keskiviikko 20. marraskuuta 2019

Kun arkiruoka on juhlaruokaa


Kaikki pitää aloittaa alusta, kun saavumme tänne Espanjaan vuokra-asuntoon. Jääkaappi on tyhjä ja heti ensimmäisenä päivänä suuntaamme kauppaan hankkimaan kaikki perustarvikkeet. Sen verran on kehittynyt kokemusta matkojen varrelta, että osataan melko hyvin olla hankkimatta hirveästi ylimääräistä. Meille onkin kehkeytynyt oma tyyli, miten ja minkälaista ruokaa laitamme täällä. Nyt tietysti oli superihanaa, että kattoterassilla on kunnon Weber. Grilli ei ole mitenkään itsestäänselvyys täällä ja tämä nosti ruoanlaittomme uudelle tasolle. Grillauksen maku korvaa monesti muut monimutkaisemmat kokkaamiset.


Eräässä kommentissa toivottiin ostoskassin unboxausta ja nyt päätin avata muutaman päivän takaisen kauppakassin sisältöä. Olin kuvannut sen ihan meitä itseämme varten, että muistamme mitä olemme ostaneet, syöneet ja paljonko ruoka on maksanut. Käymme täällä pääasiassa Mercadonassa, mikä on lähin isompi kauppa. Se on varsin perus, mutta kaikki tarvittava löytyy sieltä ja kalatiski on huomattava.  Carrefourissa käymme kun liikumme autolla sillä suunnalla, sillä asunnon espressokeittimen kapseleita saa vain sieltä. Se on vähän hankalaa, mutta minkäs teet.


Pyrin siihen, ettemme osta kaiken maailman mausteita ja erikoistarvikkeita, kun kuitenkin olemme vain kuukauden täällä. Ruoanlaitto on vaatinut miettimistä ja vähän luovuuttakin kokkausinnon säilyttämiseksi. Tämä on silti vapaaehtoista, sillä laitan ruokaa todella mielelläni ja olemme todenneet, että näissä olosuhteissa on miellyttävämpi syödä asunnolla kuin istua ravintolassa. Asunto on mieleinen ja viihdymme täällä. Ja tänne Espanjaan liittyy jokin ihmeellinen taikavoima, sillä mieskin on innolla mukana - sekä kauppareisuilla (muutenkin kuin kuskina) että miettimisessä ja ruoan laittamisessa.

Meille on muotoutunut yksinkertainen ja suhteellisen terveellinenkin ruokavalio täällä. Tämä muistuttaa enemmänkin kesäkokkaustamme mökillä kuin kotikokkausta. Kala ja jättiravut (gambos grande) ovat tirisseet grillissä usein. Kaloja on vaikka kuinka tarjolla ja niin edulliseen hintaan että hirvittää. Kokeilujen jälkeen dorada on valikoitunut erinomaiseksi grillikalaksi. Ostamme usein myös pieniä mustekaloja, squidejä, ja niitä paistetaan pannulla sen verran, että pikku lonkerot tulevat rapeiksi. Valkosipuli-persilja -seos täydentää niidenkin maun erinomaisesti.


Lisukkeina on kokeiltu gnoccheja ja ravioleja, mutta yksinkertaisesti kaikkein maukkaimmat ovat esikeitetyt perunat, jotka grillataan halkaistuina rapeapintaisiksi ja maustetaan lautasella sormisuolalla ja öljyseoksella - keitän niitä parin päivän annoksen kerralla. Vihreä suippopaprika sopii erinomaisesti myös grilliin. Pieniä salaattikeriä on käytetty sekä salaatissa että kevyesti grillattuna. Myös broccoliinia syödään paljon, pikaisesti höyrytettynä, jolloin mausta ei tule kitkerää. Sieniä myydään valmiiksi pailkottuna kätevästi rasioissa, missä on muutamaa lajiketta ja vähän persiljaa; ne ovat paistettuna kiva lisuke sekä kanalle että kalalle.

Kaikki grillatut höystetään maustetulla öljyllä, johon käytän pohjana kaupasta valmiina saatavaa valkosipuli-persiljahakkelusta. Lisään siihen vain oliiviöljyä ja suolakin ripotellaan vasta valmiiden ruokien päälle. 


Sitruunoita on aina kaapissa. Teen niistä, lirauksesta oliiviöljyä ja hunajaa salaattikastikkeen, mutta se sopii myös grillatuille vihanneksille ja kalan päälle puristettuna. Sitruuna korvaa etikat ja on paremman makuista. 
Hunajaa käytetään myös aamuisin maustamattomaan jogurttiin, siementen ja pähkinöiden päälle. Marjoja ja hedelmiä on myös aina jääkaapissa, sillä itse syön usein välipalana hedelmäjogurtin.

