sunnuntai 11. lokakuuta 2020

Syksyinen brunssi ulkona & ihania reseptejä (L)

Syntymäpäiväjuhlat voi pitää mainiosti ulkona brunssin muodossa, kun lokakuinen lämpötila oli vielä reilusti kymmenen asteen yläpuolella, mikä on poikkeuksellista tähän vuodenaikaan.
Juhlimme eilen omia synttäreitäni terassillamme pienellä porukalla, oman perheen kesken. Koronauutiset ovat sen verran huolestuttavia, että olemme päättäneet jättää suosiolla kaikki kokoontumiset väliin niin kauaksi aikaa, kunnes tilanne selvästi alkaa kohenemaan. 
Meillä on useita syntymäpäiviä syksyn mittaan ja ilahduttaaksemme itse kunkin haastavaa syksyaikaa mietimme, että niitä voisi pitää hyvin nyyttäriperiaatteella myös vaikkapa retkellä nuotion äärellä. Tai puurojuhlat parvekkeella.

Brunssi on kätevä tapa järjestää juhlat tai tavata ystäviä, sillä pöytään sopii myös monenlaiset kylmät tarjottavat, mikä helpottaa sen valmistelua.




SYKSYISEN BRUNSSIPÖYDÄN AINEKSET

Nautin värikkyydestä brunssipöydässä vaikka muuten suosin hillittyä tyyliä. Tykkään siitä, että sortteja on paljon, joista voi kerätä lautaselleen haluamansa setin. Tarjolla oli nyt vain kaksi lämmintä ruokaa, frittata ja tonnikalapiirakka. Valmiit maalaisrouhepatongit ja croissantit paiston aamupäivällä juuri ennen vieraiden  tuloa. S-Marketin Rainbow-croissantit ovat erinomaisen lehteviä ja takuuonnistujia, joita voin lämpimästi suositella. Niiden kyytipoikana oli leikkeleiden lisäksi dukkah-kauratuorejuustoa sekä viikunahilloa.
Puolukkasmootienkin tein etukäteen, myöhään edellisiltana. Se on jogurtti/soijamaitopohjainen ja kaurakuitunen tuo juomaan lisärakennetta. Säilytin sen kannussa, joten aamulla vain reipas sekoitus ja laseihin kaataminen. Puolukka on herkullisen värinen lisä pöytään.
Leikkelelautasella oli espanjalaista salamia, ilmakuivattua kinkkuja ja manchego-juustoa sekä rypäleitä.
Pilkoin pöytään lisäksi värikkäitä kasvistikkuja lähinnä pikkutyttöjen toiveesta, sillä he rouskuttavat kasviksia mielin määrin - eipä pöydästä juuri muu heille maistunutkaan, paitsi croissantit ja suklaakakku :) 

Jälkiruokana oli siis syntisen hyvä suklaakakku - tämä resepti on ollut täällä blogissani kolmisen vuotta sitten ja se löytyy tämän linkin takaa: sisältä valuva suklaakakku.

Frittata eli uunimunakas on takuuvarma onnistuja ja se on kotoisin Helin Beach House Kitchen-blogista: italialainen frittata (muuttelin sitä hiukan).


kauratuorejuusto dukkah


Käytän paljon Oatlyn PåMackan -tuorejuustoa ja nyt maustoin sen itsetehdyllä dukkahilla, jonka ystäväni oli pyöräyttänyt ja koristelin tuoreella timjamilla.


tonnikalapiirakka

Tonnikalapiirakka valmistuu nopeasti, sillä kun on paljon puuhaa, teen sen aina valmispohjasta. Periaate on niinkin helppo, että valmiin sulatetun pohjan päälle lisätään kaikki ainekset ja muna-kerma päälle.

