keskiviikko 2. joulukuuta 2020

Silver linings - omat valonhetkeni juuri nyt"Every cloud has a silver lining, meaning that there's hope or
something good to be found in every bad situation"

Olen lukenut monia innoittavia ja tähän aikaan valoa tuovia juttuja viime päivinä, katsellut kauniita kuvia ja eräästä tekstistä jäi mieleen soimaan sanapari silver linings. Pieniä asioita, mitkä tuovat hyvää mieltä ja positiivisuutta syksyn pimeyteen ja tähän outoon joulun odotukseen. Jo sanana silver linings kuulostaa optimistiselta, hopeoidut hetket, haaveet... 

Lehdissä on usein henkilöhaastattelujen kohdalla kysymyskooste, jolla syvennetään persoonaan tutustumista ja tämmöisestä sain idean tälle jutulleni - yhdistin valonpisarat ja arjen kysymykset. Olen luonteeltani peruspositiivinen ja yritän aina nähdä hyvää ja katsoa eteenpäin myös vaikeuksien keskellä. Näiden muutamien avainsanojen avulla avaan, mitkä asiat tuovat valoa omaan elämääni ja arkeeni juuri nyt.

On hyvä aamu, kun takana on kunnolla tai edes jotenkuten nukuttu yö. Onneksi unet ovat parantuneet selvästi sen jälkeen, kun aloitin tai oikeastaan jatkoin kesästä meressä uintia. Tärkeä asia on se, että yhdistän siihen reippaan ja riittävän pitkän kävelylenkin. Normaali matka on 5-6 km, mutta vireystaso vaihtelee ja matkan pituuskin sen mukaan. Nousen yleensä suhteellisen pirteänä ja mietin jo aamusta mitä päivällä puuhastelen, sillä kodin ulkopuolisia menoja on nykyään harvakseltaan.


Puhun eniten puhelimessa äitini kanssa. Lähes päivittäin soitamme jostain asiasta tai vaikkei asiaa niin olisikaan. Siitä tuli tapa koronan alkaessa keväällä; soitimme kyllä muutenkin usein, mutta kun ei voinut tavata, puhelimitse pidettävästä yhteydenpidosta tuli entistä tärkeämpää. Käymme läpi mitä ollaan kokkaamassa tai mitä ollaan syöty ja monesti saan hyviä vinkkejä äidiltäkin, joka on edelleen niin aktiivinen myös siinä suhteessa. Päivän tärkein kysymys on aina 'kävitkö uimassa' :)

On aika alkaa miettimään joulua. Tätä outoa joulua, jota varjostaa musta pilvi, mutta joka siitä huolimatta on edessä reilun parinkymmenen päivän kuluttua. Jos mitään yllättävää ei tapahdu, kokoonnumme pienellä porukalla täällä meillä, vain ydinperheen kesken. Olemme jo sopineet, että jokainen pitää 10 vrk 'karanteenin' ennen joulua. Emme mene ravintolaan, leffaan, mihinkään missä ylipäätänsä kokoonnutaan vain huvin vuoksi. Kaupassa tietenkin käydään, mutta nekin voidaan hoitaa sellaisina aikoina, jolloin muuta porukkaa ei ole. Itse aamuvirkkuna saatan mennä kauppaan valmiin listan kanssa jo aamulla 8 maissa, eikä silloin ole ruuhkaa. 

Jouluun liittyy ruoka ja menu aiotaan miettiä lähipäivinä äidin, siskon ja tyttären kanssa. Siitä jaetaan sitten jokaiselle sopivaa valmistamista. Jokaisessa perhekunnassa sattuu olemaan onneksi ruokaihmisiä, joten ruokien tekemisen jakaminen sujuu hyvin ja kaikki tekevätkin niitä mielellään. Tämä on tärkeä osa jouluun valmistautumisessa - ja voitte kuvitella miten suuri apu emännälle! On ihanaa selailla lehtiä ja tutkia uusia kirjoja, ja etsiä uutta tarjottavaa joulupöytään. Ja tämä perinteinen yhteinen suunnitteluilta on parasta joulun tunnelmaan virittäytymistä.

