sunnuntai 7. helmikuuta 2021

Pakkaspäiviä mökillä - helmikuu 2021

Kirjoitin tämän jutun myös siksi, että muistaisimme tulevina vuosina millainen talvi oli nyt, helmikuussa 2021. Aika rientää niin nopeasti että menneiden vuodenaikojen säät ja touhut unohtuvat yhtä vauhdilla, ellei niistä jää jotain kiintopistettä tai tapahtumaa.

Emme ole koskaan olleet näin aikaisin mökillä. Toissa vuonna menimme sinne ensimmäisen kerran helmikuun lopussa ja viime vuonna vasta vapuksi. Säät määrittelevät kauden alussa ja lopussa lähtemisiämme, koska emme ole enää riippuvaisia työajoista tai viikonlopuista. Sinne ei tee mieli lähteä pitämään sadetta tai ja nyt huomattiin sekin, ettei myöskään liian kova pakkanen ole hyvä ajankohta.

Toisen sääennusteen mukaan piti olla noin -8 astetta, mutta nyt kävikin niin että toinen ennustaja pitikin paikkansa. Mittari laski yöllä lähelle kahtakymmentä ja päivisinkin reippaasti yli kymmeneen. Kun taloa ei ole suunniteltu varsinaiseen talviasumiseen, sen lämmittäminen oli kokopäiväistä hommaa. Tuli montaa kertaa miettineeksi, että onneksi ei purettu tätä isoa varaavaa takkaa sisustuksellisen avaruuden saamiseksi! Saunaan ei uskaltanut jättää vesiä jäätymisen vuoksi, ämpärit ja vesisäiliö piti tyhjentää päivittäin ja kantaa seuraavana päivänä uudet vedet. Vesi tulee tontin rajalle ja senkin systeemin pitäminen sulana vaati omat hommansa. Ulko-wc:nkin käyttö oli myös melkoista selviytymistä eikä tämän vuoksi iltaisin uskaltanut juoda juuri mitään.

Pölyä kertyy kummasti vaikka mökillä ei olla oltu sitten lokakuun ja sitä ihmettelinkin, mistä sitä oikein tulee. Tietää mitä on edessä kun varsinainen mökkikausi taas alkaa. Kaikkien hyllyjen siivoaminen, ikkunoiden pesu, lattioiden pyyhkiminen - lattiat likaantuvat hetkessä, koska meillä ei ole eteistä vaan tullaan suoraan olohuoneeseen. Tai on meillä eteinen, mutta se on vanha sisäänkäynti pihan puolella ja siitä on tullut lähinnä ulkovaatteiden säilytyskaappi. Toin kotoa tänne neilikat ja koska ne ovat vielä aivan virkeät, ne lähtivät mukanamme takaisin kotiin.

Merikarvianjoen ihastuttava koskipaikka, Holmankoski, keskustassa

Mutta päivät olivat mitä kauneimmat! Aurinko paistoi siniseltä taivaalta ja saatiin nauttia upeista pastellinvärisistä auringonnousuista ja hiipuvista päivistä oranssinkultaisen auringon laskiessa mailleen. Tähän aikaan vuodesta ei voi puuhastella pihalla, joten ainoa ulkonaolemismuoto mökillä on käveleminen pikkuteitä ristiin rastiin. Pakkasen purevuutta lisäsi tuuli, mutta se sopi miehelle, sillä hän pääsi pitkästä aikaa leijasurffaamaan jäällä. 

Eläinhavaintoja ei juuri tällä reissulla ollut. Yhtenä iltana havahduimme molemmat terassilta kuuluvaan kummalliseen kovaääniseen sihinään ja tassuttelun ääniin. Ainoa mikä meille tuli mieleen, oli supikoira ja sen ääni on kimeän äänen lisäksi juuri tuollainen. Merikotkat tulivat lähelle rantaa aterioimaan naapurin verkoista jättämiä lahnoja. Pari lokkia lenteli rannalla, mutta siinä oli kaikki.

Aamut ovat täälläkin ihanimpia hetkiä vuorokaudesta. Kahvintuoksu, Radio Suomen alueohjelmat, täydellinen hiljaisuus ja valkenevan päivän kauneus.