tonnikalapiirakka

Syntisen hyvä suklaakakku valuu pehmeää suklaata sisältä ja mehevät reunat pitävät sen kasassa. Sitä paistetaan vain 11 minuuttia ja siitä on syytä pitää kiinni, mikäli haluaa superpehmeän kakun. Kakun leipomisperinne on siirtynyt siskoltani (ehkä myös vastuu) tyttärelle ja lopputulos oli taivaallinen. Hän koristeli kakun tomusokerilla ja kuivatuilla ruusun terälehdillä.

syntinen suklaakakku


TONNIKALAPIIRAKKA  (L)

Valmis piirakkapohja
2 prk tonnikalaa (1 ölyssä, 1 vedessä) - valuta
1/2  punaista paprikaa - pilko pieneksi
1/2 pienestä sipulista- pilko pieneksi
1 dl kauramaitoa
1 dl laktoositonta kermaa
n 150 g juustoraastetta, esim emmenthal
2 munaa
1 dl tillisilppua
ripaus suolaa ja mustapippuria myllystä

1. Sulata piirakkapohja ja tasoittele se n 24 cm piirakkavuokaan ja reunoille.
2. Lisää tonnikala, paprika- ja sipulisilppu pohjalle.
3. Sekoita täyte: maito, kerma, munat, juusto, suola, pippuri ja tillisilppu ja kaada piirakan päälle.
4. Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia.


PUOLUKKASMOOTHIE (L)

200 g pakastepuolukoita
2 dl laktoositonta maustamatonta jogurttia
6 dl soijamaitoa
1 pieni banaani
1-2 rkl vaniljasokeria
3 rkl hunajaa
1/2 dl kaurakuitusta

Sekoita kaikki ainekset blenderissä, tarkista makeus (happamuus).


FRITTATA (L)

7 munaa
1 dl laktoositonta kermaa
1 dl laktoositonta juustoraastetta
kourallinen kirsikkatomaatteja halkaistuna
puolikas pienestä punasipulista silputtuna
1 valkosipulin kynsi
babypinaattia pari kourallista
suolaa ja mustapippuria
tilkka öljyä kuullottamiseen
koristeluun esim tomaattia ja rucolaa
(rapeaksi paistettua pekonia)

1. Kuullota sipuli ja valkosipuli, lisää hetken päästä tomaatit ja pinaatti.
2. Sekoita munat rikki ja lisää kerma sekä juustoraaste, mausta suolalla ja pippurilla.
3. Voitele vuoka, kaada munaseos sinne ja lisää päälle kasvikset.
4. Paista 180 asteessa noin 20 mnuuttia kunnes saa väriä päälle.

Jos haluat frittataan suolaisuutta, lisää rapeaksi paistettua pekonia pinnalle. Paista se valmiiksi uunissa, noin 20 minuuttia 200 asteessa (ei kiertoilmassa). Vahdi ettei pala, mutta saavat olla niin rapeita, että voi murustaa frittatan päälle.


DUKKAH-TUOREJUUSTOLEVITE

purkki Oatly-kauralevitettä
dukkah-maustetta, joko itse tehtyä tai kaupasta valmista

Sekoita dukkah juuston sekaan ja koristele jollain vihreällä, esim tuoreella timjamilla.

Linkki dukkah-mausteen ohjeeseen.


Kuten aina hyvissä juhlissa, täälläkään ei selvitty ilman pikku haavereita. Kesällä kirppikseltä löytämäni viinilasi tarttui kummasti pikkutytön hihaan, putosi ja jalka katkesi ja keittiön sohvan pellavasuojus sai pikkusormista suklaiset koristekuviot. 

Mikä on sun brunssipöydän suosikkiohjeesi ja miten teillä on mietitty tulevan syksyn juhlia, pidetäänkö ollenkaan tai miten olette ratkaisseet?