Selviän pimeydestä... - vai selviänkö? Välillä tuntuu, kuten eilen ja tänään, ettei tee yhtään mieli lähteä ulos, vaikka tiedän että nyt juuri pitäisikin mennä. Harmaus, vesisade ja loska sitovat takamuksen vain tiiviimmin nojatuoliin ja keksin kaikenlaista tekemistä sisällä välttääkseni ulosmenon. 
Muutamat ulkovalot piristävät mieltä ja tuovat hivenen enemmän valoa mieleenkin. Pidämme sisällä valoja kaikissa huoneissa, niin että koti näyttää asutulta ja kotoisalta eikä ole pimeitä nurkkia. Pullaa on aina kaapissa pieniä kahvihetkiä varten. Aamulla ruokapöydällä palaa kynttilä. 
Kun on pari päivää kökkinyt sisällä, ulkoilma vetää taas takuulla puoleensa ja tuo hyvän mielen tullessaan. 

Nämä tekevät päivästäni hyvän. Puuhastelen yleensä kotona päivittäin jonkin kotityön merkeissä. Olen tehnyt myös to do -listoja, kuten olen niin monesti täälläkin kirjoittanut ja se auttaa jäsentämään tekemisiä, eikä pääse unohtumaan ne ikävätkään hommat. Omalla kohdalla tämä on toiminut tosi hyvin eikä aiheuta stressiä - päinvastoin. Puuhastelu on mukavaa ja lopputulos palkitsee, kun saa jonkun laatikon sisukset järjestykseen.
Jos on valoa riittävästi, saatan alkaa kuvaamaan blogikuvia tuleviin juttuihin, mikä on ihanaa ja energisoivaaa. Että tämä kirjoittaminen saattaakin olla edelleenkin niin kivaa ja inspiroivaa. Ja kun on tehnyt jotain mukavaa, sen jälkeen voi vaikka pestä vessat. Pesukonekin saattaa pyöriä siinä välissä.
Aina välillä juodaan pullakahvit.
Ehkä se tärkein asia on tämä vapaus. Vapaus tehdä vihdoinkin niitä asioita, mitkä kokee mielekkääksi. Puuhastella tai lukea kirjaa sohvalla pötkötellen, mielialan mukaan.

Hemmottelen itseäni monilla asioilla. Ne ovat myös monesti hyvin pieniä asioita, arkisia asioita. Kahvihetki tulee nyt ensimmäisenä mieleen ja nykyään se on usein kotona, mutta olen tavannut ystäviäni muutamia kertoja kahvilassakin ja pyrimme valitsemaan sellaiset paikat ja ajankohdan, missä on mahdollisimman turvallista.
Lakkaan kynnet huolella, niin piristävää! Teen kasvohoidon heti aamusta tai hoidan jalat illalla telkkaria katsoessa - ei ole kantapäissä kuivuutta, kun muistaa rasvailla säännöllisesti. 
Saatan paistaa kaksi joulutorttua kerrallaan, koska päivän vanhat eivät vaan ole yhtä hyviä.
Olen ostanut kauniita sisustus- ja ruokakirjoja ja osan saanut tutustumiskappaleina ja niiden lukeminen ja katseleminen on mitä parhainta hemmottelua.
 

Ruoka on elämässäni valoa tuova asia. Kokkaaminen ei todellakaan aina innosta minuakaan, mutta pääsääntöisesti nautin siitä. Teen usein muutaman päivän suunnitelman ja hankin ainekset niihin, sen jälkeen teen ruoan siitä mitä kaapista löytyy. Ruoka tuo iloa senkin vuoksi, että selkäytimeen on syöpynyt terveellinen syöminen siinä määrin, ettei sitä oikeastaan enää tarvitse miettiä, siitä on tullut rutiini.

