keskiviikko 9. joulukuuta 2020

Paahtopaisti - joulunalusajan vaivaton viikonloppuruoka

Oletko muistanut paahtopaistin olemassaolon? Helposti uunissa valmistuvana paahtopaisti on mitä mainioin viikonlopun vaivaton ruoka. Meillä tehdään sitä muutaman kerran vuodessa ja etenkin näin syksyllä kroppa kaipaa välillä tuhdimpaa syötävää. Jos pöytään on tulossa vieraita, tämä on kasvisten ja perunoiden lisäkkeenä maukas.

Käytän tähän yleensä sisäpaistia ja se on onneksi ollut mureaa jopa niin, että ollaan syöty loput voileivän päällä leikkeleenä. Lisäaineeton ja lähes rasvaton leivänpäällinen maistuu erityisesti ruisleivän päällä. Päälle vielä suolakurkkua, ai että!

Tämän paahtopaistin salaisuus on 1 vrk:n etukäteismarinointi balsamico-soija-mausteseoksella ja sitten vain uuniin. Sillä aikaa kun paisti on uunissa noin tunnin tai vähän yli riippuen koosta, ehtii valmistella muut ruoat. Marinadia on runsas määrä, joten se riittää myös noin 2 kg:n paistille. 




Ohje on ollut Glorian Ruoka&Viini-lehdessä.


PAAHTOPAISTI -resepti

reilu 1 kg sisäpaistia

MARINADI:

1/2  dl balsamiviinietikkaa
1/2  dl soijaa
1 1/2 rkl murskattua valkosipulia
2 rkl oliiviöljyä
1 tl mustapippuria myllystä
1 rkl dijoninsinappia
1 1/2 tl suolaa
ripaus cayennepippuria

1. Laita paisti muovipussiin. Yhdistä marindarin ainekset ja kaada pussiin. Sulje pussi ja anna marinoitua vuorokauden jääkaapissa. Voit käännellä pussia välillä.
2. Nosta liha noin tunniksi huoneenlämpöön ennen paistamista. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Valuta liha marinadista ja laita se uunivuokaan. 
3. Laita paistomittari paksuimpaan kohtaan ja paista ensin 15 minuuttia ja laske sen jälkeen lämpötila 150 asteeseen. 55-65 astetta on sopiva kypsyysaste. 55 asteessa liha on raakaa, 60 asteessa puolikypsää ja 70 asteessa kypsää. 
Paistoin kilon palaa noin tunnin ja se oli 63 asteista, kun otin pois. 

Paistiliemestä voi tehdä myös kastikkeen suurustamalla.

Maarit



10 kommenttia:

  1. Hei Maarit,
    Ihanan kun palautat mieliin näitä vanhoja tuttuja ohjeita! Meillä paahtopaisti oli vuosikausia takuuvarma vieras- ja talviajan ruoka. Nyt kun kahdestaan puolison kanssa niin en ole muistanut tehdä paistia aikoihin. Pidän kattauskuvistasi, tämäkin on niin raikas ja herkullinen. Tunnelmallista joulunaikaa t. Tiina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tiina, Kiva kuulla ja kiitos paljon - kaipaan itsekin välillä ihan perusruokaa, muttei vaan aina muista niiden olemassaoloa. Tämä on mitä mainioin vierasruoka, aika helposti saa ruokittua isommankin porukan tai oiva lisuke vaikka brunssipöytään.
      Kiitos samoin, toivotaan edes ripaus valkoista maisemaan!

      Poista
  2. Ihanat kuvat jälleen. Kiitos Maarit reseptistä, sillä kerran elämässä tehnyt ja epäonnistuin täysin. Kuitenkin tykätään kovasti eli olisi kiva onnistua ensi kerralla. Sun reseptiä siten noudattaen. <3
    Ihanaa viikon jatkoa. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti Tiia <3 Tiedän tunteen, mulla oli sama aikoinaan kunnes tein tällä ohjeella vuosia sitten ja siitähän tuli menestys. Kokeile ihmeessä!
      Ihanaa uutta viikkoa <3

      Poista
  3. Me syömme usein paahtopaistia tai sisäpaistia Karkkilan reissuilla. Mian mies osaa tehdä todella hyvän piparjuurikastikkeen, joka sopii paistien kaveriksi täydellisesti. Ihana resepti sinullakin täällä oli.
    Herkullista loppuviikkoa Maarit <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piparjuurikastike tästä puuttuikin, se sopii täydellisesti paahtopaistin kylkeen. Muistaaksei se on ihan kylmä kastike, tehty kermaviiliin, ehkä...ja siksikin helppo. Kiitos vinkistä Outi <3

      Poista
  4. No, mutta NAM - näyttää tosi herkulliselta. Paahtopaisti on ollut suosikkejamme, mutta jäänyt tosiaan aivan unholaan, kun tuo lihan syönti on vähentynyt. Tuossa marinadissa oli kyllä sen verran mieluisat ainekset, että menee kyllä kokeiluun. Tämä voisi olla ujutettavissa meidän joulupöytäänkin...? Ajatukset pyörivät nimittäin joulun suhteen enemmänkin ruuassa kuin lahjoissa - jossakin näin lauseen "All I want for Christmas is food" - vähän pisti hymyilyttämään ;)
    Tunnelmallista joulunodotusta teille <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rakastan balsamicoa, koska se sopii niin mielettömän moniin makua antamaan. Eilen tein uunipastaa, minkä kastikkeeseen lorautin sitä. Tähän paistiin se antaa hienostuneen ja uudenlaisen maun peittämättä lihan omaa makua.
      Lause sopii meillekin, ei olla moneen vuoteen touhuttu lahjojen kanssa kuin ihan minimaalisesti.
      Kiitos, samoin teille <3

      Poista
  5. Marinadi kuulostaa ihanalta, testaan tätä! Paahtopaisti on minusta melkein parasta "tähteenä" - ja juurikin leivän päällisenä suolakurkun kera.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tanskalaistyyppinen voileipä ja piparjuuritahnakin saattaisi sopia päälle...
      Ihanaa sunnuntai-iltaa sinne!

      Poista