perjantai 11. joulukuuta 2020

Verikokeilla tietoa terveydestäsi ja tukea hyvinvointiinsi

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Terveystalo

Kun jätin työelämän taakseni, jäi samalla myös työterveyshuollon huolenpito ja monien terveyteeni ja hyvinvointiini liittyvien asioiden aktiivinen seuranta tutkimuksilla. Päätin kuitenkin jo silloin viitisen vuotta sitten, etten jätä näitä tärkeitä terveysasioita hoitamatta, koska muun muassa kolesteroliarvoni on ollut koholla jo vuosikausia. 

Elän suhteellisen terveellistä elämää - liikun useina päivinä viikossa, en tupakoi, paino on ikäiselleni normaali, alkoholia käytän niin kuin normaali ihminen käyttää ja kokkaan varsin monipuoliset ja terveelliset ruoat itse. Olen miettinyt asian niin, että koska olen itselleni tärkeä, haluan huolehtia jatkossakin terveydestäni hyvin ja olen päättänyt seurata sitä aktiivisesti erilaisin tavoin. 


Käyn suositusten mukaan vuoden parin välein hammaslääkärissä/hammashygienistillä, silmänpohjakuvauksessa (glaukooma on sukurasite), gynekologilla ja rintojen ultrassa/mammografiassa. Jäädessäni pois työelämästä huomasin aika pian, että on myös mahdollista teettää laajoja laboratoriotestejä ilman lääkärin lähetettä.
Veriarvoja seuraamalla voi jopa ennaltaehkäistä sairauksia ja mahdolliset puutostilat voivat aiheuttaa oireita (esim. väsymys tai heikotus), joiden syy selviää vasta laboratoriokokeissa. On silti muistettava, että on muitakin tekijöitä, joita on syytä tarkkailla kuten esimerkiksi verenpaine. Meillä se hoituu kotimittarilla.


Teetin itse ensimmäisen  Naisen tutkimuspaketti -laboratoriotestin Terveystalossa 3 vuotta sitten ja nyt marraskuussa uudelleen tämän yhteistyön yhteydessä. Terveystalon Naisen laajaan tutkimuspakettiin kuuluu 26 verestä mitattavaa eri arvoa ja linkistä ilmenee myös mitkä kaikki kuuluvat testiin. 
Käyn läpi tässä niistä ne, mitkä mielestäni jokaisen olisi hyvä tutkituttaa: kolesteroli, d-vitamiini ja ferritiini. Omista arvoistani 4 oli viitearvon ulkopuolella eli kokonaiskolesteroli, LDL-kolesteroli, leukosyytit ja d-vitamiini - todella tärkeät arvot, mutta onnekseni poikkeamat eivät olleet kovin suuria. 

Ylhäällä kolesteroli ja d-vitamiini; alhaalla leukosyytit ja ferritiini

KOLESTEROLI

Kolesterolista puhutaan niin paljon ja tietoa on runsaasti saatavilla, joten se on varmasti kaikille tuttu asia - tai uhka. Omalla kohdallani kolesterolin seuraaminen on elintärkeää, sillä olen perinyt senkin vanhemmiltani ja tämä tarkoittaa sitä, että arvoja on seurattava aktiivisesti, sillä korkealla kolesterolilla on yhteys sepelvaltimo- ja muihin sydänsairauksiin. 
Vuonna 2017 kokonaiskolesterolini oli 7,5, vuonna 2019 6,3  ja tänä vuonna edelleen 6,3. Arvot ovat laskusuunnassa, mikä on todella ilahduttavaa. Hyvä kolesteroli HDL on noussut ja on viitearvojen sisällä, huono LDL ei ole viitearvoissa, mutta on laskenut (vuonna 2017 se oli 4,8 ja nyt 3,5) eli kaiken kaikkiaan suuntaus on hyvä. Sukuperimä vaanii kuitenkin taustalla ja kolesteroli on ehkä eniten pinnalla arjessani, syömisissä ja muussa elämässä. 