Käsillä tekeminen rentouttaa ja tuo hyvän mielen. Tänä syksynä tartuin neulepuikkoihin lähes 30 vuoden jälkeen - en ole tosiaankaan neulonut mitään sen jälkeen kun lapset olivat vauvoja. Kanervanvärisestä langasta syntyy pehmoinen myssy ja jos tämä malli istuu hyvin, lisää on tulossa. En ollut käyttänyt myöskään pyöröpuikkoja koskaan, joten sekin oli opeteltava. Hitaasti hyvää tulee, mutta todellisuudessa työ joutuu nopeasti isoilla puikoilla, jos keskittyy neulomiseen.

Suunnittelen Itsenäisyyspäiväksi jotain juhlavampaa syötävää, koska ei tule Linnan juhliakaan tänä vuonna. Mies tilasi alkuruoaksi valkosipuliset katkitset Gambas Pil-Pil'it aiempina syksyinä tehtyjen matkojen muistoksi, joten niitä hän tulee saamaan ja pääruoaksi sitten jotain kevyttä.

Voimabiisi on tietenkin Herra Ylpön Leipää, lämpöö, lempee. Se on ehdottomasti paras tämän kauden tulkinnoista - tai sitten vain oma mieliala on sellainen, että se kolahti. En tiennyt Ylpöstä mitään ennen Vain elämää -ohjelmaa ja hänhän on mitä lumoavin esiintyjä. Tähän on lisättävä vielä, etten pidä rockista yhtään, mutta hänestä on tullut esiin myös toisenlainen tulkitsija, joka kolahti. Ja ne silmät!


Minkälaiset asiat ovat sinulle voimaa ja energiaa tuovia? Tunnetko väsymystä juuri nyt ja miten olet käsitellyt sitä?

Valonhetkiä teille kaikille!

Maarit

Kuvissa (* saatu):

Ikea & Byredo tuoksukynttilät*
Suon villi laulu, Delia Ovens
Happy Homes, Kivilahti & Keltanen*
Mon/Sun vartalonhoito*
Drops Alpakka silk -lanka
Lyco'Pedi jalkojenhoito*
Urban Knit moderni neulekirja, Leeni Hoimela*
A table in venice reseptikirja, Skye McAlpine
Nina Ricci Rose*
Zonin Rosé 1821 Prosecco Brut*


19 kommenttia:

 1. Niin kauniita kuvia.

  Etsin itsekin aina niitä valopilkkuja ja hopeareunuksia arjesta.

  Pimeä kausi väsyttää aina, mutta oudosti juuri tänä vuonna en tunne ihan niin pohjatonta väsymystä kuin takavuosina. Olen tosin kuvannut aamupäivisin työpaikalla tulevaa nettikauppaa varten kahden kirkkaan kuvauslampun valossa, saattavat toimia kirkasvalolamppuina samalla.

  Vietämme joulun pienessä perhepiirissä, kaikki ovat sitoutuneet pysymään ainakin viikon aika lailla karanteenissa. Kaupassa voimme käydä vaikka yhdeltätoista illalla isossa 24 h marketissa parin kilometrin päässä kotoa, mies vie töihin ja hakee takaisin, täällä en tapaa ketään lähietäisyydellä silloin.

  Val

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisikohan olla niin, että lampun taika toimisi näinkin! On ainakin uskominen jos olet ollut pirteämpi - minä olen puolestani ollut niin väsynyt nyt viimeisen viikon ajan, ettei meinaa jaksaa yhtään mitään. Onneksi olen nyt terhentäytynyt taas kävelemään, toivottavasti piristääkin.
   Meilläkin on sama ajatus, pidämme 10 päivän karanteenin ennen aattoa, se on se mitä voimme itse tehdä yrittääksemme välttää tartunnan.
   Mukavaa joulunodotusta Tuuli <3

   Poista
 2. Olipa ihana postaus, sain tästä paljon hyvää mieltä ja inspiraatiota. Ei ole aina helppoa, mutta on mahtavaa, että suurimmaksi osaksi sitä osaa nauttia pienistä (=isoista) jutuista.