Maarit

 




29 kommenttia:

  1. Ihania herkkuja sulla, Maarit, synttäripöydässä. Kattaus on aina kaiken a ja o. Mä myös tykkään kattaa kauniisti. Suolaiset ja makeat piirakat ovat käteviä nyyttäritarjoilussa. Meillä yks takuusuosikki on pastatonnikalasalaatti. Makealla puolella sitten suklaakakku, vadelmajuustokakku tai bannoffee. Muutamat juhlat on joutunut jättämään väliin k-kirjaimella alkavan takia. Kummitytön rippijuhlia päästiin kuitenkin viettämään terassilla lokakuun alun upeassa auringonpaisteessa ja mittarissa oli +18 astetta. Aivan uskomatonta! Vielä kerran synttärionnea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Marja! Pastasalaatit ovatkin todella näppäriä, maistuvat ihanilta, ovat ruokaisia ja nekin voi valmistaa etukäteen. Pitääkin kokeilla välillä tonnikalalla, kiitos hyvästä vinkistä!
      Kyllä tosiaan pitää hieroa aivonystyröitään, että keksii luovia ratkaisuja tapaamisten ja juhlienkin järjestämiseen - sillä meillä ei ainakaan oteta mitään riskejä, koska on riskiryhmäläisiä lähipiirissä, eikä muutenkaan tässä tilanteessa.
      Teille sattui käsittämättömän upeat ilmat rippijuhlille - toivotaan että loppulokakuu ja etenkin marraskuu näyttäisi meille tänä vuonna parhaat puolensa :)

      Poista
  2. Ihanana emännöintiä ja herkullisen näköisiä syötäviä. Ystäväbrunssit antavat voimaa lähestyvään koronasyksyyn! T. Inna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Inna! Se on juuri näin, siksi halusinkin järjestää nämä. Meillä on peruuntunut kaikki matkat ja erityisesti iäkkään äitini kannalta se on sydäntäsärkevää. Nyt me kaikki tarvitsemme kaiken mahdollisen taidon ja luovuuden, että keksimme turvallisia tapoja nähdä toisiamme.

      Poista
  3. Oih mitkä tarjoilut, sain paljon hyviä vinkkejä! Meillä ei ole juurikaan juhlittu mutta ensi viikonloppuna on lapsenlapseni ekat synttärit, tosin pienimuotoisena.

    Ihanaa uutta viikkoa ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos sait inspistä täältä :) Ja ihania 1-vuotissynttäreitä teille <3
      Aurinkoista perjantaita täältä länsirannikolta!

      Poista
  4. Voi miten ihanat kuvat ja ihanat herkut! Silmänruokaa vaikka kuinka. :) Brunssivieraita on kiva kutsua. :) Tässä olen pohtinut, että voisiko lapsille ja heidän muutamalle kaverille järjestää pienet Halloween-kemut. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Brunssipöytä antaa vaikka kuinka paljon mahdollisuuksia luovuuteen, siinäkin mielessä kiva vaihtoehto. Se on totta, että kaikkia kokoontumisia täytyy miettiä nyt tarkkaan, mitä ja miten uskaltaa järjestää. Meillä pohditaan (ja vähän surraankin) tulevaa joulua...

      Poista
  5. Ihanat tunnelmat ja mitä herkkuja!!!
    Paljon uutta kokeiltavaa.

    Ja lämpöiset onnittelut sulle synttäreiden johdosta ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Sari! Kiva jos löytyi uutta ideaa :)
      Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  6. Meillä ei taida nyt syksystä olla mitään synttäreitä enää tai muitakaan juhlia. Ainoa paikka jossa käydään on Karkkila ja vain jos kaikki olemme terveinä. Karkkilassa ei ole ollut koko aikana kuin muutama tartunnan saanut ja se taitaa olla turvallisempi paikka kuin Espoo tällä hetkellä.
    Niin herkkuja tarjottavia teillä on ollut ja ihana idea muutenkin pitää tuollainen synttäribrunssi <3
    Kaunista uutta viikkoa sinulle Maarit <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi on Karkkila! :) Meillä on monien läheisten syntymäpäivät nyt syksyllä - saa nähdä miten niiden käy, mitä keksitään ulkona.
      Tämä brunssi ei jää viimeiseksi, niin kiva oli järkätä sitä!
      Ihanaa viikonloppua Outi <3

