sunnuntai 21. maaliskuuta 2021

Kevään tyylivinkki: avara pääntie (hoikentaa)

Vaatteiden mittasuhteilla on iso merkitys kokonaisilmeeseen, sen on huomannut niin monta kertaa, kun peilin edessä kokeilee väärän mittaisia tai väärän levyisiä housuja. Kun pukee omiin mittasuhteisiin väärän tyyppisiä vaatteita, näyttääkin yhtäkkiä vähän leveämmältä, tai pituudesta häviää optisesti iso pätkä. 

Kaula-aukko on mielestäni yksi tärkeimmistä elementeistä vaatteissa - liian pieni kaula-aukko, sen lisäksi että se ahdistaa, se antaa vaikutelman lyhyemmästä kaulasta. Väitän myös, että laaja kaula-aukko antaa illuusion hoikemmasta kokonaisolemuksesta. 

Kaula-aukon ei tarvitse olla liian antava alaspäin, kohti rintoja. Se voi olla venemuotoinen, v-aukko, pehmeän pyöristetty v-aukko tai paidan ylimmät napit reilusti auki jättämällä saatu avarampi kaula-aukko. 

Kun meidän iässämme puhutaan paljon kasvojen liftaamisesta, miten saisi alaspäin laskeutuneita piirteitä nostettua muuten kuin kirurgin veitsen avulla, yksi tekijä on myös tämä kaula-aukkoasia. Laaja kaula-aukko nostaa piirteitä ylöspäin.
Hiuksilla on myös merkitystä ja usein se, että ne ovat pois kasvoilta tai korkeintaan hartioiden yläpuolelle ulottuvat, nostaa piirteitä ylöspäin.  Ei se toki kaikkien kohdalla ole niin, myös henkilön pituus vaikuttaa  kokonaisuuteen. Itsellä huomaan heti tunkkaisuuden tunteen, kun laitan liian pienen ja pyöreä kaula-aukkoisen paidan päälle.Venemallinen kaula-aukko toimii sekä neuleissa että puseroissa. Neuleen alle voi pukea kauniin topin eikä haittaa vaikka rintsikoiden kaunis pitsiolkain pilkistää olkapäältä. Yläkuvan raitapaidan kaula-aukon resorissa on takana huomaamaton kuminauha, joka pitää sen hyvin päällä eikä ole lainkaan tunnetta, että sitä pitäisi nykiä ylöspäin.


Tämän tunikan kaula-aukko on laaja, mutta silti se on reipas eikä mene seksikkyyden puolelle mitä en kaipaa yhtään pukeutumiseen. Tämä muoto sopii ihan yhtä lailla arkivaatteeseen kuin juhlaankin.


Paitis ilman kauluksia on myös vaihteeksi raikkaan näköinen ja kun siitä jättää pari ylintä nappia auki, se avartuu entisestään kauniin v-muotoiseksi.

Edit: Instan puolella oleviin kommentteihin liittyen tuli mieleeni vielä se, että monet kokevat etteivät voi tai halua pitää avointa kaula-aukkoa, koska iho decoltee-alueella on ryppyinen. Minullakin on monien vuosien auringonoton jäljiltä jäänyt ristikkomaista ryppyä, mutta en kiinnitä siihen lainkaan huomiota. Kokonaisuus on tärkein tässäkin asiassa.

Oletko samaa mieltä asiasta ja oletko pohtinut kaula-aukkoasiaa ja sen merkitystä ilmeeseen?

Maarit


22 kommenttia:

 1. Kiitos Maarit! Oli kiva huomata, että juuri samoilla linjoilla olen ollut kaula-aukon muodon suhteen. Johtunee siitä, että olen tällainen nippanappa 160 cm pitkä. Erityisesti venepääntie on aika ihana, joskus tosin vaikea löytää. Toinen hankala juttu on löytää sitä kauneinta valkoista t-paitaa, eikä pelkästään kaula-aukosta johtuen. Miksi, Oi miksi kaula-aukko on niissä niin usein liian pieni ja suorastaan tiukka. Muutoinkin jutustasi tuli niin kiva keväinen fiilis, kun oli keväisiä alaisia ja kauniita kuoseja ja värejä. Mukavaa kevätviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, että kaula-aukon muoto vaikuttaa yleisilmeeseen myös pituuden - tai lyhyyden suhteen. Olen itse 162 cm, joten samaa luokkaa olemme :) Venepääntie ei olekaan kovin yleinen, mistähän se johtuu kun olisi kuitenkin niin edullinen monille ikäisillemme. Nyt äkkiä ei tule mieleen muita t-paitavinkkejä kuin Zara, sillä olen ostanut sieltä vuosien mittaan sekä v- että reiluja o-aukkoisia. Tänä vuonna ei ole tullut katsastettua. Teen monesti niin, että ostan pari jos/kun löydän sopivan mallin, juuri siksi kun niitä on niin vaikea löytää.
   Valoisia kevätpäiviä!