  SAma muuten mulla, moneen ystävään ja perheenjäseneen sitä pitää nykyään lähinnä puhelimen välityksellä yhteyttä. Ei se ole sama kuin live tapaaminen, mutta enemmän kuin ei mitään.

  Tunnelmallista joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Taru :) Olet oikeassa, ei se aina ole helppoa - on helppo kyllä sanoa. En itse kaipaa yleensä mitään sen ihmeellisempää hyvään mieleen tai oloon, usein olen itsekseni ja puuhastelen jotain. Vaikka tottakai olisi kiva päästä museoon, teatteriin tai tapaamaan blogikamuja jonnekin kivaan tilaisuuteen...syömään hyvin...
   Jos jotain hyviä puolia etsii, niin puhelimella ehtii pitämään useampaan yhteyttä kuin tapaamisella - nyt on tosin ollut niin väsynyt olo, ettei ole jaksanut puhuakaan; onneksi tänään tuli valoisa päivä :)
   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 3. Voi, miten mukava postaus! Ja niin upeat kuvat!
  Meissä on niin samaa tuo puuhailu ja listojen tekeminen - ne tuntuvat nyt jotenkin vielä tärkeämmiltä kuin ennen. Ehkä niissä on se, että saa tämän paikoin hallitsemattoman tilanteen edes jollakin tapaa hallintaansa ja saa myös työnsä tulokset näkyväksi?! Siitä tulee seesteisempi ja tyytyväisempi olo - minulle ainakin. Siivoaminenkin kuuluu lempiharrastuksiini ;)
  Jouluruuasta olen aloitellut juuri postausta, siitäkin olen aivan innoissani.
  Selviäisimmepä kaikki terveenä jouluun! Ja olisipa ensi vuosi parempi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Celia ja kiva kuulla sinusta pitkästä aikaa :)
   Juu, puuhastelu on niin kivaa ja usein jutellaankin äidin kanssa, ettei koskaan ole toimetonta oloa tai tylsää (no voi olla tylsää) kun aina voi puuhasella. Ja niin allekirjoitan tuon, kyllä listojen tekeminen tuo seesteisemmän olon, hommat on ikään kuin hanskassa, kun ne on listattuna. Ihan eri asia on sitten se, koska niitä tekee, mutta eihän ne mihinkään häviä.
   Kävin katsomassa, muttei vielä ollut ruokapostausta - meillä on nimittäin huomenna menun suunnitteluilta tyttären luona ja kaikki ideat ovat tervetulleita.
   Ensi vuoden on pakko olla parempi!
   Toimeliasta viikkoa sinulle <3

   Poista
 4. Juttelut kavereiden ja äitini kanssa tuovat aina valoa ja iloa päiviin. Rakastan myös fiilistellä kynttilän valossa. Leffailu oman kullan kanssa on myös ihan top kympissä iloa tuomassa.
  Ihania juttuja sinullakin täällä Maarit <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikenlaiset sidosryhmät erityisesti tänä karseana vuonna ovat tarpeen ja tuovat tosiaan valoa ja tunteen, että ollaan samassa veneessä - kyllä tästä selvitään.
   Ihania joulukuun iltoja ja päiviä sinulle Outi <3