Aamiaisella maitokahvin seurana on rapeakuorista barra rusticaa. Tässä lähellä ei ole kävelymatkan päässä ruokakauppaa mistä saataisiin tuoretta leipää aamuisin, joten joutuu tyytymään päivän vanhaan. Se on paha puute se, täällä tuoreen leivän ja leiväntuoksun maassa. Hätä keinot keksii, rapeakuorisen siitä saa seuraaana aamuna paahtamalla. Juusto kuuluu täällä pöytään, vaikka olen muuten vältellytkin sitä. Mercadonan edullinen, kypsytetty lampaanjuusto Entrepinares Viejo Tostado, valittiin viime vuonna maailman parhaiden juustojen joukkoon. Se on vähän makea, kevyesti pähkinäinen mutta kivasti lampaanmaidolta maistuva ja sopii hyvin myös aamupalalle.



Ostin kokeeksi avocadon, mutta se ei maistunut vaalealla leivällä yhtä hyvältä kuin ruisleivän päällä. Yritin olla terveellinen, mutta siitä oli pakko luistaa juuston ja jamon serranon hyväksi. Laktoositonta maitoa ja jogurttia löytyy hyvin kaupasta kuin kaupasta. Jogurtteja ei tosin ole montaa merkkiä ja ostin kerran rasvattoman laktoosittoman ja se oli virhe, sillä koostumus oli lohkeava ja kaikin puolin olematon. 



Boqueronesit eli nämä pikkuruiset silakan tapaiset tapaskalat kuuluvat täällä ruokavalioon, niitä napsitaan baarissa ja usein myös kämpillä, kun tekee mieli jotain suolasta. Tuore patonginpala ja pari etikkaista pikkukalaa päälle on paras kyytipoika oluelle.
Emme varsinaisesti syö lounaita, koska laitamme ruoan neljän maissa. Kasvissosekeitto on hätävarana silloin, jos menemme ulos syömään.


Pöydällä näkyy mitä kaikkea ostimme sillä kertaa. Kauppalasku oli 37,39 euroa - sillä rahalla kokkaa jo mielellään! Täällä arkiruokakin on juhlaruokaa ja kolesterolin kimpuun käydään sitten arjen harmaudessa.

Maarit


15 kommenttia:

  1. Kaikenlaisia herkkuja olette hankkineet ja laittaneet. Siinä onkin aina oma miettimisensä mitä ostaa ja kuinka paljon kun vieraassa paikassa ostoksia tekee. Mutta ymmärrän sen että miehesikin innostuu tulemaan ruokakauppaan siellä, onhan aina kivaa mennä vieraassa maassa katsomaan mitä on tarjolla.
    Mukavaa lomailua teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt etenkin pitää ylevöittää päiviä herkkuruoilla, sillä tänne saapui hirvittävät pilvirintamat ja mekin saamme 'nauttia' lonkeronharmaasta maisemasta. Luulisin, että hänen intoaan lisää myös se, että täällä ei ole niitä muita arjen aktiviteetteja tai velvollisuuksia, joten kaupassakäynnistäkin tulee kiva tapahtuma ;o)
      Leppoisaa loppuviikkoa Ahvenanmaalle!

      Poista
  2. Houkuttelevat ainekset kokkauksiin, mikä on kivaa, kun siihen on aikaa ja inspiraatiota. Dorado taitaa olla sama kala, jota minä mieluusti syön grillattuna Samoksella. Joskus vielä mekin majailemme siellä niin, että ainakin osittain valmistamme ruoan 'kotona'. Aamiaisen nauttiminen omassa rauhassa on antoisaa ja majapaikka meren rannalla omassa rauhassa olisi unelma.
    Ruokakuvasi saivat veden kielelle! Terveisin Tuija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi, jos vain on mahdollisuus vuokrata keittiöllinen asunto. Kävimme aiempina vuosina enemmän syömässä ravintoloissa, mutta se alkoi tuntua vähän tympeältä - vaikka se kuulostaakin monesta oudolta. Me vain koemme mukavammaksi sen, että syödään joskus ulkona, mutta pääsääntöisesti kokataan kämpillä. Liikumme myös niin paljon, ettei jaksakaan enää lähteä iltaisin uudelleen liikkeelle, pitää rauhoittua.
      Tuli mieleen, että oletteko tutkineet Airbnb:n tarjontaa Samoksella?
      Terkkuja harmaudesta!

      Poista
  3. Siellä varmasti tosiaan merenelävät ovat sitä edullista ruokaa. Hyviltä näyttää teidän ostokset ja ruoat! Onko siellä ollut millaiset ilmat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmat olivat ekalla viikolla todella hyvät, aurikoiset ja yli 20 astetta, mutta nyt on ollut todella tuulista ja nytkin sataa parhaillaan. Tämä on hyvin tyypillistä täällä marraskuussa, tosi meille on osunut aiempina vuosina paremmat ilmat. Talvi se on täälläkin, pitänee siirtyä vielä etelämpään :)