Olen tehnyt tietoisesti muutaman ryhtiliikkeen, joista kerroin tässä blogikirjoituksessani eli liikunta ja ruokavalio ovat olleet omalla kohdallani avaintekijät arvojen paranemiseen. Tuossa kirjoituksessa annan vinkkejä myös siitä, mitä olen jättänyt pois ja mitä olen lisännyt ruokavaliooni.

Lisätietoa kolesterolista ja sen mittaamisesta sekä ajanvaraus löytyy Terveystalon tietopaketista.


FERRITIINI

Kehon rautavarasto eli ferritiiniarvo on ollut jostain syystä koholla myös edellisessä, vuonna 2017 tehdyssä testissä. Kun viitearvo on 10-150 välillä, arvo oli tuolloin 183,9 ja nyt 139,4. Ferritiiniarvo laskee raudanpuutteesta aikaisemmin kuin hemoglobiini, joten se on tärkeä mittari myös anemian arvioinnin suhteen ja jo alle 30:n arvoa pidetään raudanpuutteena. 
Voit lukea tästä linkistä lisää ferritiinistä ja raudanpuutteesta.

D-VITAMIINI

D-vitamiini -arvo on hiukan alle viitearvon. Hyvin varmasti se johtuu siitä, etten ole syönyt D-vitamiinia päivittäin - se on vain unohtunut. Tämä oli erinomainen muistutus siitä, että ohjeita tulee noudattaa eikä sitä ole turhaan määrätty.  D-vitamiini mielletään usein ’luustovitamiiniksi’, mutta se on oleellisessa roolissa osteoporoosin ehkäisyn lisäksi myös sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen ja monen muun taudin hallinnassa.

Tämän linkin takaa löydät lisätietoa asiasta: Terveystalon tietopaketti/d-vitamiini.

Leukosyytit olivat hiukan alle viitearvon ja se on asia mikä jäi selvitettäväksi. Poikkeama on pieni, sillä oma arvoni oli 3,1 ja viitearvot ovat 3,4 - 8,2. 


Veriarvojen seuraamisesta on tullut tärkeä osa omasta terveydentilastani huolehtimisessa. Se on helppoa ja vaivatonta, koska laboratoriotesteihin pääsee ilman lääkärin lähetettä varaamalla ajan suoraan Terveystalon ajanvarauksesta haluamaansa laboratorioon. Tulokset tulivat nopeasti, sillä kävin aamulla testissä ja jo samana iltana putkahti tekstiviesti että valmista on.

Latasin myös Terveystalon Oma terveys -applikaation puhelimeeni ja sieltä näkee selkeästi ja havainnollisesti kaikki tulokset, viitearvot sekä mahdolliset poikkeamat. Samalla oli varsin kätevää tutkia myös vuoden 2017 tuloksia; niinikään kaikki lääkärissäkäyntini Terveystalossa olivat näkyvillä.
Jokaisen mitatun arvon kohdalta löytyy kompaktisti lisätietoa, mutta jos poikkeama on suuri, on tietenkin syytä keskustella lääkärin kanssa. 
Mikäli kaipaa pikaista lääkärin kommenttia poikkeama-arvoon, maksullinen chat-palvelu hoituu tarvittaessa nopeasti klikkaamalla ’osta chat’ -nappia. Jos laboratoriokokeissa ilmenee viitearvojen ulkopuolisia tuloksia, Terveystalolla on mahdollisuus saada jatkohoitoa koko hoitoketjun osalta – kaikki eri alojen asiantuntijat ovat tavoitettavissa yhden katon alla.

