keskiviikko 3. kesäkuuta 2020

Toukokuun 2020 kuvia

Teiltä on tullut toive kuukausikoosteesta - se on mainio ajatus ihan siitäkin syystä että muistaisin itsekin, mitä on tapahtunut ja mitä on ollut mielen päällä. Tämähän toimii päiväkirjan tavoin, kun sitä tarkemmin ajattelee.  Kuvat ovat isossa roolissa, välillä ne voivat viestittää sellaisenaan. Mieltä nostattavia asioita tavalla tai toisella, pienempiä ja isompia tapahtumia ja huomioita, vuodenaikojen seurailua. Puuhastelua ja arjen askareita. Nämä eivät ole missään kronologisessa järjestyksessä vaan ihan fiilispohjalta mennään. 


VEHREYS

Kevät eteni kohinalla toukokuun aikana, kun vihdoin ilmat lämpenivät. Mutta se ihmetyttää, mistä johtuu ainainen tuuli. Espoossa on tuullut ja mökillä Merikarvialla on tuullut. Puihin ilmestyi pikku lehdet ja hedelmäpuut kukkivat ennennäkemättömällä loistolla. Meidän omenapuu teki ennästyskukat, mutta se ei ole silti lupaus omenoista - tai no, onhan se tavallaan, mutta muutamana vuotena ne on mädäntyneet muumiotaudin kourissa. Ruiskutukset eivät ole muuttaneet tilannetta, joten nautin suosiolla niiden kukkaloistosta - omenat selviävät jos selviävät.
ILAHDUIN

Tutkiskelen kauppakäynnillä usein uusia kiinnostavia tuotteita ja nyt löysin mökkikunnan kaupasta Leivon Leipomon Kaurajemmarin. Se on näkkileivän tyyppistä 100% kokojyväkaurasta leivottua kuivaleipää, missä on neljännes erilaisia siemeniä. Kiva uutuus ja maistuu ihanalta erityisesti graavilohen kanssa. Sitä löytyy myös ruisversiona. Kaikenlainen ruokaan liittyvä kiinnostaa, joten vinkatkaa ihmeessä jos olette löytäneet jotain erityistä, mitä vain.
LÄSNÄOLOA

Mielestäni elän hyvällä tavalla tavallista elämää, aikalailla jalat maassa. Arjen pienet asiat on merkityksellisiä. Mökillä asiat korostuvat erityisesti, koska täällä elämä pyörii enemmän tällä tontilla. Herään yleensä meistä aikaisemmin ja syön aamiaisen itsekseni suosikkipaikallani sohvalla, mistä näen merelle. Jos on riittävän lämmintä, istun ulkona. 
Lintujen kuoro on juuri nyt heleimmillään ja yritän tallentaa sitä kovalevylle. Päivittäinen joutsenten reviisimekastus on hauskaa seurattavaa; tässä on pariskunta ja ilmeisesti nuori kilpakosija, joka kaipaa myös kumppania ja niiden väliset yhteenotot ovat sekä äänekkäitä että uhkaavia. Tukkakoskelo lipuu laguunissamme opettaen valtaisaa karvapallokatrastaan tavoille. Maisemat on olleet erityisen kauniit nyt näillä kahdella toukokuisella mökkireissulla, tuuli on tyyntynyt usein juuri sopivasti illaksi ja saatetaan istua saunalla pitkät tovet vain lintujen touhuja seuraillen. 
Opettelemista on vielä siinä, ettei aivot surisisi tekemättömien töiden suuntaan. Olen miettinyt ja perustellutkin asiaa sillä, että kun listaan niitä asioita mitä kertakaikkiaan on pakko tehdä, ne tulevat tehdyksi eivätkä stressaa mielessä. Silloin suon mahdollisuuden myös täydelliselle joutilaisuudelle, mikä onneksi sujuu myös. Ja onhan se niinkin, ettei esimerkiksi kesäkukkia tai kasvimaata voi alkaa laittamaan loppukesästä. Se on tehtävä nyt, jos meinaa. Osaatko sinä olla jouten? 
LOHIHERKKUJEN AIKA

Graavia, sitruunamarinoitua, savustettua, grillattua - kalaa on syöty, sillä nyt on lohiaika. Kuun lopulla tuli tilaisuus hankkia merilohta paikalliselta kalastajalta ja sitä jötkälettä on pakkasessa Juhannusta varten ja kyllä muutamaan muuhunkin ruokahetkeen. Fileroin sen itse ja yllättävän hyvin sainkin sen onnistumaan, vaikka oli tuhti lähes 5 kg:n vonkale. 
KRYSANTEEMIT

Kun silmä tottuu siihen, että kotona on kukkia, niin niitä kaipaa maljakkoon aina. Ostin kerran kauppareissulla marketista hennon persikkaisia krysanteemeja. Poika toi kotona käydessään vaaleanpunaisia pioneja ja niistä syntyi upea kimppu olkkariin. Nämä sävyt miellyttävät kukissa (ja muussakin) silmää valkoisten ja vihreiden lisäksi. 
Samoja sävyjä, mutta vähän kirkkaampina on uudessa kesämekossani. 
KORUTARINAA

Tämä Tarinakorun käsityönä tekemä sormus on ollut yksi ilahduttavimmista toukokuun asioista. Kannan siinä muistoja mukanani - mikä ihana ajatus hyödyntää vanhoja käyttämöttömiä koruja. Jos sinulta livahti ohi tarinani tästä sormuksesta, se löytyy täältä.
PUUTARHAHOMMIA

