tiistai 17. maaliskuuta 2020

Kun ruokaakin on suunniteltava tarkemmin + resepti

Tammikuun lopulla kuulimme ensimmäiset koronauutiset Wuhanista ja nyt koko maailma elää keskellä kaaosta. Vielä viime viikon keskiviikkona ei tainnut kukaan aavistaa mitä torstai toisi tullessaan. Sen jälkeen kaikki onkin tapahtunut nopeasti eikä nyt juuri muusta puhutakaan. Huoli on suuri.

Blogin kirjoittaminen askarruttaa. Mistä on sopivaa kirjoittaa, kun niin monien mieltä ahdistaa, huolettaa, pelottaa ja surettaa? Ehkä tämä blogini voi nyt ikävinä hetkinä olla teille kuitenkin inspiraation lähde ja pienten ilojen tuoja - kuten blogini ajatuksen olen alun alkaen määritellyt ja voin silti kirjoittaa myös kepeistä arjen asioista.
Miltä teistä tuntuu, mistä haluaisitte lukea?




Olen itse toiminnan ihminen ja pyrin löytämään ratkaisuja hädän ja ongelmien keskellä. Nyt olen karanteenissa ja on hyvää aikaa myös ruokahuollon tarkempaan miettimiseen ja suunnitteluun. Myös siltä varalta, että tulee puutteita raaka-aineiden saatavuudessa. Yritän kokata itse aina maukkaasti, vaikkei kaapissa olisikaan juuri niitä oikeita reseptiaineksia. Ja sitähän me emme voi tietää, minkälaiseksi kauppojen valikoimat ja tuoreiden raaka-aineiden saatavuus muodostuu lähitulevaisuudessa. 

Olen myös miettinyt, että voisin jakaa jatkossa muutamia suosittuja reseptejä uudelleen. Sellaisia, mitkä valmistuvat nopeasti ja mihin ei tarvita monimutkaisia tai harvinaisia raaka-aineita. 
Miltä tämä tuntuisi, kiinnostaisiko?




Jaan tänään jo aiemmin julkaistun reseptin, koska meillä kokattiin lämmintä kikhernesalaattia taas eilen - kun se on vaan niin hyvää! Se on lämmin salaatti ja erinomainen ihan pääruokanakin ja sen voi tehdä oikeastaan mistä vihanneksista tai juureksista tahansa. Mitä kaapista löytyy. Kikhernesalaatti on terveellinen ja proteiinipitoinen, ja mukaan voi ujuttaa hyvin kaikenlaista jääkaapista löytyvää: kukkakaalia, parsaa, lehtikaalta, juustonpalasia... Sitruunainen kastike ja yrtit maustavat koko setin makuhermoja kutittavan kirpakkaan maukkaaksi.

Eilen lisäsin siihen punajuuren, mikä alkoi olla jo hiukan pehmeä, mutta aivan syöntikuntoinen. Pätkä chevreä oli myös jääkaapissa ja lisäsin sen punajuuren päälle paistamisen loppuvaiheessa. Lorautin niiden päälle vähän juoksevaa hunajaa sekä mustapippuria. Parsanipun puolikaskin oli jäljellä aiemmista kokkauksista, joten pilkoin senkin sekaan. Lisukkeena oli broilerinsuikaleita, mitkä paiston erikseen pannulla.
Broileri ei riitä enää tälle päivälle, joten lämmitän lisäksi falafel-pyöryköitä. 

Alkuperäinen ohje ja juttu löytyy täältä.





