tiistai 22. syyskuuta 2020

Syksyisiä päiviä mökillä

Syksyisellä mökillä on aivan eri tunnelma kuin kesäaikaan. Aamut eivät valkene enää niin aikaisin ja iltaisin pimeä tulee hetkessä. Selkeinä iltoina taivaalla loistavat miljoonat tähdet - sitä ei näe pääkaupunkiseudulla. Yöt ovat pilkkopimeät eikä juuri mitään ääniä kuulu.

Lintujen laulu on kaikonnut täysin ja vain yksi ainut joutsenpari louskuttaa enää siipiään tässä lahdellamme. Lähtevätkö ne etelään ollenkaan? Piha on yllättävän vihreä vielä, samoin leppien lehvästöt. Kaislat ovat muuttaneet väriään entistä keltaisemmaksi. Tammen lehdet ovat tuoreen vihreitä ja ne korvaavat kukat maljakossa.


Sauna on lämmennyt joka päivä, kuten aina, nyt vain saunomme aikaisemmin, valoisalla. Tälle reissulle osui aikamoiset myrskyt, mutta ylitin itseni ja kävin silti meressä päivittäin. Veden lämpötila on laskenut arviolta noin kymmeneen ja sen tuntee nahoissaan! Kumpa tästä pystyisi=saisi aikaiseksi jatkaa pulahtelua kotonakin. Vasta tänään tuuli tyyntyi ja aamu valkeni peilityynenä. Meri muuttaa muotoaan ja väriä hetkessä eikä kotona ilmojen muutosta huomaa samalla lailla. 
Yhdessä kuvassa roikkuu miehen surffipuku - kun tuuli mylvii nurkissa, hänelle se merkitsee loistavaa Yyterinkeikkaa.
Mies virvelöi kilon hauen ja siitä grillattiin VäliMerikarvialaista herkkua, eli valkosipuliöljyllä aateloituja fileitä. Kävin pari kertaa sienessä ja saldona oli 2 tattia ja muutama kanttarelli, joista tein kermaisen muhennoksen hauen kylkeen.
Tyrniä tulee vähän tänäkin vuonna, jo toinen vuosi peräkkäin, että vain parissa puskassa on marjoja.Päivisin on tehty syystöitä, vähän korjaushommia ettei jää kevääksi, jääkaapin perusteellinen pesu, ylimääräisten vaatteiden setvimistä, kukkapenkin kuivien oksien leikkelemistä, ulkohuussin tyhjennystä ja muuta - joka päivälle on riittänyt jotain. Ulkohuonekalut nostettiin myös säilöön, mutta niin lämmintä oli tänään että tarjettiin juoda munkkikahvit ulkona.
Yöt ovat olleet ihmeen lämpimiä, yli +10 astetta ja aamulla ulkona on odottanut ajankohtaan nähden yllättävän lämmin tuulahdus.Tämä ei silti ollut vuoden viimeinen mökkikeikka, tänne tullaan vielä kun ilmat ovat sopivia. Laiturin portaat on nostettava, ruoho leikattava vielä kertaalleen - ja mitä kaikkea sitä onkaan! Kuten mies totesi, mökillä on paljon sellaisia pinnan alla olevia hommia, mitkä on tehtävä. Ne eivät näy välttämättä, mutta ovat välttämättömiä mökin ylläpidon kannalta.

Kynttilähetket rauhoittavat iltaan.

Maarit

22 kommenttia:

 1. Ihan tässä itsekin rauhoittui mökkitunnelmaan lukiessa. Tammea on sulla kuitenkin maljakossa vaahteran sijaan... Livehetkeäsi Railin kanssa odotellessa. Kiitos tv Kirsi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Kirsi! Onneksi täällä on näin tarkkoja lukijoita - menee lahjakkaasti sekaisin pionit ja hortensiat ja nämä puut, voi mua!
   Tosi kiva jos olit seuraamassa liveä, sehän on nähtävissä vielä by Railin ja blogini FB-sivulla :)

   Poista
 2. Voi että miten ihana paikka teillä siellä on <3. Ja niin kauniit kuvat jälleen. Erityisesti usva.

  Ostin tässä hiljattain kiertävältä kalakauppiaalta 2,5 kg kuhafileitä, joista muutama on vasta syöty. Olen ihan liekeissä, kun niistä tuli niin hyviä ihan vaan voissa pannulla paistamalla ja vähän merisuolaa ja valkopippuria lisäämällä, mutta kiinnostaisi kuulla miten valmistat ne Välimerikarvialaiset (hauska nimitys :)) fileet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annukka - on se kyllä niin <3
   Ah voin niin tuntea voin maun kalan kyljessä - se on parasta ja niin yksinkertaisen hyvää. Välimerikarvialainen on muuten miehen keksimä nimi ja osallistui sillä johonkin kalareseptikilpailuunkin, muttei siellä ymmärretty mitään hyvän päälle, heh. Haukifileet grillataan ihan sellaisenaan, mausteeksi tulee vain suolaa. Kun ne on valmiit, päälle tujautetaan oliiviöljy-valkosipuli-sormisuola -seosta. Eikä muuta kuin syömään. On ihan sairaan hyvää!

   Poista
 3. On kyllä tunnelma kuvissa kohdillaan, tykkään.