      Poista
  4. Herkullisen raikkaan näköistä -ja edullista. Grillaus antaa ihanasti makua, eikä ruokaan tosiaan paljoa mausteitta tarvita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Grillattu ruoka on kertakaikkisen ihanaa ja tämä Weberin olemassaolo on nostanut meidän ruokien maut ihan uudelle tasolle täällä. Ja tosiaan tuo vs-persilja-öljy -seos on aivan huippu antamaan makua mille tahansa - valkosipulinhuuruinen hengitys vain leijailee asunnossa :)

      Poista
  5. Aah mitä herkkuja, maistuisi ehdottomasti täälläkin. Olen tiiviisti seurannut teidän reissua ja kokkailuja siellä Espanjan auringon lämmössä. Mitä ihanimpia päiviä sinne. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia <3
      Ei ole nyt Espanjan lämpöä eikä aurinkoakaan rannikolla - enemmänkin lonkeronharmaata, hih. Mutta nyt on just hyvä suunnitella blogia ja muita juttuja ja hyggeillä sisällä :)
      Kivaa loppuviikkoa sinulle ihanainen!

      Poista
  6. Olet mun kokkausidoli :). Jos osaisin ja viitsisin puoliakaan siitä, mitä sinä loihdit noista kaikista ihanista aineksista, olisin ihan superonnellinen. Mutta jostain syystä (kenties osansa tällä jatkuvalla harmaudella ja pimeydellä) on ollut ruunalaittointo viime aikoina pyöreät nolla, ellei peräti miinuksen puolella.

    Mutta se typötyhjä jääkaappi, joka meitäkin aina omassa lomakohteessamme odottaa, on tavallaan ihana. Ei tarvi tunkea mitään entisten sekaan (koska niitä tölkkejä ja purnukoita aina sinne kappiin jää pyörimään), vaan voi asetella nätisti tyhjille hyllyille ja lokeroihin. Näyttääkin paljon kivemmalta.

    Hyvää mieltä sinne ja terkut täältä sumppukeleistä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apua, että kokkausidoli! Voi miten ihanalta kuulostaa <3
      Sitä tulee aika neuvokkaaksi, kun ravintoloihin on aina automatka vaikka ovatkin alle kilsan päässä, eikä oikeastaan kiinnostakaan istua niissä illasta toiseen toista tuijotellen (molempien tahtotila), ruoan hinta on niin älyttömän alhainen ja valikoimat! ja on hyvät resurssit tehdä itse - eikä silti viitsi uhrata liikaa aikaa kokkaukseenkaan. Pyöritellään niitä muutamia ruokia ja raaka-aineita ristiin rastiin - ja aina tuoksuu valkosipuli. Taisi tulla vään sekavasti sanottua...

      Täälläkin on tiedätkö ihan järisyttävän huonot ilmat nyt; sataa toista päivää ja on niin harmaata kuin vain voi olla. Merta ei erota taivaasta - mutta jotain kaunista on siinäkin (johtuu varmaan siitä, että tietoisuus auringosta on nurkan takana). Lähdetään tänään katsastamaan suomalaisten omistamaa Zoco Home -sisustuskauppaa, kurkkaas niiden nettisivut... Ihana liike, vaikkei olekaan omaa tyyliäni, silti siellä on aina kiva käydä - ja koska sataa.

      Illalla saa taas grillattua kalaa - sateenvarjon alla tehtynä!

      Poista
  7. Ihanaa lukea näitä kokkausjuttuja. Kovin samanlaiselta näyttää meidänkin ostoskorit täällä Fuengirolassa :) Suomessa ruokakaupassakäynti on lähinnä tylsää pakkopullaa, mutta täällä kauppareissut ovat kuin pieniä seikkailuja. Rakastamme tutkia kala- ja äyriäistiskien antia. Me on kokeiltu noita boqueroneksia tuoreina laittaa kuten mein muikut. Kevyesti leivitetään jauhoissa ja paistetaan pannulla. Maistuvatkin muuten aika paljon muikulle. Toinen lempikala meille on paikallinen taimen, trucha. Meillä kokkaa mies, mutta mä olen hyvä tuossa syöntipuolessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, kaupassahan me törmättiinkin :) Se on mukavaa puuhaa, mikä tuntuu ihan kummalliselta minustakin. Pienet mustekalat, kaikenmaailman ja kaikenkokoiset ravut, puhumattakaan jättivalikoimasta kaloja - ja kaikki edullista syötävää. Sehän on kokkailijan taivas! Me ei olla vielä kokeiltu tuota boquerones-ohjetta, syöty vain niitä valmiita etikkaisia. Teillähän on win-win -tilanne kun toinen kokkaa mielellään ja toinen syö :)

      Poista
  8. Ruoka on kyllä ihanaa näissä Välimeren alueilla, niin tuolla teidän Fuengirolassa kuin täällä itäisen Välimeren puolella, kun kasvikset ovat niin tuoreita ja lähiruokaa. Espanjassa erityisesti äyriäisvalikoima on mahtava, täällä itäisen Välimeren puolella ylikalastettu joten ei yhtä hyvä kokoelma niitä.

    VastaaPoista