   Poista
 2. En tiedä kuulostanko enää uskottavalta, mutta sulla on kyllä kyky valita aiheita, jotka sattuu jotenkin olemaan itselleni aina samoihin aikoihin ajankohtaisia. Niinkuin nyt tämä kaula-aukkoasia, jonka kanssa olen täällä paininut omia vaatteitani läpikäydessäni.

  Vaikka olisi muuten joku tosi kiva pusero tai paita, mutta kaula-aukko häiritsee, ei vaan kertakaikkiaan tule pidettyä, vaikka ostaessani olen varmaan ajatellut, että "no, kyllä siihen tottuu". Ei totu. Ja sen verran olen tullut järkiini, että enää en edes osta itselleni epäsopivan mallisella aukolla varustettuna mitään. Ja se itselleni kaikkein huonoin mahdollinen on pyöreähkö tai sellainen lievästi veneenmallinen pääntie, joka ei ole avoin, muttei tiukkakaan. Ei vaan kertakaikkiaan sovi mulle.

  T-paidoissa suosin tiukahkoa kaula-aukkoa, mutta kaikkein paras on V:n mallinen, muttei liian syvä. Veneet ei mulle sovi, mutta sitten taas pieni kilpikonnakaulus (onko tuo oikea sana?) kyllä.

  Ja se on jännä, kuinka sinulla näyttää omasta mielestäni aika avonainen kaula-aukko ihan "normaalilta" ja "siveältä" (sori nää mun termit, ei irtoa nyt parempaa :)), mutta itse samanlaisessa varmaan koko ajan pälyilisin, että onkohan nyt kuitenkin pikkasen liikaa. Ja siltähän se itse ylhäältäpäin katsoen helposti näyttää, vaikka peili kertoisi muuta.

  Ja mehän siis ollaan muistaakseni sentilleen samanmittaisia. Ja oletettavasti samankokoisia muutenkin, sen kertoo se kaunis kaapissa sopivaa tilaisuutta odottava paita :)

  Kiitos taas kivasti kirjoitetusta asiallisesta aiheesta Maarit

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Annukka! Kiitos siitäkin, että jaksat aina niin kommentoida tänne ja perehdyt asiaan <3
   Kaula-aukolla on tosiaan merkitystä! Sen huomaa niin monista lukijoiden viesteistäkin mitä sain myös Instan puolelle.
   Sen minäkin olen huomannut, ettei niihin totu, jos joku arveluttaa ostohetkellä - kannattaa vain jättää sinne. Tosin nykyään on helpompaa, kun voi myös sovitella rauhassa kotona, katsoa kokonaisuutta ja palauttaa jos on ihan mahdoton.
   Huvitti tuo siveys, mutta tiedän just mitä tarkoitat. En halua näyttää liioin seksikkäältäkään, mutten siveältäkään. Mitähän siinä välissä voisi olla...? En tosiaan etsi itsekään avonaisilla katseenherättämistä, vaan selkeyttä, mutkattomuutta, reippautta, raikkautta - jotain sen suuntaista yleisilmettä.

   Paita sai hyvän kodin ja se varmasti on sun juttu :)

   Koitetaan kestää sateentuhruiset ja harmaat päivät, kuten tänään - se sulattaa lumet.

   Mukavaa alkanutta viikkoa!

   Poista
  2. Kiitos vastaviestistä Maarit.

   Jälkikäteen tuli mieleen, että sana jota mietin, oli säädyllinen. Sellainen hyvän maun mukainen. Siveä kuulostaa turhankin siveältä :). Joskin mies antoi yhdelle mun puserolle nimeksi ”Nunnapaita”. On mun lempparipusero :). Harmaa ohut neule, jossa on lisänä valkoiset kaulukset, jotka on pysyvästi ”kiinni”.

   Poista
  3. Hih - miehet ne keksii aina! Kyllä meilläkin kuulee vaikka ja mitä, ja nauretaankin niille :)

   Poista
 3. Dear Maarit, I've never really thought about the neckline in clothing. I think you always reach for what suits you intuitively and what you feel comfortable in. But you convinced me with the large neckline, there is something to it and your examples are very nice.
  with love
  Sigrid

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you so much dear Sigrid,
   Happy to hear that there was some insipiration for you. I have always admired your elegant boho style and could learn from your style <3
   Lots of hugs,
   Maarit

   Poista
 4. Olen ehdottomasti samaa mieltä kanssasi kaula-aukon koon ja mallin vaikutuksesta kokonaisuuteen. Mutta minua rintsikoiden olkaimien näkyminen häiritsee (ovat ne miten kauniit tahansa), miksi niitä muuten edes kutsuttaisiin alusasuiksi.
  Aurinkoista kevättä!
  - Seijahannele

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaula-aukko on tärkeä, ei olkaimien näkyminen - ja olkoon ilo silmälle jos sattuu vilahtamaan :)
   Valoisaa kevättä sinullekin Seijahannele!

