lauantai 17. lokakuuta 2020

Yksinkertainen ilo - maisema mökillä

Viime vuonna teimme kauden viimeisen mökkikeikan jo syyskyyn puolen välin jälkeen, mutta se johtui siitä, että lähdimme Espanjaan kuukaudeksi. Eikä ollut muutenkaan halua mökkeillä pitkän kesäkauden jälkeen. Nyt ei ole matkoja tiedossa, mutta jotain suunnitelmia on mielen päällä jahka uskaltaa viedä niitä ajatusta pidemmälle. 

Lähdimme tänne ex-tempore torstaina, kun sääkartta ennusteli aurinkoa länsirannikollekin. Mökille jäi muutamia hommia tekemättä viime reissulla, joten joka tapauksessa oli vielä tultava. En muista koska olisi ollut näin upeat ilmat tässä vaiheessa vuotta - vai unohtuvatko ne vain? 

Lämpötila oli torstaina ja perjantaina kymmenen asteen kieppeillä ja aurinko paistoi siniseltä taivaalta. Etupihalla tarkeni puuhastella hyvin, mutta talon toisella puolella mihin aurinko ei paistanut, ilma tuntui varsin vilpoiselta.


Kun kuvaa katsoo tarkkaan, näkee miehen ruohonleikkurin kimpussa


Ensimmäisen päivän ruoaksi tein uunifetapastaa, johon lisäsin hyvää palvikinkkua ja runsaasti tuoretta basilikaa päälle. En ole muistanut reseptiä sitten sen hypetyksen, mutta jestas miten se maistuikaan hyvältä! Ja valmistui nopeasti, mikä on tärkeää ainakin tulopäivänä. Possukahvitkin saatettiin juoda ulkona.

Halusin kokeilla pihan suhteen tänä vuonna sellaista, että käyn trimmerillä läpi kaikki marjapuskien juuret, kivenkolot ja nurmikon reunatkin nähdäkseni miten paljon siistimmältä piha näyttää keväällä. Vai näyttääkö... Toki lehtiä tippuu solkenaan ja oksia katkeilee, joita piha tuleekin olemaan täynnä kuten aina, mutta pitkä kuivunut heinä on nyt ainakin putsattu.

Meillä on 'maisemakivikko' pihalla, joka teettää työtä ihan älyttömästi. Kävyt, kasvit ja ruohotupot maatuvat ajan saatossa kivien väliin ja se muodostaa hyvän kasvualustan uusille kasveille. Sekin on nyt osittain putsattu ja ensi keväänä aion myrkyttää koko kivikasan heti kun ensimmäisiä vihreitä alkaa ilmaantumaan ja estää näin rikkaruohojen kasvun.


Se kaikkein sykähdyttävin näyttämö ja lumouksen aiheuttaja oli ilma. Muuttuva maisema. Päivisin pilvetön sininen taivas, joka illan suussa keräsi kauniita pilvimuodostelmia. Auringon aloittaessa laskuaan taivas muutti väriään pastellista toiseen. Ehkä kaunein se oli silloin kun taivas oli vaalean persikkainen ja pilvet siniharmaat! Meri oli täysin tyyni ja koko ihanuus heijastui meren pintaan.

Aurinko laskee täällä noin 18.15 ja ilta ehtii pimentyä saunomisen aikana. Lyhdyt laiturilla valaisivat tietä pulahtamiseen. En tiedä onko se vain kuvitelmaa, mutta vesi ei tuntunut niin järkyttävän kylmältä - olisiko kotona meressä uiminen voinut jo totuttaa kroppani kylmään veteen? 
 Merivesi on päälle kymmenasteista ja öisin mittari hipoi nollaa. Aamulla maisema pehmentyi lähes taianomaisen usvan taakse ja lähdin ulos ihmettelemään sitä jo ennen kahvia.
Pelargonia ja muratti rehottivat kuin kesällä konsanaan ja mietinkin mitä tekisin niille. Meillä ei ole minkäänlaista lämpöä päällä talviaikaan, joten sisällä ja ulkona on yhtä kylmä. Säilyisivätköhän ne hengissä, jos laittaa vain havuja päälle, hmm. Tietääkö joku?
Vielä auringon laskiessa näky oli satumaisen upea, ihmeellinen... Olen säntäillyt rannalle kerta toisensa perään kuvaamaan näitä ihanuuksia. Kirkkaita päiviä seurasi sysimusta yö ja semmoinen tähtikavaladi, mitä ei kotona havaitse.