      Poista
  7. Onpa ihanat tarjoilut. Meillä juhlaputki osuu aina kevääseen. Viime keväänä juhlittiin muutamat juhlapäivät kaksistaan noutoruoalla, toivottavasti ensi keväänä tilanne olisi jo toinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että ensi kevät olisi jo helpompi. Huonolta näyttää, mutta eiköhän tilanne jossain vaiheessa ala tasaantumaan. Onneksi on niin monipuolisia noutoruokia tarjolla, onhan tämä myös asennekysymys - tilanteelle kun ei voida mitään.
      Aurinkoiset terkut mökiltä Tuuli!

      Poista
  8. Onnea vielä Maarit. <3 Aivan ihanat herkut, juhlat ja toi sun oranssi takki, mieletön. Tonnikalapiirakkaa haluan heti kokeilla ja eilen illalla kun luin sun postauksen kännyllä, oikein scrollasin jännityksellä, että löytyykö resepti ja jee siellä se on. Niin harmi ettei miehen maha kestä paprikaa, sillä rakastan paprikaa eri ruoissa.

    Ihanaa uutta viikkoa. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti Tiia <3 Piirakkaan voi ujuttaa mitä vaan, joten paprikan voi hyvin korvata jollain muulla - yhtäkkiä tuli mieleeni rapsakka fenkoli, jos makunystyrät sietävät sitä :)
      Paprikan makeus on kyllä hyvä lisä ruoissa.
      Aurinkoterkut kuulaalta mökkiaamulta!

      Poista
  9. Ah ja voih mikä kattaus jälleen kerran Maarit! Niinkuin olen ennenkin kertonut, olet mun kokkausidoli :).

    Meillä voi vetää ison ruksin seinään jo siitä, että itsekin tein tonnikalapiirakkaa (aikalailla samanlainen kuin sulla) ja mustikkapiirakkaa viime viikonloppuna. Valmispohjille molemmat niinkuin aina. Ja itseasiassa mulla on aina niitä pohjia valmiina pakkasessa, koska on niin nopea sulattaa ja paistaa, jos sille päälle sattuu.

    Meillä ei ole tiedossa mitään juhlia eikä oikein muutakaan syksyn mittaan. Mutta ei olla oikein juhlaihmisiä muutenkaan, joten sikäli ei poikkea normaalista.

    Paljon Onnea vielä tätäkin kautta ja ihana takki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokkausidoli kiittää <3 - ihan kuin olisinkin joku idoli :))
      Valmispohjia ei kannata väheksyä lainkaan, niin tein minäkin kuten huomasit ja ne tarjoavat näppärästi piirakantuoksun, joka voisi jäädä kokematta ellei leipomisinspis iske.

      Se toisaalta helpottaa, kun ei tarvitse jättää asioita tekemättä koronan vuoksi. Vaikka voisi toisin luulla, mekin ollaan koti-ihmisiä, viihdytään kahdestaan ja ollaan paljon kotona päivisin ja iltaisin. Harrastukset, mitkä liittyvät ulkoilmaan voi toteuttaa edelleenkin hyvin.
      Sinäkin nautit luonnosta ja sitä voi tehdä autuaasti ilman pelkoja. Ollaan muuten menossa Torronsuolle jossain vaiheessa, kyselen sulta viestillä vinkkejä paikasta :)