On niin huoletonta, kun tietää nyt missä mennään - ei tarvitse miettiä eikä olla huolissaan näiden suhteen. Veriarvojen seuraaminen on ollut itselleni tärkeä osa hyvinvointiani ja on itse asiassa kannustanut mukavalla tavalla kohti entistä terveempiä elämäntapoja ja miettimään myös ruokatottumuksia. Kun valmistan itse kaiken ruoan, voin vaikuttaa siihen, kuinka terveellisesti syömme. Ja ravinnolla on liikunnan lisäksi iso merkitys moneen asiaan. 
Pidän itseäni taloudellisena ihmisenä ja säästän monessa asiassa niin paljon, että mahdollistan terveydestäni huolehtimisen. 


Pidetään huoli itsestämme - tämä on asia mihin voimme itse vaikuttaa!

Oletko sinä käynyt tai oletko ajatellut meneväsi laajaan verikokeeseen tai mittauttamaan d-vitamiini- tai ferritiiniarvoja? Seuraatko ylipäätänsä aktiivisesti omia arvojasi?

Maarit
20 kommenttia:

 1. Olipa mielenkiintoista luettavaa. Ferritiini arvoja en tiedä, hemoglobiini viimeksi oli jotain 136. Kolesteroli 4,7. Juu ei ole sukurasitetta eli tässä osasyy, miksi syön mitä sattuu ja paljon suklaata, kun arvot niin hyvät. Tavallaan katalaa tämäkin.

  Näitä on tässä iässä varsinkin todella hyvä seurata, mutta muistan kyllä parikymppisenä, kun hyvällä ystävällä oli tuolloin jo kolesteroli yli 6 ja joutui jättämään aidon voin leivän päältä ja laittoikin aina ison nokareen. Kolesteroli laski sillä, mutta nyt kun on saman ikäinen kuin minä, on taas aika korkea.

  Ihanaa viikonloppua Maarit. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Tiia ja kiitos jälleen kun kommentoit <3
   Sulla ei tosiaan ole hätää kolesterolin kanssa, se on käsittämättömän alhainen - lucky you. Se on ymmärtääkseni niinkin, että jos on sukurasitteena korkea arvo, sitä ei välttämättä saakaan alenemaan ilman lääkitystä vaikka kuinka söisi terveellisesti; mutta tämä on vain oma käsitykseni.
   Olen myös kuullut, että varsin nopeasti muutamassa viikossa joku oli saanut arvon selvästi alas jättämällä mm kovat rasvat pois, lisäämällä liikuntaa ym. Jokainen henkilö on yksilö ja kolesterolin 'hoito' yksilöllistä.
   Tärkeää on silti seurata sitä!
   Ihanaa viikkoa Tiia ja toivottavasti voit nauttia joulunalusajasta ilman suurempaa stressiä <3

   Poista
 2. Vuosi sitten otettiin laaja kattaus ja kaikki veriarvot onneksi viitearvoissa. Kolesteroli on edelleen "kuin nuorella tytöllä". Muistan kun kolesteroli otettiin edellisen kerran monta vuotta aiemmin, ei mittaaja ollut uskoa arvoja, vaan tarkasteli niitä useamman kerran.

  Tänä vuonna kävin muissa asioissa lääkärissä ja hän suositteli vain kahden arvon mittaamista tällä kertaa kun kyselin asiasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistä näitä alhaisen kolesterolin leidejä oikein tulee, sinäkin :) !
   Eikös olekin huojentavaa kun tietää että arvot ovat kunnossa <3

