sunnuntai 12. huhtikuuta 2020

Silmälasit asusteena & vinkkejä aikuisille

Yhteistyössä Specsaversin kanssa

Olen repäissyt irti vanhasta Kauneus & Terveys -lehdestä sivun, missä puhutaan silmien terveydestä. Siitä, miten silmät iän myötä rasittuvat entistä enemmän kun katsoo pitkään lähelle, puhelinta tai läppäriä. Silmän kyky tarkentaa heikkenee, sen lihakset voivat kipeytyä. Lääke tähän rasitukseen on kauas katsominen: 20 minuutin välein 20 sekuntia kerrallaan. 

Tästä päästään varsinaiseen aiheeseen, uusien lasien hankkimiseen. Tuo tilanne on tuttu itsellekin. Samoin se, että näkö on aamuisin samea eikä meinaa nähdä lukea lainkaan, ja kestää yllättävän pitkään että se palautuu normaaliksi - tai siis ennalleen. Näistäkin keskustelimme, kun olin tarkistuttamassa näköäni Ison Omenan Specsaversilla ennen uusien lasien hankintaa. 

Oli aika päivittää silmälasit myös tyylin vuoksi, sillä aika on ajanut jo ohi edellisistä.

Molemmilla vanhemmillani on glaukooma ja heidän silmälääkärinsä ovat jo vuosia sitten ohjeistaneet, että sitä periytyvänä pitää tarkkailla säännöllisesti. Käyn parin vuoden välein silmälääkärillä teettämässä laajan silmänpohjankuvauksen, joten nyt riitti normaali näöntarkastus sekä paineen mittaus ja digitaalinen silmänpohjankuvaus.  Onneksi niissä ei näkynyt mitään hälyttävää. Minulla on vähän hajataittoa ja lievää likinäköisyyttä, joten näen suhteellisen hyvin myös lähelle enkä siksi käytä aina laseja.

Hankin nyt samanaikaisesti monitehosilmä- ja aurinkolasit. Arvostan suuresti sitä, että minulle selvitettiin perusteellisesti tutkimuksen tulokset ja että oli myös aikaa kysellä. Sain myös selkokieliset ohjeet lasien hoitamisesta - niissäkin on monta kikkaa, mitä ei ole tullut ajatelleeksi.
Itseäni on askarruttanut aina se, että voiko silmilleni olla haittaa siitä, etten käytä laseja säännöllisesti. Hassuja sitä itsekseen miettii, mutta ei sille mitään voi. Käytän niitä telkkaria katsellessa, autoa ajaessa ja kun tarvitsee ylipäätänsä nähdä kauas. Lukiessa käytän aina lukulaseja, mutta läppärillä en tarvitse niitä. Optikon mukaan ei ole mitään haittaa siitä, ettei käytä laseja, jos näkee tarvitsemansa ilman niitä - oma näkö on aina paras ratkaisu. Ei tarvitse miettiä sitäkään asiaa enää.
SILMÄLASIT

Kevään kehyksien trendimallisto oli juuri tullut, kun lähdin katsomaan laseja. Malleja ja merkkejä oli paljon, värejäkin enemmän kuin ennen ja ensitunnelma oli lähes häkeltynyt. Miten ikinä osaisin valita itselleni sieltä sopivat. Ennestään käytössäni oli ruskeat ja mustat muovikehykset, joten kaipasin jotain muuta. Mutta mikä muoto sopisi kasvoilleni? Entä väri? Se oli selvää, ettei liian värikkäät tulisi kysymykseen kun en muutenkaan ole niin värikäs vaatteissakaan. Niiden pitäisi olla sellaiset, missä viihdyn tilanteessa kuin tilanteessa ja mitkä eivät riitelisi muun olemuksen kanssa.

Sovittelin isoja ja näyttäviä malleja, mutten osannut päättää. Varmasti niin tuttu tilanne monille. Sitten päätin kilauttaa kaverille - silmälasigurulle Raili Hulkkoselle. No en kilauttanut, vaan lähetin kuvat valinnoistani. Hän vastasi, että kaikki ihan liian isoja sulle, sorry ❤️. Silmien pitää olla lasien keskellä, niin etteivät ne 'valuta' piirteitä alaspäin. Aurinkolasit sitten voi olla isot. Tämä on tärkeä vinkki ikäisilleni, sillä piirteet tuppaavat muutenkin menemään alaspäin ja silmälaseilla on kokonaisilmeeseen iso vaikutus. 

