sunnuntai 6. syyskuuta 2020

Ranskalainen tomaattipiirakka - muistojen herkku Roumaren linnasta

Makoisa ranskalainen tomaattipiirakka, joka kätkee sisuksiinsa makoisia pikkutomaatteja, sopivan etikkaista Dijon-sinappia sekä piiraan maun pehmentävää juustoa. Tarjoilin sen tällä kertaa poikkeavasti, ladoin nimittäin salaatin sen päälle.


Palataanpa hetkeksi niihin tunnelmiin, missä söin elämäni ensimmäisen tomaattipiiraan, tarte à la tomate et à la moutarden - ja missä jäin siihen heti koukkuun.

Oli kesä 1989. Olimme päättäneet lähteä kesälomalla autolla Normandiaan ja matkareittiä suunnitellessamme näin Hesarissa jutun suomalaisesta perheestä, joka oli hankkinut linnan Ranskasta. Linnan Ranskasta! Sehän kuulosti suorastaan unelmalta ja kun jutussa vielä mainittiin, että he ovat tekemässä siitä hotellia, tuli siitä itsestäänselvä lomamatkamme kohde. Jutussa ei ollut tietenkään puhelinnumeroa, vain paikkakunta missä se sijaitsi. Artikkelissa mainittiin muistaakseni, että sinne voi jo mennä vaikkei valmista olekaan, koska perhe asui itse siellä ja paikkaa laitettiin kuntoon, entisöitiin ja sisustettiin.

Niin me hurautimme pihaan, yösija löytyi ja vietimme siellä muutaman mieleenpainuvan päivän. Istuimme iltaisin linnan pihalla pitkässä pöydässä, kuulimme tarinoita linnan historiasta ja heidän elämästään siellä. Linna oli keskellä maaseutua eikä juuri ollut ravintoloita, mihin mennä ruokailemaan. Huono vaihtoehto ei ollut sekään, että ruokailimme linnan salissa ja täällä sitten tarjottiin eräänä päivänä lounaaksi tuota tomaattipiirakkaa. Se tehtiin voitaikinapohjaan, mutta muukin pohja käy. Alla oleva resepti on kirjoitettu siellä ja kuuluu edelleen reseptikansioni suosikkeihin. 

Tämä on todellinen ranskalainen tomaattipiirakka - täynnä makuja ja ihania muistoja!



Allaolevaan kuvaan liittyy hauska muisto. Tyttäreni, joka istuu tuolilla, mökötti pitkään, koska hän ei saanut samanlaista hepsankeikka-salsamekkoa kuin linnan omistajan tyttärellä - hän oli mielestään liian siistin näköinen :)


Tytär oli tuona kesänä 5-vuotias ja poika 3 kk

Château Roumare

Tein tätä tomaattipiirakkaa, kun lapset tulivat pistäytymään eräänä päivänä lounasaikaan. Käytin kaupan valmista suolaista piirakkapohjaa ja se toimi erittäin hyvin ohjeessa. 
Mietin ensin, että teen erillisen salaatin, mutta keksin että kasaankin salaattiaineksia jo hyvin jäähtyneen piirakan päälle, niin siitä tulee näyttävämmän näköinen. Pilkoin päälle ruustinnansalaattia, melonia ja rucolaa - näiden raikkaus ja keveys sopi kerrassaan hyvin täydentämään piirakan makuja.







Ostan nykyään kaikki tomaatit Lidlistä, koska siellä erityisesti kirsikka- ja terttutomaatit on lähes poikkeuksetta mielettömän makeita. Käytin tähän ohjeeseen terttutomaatteja. Koska tomaatit ovat liian usein kovia ja karvaan makuisia, tarkistan niiden makeuden aina kotiin tullessa. Olen joskus kiikuttanut mauttomat jopa takaisin kauppaan kiukuspäissäni.