   Poista
 5. Hei Maarit, sinulla on taito kiteyttää asiat loistavasi ja saada lukija pohtimaan. Ajattelen säännöllisesti, miltä kokonaisuus näyttää ja onko siinä mukava olla. Jälkimmäinen on tärkeää arjessa ja no joo juhlassakin (joita ei enää edes muista olevankaan ;). Valkoista teepaitaa en osaisi kuvitella päälleni minkäänmuotoisella pääntiellä.

  Tuota pyöreää kaula-aukkoa jäin oikein mietiskelemään, koska lempparimekoissani on kaikissa sellainen. Lisäksi nämä pitkät kutrini taitavat vetää piirteet alaspäin. Voi apua, nyt iski kriisi! Ei vaan, luotan omaan ja kanssaihmisteni makuun. Useilta olen saanut kivoja kommentteja tyylistäni. Tässäkin asiassa mottoni: Kokonaisuus ratkaisee, toimii. Huomenna taidankin ensimmäisen lämpimämmän päivän kunniaksi kietaista kivan nutturan, kun pipotta taitaa tarjeta.

  Elättelen kukkamekkohaavetta, jonka ukon toteutuvan, kun sitä vähiten osaa odottaa.

  Keväisin tunnelmin, Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pst. Piti vielä lisäämäni, että rakastan vilahtavia pitsiolkaimia ja avonaisia hulmuhelmoja.

   Poista
  2. Kiitos Tuija paljon; vaikkei tämä elämän suurimpia asioita olekaan, niin iloa tuottavia ainakin. Eikä niin vakavaakaan, on minullakin pyöreitä ja poolojakin löytyy, vaikka vähemmän olen niitä pitänyt. Se on juuri niin kuin sanot - kokonaisuus on tärkeä. Ja hyväntuulinen olemus, millaisen käsityksen olen sinustakin saanut kuvien perusteella :)
   Mukavuus on kyllä tärkeää, ei pysty mitään kireää tai muulla lailla epämukavaa laittamaan päällensä.

   Kukkeaa keväänodotusta!

   Poista
  3. Nutturakaan ei saa kiristää! ;) Rentoa pääsiäisen aikaa ihanainen! Tuija


   Poista
 6. Kaula-aukolla on tosi iso merkitys yleisilmeeseen, olen aivan samaa mieltä! Mä tykkään itselläni eniten v-aukosta, tiukat ja ahtaat poolokaulukset on ihan no-no. Kiskoisin niitä kuitenkin pitkin päivää väljemmiksi. Sen sijaan sellainen väljä poolo on minusta aivan ihana ja jopa sensuelli tietyllä tapaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väljät poolokaulukset onkin ihania! Pehmeän pörröinen lanka ja herkullinen väri - pitäisköhän neuloa sellainen ensi talveksi...
   V-aukko toimii ohuissa neuleissa tosi hyvin ja niitä on onneksi vuodesta toiseen saatavilla, klassikkomalli, joka ei petä.

   Poista
 7. Tämä on niin totta. Varsinkin uhkeapovisten kannattaa vältellä pieniä o-aukkoisia päänteitä, ne korostavat liikaa ja hullunkurisesti muotoja. Tai tietysti joku voi sitä halutakin, itse en :)

  Tällä hetkellä tosi monet mekot ovat kireällä o-aukkoisella pääntiellä ja siksi en löydä kivaa mekkoa. Ahdistaa sellaiset, ihan kuin ei saisi henkeä. t. Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä toinen joka välttelee liikoja muotoja, ei niitä kyllä liiaksi olekaan, mutta mieluummin nekin neutraaleina eli vaikka pidän avarista kaula-aukoista, en halua ylimääräistä uhkeutta tosiaan.
   Oletko katsastanut kietaisumalleja, niitä on mielestäni ollut aika hyvin saatavilla?
   Mukavaa kevään odotusta sinulle!

   Poista
 8. Olen huomannut, että minulle ei sovi kaulukset paidassa ja muutenkin kaikki tuntuu kuristava, joten suosin yleensä v-kaula-aukkoja tai sitten sellaisia vähän leveämpiä (vaikkakin pyöreitä) kaula-aukkoja. Todellakin näillä on merkitystä.
  Mukavaa viikkoa sinulle ihana Maarit <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä; kaulukset ovat helposti 'vähän liikaa' tai sitten ilmettä voi avartaa avaamalla muutamia nappeja. Onneksi on niin paljon vaihtoehtoja nykyään :)
   Tässä jo viikko vierähtikin, joten mukavaa uutta viikkoa Outi <3

   Poista
 9. Your outfits are super cool!

  www.prosphairshop.com

  VastaaPoista