoisine teksteineen ja upeine kuvineen. En oikein edes tiedä, mitä erikseen kommentoisin, kun juttu oli kokonaisuudessaan niin kiva.

  En ole Saarenmaalla ikinä käynyt, mutta tästä tuli kyllä tunne, että tekisi mieli mennä. Tunnelma näyttää hyvällä tavalla pysähtyneeltä, vaikkei sitä todellisuudessa olekaan. Siitä todisteena vaikkapa tuo huikea katupiknik. Ihana idea ja onneksi näytti sattuneen hyvä kelikin.

  Nimikoitu ruokopilli olisi sekin aivan ihana idea. Kaunis jo sinällään, vaikkei pillinä käyttäisikään.

  Kiitos tästä reissusta Maarit ja mukavaa lokakuuta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti :) Oli kyllä niin vaikea kirjoittaa tätä ja parin päivän ajan kokosin materiaalia, kun sitä oli niin paljon. Siellä on niin paljon nähtävää, mutta päädyin kirjoittamaan lyhyen napakasti, koska pitkää sepustusta ei varmaan kukaan jaksaisi lukea - hyvä jos asiat tulivat selviksi.
   Siellä on lempeä mutta vireä ilmapiiri, kuten näkyy näistäkin pienyrittäjistä ja todellakin ollaan ajan hermolla tekemisessä. Ja mikä oli kaikkein parasta ja minullekin uutta, asukkaat vaalivat perinteitä arvokkaasti ja silti tähän päivään mukautettuna.

   Törmäsimme piknikillä muutamiin suomalaisiin, jotka tulevat sinne joka vuosi uudelleen ja jotka viettävät Saarenmaall aikaa useasti vuoden mittaan. Enkä yhtään ihmettele!

   Aloin jo puhumaan miehelle, että tehdään automatka sinne - siellä kun voi leijasurffatakin :)

   Leppoisaa lokakuuta sullekin <3

   Poista
 3. Sydän jäi Muhuun. Miten lämpimiä paikalliset oli, onnellisten ihmisten paikka. Olit niin best kämppis ja oli kivaa. Tämä reissu jäi sydämeen.

  Mukavaa viikkoa Maarit😘❤️😘

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä on aivan erityinen ilmapiiri, hyväntuulinen ja ihmiset oli niin avuliaita ja positiivisia.
   Mieti että mehän ei edes tunneta loppujen lopuksi kovin hyvin, mutta niin hyvä kämppämeininki meillä oli. Ollaan kuin vanhat tutut <3
   Samoin Tiia sinulle <3

   Poista
 4. Olin enemmän kuin puolet elämästän unelmoinut pääseväni joskus käymään Saarenmaalla, ja aikanaan kuullut Georg Otsin laulamaa Saarenmaan valssia.Hyvää kannattaa odottaa kauan. Kärsivällisyyttä siinä tarvittiinkin, varsinkin kun en asu Suomessa. Mutta sitten kun onnistuin pääsemään, olin onnessani. Ehdin viettää kolme yötä siellä, ja olisin viihtinyt kauemmankin. Saarenmaalla on rento meininki,kaikkialla siistiä ja söpöä, ihmiset ystävällisiä ja jokaiselle vierailijalle jotakin, joka kukkarolle sopivat majapaikat , joka ikäiselle sopivaa tekemistä , kulttuurista rantalomalle, leijalautailuun ja pop-musiikifestivaaleille. Mändjalan hiekkaranta campingalueineen, loputtoman pitkine hiekkarantoineen ja rannapiduineen on mahtava, puhmattakaan tuosta Koguvasta ja kansanperinteen vaalimisesta. Oli huikea tunne seisoa avomeren äärellä tuulen tuiverruksessa majakalla. Ylös en viitsinyt kivuta. Kannattaa suunnata ensimmäiseksi Kuressaaren turistiinformaatioon, ottaa nivaska brosyyreja ja sitten suunnitella tekemisensä. Niin, ja jos onnistuu saamaan ravintolasta tuulihaug-kalaa, niin onni on täydellinen. Visit Estonia sivulta löytyy suomeksi aika paljon tietoa. Minua viehättää myös viron kieli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi tuo Saarenmaan valssi on yksi sykähdyttävimmistä lauluista, tulee ihan kyyneleet silmiin kun miettiikin sitä. Meillä kuunnellaan vielä CD-levyjä tuon tuosta ja tämäkin löytyy :)
   Allekirjoitan niin kaikki mitä kerrot paikasta ja ihmisistä, aivan samanlainen tunne jäi itsellekin. Se on erinomainen loma- ja automatkakohde ja matkakin taittuu yllättävän nopeasti täältä Suomestakin käsin. Välimatkat ovat lyhyet, joten muutaman päivän reissulla ehtii nähdä paljon.
   Kiitos Mändjalan vinkistä, käyn googlettamassa paikan ja pitää tutkia myös tuo tuulihaug-kala, siitä en ole kuullutkaan. Hyviä vinkkejä - kiitos!
   Mukavaa lokakuuta sinulle!

   Poista
 5. Kylläpä on kaunista. Itse en ole koskaan käynyt Saarenmaalla! Ihana tuo katupicnik. Sen vaan sanon, että olet kyllä hurjan kaunis ja tyylikäs nainen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi Outi, kiitos <3
   Saarenmaa on ihan parasta Viroa! Olen käynyt kerran aiemmin siellä, joskus 15 vuotta sitten, mutta se oli työmatka eikä ollut silloin tilaisuutta nähdä paikkoja sen kummemmin. Mutta nyt nähtiin ja siellä on niin kaunista ja leppoisaa ja todella paljon nähtävää!
   Leppoisaa lokakuuta Outi! <3

   Poista
 6. Kaunista!
  En ole koskaan käynyt tuolla, mutta melko mielenkiintoiselta paikalta näyttää.
  Tyylikäs Maarit siellä <3

  VastaaPoista
 7. Oi, nyt kyllä houkuttaa matkaamaan tuonne!

  VastaaPoista
 8. Muutama vuosi sitten tuli tehtyä aivan mahtava matka Saarenmaalle. Meitä oli pieni naisporukka ja meillä oli pienoisbussi ja kuljettaja. Majoitus meillä oli pienessä hotellissa Kuressaaren keskustassa. Kolmen päivän aikana tuli kierrettyä Saarenmaa ja Muhun saati hyvinkin läpikotaisin. Tuli nähtyä Kaalin kraatteri, Anglan tuulimyllyt, Sörven majakka, Pangan rantatörmä ja Kuressaaren linnoitus. Kävelimme linnoituksen valleilla. Vallihaudoissa oli silloin parhaillaan menossa melontakisat. Sörven majakan luota otin "matkamuistoksi" 5 pientä valkoista kiveä ja ajopuun pätkän. Kuressaressa on rannassa hauska patsas, jossa mies ja nainen kantavat kaloja täynnä olevaa venettä. Muhun saarella viehätti ennen muuta vanhat talot ja sammalten peittämät kiviaidat. Suosittelen Saarenmaata ehdottomasti lomakohteeksi. Se on jotain aivan muuta kuin esim. Tallinna.

  VastaaPoista
 9. Teillä on ollut varmasti hieno reissu. Sanoit asian juuri niin kuin se on, Saarenmaa on jotain aivan muuta kuin Tallinna - niitä ei voi verrata mitenkään.
  Mekin käytiin kraaterilla ja oli vaikuttava kokemus!
  Just eilen puhuttiin miehen kanssa, että tehdään sinne automatka, ehkä jo ensi kesänä.
  Kivaa syksyä sinulle!

  VastaaPoista