Niinpä lähdin uudelleen Specsaversille ja aloin katselemaan ympärilleni ennakkoluulottomammin. Jotain aivan muuta kuin mitä olin katsellut edellisellä kerralla. Iskin silmäni välittömästi näihin Dieselin* metallisankaisiin kehyksiin ja se oli siinä. Ne tuntuivat kevyiltä päässäni, olivat riittävän erilaiset verrattuna aiempiin laseihini - ja olivat kevään uutta trendimallistoa. Ne eivät myöskään ole jyrkän pyöreät vaan pehmeänpyöreät. Kehykset näyttävät mustilta edestäpäin, mutta sivulta katsoen ne ovat teräksenväriset ja niissä on hillitty industrial-kuviointi. 

Linsseiksi valittiin Lifestyle-linssit, mitkä vastaavat arjen tilanteisiin hyvin. Ne on hiottu niin, että kohde (digitaalinen alue) löytyy helpommin mikä taas auttaa vähentämään niskan vaikeaa asentoa. Linssit on ohennettu, niissä on kova pinta sekä heijastuksenesto. Ne myös hylkivät vettä sekä likaa.


AURINKOLASIT

Aurinkolasit* ovat myös monitehot. Tässä kohdin voin sanoa, että kehysväritoiveeni oli lähes pakkomielteisesti nude tai hiekkabeige. Sellaiset löytyivät Marc Jacobsin telineestä, maitomaiset nudenväriset muovikehykset. Kerrassaan ihanat! Kannattaa kokeilla muitakin kehysvärejä kuin musta tai kuviollinen ruskea. Ne antavat asuihin kivan lisän.

Olen huomannut, että linssien värillä on iso merkitys kokonaisilmeeseen mutta myös siihen miten hyvin ne vähentävät häikäisyä ja minkä värisenä maisema näkyy. Suosin harmaita linssejä, sillä ne eivät näytä missään valossa punaisilta kasvova vasten. Ne myös toistavat näkymän mielestäni puhtaimman värisenä.

Optikko suositteli polarisoituja linssejä, mitkä poistavat kaiken kiillon ja heijastelun. Niissä on myös samantyyppinen likaahylkivä pinnoitus kuin silmälaseissakin. En myöskään halunnut niihin nyt niin suosittua peilipintaa, sillä mielestäni tämä nudekehys on klassinen ja elegantti ja kaunein tummilla linsseillä.

HOITOVINKKEJÄ

Optikko suositteli myös, että ottaisin lasit heti käyttöön, koska uudet moniteholasit saattavat vaatia totuttelua ennenkuin uudet arvot rekisteröityvät omaan näköjärjestelmääni. Tein työtä käskettyä, mutta ne tuntuivat kyllä heti omilta, ei ollut minkäänlaista heittoa tai 'tyhjän askeleen' tuntua. Pientä säätöä pitää tehdä sankojen taivutusten kanssa, mutta se odottaa koronan jälkeistä elämää.

Hän opasti myös, että pinnoitetut linssit vahingoittuvat kuumasta höyrystä uunin luukkua tai astianpesukonetta avatessa. 
Laseja ei saa myöskään säilyttää konepellillä, koska lämpötila voi nousta auringossa polttavan kuumaksi. Sama koskee myös saunaa.

Sekä kehykset että linssit on hyvä puhdistaa säännöllisesti vedellä ja linssinpuhdistussuihkeella.

Kannattaa säilyttää laseja kotelossa, mikä tulee lasien mukana. Olen ottanut itse tavakseni pitää koteloa myös autossa mukana, ettei lasit pyöri auton lokeroissa naarmuuntumassa. 