Tänään herättiinkin sitten kovaan tuuleen ja koko maisema oli muuttunut aivan harmaaksi. Saunalla tuuli illalla niin ettei tohjennut mennä pilkkopimeään veteenkään. 

Ja anteeksi tästä jättikuvakavalkadista - en vaan voinut jättää mitään pois ja halusin myös säilyttää tämän dokumentiksi itsellekin ensi vuotta varten.


Vaihtuva maisema on yksinkertainen ilo. 

Maarit

PS Kaikki kuvat on otettu Huawei P30 Pro:lla, jonka sain yhteistyön puitteissa. Sen kameratoiminto on aivan ylivertainen.

34 kommenttia:

 1. Oi kuinka kaunista... Tuli ihan kyynel silmään, niin liikutuin kuvistasi. Kiitos, kun jaat näitä ihania kuvia ja kaikenlaisia vinkkejä. Hyvää syksyä! Johanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sydämellinen kiitos Johanna kauniista viestistäsi! Kun saan lukea näin ihanaa palautetta, jaksan taas tarpoa läpi niidenkin päivien jolloin ruudulle ei meinaa syntyä mitään järkevää.
   Suurkiitos sinulle, että olet täällä seuranani ja mukavaa syksyä sinullekin <3

   Poista
 2. Aivan loistavia kuvia ja tunnelmia. Kiitos niiden jakamisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos niin paljon :) Loikin sisään ja ulos aina sen mukaan kuin taivas muutti muotoaan, ja kuvasin puhelimella kymmeniä kuvia.
   Oli se niin hieno päätös tälle mökkikaudelle.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiito Tuuli; reissusta jäi mukava kuvadokumenttikin, niin että voi taas ensi vuonna verestää muistiaan...

   Poista
 4. Kokeilisin nostaa pelargonit saunan eteiseen talveksi tai lauteille.Silloin voisi talvehtia ja keväällä lähteä taas.Ennen vanhaan mummi ja äiti ottivat ne aina rintamamiestalon kellariin.Talvehtivat hyvin kun on viileää muttei pakkasta .Pelargonit voi nykyään olla erillaisiakin ettei ole enää ns.vanhaa kantaa eikä ole tarkoitettu että niitä talven yli säilytetään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anne, siinä kävi nyt niin, etten ehtinyt alkaa siirtämään ja poistamaan niitä isosta ruukusta, mitä ei jaksa kantaa. Tuli vähän äkkilähtö mökiltä kun mittari meni nollaan ja herättiin sunnuntaina lumisateeseen. Sen verran ehdin, että laitoin isoja kuusenoksia ruukun päälle ristiin rastiin ja isot kivet päälle. Nyt vain täytyy toivoa, ettei myrsky saa kiviä pois eikä kasvit tukahdu sinne alle.

   Poista
 5. Siis aivan mielettömät maisemat. Lumouduin näiden kuvien ääressä ja katsoin pariin kertaan läpi. Meidän syksy on ollut uskomattoman kaunis! Se on jännä kuinka tehokkaita nykyajan puhelimien kamerat ovat.

  Tämä syksy on poikkeuksellinen, kun matkat jäävät väliin. Kyselit minun jouluprojektista. Et ole missanut mitään, en ole siitä paljoa kirjoitellut. En edes viime vuonna! Jätän yleensä työasiat blogin ulkopuolelle. Tämä on jouluajan projekti suomalaisen brändin kanssa. Tänä vuonna varmasti teen instastooreja enemmän ao.työpaikalta :)

  Mukavaa syksyn jatkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Tuula :)
   Ymmärrän oikein hyvin, että pidät tietyt alueet henkilökohtaisina ja arvostan sitä - niin pidän itsekin.
   Hieman tuntuu ankealta ajatella marraskuuta ja koko talveakin, kun on tottunut käymään jossain valohoidossa ja nyt tietää, ettei ennen ensi syksyä todennäköisesti voi edes ajatella mitään matkoja. Nyt keskitytään kotiin ja luodaan sinne mukavia hetkiä ja tunnelmia.
   Syysiloja sinulle <3

   Poista
 6. On teillä ihana mökki ja maisemat. Kiitos kauniista kuvista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Margit!
   Tämä on vanha mökki, peritty appivanhemmilta ja aikamoisen rempan jälkeen nyt meillekin niin mieluinen.
   Mukavaa syksyn jatkoa sinulle!