   Poista
 5. Hei Maarit. Kivan postauksen olit laittanut. Onhan tämä korona-aika poikkeuksellista ja mieltämasentavaa. Itse käytän maskia kaupassa käydessä mutta kaikki niin ei tee. Sellaisesta en pidä, että tungetaan ihan kylkeen kaupan ruokahyllyllä tai maitokaapilla. Niin kävi taas eilen. Sää on harmaa mutta onneksi marraskuu on jo lusittu. Kausivalot pensaissa tuovat piristystä. Kynttilöitä en kauheasti polta. Kiva kuulla, että olet löytänyt neulomisen taas vuosien jälkeen. Itse neulon myös ja teen tilkkutöitä. Paperi & korttiaskartelu on myös yksi intohimoni. Leipominenkin on kivaa ja sillä saa ajatukset muualle. Kaikkea mitä saa käsillä aikaan saa hyvän mielen. Joulu pitää viettää tänä vuonna pienellä porukalla. Mukavaa joulun odotusta. P.S. Mistä toi vika kuva on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marja ja kiva kun ilahdutit viestillä! Maskiasia on tosiaan herkkä juttu, sillä olen itsekin huomannut ettei kaikki niitä käytä. Jonkun kerran kun on käynyt useammassa paikassa, on maskit loppuneet autosta ja silloin on kyllä ihan rikollinen olo kun menee ilman sitä kauppaan pistäytymään. Samoin tulee katsoneeksi itsekin vähän vinoon maskittomia.
   Tänään olikin monen päivän jälkeen niin ihana valo heti aamusta - ihanaa! Mieluummin vähän kylmempää ja valoa, minulle sopii se. Sinä oletkin tehnyt aina kaikenlaista askaretta, mitä olen ihastellut Instassa. Se on hieno taito ja tuo paljon iloa kun osaa ja etenkin viitsii tehdä. Ja niin saa myös yksilöllisyyttä.
   Vika kuva on Tallinnasta, parin vuoden takaa.
   Leppoisaa joulunodotusta sinullekin!

   Poista
 6. Väsymys on tosiaan aikamoinen, sitä tämä pimeys ja harmaus saa aikaan. Olen ollut etätöissä maaliskuusta alkaen, omat etunsa tässä on mutta se että on pelkästään kotona alkaa kyllä ahdistaa. Aikaisemmin työpäivän jälkeen ihana kun tuli kotiin, mutta nyt on jatkuvasti täällä niin kyllä siinä alkaa seinät kaatumaan päälle :( Liikunta kyllä tuo helpotusta, koirien kanssa pitkät lenkin, salilla on voinut vielä toistaiseksi käydä, käsityöt, lukeminen, kynttilät palamaan illalla, ehkä lasillinen viiniä :) Jouluksi tulossa lapset kotiin ja sitten mennäänkin jo kevättä kohti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tartun ensimmäiseksi tuohon kevättä kohti! -asiaan. Minähän alan odottamaan kevättä jo heti joulun jälkeen, joulu korjataan pois heti pyhien jälkeen ja sitten alkaa odototus!
   Etätöissä on monille varmasti paljon etuja kun ei tarvitse lähteä ja säästyy konkreettisesti aikaakin. Varjopuoliakin on, kuten sanoit, monenlaisia.
   Sinun valonhetkesi kuulostavat mukavilta, pidän itsekin samoista asioista - arjen pieniä kohokohtia, ja lasi viiniä silloin tällöin maistuu kyllä!
   Ihanaa joulunodotusta ja jos emme kuule, tunnelmallisia joulunhetkiä koko perheen voimin <3

   Poista
 7. Ulkoilu valoisan aikaan ja toisen kerran illalla on tuonut piristystä, samoin leipominen, kahvittelu, ystävien kanssa puhelimessa puhuminen, kynttilät. Ja kokkailu. Kirkasvalo käytössä jo syyskuusta. Jotenkin ei tänä vuonna niin raskasta, ja joulujuttujenkin puuhailu on ollut kivaa. Askartelin kranssit ikkunaan ja kukkia on koko ajan pöydällä. Siinä näitä hyvän mielen juttuja, joita näköjään on aika paljon! Ja tuon urban knit kirjan aion hankkia itselleni 💕 jouluna ollaan miehen kanssa kahden, ei uskalla kokoontua, emmekä ole lasten kanssa tavanneet livenä pitkään aikaan. Hyvää joulun odotusta, toivottavasti tämä ankea eristyksen aika pian päättyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania valojuttuja sinulla ja kuulostaa siltä, että olet nauttinut tästä myöhäissyksystä :) Kaksi lenkkiä päivässä on niin hyvä juttu, olen nimittäin itsekin tehnyt sitä muutamana päivänä. Iltapimeällä saatan kävellä vain 20 minuuttia, mutta hengittelen syvään ja yritän ahmia happea. Mieli virkistyy ja on hyvä mennä nukkumaan.
   Kukat, oksat ja havut tuovat tunnelmaa ja joulufiilistä ja itsetehdyt kranssit kuulostavat niin ihanilta. On niin upeaa, että osaat tehdä itse ja että viitsit tehdä <3 Arvostan kovasti!
   Jouluaika on monessa perheessä vaikea ja vielä iso kysymysmerkki. Mutta jos asiaa ajattelee pragmaattisesti, aatto on vain yksi päivä ja tänä vaikeana vuotena on tärkeämpi asia pysyä terveenä.
   Kiitos paljon, samoin sinulle mukavaa joulun odotusta :)