Olen puuhastellut toukokuun aikana ulkohommissa oikein urakalla - kotipihalla, vanhempien mökillä ja täällä omalla mökillä. Toukokuuhan on kylvön ja toukotöiden aikaa. Uskomattoman paljon on erilaisia kevättöitä ja monen sorttista paikkojen siivoamista ja haravoimista talven jäljiltä. Se on ollut myös mukavaa yhdessäoloa siskon ja äitini kanssa, kahvihetkiä ja turinointia. Kaikkein tärkeintä on silti ollut se, että myös pikkutytöt ovat olleet välillä mukana näissä pihahommissa, missä on ollut helppo säilyttää turvavälit - välillä sellaisen tuskan kanssa, että ihan itkettää kun ei voi halata eikä ottaa pikkuisia syliin. 
TOUKOKUUN KUVAT


Nämä kuvat ilmentävät tätä toukokuuta. Runsaina kukkivat puut, ehkä hiukan etuajassa ainakin etelässä. Luonto alkoi vihertymään heleänä ja koko kesä on vielä edessä. Tämä on odotuksen aikaa. Toukokuu johdattaa kesään. Illat ovat pitkiä ja valoisia. Aamut valkenevat aikaisin ja houkuttavat heräämään joskus kukonlaulunkin aikaan. Se on mielestäni päivän paras hetki.
Valoisaa kesäkuun alkua sinulle!

Maarit


8 kommenttia:

 1. Tämä oli kiva kooste. Olen joskus tehnyt viikkokoosteita ja jopa vuosikoosteita, joihin olen kerännyt ne vuoden suosituimmat postaukset. Kuukausi on kivan pituinen aika tuoda esille kuulumisia ja ajatuksia kuluneelta kuulta.
  Tuo toukokuun vehreys on ollut niin ihanaa ja niin "silmiinpistävää". Toukokuu on luonnossa upea kuukausi. Ja läsnäoloakin korostat, se on todella tärkeää. Yritän sitä myös muistaa arjessa. Ja ne tekemättömät työt täälläkin myös surraa välillä päässä.
  Ja tuo uusi kesämekkosi on upea!
  Kiitos sinulle toukokuun hetkistä! Oli mukava lukea ajatuksiasi.
  Ihanaa kesäkuuta, Maarit <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula :) Olen itsekin tehnyt viikkokoosteita, mutta jostain syystä se ei ole sytyttänyt kirjoittajaa niin paljoa että olisin saanut jatketuksi. Niinpä kirjoitan niitä ihan suosiolla silloin tällöin. Ainakin nyt tuntuu että tälle kuukausikatsaukselle on tilaus ja tosiaan lukijat ovat toivoneet sitä, kun eivät välttämättä ole niin tarkkaan lukeneet menneitä juttuja.

   Kuunnellaan lintujen ääniä, mekastusta ja katsellaan niiden pesimistouhuja - niin ihanaa!

   Leppoisia kesäpäiviä sinne <3

   Poista
 2. Ihanan näköinen toukokuu! Kaikkea kivaa mahtui sinunkin kuukauteesi. Minusta parasta toukokuussa oli oman miehen synttärit, pojan koulun loppuminen ja luonnossa se, että nyt ruoho on niin vihreää, että silmiin sattuu :)
  Kaunista kesäkuun alkua sinulle Maarit <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Ruoho on niin vihreää, että silmiin sattuu' - voiko sen paremmin sanoa :)
   Lämpöistä kesäkuun jatkoa Outi sinulle <3

   Poista
 3. Toukokuu on lupausta täynnä. Yhtäkkiö luonto on vehreä, kukat kukkivat ja linnut laulavat. Lähipuussa on jossain tiaisen pesä, josta on toista viikkoa kuuluhut korkeaäänistä poikasten taukoamatonta piipitystä. Eilen huomattiin äänien madaltuneen - lintunuorukaiaten äänenmurros?

  Niin kaunis tuo sormuksesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Istun nyt olkkarissa vastailemassa kommentteihin, olen herännyt jo viideltä ja luin tämän sinunkin viestisi - mietin että jos pitäisi valita, niin toukokuu on vuoden ihanin kuukausi!

   Poista
 4. Heti kun aurinko lämmittää ja voi istua auringossa, saan sellainse "osaan olla jouten" vaihteen päälle - nautin niin valtavasti auringon säteistä (toki suojaan ihoni), että se tunne on jopa meditatiivinen! Mutta se tuuli, apuah, ei aiemmin tuullut näin vai miten niin tuntuu.. Mielttömän kokoinen merilohi, voiisn vaan elää lohella ja sen eri variaatioilla! On muuten todella kaunis tuo mekkosi, minäkin tilasin uuden punaisen kesäleningin ja korkkarit,, hahaa, toivottavasti pääsee pian niihin pukeutumaan! Ihania kesäkuisia hetkiä sinnekin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuuli on munkin mielestä lisääntynyt tänä vuonna ja olen miettinyt onko se ilmastonmuutoksen syytä. Koko alkukevät on tuullut ja ilma on sen takia tuntunut kolealta vaikka aurinko on paistanut. Tänä keväänä en ole tarjennut istua talon takana olevalla pikku terassilla yhtään kertaa aamukahvillakaan juuri tuulen takia. Argh.
   Nyt odotellaan kuvia kesämekosta ja korkkareista :)
   Ihanaa mökkeilyä ja leppoisia hetkiä sinne <3

   Poista