   Poista
 3. Ihanat kuvat on tässäkin postauksessasi! Tuli valtava porkkanaraasteen himo ja puolukat saivat veden kielelle.
  Veriarvojani tutkailtiin tarkasti, kun toissa vuonna oireilin monella tavalla. Syytä romahtaneille ferritiiniarvoille ei tutkimuksissa löytynyt, mutta raudan säännöllinen syöminen on nyt nostanut arvot paremmiksi. Olossani huomaan valtavia muutoksia parempaan päin ja kollegan sanoin sen huomaa. Onneksi työterveyden kautta olen päässyt tutkimuksiin sujuvasti. Omasta hyvinvoinnista on tärkeää pitää huolta varsinkin, jos sukurasitteita on. Niin minullakin, monenlaisia.
  Sinulla on ihailtavan terveelliset elintavat ja arvot kohdallaan elämässäsi. Sopusointuista! Sydämellisin terveisin Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Tuija ja kiitos paljon :) Niin ilahduttavaa kuulla, että voit nyt paremmin <3 Sinulla rauta, minulla D, ja nyt kun luen viimeisiä uutisointeja myös sen koronalta mahdollisesti suojavilta ominaisuuksilta. Hyvä että olemme aktiivisia ja tutkitutamme, näin pääsemme kiinni oireisiin ja niihin voidaan puuttua sekä hoitaa tarvittaessa.
   Pidetään huolta itsestämme - kalleimmasta mitä meillä on <3

   Poista
 4. Minulla seurataan noita rauta-arvoja ja muitakin, koska kärsin anemiasta ja ferritiinit ovat pahimmillaan olleet alle 3. Kyllä on tosiaan tärkeää tietää missä mennään oman terveyden kanssa.
  Mukavaa viikonloppua sinulle Maarit <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Outi! Kiitos sinullekin että otit kantaa :) Anemian hoito on tärkeää, koska vaikuttaa yleiseen jaksamiseen ja sitä kautta elämänlaatuun ja päivittäiseen jaksamiseen.
   Reipasta joulunalusaikaa sinulle <3

   Poista
 5. Hyvä muistutus taas mennä kokeisiin parin vuoden jälkeen! Itselläni huolena lähinna ferritiini, joka on laskenyt lihansyönnin vähenemisen jälkeen. Vaikka hemoglobiinini on 127 on ferritiini vain 37. Sitä sitten yritän nostaa erilaisilla keinoilla. Rasva-arvoistani olen ylpeä, kiinnitän hyvien rasvojen syöntiin todella paljon huomiota, ja kovia rasvoja en vaan tule nauttineeksi paljon. Liikuntaa tosin pitäisi lisätä, sillä arvot saisi vieläkin paremmiksi. Triklyseroli arvot myös tarkeät rasva-arvoissa. D-vitamiinia 50ug joka aamu huikalla Camelinaöljyä. Näin se rasvaliukoisena imeytyy paremmin. Ja D-vitamiini arvo olikin viimeksi mitattaessa 95.
  Tervellinen elämä voi olla nautinnollista ja ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Triklyseridi siis, ei triklyseroli ...

   Poista
  2. Hei Leena, ihailenkin sun sitkeän tiedostavia ruokailutottumuksia ja onkin kiinnostavaa jutella sun kanssa näistä ja uusista terveellisistä ruoista ja muista. Onko camelinassa d-vitamiinia, pitää oikein tarkistaa se...
   Eiköhän tehdä seuraavaksi kävelytreffit :) ja voi olla!

   Poista
  3. D-vitamiinipillerin siis nielen Camelina -huikalla, itsessään sitä deetä ei Camelinassa kai ole, mutta se rasvahappokoostumus on loistava.
   Joo kävelylle mennään!

   Poista
 6. Hienoa, että todella pidät noin hyvää huolta terveydestä. D-vitamiini on ihan äärimmäisen tärkeä, ja niin moneen vaikuttava, joten yritä muistaa sitä popsia. Itse olen olen kieltämättä hieman huono näissä terveysasioissa, ehkä ovat liian lähellä arkea mutta yritän nyt vähän muistutella itsenäni myös. Terveysala on muuttunut kyllä huomattavasti viime vuosien aikana, ja kiva että labroihin pääsee nykyään myös ilman lääkärin lähetettä. Ihanaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole itsekään mestari lisäravinteiden syömisessä, siksi olenkin pitäytynyt vain näissä tärkeissä vitamiineissa - ja D:n syönti aktivoitui kuin iskusta, kun sain nämä tulokset.
   Tosiaan kaukana on ne ajat, että piti aina mennä lääkärin kautta, että pääsi esimerkiksi verikokeisiin. Sehän oli myös resurssien tuhlaamista, usein kun on kysymys terveyden hoitamisesta ja tilanteen tarkistamisesta - ja sitten tarvittaessa lääkäriin, mihin pääsee täältä Terveystalon kautta tarvittaessa kätevästi tulosten tultua. Onneksi on näin!