KIKHERNESALAATTI  - resepti

2 prk käyttövalmiita kikherneitä (à n. 290 g)
300 g ruusukaaleja
4 porkkanaa
2 punaista paprikaa tai suippopaprikaa
1/2 dl oliiviöljyä
1 tl suolaa

KASTIKE:

1/2 dl sitruunamehua
1 dl oliivoöljyä
2 rkl dijon täysjyväsinappia
1 rkl sokeria (tai hunajaa)
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria

YRTTISEOS:

1 sitruunan kuori
1 ruukku lehtipersiljaa
1/2 ruukku minttua

1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen (kiertoilmalla paistettaessa alhaisempi lämpötila)
2. Huuhtele kikherneet huolellisesti ja laita ne kuivumaan keittiöpyyhkeen päälle. 
3. Pilko kaikki vihannekset reiluiksi paloiksi tai siivuiksi.
4. Nosta kaikki kasvikset ja kikherneet uunipellille ja paista 225 asteessa n. 25 min tai kunnes kikherneet ovat rapeita ja kasvikset kauniin ruskeiksi paahtuneita.
5. Kasvisten paahtuessa raasta pestyn sitruuna kuori ja jätä se odottamaan.
6. Tee kastike: purista sitruunasta 1/2 dl mehua ja sekoita kastikkeen aineet kulhossa.
7. Tee yrttiseos: hienonna yrtit ja sekoita niiden sekaan sitruunankuori.
8. Sekoita kastike ja yrttiseos paahdettujen kasvisten ja kikherneiden joukkoon. 
Huom. En sekoita näitä etukäteen salaatin joukkoon, jos laion lämmittää sitä seuraavana päivänä.

Maarit

14 kommenttia:

  1. Minä haluaisin ainakin jotain ihan muuta luettavaa, kuin koronauutisointia. Eli jatka vaan business as usual minun mielestäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minäkin. Uutisia tulee päivän mittaan niin paljon että niiden suhteen pysyy hyvin kartalla. Haen ja kaipaan itsekin mieltä piristäviä aiheita ja inspiraatiota - se meille suotakoon. Kiitos Riitta <3

      Poista
  2. Mieltä piristävät jutut ja ruokavinkit ovat varmaan monen lukulistalla painostavien uutisten vastapainoksi.

    Nyt onkin hyvä muistaa käyttää ensin ne helpoimmin pilaantuvat raaka-aineet, jos on tullut haettua kaupata vähän normaalia enemmän. Hävikkiä ei kannata nytkään/etenkään nyt saada aikaan.

    Ainakin meillä lähikaupoissa on tavaraa ollut suurimmaksi osaksi ihan normaalisti, tosin niinä päivinä tosin hyllyt ovat tyhjenneet kun on aina tullut joku dramaattinen uutinen. Eilen hyllyt olivat varmaan tyhjinä, tänään tilanne voi olla jo parempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se varmasti on ja näillä mennään eteenpäin. Se on sitäpaitsi omaa osaamisaluettani toisin kuin maailmantilanteen arviointi. Se ei silti tarkoita sitä, etteikö asia olisi lähellä sydäntäni. Se on, monestakin syystä, mutta en osaa kirjoittaa siitä.
      Ruoanlaitto vaatii nyt suunnitelmallisuutta enemmän kuin koskaan ja toivotaan, että siitä opitaan ja se jää tavaksi, kuten usein käy.
      Tänään oli kuulemma meilläkin kaupassa hyvä tilanne - jopa wc-paperia oli pinoittain :)

      Poista
  3. Heissan ihana <3 Minä olen valmis lukemaan ihan kaikkea, aiheesta toiseen. Tottakai tämänhetkinen tilanne on hämmentävä ja haastava, mutta haluan silti pyrkiä elämään mahdollisimman perusarkea, vaikka toki se on nyt hieman erinlaista kuin vielä hetki sitten.




    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikkis Souliina <3 Niin minäkin ja jopa niin, että luen mieluummin korona-asiat uutisista ja ajankohtaisohjelmista kuin blogeista. Niissä haluan nähdä vastapainoksi jotain mieltä piristävää ja kivaa - kuten sun blogista :)