TOMAATTIPIIRAKKA -resepti

1 valmis suolainen piirakkapohja
pari kourallista pikku-tomaatteja
pari rkl Dijon-sinappia
pari desiä juustoraastetta - esim emmental
1 valkosipulin kynsi
yrttimausteita (basilika, oregano, timjami) maun mukaan
öljyä, suolaa, mustapippuria

1. Sulata pohja, painele piirakkavuoan pohjalle ja tee haarukalla reikiä. Levitä sinappi pohjalle.
2. Lisää 1/3 juustosta, sitten puolitetut tomaatit ja puristettu valkosipuli. Lisää hieman suolaa ja pippuria, lorauta päälle öljyä ja sitten loppu juustoraaste. Ripottele vielä päälle yrttejä.
3. Paista noin 225 asteessa noin 20 minuuttia. Vahdi paistoa ja tutki milloin taikina alkaa olla kypsää myös keskeltä ja sitä, ettei reunat pääse palamaan. 

Jos laitat salaatin päälle koristeeksi, anna piiraan jäähtyä ensin lähes huoneenlämpöiseksi.

Maarit


16 kommenttia:

  1. Dear Maarit, a great recipe and a wonderful story about it.
    Have a pleasant week.
    best regards
    Sigrid

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dear Sigrid, I have to say that blog writing is so fruitful also because it brings to your mind so many lovely memories and this is one of those.
      I wish you a nice Wednesday!
      Best wishes, Maarit

      Poista
  2. Ranskalainen tomaattipiiras on kyllä herkullista, tuo salaatti sopii sen kanssa varmasti hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidän nykyään aina yhtä suolaista ja makeaa piiraspohjaa pakkasessa, muut aineksi löytyykin lähes poikkeuksetta aina kotoa - on tosiaan herkku ja helppokin.

      Poista
  3. Ihana idea laittaa salaatti näyttävästi piirakan päälle! Rakastan piiraita, joten kyllä maistuisi : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulla onkin aivan ihania piirakkaohjeita blogissa!
      Antoisaa Tallinnan-reissua Heli!

      Poista
  4. Oi mitä herkkupiirakkaa! Dijon sinapin ja tomaattien liitto on kertakaikkisen täydellinen. Ihana lisä tuo salaatti <3
    Kaunista viikkoa sinulle Maarit <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salaatti kyllä kruunasi sen, antoi mehevyyttä ja raikkautta.
      Tykkään Dijonista muutenkin, esim salaattikastikkeissa aivan mainio.
      Mukavaa keskiviikkoa Outi <3

      Poista
  5. Oijoi miten ihanan kuuloinen piirakka, ja miten mahtava tarina sen reseptin takana on! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä on koko perhe muisteltu tuota reissua (tehtiin itse asiassa niitä kaksi tuonne linnaan), oli kyllä ihana paikka ja kokemuksena ihan huippu. Muistan miten kadehtien katselin heidän elämäänsä siellä maaseudulla, lehmihakojen keskellä. Oih!

      Poista
  6. Oi, tuossa piirakassa maistuu totta tosiaan Ranska <3 Ihana tarina ja nostalgiset kuvat!
    Me ollaan ajeltu aivan samoilla seuduilla aikoinaan :) - ei kuitenkaan tuolla linnassa. Mahtavatko nuo samat ihmiset asua enää siellä? Juurikin aivan huikea paikka.
    Tsemppiä sadepäiviin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä <3 He eivät asu enää siellä - siitä on jo ties kuinka kauan, kun kuulin että linna myytiinkin. Olen joskus katsonut sitä netistä, ja jotain 'tourisme'-sivustoa tarjosi, mutten silloin perehtynyt sen kummemmin. Pitääkin käydä katsomassa...
      Sadetta on tosiaan piisannut, myrskyn kera. Kaikki kukat on aivan raunioina, pelkkiä ruskeita raakkuja roikkuu pelargonioissakin - nyt lähden selvittelemään sitä sotkua.
      Mukavaa syysviikkoa sinulle :)

      Poista
  7. Ihania kuvia ja ihania muistoja! Kiva idea laittaa piiraan päälle salaattia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Varsin yksinkertainen idea, mutta toimikin tosi hyvin ja teki piirakasta herkumman näköisen :)

      Poista
  8. Pakko kokeilla tätä piirakkaa, kuulostaa herkulliselta! :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja se on! Ja jos tykkäät Dijonista, älä nuukaile sen kanssa :)

      Poista