TAKUU

Specsavers antaa ostohetkestä jopa 3 kk:n tyytyväisyystakuun linsseille myös siinä tapauksessa jos et totu monitehoihin; lisätietoa löytyy heidän nettisivultaan. 
Jos tuntuu siltä, että lasit eivät istu hyvin tai et näe niillä kunnolla, kannattaa aina käydä juttelemassa liikkeessä ja tarkistuttamassa säädöt - tilanne voi korjaantua jopa sangan asentoa muuttamalla.
MEIKKIVINKKI

Valitsemani silmälasikehykset ovat sirot ja aika kepeät, joten ne vaativat mielestäni selkeän silmämeikin etenkin kun omat värini ovat aika valjut. Keskitummaa luomiväriä riittävän ylös häivytettynä, rajaukset sekä ylä- että alaluomelle. Maskaraa vain yläripsiin, alaluomen ripset voi jättää meikkaamatta, sillä pehmeä rajaus toimii aikuisella paremmin silmän muodon esiintuomiseksi. 

Kulmilla on myös iso rooli, niiden muotoileminen ja siistiminen kynällä antaa lisäryhtiä katseelle. Liian tuuheat kulmat on hyvä muotoiluttaa ohuemmiksi ja linjakkaammiksi tuikean katseen välttämiseksi. 

Yleisohje voisi olla, että isojen näyttävien kehyksien kanssa kevyempi meikki ja tällaiset ohuet, vaikka ovatkin tummat, vaativat taas huolitellumman meikin, jotta ilme pysyy virkeänä ja terävänä.
Specsaversillä yhdistyy hyvin laadukkaat kehykset, laaja valikoima kauden uutuuksia ja merkkikehyksiä sekä hyvä palvelu. Itseäni kiinnostaa aina uudet mallit ja viimeisimmät värit, joten nyt on molemmat lasit päivitetty tähän hetkeen. En hanki kausittain laseja, edellisen lasiparin taisin hankkia viitisen vuotta sitten ja nekin on Specsaversilta. 
Heillä on nytkin kahdet yhden hinnalla -tarjous - mikä mainio tapa päivittää kerralla molemmat kuntoon.


Nostin taas katseeni läppäriltä, ulos tuulessa heiluviin mäntyihin - ja huomaan miten silmän alueella tapahtuu jotenkin levollinen rentoutuminen. Kannattaa kokeilla!

Olen ottanut tavakseni tuijotella ulos ikkunasta myös silloin, kun makoilen päivisin sohvalla lukemassa. Tekee hyvää mielelle ja silmille.

Maarit

*lasit saatu


26 kommenttia:

 1. Ihana tuo Love neule! Vitsi miten nuo rilliet mallit sopii sulle ja ihanat nuo pyöreätkin. <3 Täälläkin aurinkolasit aina vahvuuksilla, muunlaisilla en tee mitään, koska en näe mitään.

  Aivan ihania kuvia, rillejä ja kaikki. Specsavers on oikein pelastus ja sieltä hankin aika pitkälle tai koko meidän perhe prillit ja pian on meidän 13 vuotiaankin aika saada ekat rillinsä. Molemmat tyttäret saaneet äitinsä huonon näön eli prillit samaan aikaan, kuin itsekin. Mutta heh onneksi eivät ole saaneet siitepölyallergiaa meikäläiseltä.

  Sydämellistä pääsiäistä Maarit ihana. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia, ihana kuulla että tykkäät :) Ne on vaihteeksi kivan kepeät, tykkään itsekin kovasti. Nyt sen huomaa, miten tärkeät on hyvät monitoimiaurinkolasitkin - on tärkeää nimittäin nähdä myös mittaristot :)

   Siellä on valtavan paljon tyylikkäitä laseja ja hyviä merkkejä, ja mullakin on edelliset lasit ja aurinkolasit sieltä. Näyttää olevan monille luottopaikka.

   Onneksi lasit ei ole nykyään lapsille enää hävettävä asia, päinvastoin. Ja kun täältä hankkii, niin hintakaan ei ole paha, jos sattuu haverit lasille...

   Lumisateista keskiviikkoa Tiiuli! <3

   Poista
 2. Raikkaat ja hyvin sopivat pokat! Specsversilta olen hanķkinut jo vuosia lasini.

  VastaaPoista
 3. Voi, miten hyvin nuo lasit passaavatkaan sulle!
  Meidän suvussa kulkee perinnöllisenä silmänpohjarappeuma ja sen vuoksi säännölliset, perusteelliset silmätutkimukset ovat mulle tuttu juttu. On mahtavaa, miten paljon silmää tutkimalla voidaan selvittää ihmisen terveydentilasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh kiitos Suvi! Jännää miten ei ole koskaan edes vilkaissutkaan tämän mallisia...
   Se on niin hienoa, että nykyään puhutaan ja pyydetään välittämään tätä tietoa myös lapsille eteenpäin näistä perinnöllisistä asioista, että osataan ottaa asia vakavasti.

