maanantai 17. elokuuta 2020

Kesäpäivät Espoon saaristossa

Knapperskär, Gåsgrundet, Pentala, Kaparen, Rövaren - näihin saariin olemme tehneet matkoja tänä kesänä omalla, vanhalla pikku-veneellämme. Noin puolessa tunnissa taittuu matka kauimpaankin saareen, joten kynnys lähteä on matala. 
Lähdimme lauantaina ex-tempore liikkeelle, kun kaverit olivat jo matkalla omalla veneellään ja pyysivät seurakseen. Siinä ei ehtinyt ruokien kanssa hifistellä vaan keitettiin termokseen pikaisesti kahvia voileipien kyytipojaksi. 

Ajoimme suoraan Suvisaariston edustalla olevaan Knapperskäriin. Sen eteläpuolella aukeaa avomeri ja näkymät ovat huikean hienot. Saari kuuluu Espoon kaupungille ja sinne voi tehdä ihan vapaasti retkiä sekä telttailla. Saaristovene ei aja tälle saarelle, mutta yksityisveneille on muutamia hyviä rantautumispaikkoja. Aikaa hurahti viitisen tuntia, kun loikoilimme matalilla kallioilla. Tämä saari on suosikkini tämän vesistöalueen retkikohteista. 
Kirjoitin kolme vuotta sitten laajemman jutun Knapperskäristä ja se löytyy täältä.


Sunnuntaina oltiin jo vähän paremmin varustautuneita, sillä kipaisin heti aamusta kauppaan hakemaan evästarpeita. Suuntasimme nyt enemmän lounaaseen ja Rövarenin ja Kaparenin kautta Kirkkonummen puolelle, Stångören-saareen. Se on Kala- ja Metsämiehet Ry:n käytössä ja kaverimme kutsumana voimme rantautua sinne päiväksi. 
Ilma oli kuuma, meri kirkkaan sininen ja saaren ohi lipui purjehduskisasta Tallinnasta palaavia aluksia. Aurinko porotti niin, että vaikka oli kunnon suojakertoimet, tuntuu että iho tummui monella asteella. Tälläkin saarella oli upeat matalat luodot avomeren puolelle. Ja mikä tärkeintä, kunnon laituri, mihin voi rantautua. Me tosin ajoimme suojaisaan poukamaan ja vedettiin vene hiekkarannalle. Sekin hyöty on pikkuveneestä, että laituriin ja rantaan ajaminen on helpompaa.

Muistan ikuisesti ensimmäisen rantautumisemme Kapareniin. Jouduttiin ajamaan kiinni kallioon ja minä sain käskyn hypätä kalliolle köyden kanssa. Minähän hyppäsin ja köysikin oli mukana (ja toinen pää kiinni veneessä), mutta kallio oli vielä märkä ja tietysti liukas kuin mikäkin ja liu'uin vyötäröä myöten veteen vaatteet päällä. Onneksi ei ollut sen syvempää, sillä uimataito on mitä on - ja onneksi oli liivit päällä. Siitä oppineena en hyppele veneestä ilman liivejä.


Kaparenin hienot kalliot

Vaikken varsinaisesti ole mikään vettä tai veneilyä sinänsä rakastava, koska uimataito on huono ja muutenkin on jonkinasteinen pelko merellä liikkuessa, silti oli ihanaa viettää kuuma elokuun viikonloppu vesillä.
Maisema oli niin sininen kuin vain sininen voi olla ja ilma kuin morsian. Aika täydellistä.


Laitan tähän loppuun vielä kuvan Kivenlahden venesatamasta. Otin sen lauantaina kello 13 ja ihmeteltiin suuresti sitä, että laiturit ovat täynnä hinnakkaita ja isojakin veneitä. Oli viikonloppu eikä tämän parempaa ilmaa voi Suomessa olla veneilyyn. 
Sitäkin taustaa vasten ollaan ihan tyytyväisiä vuosimallia -87 olevan paattimme kyydissä. Se on hoitanut tehtävänsä erinomaisesti ja on aina valmiina pieneen irtiottoon. Sekään ei harmita yhtään, jos kesän kelit ovat niin huonot, että veneily jää vähälle. Montaa euroa ei ole veneessä kiinni.

Maarit

10 kommenttia:

 1. Ihanaia kuvia saaristosta. Suvisaaristo ja sen läheisyys on hyvinkin tuttua. Nuorempana käytiin ystäväporukalla usein saarissa grillailemassa ja vaan nautiskelemassa.
  Kaunista tiistaita sinulle Maarit ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Espoon saaristo on niin kaunis ja myös helposti saavutettavissa reittialuksella, mikä on loistojuttu. Muistan omastakin nuoruudesta kun kaverit kävi saarissa viikonloppuisin, mutta jostain syystä en itse saanut koskaan lähdetyksi mukaan.
   Upeaa uutta viikkoa ja onnea vielä täältäkin uusiin työkuvioihin Outi <3

   Poista
 2. Olen ihaillutkin instassa veneretkiänne, niin upeita maisemia on saaristossamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä tehtiinkin tänä kesänä enemmän kuin viime vuosina, satuttiin olemaan täällä juuri hyvien kelien aikaan!

   Poista
 3. Dear Maarit, it seems it was a wonderful trip. The pictures are wonderful. Best regards, Sigrid

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dear Sigrid, thanks a lot :) The day was beautiful and the see blue, just perfect for a boat trip with friends.
   Have a nice new week!

   Poista
 4. Ihania kesäkuvia. Tää kesä on ollut jotenkin mieletön. Ei todellakaan jää mieleen kesänä, että aina satoi. Nytkin harvinaisen lämmintä edelleen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä, nyt on ollut aivan superihanat ilmat. Muutamia sadepäiviä ei edes muista :)
   Olen kyllä sitä mieltä, että voisi parilla asteella jo viilentyä, sillä meinaan läkähtyä kotona, huoh.

   Poista
 5. Ihania kesäisiä kuvia! Veneily on kivaa ja tänä kesänä hyviä kelejä on riittänyt - tosin tuulet ovat olleet usein joko olemattomia tai vastaisia, joten purjehtimaan emme ole kovin paljon päässeet. Rantautumismuistostasi tuli mieleen, että hyppäätkö aina veneestä etuperin kalliolle? Itse menen rantaan aina takaperin eli seison veneen keulalla, pidän kaiteista kiinni ja sitten vain lasken ensin toisen jalan maahan ja sitten toisen (jos korkeuseroa on rutkasti, niin silloin vain pudottaudun alas) ja irrotan kädet, vasta kun olen tukevasti maan pinnalla. Toimii! Ei ole vaaraa nenälleen kaatumisesta eikä veteen liukumisesta, vaikka kallio olisikin liukas. Tapa on myös huomattavasti ystävällisempi polvinivelille kuin korkealta hyppääminen! Kannattaa kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, ja välillä on ollut aika navakoitakin tuulia - mutta voi olla että teille sopivia :)
   Tuon tapauksen jälkeen ei ole tullut enää tilannetta eteen, sillä ollaan löydetty aina joko hiekka/kiviranta tai laituri, mihin kiinnittyä. Ja juu, menin etuperin... Mutta tuo oli erinomainen vinkki, kiitos siitä. Sitä kokeilen kyllä jos rantaudutaan kallioille.

   Poista