  VastaaPoista
 4. Ihana tunnelma teidän mökillä. Kyllä se varmasti paljon hommia teettää mökin ylläpito ja siksi meillä ei ole oikein innostusta riittänyt oman mökin hankkimiseen, vaikka siitä ajoittain puhummekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten tuolla alempana kommentoidaan, mökin ylläpitäminen asutun näköisenä on kovaa hommaa. Se pitää paikkansa! Aina on jotain mitä pitää huoltaa, korjata, parantaa, maalata. Toisaalta kun on nyt aikaa, se on kyllä ihan mukavaa ja itse asiassa tykkään siitä kovasti - mukaan mahtuu kauden mittaan monia lorvipäiviä ja -hetkiä. Ei siitä muuten tulisikaan mitään!

   Poista
 5. Teillä on siellä niin kaunista. Ihan mielettömän upea tuo usvainen merimaisema <3 Mökillä aina hommaa riittää, mutta sitä mielellään myös tekee viihtyvyyden vuoksi.
  Ihanaa iltaa sinulle Maarit <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskun onnistuu nappaamaan kuvan juuri oikealla hetkellä :)
   Niin se on mökin suhteen, tehtäisiin ja puuhattaisiin varmaan vähemmän jos se sopisi mielialaan, mutta kun on tottunut pitämään paikat kunnossa, niin työtähän se teettää.
   Kivaa keskiviikkoa Outi <3

   Poista
 6. Voi miten ihania kuvia! Me saamme olla kiitollisia näistä vuodenajoistamme ja alati muuttuvasta luonnosta. Tuo usvakuva on upea ja heti tuli ikävä Pohjois-Karjalan mökille. Mekin menemme vielä muutaman kerran Sauvon farmille ja vaikka siellä pystyisimme asumaan talvellakin, emme ole talvisaikaan juurikaan muuta tehneet kuin sen, että isäntä käy tarkistamassa lämmöt ja tarkistamassa paikat. Meidän nuoret ovat siellä silloin tällöin kaveriensa kanssa myös talvisia viikonloppuja viettäneet - sinne kun mahtuu aika monta ihmistä yöpymään. Tulevana syksynä tai talvena tuskin hekään sinne menevät, sillä hekin varovat suurempien joukkojen kokoontumisia.
  Ihanaa syksyn jatkoa, Maarit <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Arja :)
   Oikein sydämestä ottaa kun ette päässeet tänä vuonna Pohjois-Karjalaan, rakkaaseen paikkaanne. Vuosi on pitkä aika odottaa seuraavaa kautta. Onneksi farmi on lähellä <3
   Kyllä tuntuu siltä, että 'tilanne' alkaa taas olla päällä ja meilläkin keskustellaan päivittäin tulevasta, mihin uskaltaa/kannattaa mennä - koronauutisoinnit ovat sen verta huolestuttavia taas.
   Mukavia syyspäiviä silti <3

   Poista
 7. Voi, kuinka kauniita kuvia, kyllä Suomen luonto on kaunis! Me laitoimme mökin jo talvitelolle ja ikävä on jo suuri. Kaunista syyspäivää, nautitaan lämmöstä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasinkin, että laitoitte ja olit tyhjentänyt jo huussinkin :) Me mennään vielä ainakin kerran koska sinne jäi tietyt jutut vielä, mutta pitää olla hyvät ilmat, kun lähdetään.
   Samoin sinulle, kiitos <3

   Poista
 8. Teillä on kyllä niin tunnelmallinen mökki maisemineen. Mekin vietetty mökillä joka viikonloppu ja vielä aiotaan jatkaa, kun on näin kivat kelit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mökkeily on niin rentouttavaa, vaikka olisi työtäkin, ja kotiasiat jäävät kummasti unholaan, kun sinne pääsee.
   Mukavaa syysmökkeilyä!

   Poista
 9. Kiitos, kun tarjosit taas kauniin ja myös informoivan lukuhetken sunnuntaiaamupåivään. Luin vanhempia postauksiakin. Ovathan nämä kelit ihan uskomattomat. Kävin eilen vielä suppailemassa, kun oli vaan niin kertakaikkisen kaunis ilma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä - ihanaa kun jaksat lueskella näitä! Ei voi uskoa todeksi näitä lämpötiloja, mistä ollaan saatu viime päivinä nauttia. Mekin oltiin vielä sunnuntaina veneilemässä tuolla lähisaarissa ja oli kuin kesällä konsanaan.

   Poista
 10. Ihania kuvia ja tunnelmaa taas.Mökin ylläpitäminen "asutunnäköisessä" kunnossa on kyllä kovaa hommaa mistä kokemattomalla ei ole aavistustakaan.Hyvin meillä muistissa.Mummeli.����������

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäpä sen sanoit! Mökillä on niin paljon asioita, mistä ei tiedä, eikä se kaikki työ ja puuhastelu näy, mitä paikkojen kunnossapito pitää sisällään. Silti ainakin niin kauan kuin niitä jaksaa tehdä, se tuntuu mukavalta ja on kivaakin.
   Mukavia syyspäiviä Mummeli <3

   Poista
 11. It is soooooo cozy and hygge in your holiday home.
  You will certainly always spend very nice days and nights there.
  Best regards
  Sigrid

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you so much dear Sigrid. It's our happy place and now as we have possibility we've spent most of the summer there.
   Have a nice evening <3

   Poista