   Poista
 7. Mielenkiintoinen postaus! Minä olen käynyt myös ilman lääkärin lähetettä mittauttamassa veriarvojani. Niinkuin Sari tuossa sanoo, D-vitamiini on äärimmäisen tärkeä vitamiini. Se vaikuttaa ihmisen terveyteen kokonaisvaltaisesti. Minä otan nykyään D-vitamiinia 50 ug päivässä. Ja noita kolesteroliarvojasi jäin "tutkimaan", otin omat testitulokseni myös esiin. Minulla ylittyy myös tuo kokonaiskolesterolin arvo, sen pitäisi olla alle 5mmol/l - minulla 5,9. HDL oli ok. Mutta LDL eli haitallinen kolesteroli ei ole viitearvoissa. Nyt pitäisi lopettaa kokonaan huonojen rasvojen syöminen!
  Kiitos innostavasta postauksestasi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, kiitos Tuula! Erityisesti nyt korona-aikaan suositellaan myös huolehtimaan D-vitamiinin tasosta, sillä arvellaan sen antavan suojaa myös sille. Tämä verikoe tuli juuri oikeaan aikaan, sillä lisäsin D-vitamiinin syöntiä välittömästi.
   Kannattaa tosiaan kiinnittää huomioita rasvoihin, niitä voi parantaa ruokavaliossa todella paljon, monin keinoin. Leivoin muffinsseja vastikään ja ohjeessa oli 200 g voita, mutta korvasin sen reippaasti 1,5 dl:lla rypsiöljyä - koostumuksessa ei huomannut yhtään mitään. Tai no, ne olivat supermehukkaita ja pehmeitä, jospa se olikin öljynkin ansiota, sillä voihan kovettuu...
   Jatketaan taistelua kolesterolia vastaan!

   Poista
 8. Mulla on vielä se "onni" (miten sen nyt ottaa :)), että on olemassa työterveyshuolto (Terveystalossa), jota tosin en muuten ole onneksi joutunut juurikaan käyttämään, mutta tuleepahan ainakin käytyä näissä perusterveystarkastuksissa säännöllisesti. Joskin 5 vuoden välein vaan ainakin tähän asti, mutta muuten ei tulisi ehkä käytyä edes niin usein.

  Olet ensimmäinen, joka itseni lisäksi mainitsee koholla olevan ferritiinin. Ekalla kerralla säikähdin, kun oli todellakin koholla (muistaakseni jotain 250), mutta lääkärin mukaan vaati vain säännöllistä seurantaa ja vasta jos alkaa lähennellä tuhatta, pitää ruveta toimenpiteisiin (eli käytännössä poistamaan verta säännöllisesti, ainakin näin ymmärsin). Tuli vaan niin iso pelästyminen tuosta korkeasta arvosta, kun ei ole hyvä sekään. (Tähän olisi todella surullinen tarina kerrottavana, mutta koska se ahdistaa edelleen itseänikin, en sitä kirjoita. Toivon vaan sydämestäni, ettei kukaan alkaisi syömään lisärautaa tutkituttamatta omia arvojaan ensin. Itse melkein meinasin, mutta onneksi menin testiin ensin. Muuten olisi saattanut käydä huonosti. Hemoglobiini kun ei kerro ferritiiniarvosta mitään.)