      Sankari kiittää <3

      Poista
  10. Ihana mielettömän hienot juhlat, ikimuistoinen syntymäpäivä, eikä negatiivisessa mielessä ollenkaan! Tämä aika saa meidät keksimään luovia ratkaisuja ja ehkäpä oman lapsen tulevia synttäreitä tullaan viettämään pihalla lumilinnoja rakennellen : ) Kiitos linkkauksesta, näytti kaikki niin herkullisilta tarjottavilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin tiistaina tyttärentyttären kanssa Kopparnäsissä ja ajattelin, että sielläkin voisi järkätä pienet juhlat grillipaikalla - makkarantuoksua upeiden maisemien siivittämänä. Tosin seuraavat synttärit on marraskuun lopulla, mutta eihän sitä tiedä millainen syksy on tulossa. Tänäänkin on ihan mielettömän upea ilma täällä mökillä, herättiin aamulla nolla-asteeseen ja maisema leijaili usvan peitossa!
      Ihanaa viikonloppua Heli!

      Poista
  11. Ihanat juhlat teillä ollut siellä, onnea vielä kerran <3 ja siis teidän pöytä se on notkunut toinen toistaan herkullisempaa tarjottavaa nam!
    Ainahan sitä pikkusia haavereita käy, täällä ainakin;)

    Esikoisen synttärit olisi tulossa ensi viikolla, ne taitavatkin tältä osin olla ainoat pippalot vähään aikaan.
    Oikein mukavaa viikkoa Maarit <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon ihana Souliina <3
      Loppujen lopuksi pöydässä ei ollut niin hirveän paljon sortteja, mutta kun sävelsi mukaan noita valmiita leikkeleitä ja muuta, niin kokonaisuus näytti laajemmalta kuin olikaan. Mutta kiva ajatushan brunssi on!
      Ihania synttäreitä teille sinne ja kivaa viikonloppua <3

      Poista
  12. Upeita kuvia ja herkullisen näköinen brunssi. Mua nolottaa, mutta en harrasta brunsseja lainkaan, joten kysymykseen en osaa vastata. :D

    Ihanaa viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän siinä mitään noloa ole - ei niitä täälläkään tuhkatiheään ole. Oliskohan nämä toiset tai kolmannet :)
      Kivaa viikonloppua!

      Poista
  13. Ihana idea viettää brunssia ulkona. Ja oi mitä herkkuja, tonnikalapiirakka on muuten munkin kestosuosikki juhliin ja frittata olen tehnyt vuohenjuustolla maustettuna - ihan perfect.

    Lämpimästi onnea vielä tätäkin kautta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuohenjuusto kuulostaa niin ihanalta munakkaassa - söin pari päivää sitten myskikurpitsakeittoa, missä sitä oli, ja se vei lähes kielen mennessään. Kiitos vinkistä!
      Ja kiitos paljon onnitteluista Taru <3

      Poista
  14. Jestas, mikä buffet pöytä! Oikein kunnon fiestat teillä :) Onnittelut jälkijunassa sinulle <3
    Meillä on ollut myös kaikki kevään, kesän, alkusyksyn juhlat ym tapaamiset ns. piharuokinnassa. Ei tosin mitään noin massiivista, mutta kuitenkin. Tänään vielä söimme omppupiirakkaa kummitytytön kanssa takapihalla ja joimme kuumaa kaakaota yhteisen kävelylenkin jälkeen. Mutta vähän on suru puserossa, että mitäs sitten, kun ei enää tarkene toppapusakassakaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Celia <3
      Piharuokinta, retkiruokinta, nuotioruokinta, kuumaa juotavaa termariin ja leivät mukaan - tai omppupiirakkaa, nam. Mutta joulu tulossa ja sydäntä ihan puristaa, kun ajattelen miten se vietetään!
      Nyt kuitenkin nautitaan vielä näistä hetkistä surematta tulevia - täällä lännessä on aivan fantastiset ilmat :)
      Ihanaa viikonloppua <3

      Poista
  15. Dear Maarit, your brunch looks great. Such atmospheric photos and delicious recipes. I wanted to get on a airplane immediately and celebrate your autumn brunch with you. Have a nice time. Best regards, Sigrid

    VastaaPoista