torstai 19. joulukuuta 2019

Pähkinäinen siemenleipä - helppoa ja rouskuvaa


Kävin äidin luona kahvilla alkuviikosta ja siellä oli tarjolla maistiaisina siemenleipää, mitä hän tuo joulupöytäämme. Hän oli koeleiponut uudella reseptillä, joka tosin on vanha, eikä hän muistanut mistä se on lähtöisin. Tarkkana leipojana hän ei halunnut ottaa riskiä, ettei se maistukaan...

Se oli ihanaa ja kuohkeaa! Sain siitä inspiraation leipomiseen ja niinpä pyöräytin eilen kaksi vuokaleipää. Ne onnistuivatkin melkein... Tuplasin taikinamäärän, mutta mittasin vahingossa vain yhden annoksen ruokasoodaa, joten ne eivät nousseet kunnolla. Äidin leipä oli muhkea ja ilmava, joten resepti toimii kyllä.

Tätä versiota ei kohoteta hiivalla vaan ruokasoodalla eikä siihen tule maltaita, mitkä aiheuttavat monille vatsanväänteitä. Voi toki kokeilla, että korvaa pienen osan vehnäjauhoista maltailla, jolloin väri tummuu ja antaa se vähän toisenlaista makuakin - meinaan itse testata sitä seuraavaksi. Pähkinät nuijin pussissa vasaralla rouheeksi.

Tämä ei ole liian makea, joten se sopii hurjan hyvin ympäri vuoden leivottavaksi. Meillä se maistuu erityisesti rosépippuri-graavatun lohen kanssa. Sen ohje oli blogissa elokuussa ja ohje löytyy tästä linkistä.




PÄHKINÄINEN SIEMENLEIPÄ (L)

2 leipää noin litran vuokiin:

1 l laktoositonta piimää
2 dl öljyä (esim rypsi)
2 dl tummaa siirappia
2 tl ruokasoodaa
10 dl vehnäjauhoja
2 dl pellavansiemeniä
2 dl auringonkukansiemeniä
1 dl pähkinäsekoitusta murskattuna (suolaamaton sekoitus)
2 tl suolaa

1. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.
2. Sekoita nestemäiset eli kaikki loput keskenään - käytä niin isoa taikinakulhoa, että koko taikina tulee mahtumaan siihen.
3. Sekoita kuivat aineet nesteseokseen ja hämmennä tasaiseksi.
4. Voitele 2 kpl kahden litran leipävuokaa ja kaada taikinat niihin.
5. Paista 175 ℃:ssa noin tunti.

Makoisia leivontahetkiä!

Maarit

6 kommenttia:

  1. Oi että, rakastan pähkinäleipää ja tää voisi todelllakin olla kokeilemisen arvoista. Kiitos ohjeesta Maarit ja ihanaa joulun aikaa ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä ei ole myöskään liian makea - just sopivasti.
      Ihanaa joulunaikaa ja leppoisia vapaapäiviä <3

      Poista
  2. Herkullisen näköistä siemenleipää, tuon kanssa sopisi varmasti hyvin myös paksumpi siivu kalkkunaa :)
    Herkullista loppuviikkoa sinulle Maarit <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi takuulla sopii! Itse aion laittaa kinkkua ja lahjaksi saamaani konjakkisinappia :)
      Ihanaa joulunaikaa sinulle Outi <3

      Poista
  3. Herkullinen leipä, maistuu taatusti lohen kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä maistuu! Olen syönyt sitä myös pelkkien valkosipulikurkkujenkin kanssa, nam!
      Ihanaa joulunaikaa sinulle Tuuli <3

      Poista