      Poista
  4. Kyllä minullekin kaikki kelpaa, aiheet laidasta laitaan:) Toki on hyvä kuulla uutisia ja niitä kyllä saa luettavakseen niin paljon kuin haluaa tästä surullisesta aiheesta. Sitten taas haluaa unohtaa kaiken sen ahdistuksen, jota tämä aihe herättää, joten on aiheellista heittää blogiin hiukan kevyempää luettavaa, vinkkien, reseptien ja ohjeiden kera. Näin tein minäkin ja nyt voi ottaa vinkit neulepaidan neulomiseen tai helpon hamosen ompelemiseen:) Kiitokset vaan kankaasta:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri niin - samoilla linjoilla ollaan. Sulla onkin nyt sen superihanan neuleen ohje blogissa, kävin jo lukemassa ja ihastelemassa. Ehkä minäkin inspiroidun ompelemaan sen hameen, kun näin miten helposti se syntyi. Sitten ollaan samikset :)

      Poista
  5. Reseptit kiinnostavat aina, varsinkin kun näin herkkuja reseptejä saa talteen! Minä ajattelin jatkaa omien juttujen kirjoittelua samaan malliin kuin aiemminkin. Tosin johan sain pari ikävää anokommenttiakin itselleni!
    Ihanaa iltaa sinulle Maarit <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi sentään! Niin ikävää Outi <3
      Ruokaa tarvitaan aina, joten jatketaan sillä ja muillakin elämää näinä aikoina sulostuttavilla asioilla :)
      Samoin sinulle <3

      Poista
  6. Kun karanteeniarki lähtee tästä rullaamaan, niin ihan varmasti kaipaa mielen virikkeitä, kauniita kuvia katsottavaksi ja virkistäviä juttuja luettavaksi. Kyllä minä ihan koronastakin huolimatta mietin mitä pukea tänä keväänä päälle, mistä tilata ne kauniit sandaalit ja mitä uutta huulipunasävyä voisin kokeilla <3 Matkoista uskallan vasta haaveilla kun tämä virusuhka on ohi. Ja kyllä kaikki kotiin liittyvä hyggeily ja sisustaminen kiinnostaa entistä enemmän ja mikäs nyt parempi hetki miettiä vaikka huonekalujen järjestystä uudelleen. Ruokavinkit aiheena kyllä todella POP tällä hetkellä, sillä vaikka on tullut turvauduttua klassikkoresepteihin, niin kaipaan kyllä uusiakin tuulia ja kokeiltavia erikoisiakin ruokia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se näin. Kyllä itsekin seurailen täällä keväisiä asioita ja korjailen kevätvaatteita. Mieli on pidettävä korkealla, vaikka monenlaisia huolia on mielessä varmaan meillä jokaisella. Lapset, lapsenlapset ja omat iäkkäät vanhemmat ovat mielessä päivittäin. Täytyy sanoa, että matkat eivät pyöri omassakaan mielessä nyt yhtään, ei millään muotoa.
      Pidetään yllä positiivista moodia!

      Poista
  7. Kääks, kun mun kommentit ei tule perille tuolla wp osoitteella, tai tulee, mutta vain niihin blogger blogeihin, joissa kommenttien valvonta. Eli on tässä koko ajan selvittäminen, miten saada kukin pienikin osa-alue ruotuun.

    Mutta asiaan, toivon että blogeissa jatketaan entiseen malliin ja muutenkin minimoida korona uutisten lukemisen vain asianmukaisilta sivustoilta. Huomasin yksi yö käyneen niin kierroksilla, kun koko päivän mieltä rasitti somessa joka tuutista tuleva korona ja mitenkään koronaa vähättelemättä. Mutta kepeyttäkin tarvitaan. Eli kiitos tästä mitä maukkaimmasta reseptistä ja todellakin kaipaan, että täällä sun blogissa tulee juttua kuten ennenkin. <3

    Sydämellisiä päiviä ihana Maarit. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, kiitos sinullekin niin paljon Tiia <3
      Muistan kun aloitin blogin niin noita ongelmia pompsahteli tuon tuosta ja meinasi hermot mennä niiden selvittelyssä.
      Kävin lukemassa kirjoituksesi ja positiivisuus-ajatukset - niillä kuule mennään :) Nautitaan pienistä hetkistä, pyritään elämään normaalia elämää niin hyvin kuin se on nyt mahdollista.
      Tsemppiä hei sinne selvittelyyn ja makoisia unia <3

      Poista