   Poista
 4. Ihanat lasit valitsit ❤️. Minullakin uudet lifestyle-linssit ja olen ollut tosi tyytyväinen niihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja sun viininpunaiset on ihanat! Minäkin sovittelin niitä silloin pressissä :)
   Sama täällä - linsseillä ja linsseillä on eroa!

   Poista
 5. Ihanat lasit!
  Mullakin kevyet, hieman näkymättömät pokat nytten ja silmämeikki saa kyllä olla runsaampi nyt.

  Kivoja vinkkejä, pääsiäisen loppuja ja kivaa viikkoa sinne ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan nähneenikin ne ainakin instan puolella - kevyet kultakehykset. On todella kauniit ja juu, samaa mieltä että
   meikkiä tulee olla :)
   Lumiset terveiset Espoosta <3

   Poista
 6. Todella hyvännäköiset silmälasit olet itsellesi valinnut. Kivan kepeät ja sopivat täydellisesti kasvojesi muotoon.
  Ihanaa sunnuntaita sinulle Maarit <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Outi - joskus tuntuu että istuu kuin hanska käteen ja nyt!
   Talvimaisema tulla tupsahti, kivaa viikkoa silti sinulle <3

   Poista
 7. Jaksan aina vaan ihailla sun tyyliä tehdä näitä informatiivisia postauksia. Ihan hirveän paljon näet vaivaa, mutta lopputulos on myös sen väärtti. Ja tässä(kin) tapauksessa kirjaimellisesti ilo silmälle <3.

  Mun silmäongelma (lasiaisen irtauman ja sen mukana repeytyneen epiretinaalimembraanikalvon kaisteleen aiheuttama) on selvästi pahentunut tässä nyt reilun kuukauden kestäneen etätyöjakson ajalla. Kotona kun tulee helposti venytettyä työpäivää ja se kun mulla kuluu kokonaan koneella, niin huomasin kiirastorstaina, että kaikki pystysuorat viivat ja i-kirjaimet muuttu sellaisiksi vinoviivoista koostuviksi. Ei kiva. Mutta onneksi pääsiäispyhien aikana rauhoittui. Ja onneksi mulla on tää työpiste sellainen, että ikkunasta näkee kaukaisuuteen ja voi tuijotella vaikka läheisen metsän puun latvoja aina välillä).

  Olisin halunnut viime silmälääkärikäynnillä uudet lasit (tai lähinnä ne kehykset ;)), mutta lääkäri sanoi, ettei kannata, koska pitää seurata ensin riittävän kauan, miten tää mun ongelma kehittyy. Menee kalliit lasit hukkaan, jos vaihtaa siinä vaiheessa, kun muutos on kesken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annukka paljon! Arvostan niin palautettasi, sillä näiden kirjoittaminen käy todellakin työstä - sen verran monta tuntia menee että saa kokonaisuuden kasaan. Mutta tämä on niin mieleistä tekemistä, ettei sitä sillä lailla tule miettineeksi.

   Sun silmäongelma kuulostaa kyllä todella pahalta - toivon sydämestäni että se parantuu ja saat silmän kuntoon ja ennalleen. Oliko se niin, että mitään muuta hoitoa ei ole kuin aika eli se paranee itsestään? Uskon, että lepo kauas katsoen tekee sinunkin tapauksessa hyvää. Työpisteelle ihan paras paikka on ikkunan edessä, luulisin että myös fengsuin puolesta :)

   Minäkin katson taas noita ylväitä mäntyjä - niin rauhoittavaa!

   Poista
 8. Aivan superhyvät pokat molemmat, sopivat sinulle tosi hyvin! Aurinkolasit ovat erityisen kauniit.

  PS: Mistä ihana LOVE-neule on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta :)

   Tämä love-neule on HM:n alesta, jo viime vuonna hankittu...