Maarit

20 kommenttia:

 1. Aivan mahtavia talvikuvia! Tuli ikävä kunnon talvea. Sää harmaata ja sameaa, saharahiekkaa täällä Alppien pohjoispuolellakin ilmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kelikin oli mitä parhain ja talvimaisemat kohdillaan! Kylläpä hiekka leviää pitkälle, tuulten mukana tosin saattaa ilmaantua jopa tänne asti. Toivotaan valoisampia päiviä :)

   Poista
 2. Upeita kuvia! Kyllä talvi onkaunis,kun sellainen nyt saatiin!
  Mutta ymmärrän,että talviasuminen ottaa koville, mikäli mökki ei ole siihen suunniteltu. Ajattele miten ihmiset ennen asuivatkaan ja kaikki oli kovan työn takana, asiat mitkä ovat meille niin helppoja nykyisin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollut superkaunista! Mieluummiin kipakka pakkanen ja lunta kuin ikuinen harmaus ja sohjo. Mummo kuului niihin, jotka ovat eläneet kovan elämän ja vielä yksin neljän pienen tytön kanssa. Osaan arvostaa <3

   Poista
 3. Onpa kaunista. Kauneus varmasti korvasi vähän lämpöäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nautin suunnattomasti ja kuten kirjoitinkin, aamut ovat mun juttuni. Aurinkoinen ja energisoiva aamu :)

   Poista
 4. Miten upea talvirauha siellä ja maisemat! On kyllä ollut ennätyskauniita talvipäiviä, joten nautitaan niistä : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan rauha, se tuntui niin tarpeelliselta - seuraavan kerran sitten kun lämpötilat laskevat keväisemmälle tasolle.
   Ihanaa päivää sinne!

   Poista
 5. On kyllä niin kaunista ja teidän mökki on aivan upealla paikalla. Kuvista kuitenkin näkee, että on ollut kylmät pakkaspäivät <3
  Ihanaa viikkoa sinulle Maarit <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, se on niin rauhallisella paikalla, mutta on se kaukanankin...
   Nautitaan pakkasista ja valosta <3

   Poista
 6. Teillä on valtavan kaunis mökkipaikka. Voin kuvitella lämpimän kesäillan tuolla saunan kuistilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloin se on parhaimmillaan ja kun sitten myrskyn suunta osuu pihalle, sen todella tuntee nahoissaan :)

   Poista
 7. Tää talvi on ollut ihana. Tammikuusta alkoi kunnon talvi, mun mielestä olisi voinut alkaa jo ennen joulua. Tää valo mikä tällä hetkellä on, on uskomaton. Kaksi talvea tuli kärvisteltyä sitä pimeyttä ja loskaa niin tää talvi on niin tervetullut. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin olisi! Kunnon talvi on tilauksessa vastaedeskin. Vaikka nytkin aamulla on puolipilvistä, silti aamu on valoisa - lumella on valtava merkitys! Ihanaa!

   Poista
 8. Ihania kuvia, minäkin toivottavasti suuntaan lähiviikkoina Merikarvialle. Peukut sopivalle pakkassäälle! T Ingrid

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, sitten tiedätkin paikkakunnan hyvin :) Toivotaan kaunista ja valoisaa kevään etenemistä!

   Poista
 9. Dear Maarit, your cottage is a beautiful place and the surrounding area is also unique. With your great pictures, I start to dream of vacation.
  A big hug
  Sigrid

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you so much dear Sigrid. I'm so happy that we have this nature everywhere with lots of space, no people... It's the best place to relax <3
   Hope you can have at least a short vacation in near future!
   Warm wishes, Maarit

   Poista
 10. Mukava päästä mökkeilemään kuviesi myötä! Lämmityspuuhat ovat tuttuja meille osana arkea, mutta tämä on onneksi talviasuttava hirsitalo, jossa kyllä kovimmilla pakkasilla oli aika vilakkaa alakerran nurkissa. Tuulinen sää ja kalsean kostea on pahin, mutta tällainen kaunis aurinkoinen, kuiva pakkassää ihana! Nyt on saatu talon seinustoille kunnon lumivallit, jotka lämmittävät. Kiitos, kun jaoit talvitunnelmianne! Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen pahoillani myöhäisestä vastauksestani Tuija. Kiitos kovasti että aina jaksat ja viitsit kommentoida <3 Talonne on idyllinen ja ihana, mutta varmasti ikä tuo tullessaan juuri noita haasteita. Se on myös elämäntapa, johon kuuluu välillä vilakat nurkat ja taas toisaalta kesällä vastapainona tunnelmallinen pihapiiri ja puusaunan lempeät löylyt.
   Helmikuu lähenee jo loppuaan ja maaliskuulla voi alkaa tunnelmoimaan jo hivenen keväästä, terkuin Maarit

   Poista