   Poista
 7. Siis kyllä tosiaan on siellä maisemat kohdillaan. Oot kyllä ihan mieletön, kun uskaltaudut tuonne veteen pulahtelemaan.
  Kaunista iltaa sinulle Maarit <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi :) Se pulahataminen ei tunnut niin ärhäkkäältä, kun olen koko kesän käynyt melkeinpä päivittäin, eikä kesälläkään vesi lämmennyt kovin paljoa. Kun siitä on jatkanut, niin kroppa on tottunut. 88-vuotias äitini käy joka päivä niin kauan kunnes tulee jäät, on käynyt aina... <3

   Poista
 8. Kai myrkytät aineilla jotka ei vahingoita hyönteisiä??:(
  Minä en enää haluaa kotona tai mökillä myrkyttää mitään, en vain pysty, uutiset pölyttäjien häviämisestä ym.ovat niin järisyttävän pelottavia. En myöskään lannoita kuin luonnollisesti kompostimullalla. Teen oman pikkiriikkisen panokseni, ja toivon että mahdollisimman moni muukin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei huolta :) Kivikko on pyöreitä kiviä nurmikon laidalla, ja vain kivien väliin suihkuttelen 'täsmämyrkyn'. Koska kivet on tuotu sinne ja lähes käsin sijoiteltu, en halua että se peittyy kasvuston alle - mikä tapahtuu vuodessa ellei sille tee mitään, sillä juuri sillä kohtaa on pitkän ruohon rehevä alue mikä villiintyy hetkessä.
   Meillä on mökin toisella puolella alue, mihin ollaan jätetty niittymäinen alue ja tekisi kovasti mieli istuttaa sinne kukkaketo juuri pölyttäjien lisäämiseksi.
   Komposti on meilläkin mökillä ja kotona, ja sieltä saadaan kaikki tarvittava multa kukkapenkeille ja pinelle kasvimaalle.
   Mukavaa syksyä sinulle!

   Poista
 9. Tämä: "Vaihtuva maisema on yksinkertainen ilo." Varsinkin mökillä voisin vain tuntikausia ihailla maisemia, kuunnella luonnon ääniä tai tarkkailla takkatulen loimua. Elämän pieniä ja toisaalta suuria iloja. <3 Valoa viikkoon <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on juuri näin :)
   On ihanaa että osaa nähdä, kokea ja tuntea näitä pieniä suuria asioita, perusasioita.
   Mukavia syyshetkiä Taru <3

   Poista
 10. Mulla ei enää riitä sanat näihin sun kuviin, jotka on niin kertakaikkisen kauniita, että voisin vaan kelailla niitä loputtomasti ees-taas kyllästymättä ikinä. Ihan mieletön luonnon näyteikkuna teillä siellä <3

  VastaaPoista
 11. hello Maarit, these are wonderful impressions, your delicious food, the charming, cozy hut and the unique landscape. Best regards, Sigrid

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi Sigrid and many thanks :) Autumn has been so far so beautiful though the temperature has now decreased down to zero in the night time...
   Have a nice evening, Maarit

   Poista
 12. Niin ihanat maisemat. Upea viikonloppu ollut teillä siellä mökillä <3. Hieman olisin kaipaillut omalle mökille syksyä fiilistelemään, mutta taisi jäädä tänä vuonna väliin, kun vedet jo laitettu pois ja taliasentoon :) Täytyy fiilistellä siis Helsingin kaunista luontoa. Ihanaa viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähdettiin sinne just kreivin aikaan, saatiin nauttia parhaista päivistä - ja myös lumentulosta sunnuntaina, mikä ajoikin meidät aiottua aikaisemmin pois, koska on kesärenkaat.
   On Helsinkikin kaunis ja teidän maisemat siellä - ihania syyspäiviä ja toivotaan valoa loppuviikolle <3

   Poista
 13. Teidän paikka on niin täydellinen ja teillä on myös ihan täydellinen maku. Silmä lepää kaikkialla minne katson. Täällä nähty joka yö unta Sipoosta, ihan joka yö. Yllättävää miten vaikeaa onkaan luopuminen.

