torstai 9. tammikuuta 2020

Dukkah-lohi uunissa - kevyttä kevättä kohti

Kalaa pitäisi syödä. Sitä pitäisi syödä suositusten mukaan kolme kertaa viikossa. Siinäpä onkin pähkinä purtavaksi. Miten taion aina - tai edes välillä - jotain uutta niistä ikuisista lohesta tai silakasta, mitkä mielestäni ovat hinnaltaan ne järkevimmät kalat talviaikaan. Kesällä on toisin, kun myös ahventa ja muuta saalista on paremmin ja parempaan hintaan saatavilla.

Kalastelen siis jatkuvasti uusia ohjeita, millä saisin erilaista makua ja näköä loheen. Tämä dukkah-lohi saa makua lähi-idän keittiöstä tutulla dukkah-mausteella - kroppa proteiinia kikherneistä ja pähkinöistä, vitamiineja ja rautaa pinaatista ja tomaateista.

Dukkahia saa nykyään marketeista, missä on vähänkään panostettu valikoimaan. Se on aromaattisen ja lempeän tuoksuinen yhdistelmä korianteria, seesaminsiemeniä, kuminaa, fenkolia ja pistaasipähkinöitä. Olen tehnyt sitä myös itse, sen resepti löytyy täältä.

Meillä on siirrytty monessa kohdin oliiviöljystä rypsiöljyyn sen sisältämien parempien rasva-arvojen vuoksi ja se sopii tähänkin erinomaisesti. Jos haluaa lisäpiristystä makuun, aina voi tirauttaa sitruunaa tai limeä päälle.






Kuvissa valkoisella lautasella olevat siemenet ovat dukkahiin kuuluvia ja siinä vain rekvisiittana. Pähkinäsekoituksen voi jättää pois halutessaan.


DUKKAH-LOHI UUNISSA  (L)

Lohifile
rypsiöljyä
2-3 rkl dukkah-maustetta
1/2 dl pähkinäsekoitusta murskattuna
1 prk käyttövalmiita kikherneitä suolavedessä (liotettuja ja keitettyjä), noin 3-400 g yleensä
kirsikka- tai luumutomaatteja rasia
pussillinen pinaatinlehtiä
suolaa

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. 
Huuhtele ja valuta kikherneet, pese tomaatit ja pinaatit - kuivaa ne.
2. Laita lohi uunivuokaan ja sivele kevyesti rypsiöljyllä. Mausta suolalla. Levitä päälle dukkahmauste, pähkinäsekoitus ja niiden päälle kikherneet. Voit halutessasi sekoitella niitä vielä kevyesti.
3. Lisää tomaatit ja pinaatti vuokaan. Laita inanen öljyä pinaatin sekaan.
4. Paista noin 15-20 minuuttia ensin 200 asteessa, niin että tulee väriä. Laske sen jälkeen lämpö 175 asteeseen ja paista vielä noin vartti. Kokeile lohen kypsyyttä, ja ota pois heti kun se tuntuu kypsältä.


Aurinkoista torstaita!

Maarit


18 kommenttia:

  1. Aivan älyttömän hyvän kuuloista! Dukkah on yksi ehdottomasti lempimausteistani. Teen tätä heti kunhan mulla on taas keittiö, samoin kuin sitä sun Lyonin kanaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on niin hyvää - ja ihan simppelisti vain vähän toisenlaiset mausteet ja lohi saa uutta potkua!

      Poista
  2. Kiitos, Maarit - kuulostaa ja näyttää niin hyvältä! Pähkinät ja kikherneet ovat myös mieleen.
    Tosiaankin erilaiset lohivinkit ovat erittäin toivottuja - lihan syönti senkun vähenee meilläkin...Tätä testaan heti viikonloppuna :)
    Paistakoon aurinko sulle huomennakin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä saa samalla hyviä öljyjä myös pähkinöistä - ja kivaa purutuntumaa pehmeän lohen kumppaniksi.
      Kiitos samoin <3- nyt onkin taas vaihteeksi tuulta liikenteessä... Että ärsyttää.

      Poista
  3. Kiitos ohjeesta. Tätä täytyy kokeilla viikonloppuna. Sama ongelma on täälläkin kalaohjeiden kanssa. Tykkään kalasta tosi paljon, mutta vaihteeksi voisi olla muutakin kuin uunilohta tai silakkapihvejä. Välillä ostan sitten pakastekalaa ja paistan sitä "vanhanaikaisesti" ja teen lisukkeeksi pinaattimuhennosta. Siikafileet taas on usein aika hintavia ja sen vuoksi niitä tulee ostettua harvemmin, joten kesää odotellessa.