  D-vitamiinia ollaan syöty miehen kanssa (ja toivottavasti pojatkin) 50-100 mikrogr päivässä jo vuosia ympäri vuoden. Eikä kyllä koskaan olla kipeinäkään (kopkop) plus että nyt luin, että hyvät D-vitamiiniarvot saattavat säästää koronan pahemmalta versiolta. Tai siis oikeastaan se artikkeli meni niin, että vaikeista oireista kärsineillä on todettu alhaisia D-vitamiiniarvoja. Eli tärkeä monessakin mielessä. Sitä arvoa vaan en ole koskaan itseltäni mitannut. Eihän se välttämättä kaikki imeydy, mutta uskallan veikata, ettei arvo huonokaan ole. Ja kyllä ristiriitaisuus noissa D-vitamiinisuosituksissakin välillä mietityttää, että syödäänkö jo liikaa, muttei ole ainakaan vielä mitään haittavaikutuksia ilmennyt.

  Tämä oli tärkeä aihe ja kirjoitus. Kiitos siitä Maarit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annukka kovasti, kun jaksoit taas kirjoitella. Kommenttejasi on aina tosi kiva lukea ja niistä saa paljon hyödyllistä tietoa, kuten nytkin. Työterveyshuolto pitää meistä kyllä hyvää huolta ja niin moni asia onkin hoitunut aikanaan sitä kautta.

   Onneksi tuhanteen on vielä matkaa ja mietin sitäkin, ettei näistä omista arvoistani ole kukaan sanonut, että niitä tulisi seurata. Kuinkahan moni syö vitamiineja ja ravintolisiä varmuuden vuoksi, kun kuvitellaan, että niistä on puutetta. Tässäkin kohtaa voi vain todeta, että kannattaa testauttaa ensin - kuten esimerkkisi kertoo.

   Olen kuullut viime aikoinan monilta, että syövät D:tä ympäri vuoden kuten tekin, selvästi yli suositusten. Olen nyt lisännyt tämän testin perusteella annosta entisestä 20 mikrogrammasta (mikä on tosi vähän, nyt olen huomannut!) 100, jopa 120:een. Luin myös tuosta mahdollisesta yhteydestä koronaan ja onhan nyt kiinnostavaa seurata sitäkin, miten se vaikuttaa flunssiin ylipäätänsä.

   Nämä ovat kiinnostavia asioita, ja onhan tässä kyse tärkeistä ihmisistä - meistä itsestämme <3

   Kaunista, raikasta ja reipasta uutta vuotta Annukka <3

   Poista
 9. Hei,

  Kiinnostavaan keskusteluun vielä yksi kommentti. Kyllähän sitä hyvä on itsestään pitää huolta. Kuka sinusta huolehtii, jos et sinä itse. Minä itse olen käyttänyt kolesterolilääkitystä jo 35-vuotiaasta alkaen rankan sukurasituksen vuoksi. Minun tavoitteeni on nähdä lapsenlapseni, ettei kävisi niinkuin omalla isoäidillä, joka kuoli keväällä vain 48-vuotiaana, kun itse synnyin saman vuoden talvella.
  Sitten vielä Osteoporoosihoitajan vinkki D-vitamiinin unohtaville, ottakaa vaikka viikon annos yhdellä kerralla. D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini ja imeytyy hiljalleen eli on turvallista toimia näin.

  Mukavaa ja terveellistä vuoden jatkoa kaikille!
  -jousinainen-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,
   Niin surullista kuulla, mutta kiitos sinulle kun jaoit kokemuksesi. Mietin niin samoin kuin sinäkin, on niin monia asioita mihin voimme vaikuttaa - ja monesti aika vaivattomastikin - elämällä terveellisesti.
   Ja kiitos vinkistä, en ollut itsekään tullut ajatelleeksi tätä liukoisuusasiaa.
   Valoisaa ja reipasta vuotta sinullekin!
   Maarit

   Poista