   Poista
 9. Specsaversilla on kyllä ihan paras valikoima, laatu ja palvelu! Minulla on kolmannet lasit heiltä nyt, tykkään kovasti! Eipä tullut pyydettyä asiantuntija-apua kun omia kehyksiä valitsin, aina oppii uutta ja seuraavan kerran pitää muistaa Railin opit ja pitää neuvot mielessä : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palvelu oli erinomaista ja erityisesti se, että kerrottiin kaikki asiat perinpohjin - mikä vaikuttaa mihinkin mm linssejä valitessa. Onneksi kilautin kaverille - en minäkään ollut ajatellut sitä. Silti tykkään isoistakin pokista ;o)

   Poista
 10. Onnea uusille laseille! Ja kiitos hyvistä vinkeistä. Siis silmien pitäisi olla suunnilleen pokien keskellä. Mulla pitää olla lukiessa lasit, kauas vielä näkee kohtuullisen hyvin. Muistan kun ikänäkö alkoi painaa ja yks kaks kirjan tekstistä ei saanutkaan niin hyvin selvää.

  Sinulla on täällä kiva ja asiapitoinen blogi. Mukava lueskella.

  Kivaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Ja hei kiva että tulit pyörähtämään täällä :)
   Aivan, silloin lasit eivät 'vedä' piirteitä alaspäin ja yleisilme on sopusuhtainen - sillä on merkitystä erityisesti ikäisilleni, kun piirteet ovat laskeutuneet jo muutenkin.

   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 11. Aurinkolasit on makeet! Josta tulikin mieleen, että pitäisi varmaan kesäksi hankkia uudet, mulla on kahdet, mutta olen todennut, että kolme on hyvä määrä, niitä voi vaihdella tilanteen mukaan. Esim. vesillä kaipaan vähän toisenlaisia laseja kuin esim. terassilla istuessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta - mullakin on kahdet muut, mutta ilman vahvuuksia, joten nämä tulivat siinäkin mielessä todella tarpeeseen. Kyllä vaihtelu virkistää, myös sen mukaan onko menossa lenkkeilemään vai skumpalle ;o)

   Poista
 12. Mulla sama juttu, joka toinen vuosi perusteelliset tutkimukset. Näkökenttätutkimus jännittää joka kerta, kun pää laitetaan sinne koneeseen...

  Tosi kauniita laseja olet valinnut, keväisiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä jännittävä kokemus - myös lopputuloksen kannalta, kun on niin vahva perimäkin. Mutta onneksi on noin hyviä tutkimuksia saatavilla ja tärkeintä on löytää mahdollinen muutos alkuvaiheessa.
   Lasit tuo ihanaa lisämaustetta pukeutumiseen!

   Poista
 13. Tyylikkäät aurinkolasit! Hienoa, että löysit mieluisat kehykset, jotka sooivat sinulle hyvin.
  Me olemme löytäneet Tampereelta pienen yksityisen silmälasiliikkeen, jossa on loistopalvelu niin on jäänyt ketjuliikkeiden valikoimat katsastamatta. Jos voisin niin hankkisin useat lasit eri käyttötarkoituksiin ja aurinkolasit samaten. Nyt nämä Zen Barcelonani ovat kuitenkin niin mieluisat klipsiaurinkolaseineen etten muista osaa edes haaveilla. Moniteholaseilla on hintaa niin haaveksi jää monet erilaiset. Kyllähän on monenlaisia kehyksiä kertynyt matkan varrelta. Piilolaseja en voi käyttää niin silmälasien merkitys on iso oman hyvinvoinnin kannalta. Kiitos hyvästä postauksesta! Sinulla on taito kirjoittaa informatiivisesta, mutta lämpimän inhimillisesti ja lähestyttävästi. Terveisin Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija - nämä vaikuttavat sellaiselta hankinnalta, että uskon käyttäväni niitä pitkään kuten käytin edellisiäkin. Vaikka vaatteet vaihtuvat, olen onnistunut hankkimaan sellaisia laseja mihin ei kyllästy.
   Olenkin katsonut että sinulla on ihanat vaaleat maitomaiset kehykset, sopivat todella hyvin ja ovat ajattoman trendikkäät. Klipsit ovat kyllä kätevät, itselläkin on ollut yhdet - selviää yksillä laseilla eri tilanteissa.
   Viestisi lämmitti mieltä - kiitos <3

   Poista