    Poikani tarjosi jokin aika sitten meille uunilohta, joka oli peitetty paksulla suolakuorella. Kalan vatsassa oli ainakin fenkolia ja yrttejä. Se maistui tosi hyvälle.

    Oliiviöljyn käyttö on minullakin jäänyt vähäisemmäksi. Olen ostanut jo monta pulloa camelinaöljyä, mikä soveltuu ruoanvalmistukseen, leivontaan ja salaattiin. Omegat on siinä oikeassa suhteessa.

    Kivaa viikonloppua sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fenkoli ja yrtit sopivat lohen kanssa kivasti, hyvä idea! Ja kiitos myös öljyvinkistä - pitää tutkia ja lueskella siitäkin vähän lisää. Meillä on silakkapihvit nousseet taas ihan kärkeen ruoanlaitossa monen monen vuoden jälkeen. Mies paistaa niitä näin talvellakin ulkona grillin sivukeittimellä, näin vältetään piinaavan kauan kestävä haju sisällä.
      Mukavaa alkavaa viikkos <3

      Poista
  4. Kyllä vaan maistuisi meille ja täällä taas yritetään meinaan keventää. Todella herkullinen kalaresepti, kiitos tästä. <3 Ihanaa viikon jatkoa Maarit. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä kalaruokia on niin helppo tehdä, paistuvat itsekseen uunissa :) Ja kala tosiaan on jännää siinäkin mielessä, että se tekee kylläiseksi ja sitä voi syödä hyvällä omalla tunnolla, kun on kevyttä ja terveellistä.
      Tsemppiä Tiia kevennykseen <3

      Poista
  5. Oi miten hyvältä näyttää tämä ruoka. T: Outin mies
    Juu mies aina kommentoi näitä kalaruokia, kun minä en kuulemma voi, kun on tuo kala-allergia :)
    Ihanaa loppuviikkoa sinulle Maarit <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon sinne isännälle! Kiva kuulla :)
      On harmi että sinulla on kala-allergia, mutta onneksi maailmassa on niin paljon muutakin syötävää - hyvää ja herkullista.
      Iloa uuteen viikkoon Outi <3

      Poista
  6. Ai jestas kuinka herkullisen näköistä ja taatusti makuista <3
    Rakastan kalaa ja erityisesti lohta, mutta myönnän että sitä tulee tehtyä ihan liian harvoin.
    Tämän reseptin nappaan kyllä talteen, kiitos <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on yksi meidän lemppariresepteistä... Lohi on siinä mielessä kiitollista, että sitä on helppo tehdä tällä lailla uunissa ja maustaa voi niin monella lailla. Eikä tosiaan tarvitse kermoja, smetanaa ja muita kaloripitoisia makua antamaan.
      Ihanaa viikkoa sinulle <3

      Poista
  7. Kiitos reseptistä. Tätä täytyy kokeilla. Itse en ole Kick-herneiden ystävä, murto varmasti voi jättää pois ja hyvää tulee. Dukat on minulle uusi mauste, mielenkiintoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä :) Ne voi kuule jättää vallan hyvin pois, nehän ei edes anna sillä lailla erityistä makuakaan, vaan ovat proteiinilisä ja antavat ruokaisuutta. Huomasithan että minulla oli dukkahih reseptikin täällä blogissa? Siitä näkyy mitä se pitää sisällään. On ihanan makuinen, mieto mutta aromaattinen.

      Poista
  8. Olen tehnytkin Dukkah-lohta ja tykkäsin ♥ Mausteseos on ihanan lempeä ja muistan kuinka sitä metsästin ja lopulta Stockan herkusta löysin. Ehkä sitä nykyään on jo laajemminkin valikoimassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oletko kokeillut koskaan tehdä sitä itse? Se on todella helppo...mulla oli sen resepti tuon linkin takana. Kuuluun lemppareihini.

      Poista
  9. Dukkah on niin hyvää. Sitä ja za'ataria teen usein itse ja maustan niillä ruokia, tänäänkin kananmuna sai ripauksen za'ataria päälleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti oikein käydä tarkistamassa za'atarin tilanne; eipä näkynyt olevan kaapissa. Katsonkin seuraavalla kauppareissulla... Kiitos Tuuli vinkistä :) Itsetehty on kyllä usein paremman makuista ja tuoretta.

      Poista