  Ihania syyspäiviä Maarit. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin uskon Tiia, ei voi enää koskaan mennä sinne mökille, se on nyt lopullista. Onneksi sulla on niin ihanat muistot sieltä lapsuudesta lähtien - mutta silti se ajatus on raskas, että nyt siellä on toiset ihmiset. Tekisi mieli ihan sanoa, että otan osaa, mutta eihän se sovi tähän yhteyteen - tiedät silti mitä tarkoitan <3
   Toivotaan näiden unien antavan tilaa lempeämmille unille <3

   Poista
 14. Ihania mieltä rauhoittavia kuvia, joten hyvä, ettet jättänyt mitään pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, onhan näitä kiva katsella taas vuoden päästä. 😊

   Poista
 15. Kiitos Maarit taas ihanista mökkikuvista!!! (Tulipa siinä myös taas niitä totuuksia mökkiä ylläpitävän näkymättömistä "taustapuuhistakin"!) Kiva, että jaksatte!! Mummeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mummeli! Kyllä puuhaa piisaa, vaikka meilläkin on niin peruspiha siellä.
   Mukavaa syksyä sinulle! Maarit

   Poista
 16. Hei ja kiitos kauniista kuvista.
  Oletteko koskaan pitäneet mökkipäiväkirjaa? Meillä oli mökillä tavallinen vihko mökkipäiväkirjana ja siihen merkittiin kesän ensimmäinen ja viimeinen mökillä käynti, päivittäinen säätila, kalasaaliit ja mitä saaliille oli tehty. Kun "päiväkirjaa" alettiin pitää, tietokoneista ei ollut tietoakaan. Mitään kaunokirjallisia tuotteita päiväkirjat eivät olleet, vaan niihin merkittiin vain noita mainitsemiani asioita. Ei käynyt kenellekään vaivaksi.
  Hyvää syksyn jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos sinulle kommentistasi :) Voi kun olisikin tullut itse pidettyä päiväkirjaa! Meillä löytyy silti niitä kymmenittäin mökin makuuhuoneen hyllyllä, sillä anoppi piti tarkkaa kirjaa myös säätiloista, ketä vieraita on käynyt ja muusta. Meillä oli tapana myös ottaa joka mökkikäynnillä ryhmäkuva mökin portailla muistoksi siitä ketkä olivat paikalla - voi että niitäkin on hauska katsella.
   Mies on pitänyt kirjaa siitä, kuinka monta päivää olemme vuoden mittaan mökillä ja niistä näemme myös koska on vuoden ensimmäinen - kolme vuotta sitten olimme jo helmikuussa, kun taas tänä keväänä vasta vapun kieppeillä. Se on niin hauskaa, että me myös katselemme ja tutkimme näitä aiempia mökkikausia tuon tuosta.
   Onneksi on tämä blogi minne olen nyt reilun neljän vuoden aikana kirjoitellut mökkielämästäkin.
   Hyvää syksyn jatkoa sinullekin!

   Poista
 17. Aivan upeita kuvia ja tunnelmia! Teillä on iiiihana mökkipaikka. Mekin olemme hurahtaneet täysillä mökkeilyyn. Vietämme aikaa möksällämme ympäri vuoden kaikki viikonloput ja loma-ajat, varsinkin nyt kun muista reissuista ei ole lupa kuin haaveilla. Olemme juuri myyneet nykyisen mökkimme, joka sijaitsee Turun saaristossa. Tilalle olemme ostamassa vanhan maatilan, joka sijaitsee vain n. 5 km päässä nykyisestä mökistämme. Edessä hurja 100-vuotiaan hirsitalon kunnostusprojekti ja rantasaunakin pitäisi kunnostaa. Mahtava tunne päästä aloittamaan uutta projektia. Kivaa viikonvaihdetta sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ja niin on teilläkin! Kävinkin katselemassa kuvia uudesta maatalosta ja miten kaunis se onkaan :) Hommaa tulee riittämään, mutta se ikäänkuin kuuluu vanhaan kiinteistöön ja sen henkeen. Siitä tulee tietynlainen elämäntapa, mikä vie mukanaan.
   Mukavia syyspäiviä sinulle ja tsemppiä remonttielämään <3

   Poista