   Poista
 8. Aivan ihana postaus, rauhoittava ja miten kauniit kuvat ja tunnelmat. Onko teillä kirkasvalolamppua, täällä kylvetty sen valossa kolmisen viikkoa ja mitä ihmettä mieli on paljon parempi.

  Hitsi pitääkö tässä oikeasti alkaa kastautumaan kylmässä meressä, jotta nukkuisi paremmin. Kaikilta kuulee tämän harrastuksen terveyshyödyistä, mutta vilukissaa hirvittää.

  Olet muuten aivan ihana tytär ja ihanat teidän äiti ja sinä. <3

  Sydämellistä viikonloppua ja itsenäisyyspäivää Maarit. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos niin paljon Tiia <3 Meillä ei ole sitä lamppua, mutta ne korvavalot löytyy, mitkä oli muutamia vuosia sitten iso hitti :o)
   En tiedä kuinka paljon on korvien välissä tuosta avannon tai nyt kylmän meren uniin vaikuttavasta merkityksestä, mutta ainakin itse uskon siihen ja toki myös lisäntyneen lenkkeilyn. Jos ajattelet uintia, suosittelen että menet ensin kävelemään niin että saat itsesi vähän hikeen ja veren kiertämään - väsyneenä tai vähän viluisena sitä ei kannata yrittää - ei onnistu multakaan. Nyt oli viikko väliä ja olin yksinkertaisesti niin väsynyt ja jotenkin lamaantunut, että olin kylmissäni koko ajan joten ei pystynyt menemään.
   Onneksi on äiti <3
   Ihanaa viikkoa Tiia ja toivottavasti saat nukuttua paremmin <3

   Poista
 9. Kiva lukea asioita, jotka piristävät sinua, niiden ei tosiaan tarvitse olla isoja. Ihana kosmetiikka, tuoksu, kaunis toppi. Minulla on joku outo väsymys meneillään, vaikka toisaalta olen tsempannut ulkoilussa ja kuntoilussa. Mutta uni maistuu aina vaan, merkki talviunille kömpimisestä varmaan. Valoisaa viikkoa ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tunnistan itsessänikin noita väsymyksen merkkejä, ei oikein saa nyt aikaiseksi mitään ja aika vaan lipuu käsistä. Mutta ehkä näin on tarkoitettu, elämmehän pohjoisessa eikä kaamoskaan ole kaukana... Onneksi tänään heräsi rusottavaan taivaanrantaan pitkästä aikaa ja se tuntuikin ihanalta. Silti olen iltaisin jo 9 jälkeen ihan tattis. Nyt valvonkin poikkeuksellisen pitkään, kun aloin lukemaan ja vastaamaan kommentteihin :)
   Kiva kuulla että olet lisännyt ulkoilua ja liikuntaa, se kyllä tekee hyvää myös mielelle.
   Hyvää yötä <3

   Poista
 10. Kauniita kuvia ja ihanaa, että olet löytänyt neulomisen terapeuttisen voiman:)
  Käsillä tekemisen ilo tuo minulle ainakin piristystä ja sielu lepää.

  VastaaPoista