maanantai 28. kesäkuuta 2021

Kahvihetkiä vuosien varrelta

Kaupallinen yhteistyö: Wilfa

Rento kahvila rinteessä Lloret de Mar, Espanja Costa Brava

Jostain syystä arkistoon on kerääntynyt lukuisia kahvikuppikuvia. Kahvihetkiä on ikuistettu vuosien varrella mökillä, Thaimaan rannoilla, kaupunkilomilla, kotona, yksin, kaksin ja porukalla. Ei siinä siltikään ole ihmettelemistä, sillä kahvihetki on ollut aina erityinen ja erityisen tärkeä elämässäni. Rakastan kahvin tuoksua. Mahtaakohan tuoksuun liittyä jonkinlaista taikavoimaa, kun heti tulee niin hyvälle tuulellekin. Saatan nimittäin keittää kahvit yhtäkkiä just ennen kuin pitäisi alkaa siivoamaan, haluan viettää virkistävän ja energisoivan kahvihetken ennen ikävämpää puuhaa. Tulee niin hyvä fiilis, kun istahtaa nojatuoliin kahvimukin kanssa, vaikka imuri nököttää lattialla odottavasti. Ensin huvi, sitten työ.
Kahvilassa tilaan yleensä aina suodatinkahvin, syönpä sitten suolaista tai makeaa. Jälkiruokana espresso maistuu parhaimmalta.
 

Kevään ensimmäisiä ulkokahvitteluja on perinteiset kevättalkoot pikkumökillä. Risujen keräämisen ja haravoimisen lomassa nautitut termarikahvit maistuvat jotenkin paremmalta. Tätä hetkeä on odotettu jo niin paljon kevättalven mittaan, lumien sulamista niin että pääsee aloittamaan pihan siistimisen talven jäljiltä. Maa voi olla vielä jäässäkin, mutta se ei haittaa, tehdään niitä töitä mitä pystyy - ja pääasiahan on yhteinen kahvihetki lohileipien ja rinkilöiden kera.


Kun uusi lehti putkahtaa laatikkoon, sitä ei aletakaan tuosta noin vaan selailemaan. Lehden korkkaaminen  vaatii siihen hetkeen virittäytymisen - ja kahvikupposen (ja joskus keksinkin). 


Reissuilla Thaimaa ei ole kahvimaa eikä hyvä kahvi ole siellä itsestäänselvyys. Pikkuruinen balilaishenkinen Praseban-hotelli Pranburin kylässä, missä olemme olleet monena vuotena, tarjoaa myös hyvää kahvia. Minulla on ollut tapana jäädä istumaan yksin avonaiseen aamiaistilaan meren äärelle vielä aamiaisen jälkeen kun mies jo lähtee pakkailemaan surffikamoja. Joinakin aamuina kirjoittelin, joskus vain istuin ja kuuntelin aaltojen kohinaa, ja lintujen kimakkaa laulua extrakupposen äärellä. Nautin olostani ja siitä hetkestä. Kunhan on mahdollisuus matkustaa, sinne lähdetään uudelleen.  

Praseban-hotelli Pranburi, Thaimaa


Kun olemme pidemmillä reissuilla ja olemme vuokranneet asunnon, pyrimme selvittämään mahdollisuuksien mukaan etukäteen minkälainen kahvinkeitin kohteessa on. Kun olemme liikenteessä, kahvittelemme matkan varrella mutta keitämme kahvia myös todella paljon asunnolla. Olemme kokeneet ikäviä yllätyksiä joillakin reissuilla ja päätimme hankkia jo vuosia sitten pienen ja kevyen kapselikeittimen, joka otetaan nyt mukaan. 

Possukahvit kotona terassin siivouksen ja sisustamisen jälkeen


Kotona meillä on käytössä sekä suodatin- että espressokeitin. Olemme olleet jo pitkään tyytymättömiä suodatinkeittimeemme, sillä kahvin maku on muuttunut eikä se enää maistunut. Toinen asia oli kahvin lämpötila; se jäähtyi liian nopeasti vaikka kahvi valui suoraan termariin. 

Molemmat asiat korjaantuivat uuden keittimen myötä ja kahvin maku nousi suorastaan uudelle tasolle. Saimme käyttöömme tämän yhteistyön myötä Wilfa Svart Performance -keittimen. Lämpötila-asia korjaantui saman tien. Saattaa olla, että jotkin keittimet on suunniteltu vain isompien määrien keittämiseen, mutta tällä voi keittää 1-12 kuppia ja lämpötila pysyy samana, kuumana. Kahvin maku on myös käsittämättömän hyvä ja on helppo yhtyä niihin kommentteihin, mitä luin netistä keittimestä.
Erinomainen yksityiskohta on irrotettava vesisäiliö eli se täytetään suoraan hanasta. Se on kätevää eikä ole sitä vaaraa, että kannussa olisi edellisestä keittämisestä jäänyttä rasvaa ja aikaansaamaa sivumakua. Vesipumppu tyhjentää kahvia keitettäessä veden kokonaan säiliöstä, joten aina on puhdasta ja raikasta vettä keittimessä. Kone myös sammuu automaattisesti 40 minuutin kuluttua.
Tämä on heittämällä markkinoiden tyylikkäin laite ja sopii meidän keittiön tyyliin. Lasikannu lasikahvalla tekee siitä lähes sisustuselementin, mitä kahvinkeitin ei yleensä ole. Viiden vuoden takuu kertonee myös laadusta.


Kuppi höyryävää, sopivasti vahvaa kahvia ja luihin ja ytimiin menevä tuoksu muodostavat lähes voittamattoman tunnelmaparin. Elämä on joskus pieniä hetkiä ja tunnelmia ja tämä on yksi niistä.

Kiinnostaa, miten sinä koet kahvihetken - vai onko tee suosikkisi? Ja onko vinkkejä uusista hyvistä suodatinkahvilaaduista?

Maarit

6 kommenttia:

 1. Ihania kahvihetkiä ja niin kaunis uusi keitin! Kyllä minullakin menee kahvi ennen teetä, vaikka teestäkin tykkään. Omia suosikkikahvejani ovat latte, cappuccino sekä kesäisinä päivinä kylmä frappé.
  Ihanaa kesäkuun viimeistä viikkoa sinulle Maarit <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tee on välillä hyvää ja maistuvaa, lähinnä meillä liittyy pimeneviin iltoihin ja iltapalaan. Tiedätkö etten ole koskaan maistanut frappea, pitäisi varmasti korjata tilanne :)

   Leppoisaa heinäkuuta, etenkin jos sinulla on lomakuu... <3

   Poista
 2. Wonderful coffee moments dear Maarit and I really like your motto: first have fun, then work.
  Best regards
  Sigrid

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. However, sometimes it's hard to admit this motto :D But if you still do the work, it's okey.
   I wish you lovely summer days dear Sigrid and thank you for your comment <3

   Poista
 3. Aivan ihania kahvihetkiä ja niin kiva nähdä niitä täällä, sillä nehän on mitä rakastan ja ollut oman instani keskiö 7 vuotta. :) Täällä on kahvikone ja jauhan pavut, juuri annoin meidän Mocca Masterin pojalle, mutta haaveissa on myös tavallinen suodatinkahvikone, sillä kahvikone on vähän niin kuin arjen luxusta ja ns. itselle kahvia laittaessa. Mutta kun keitellään isommalle porukalle, kahvikone on auttamattoman hidas, kun teet kahvin kerrallaan. Tuo Wilfa on todella kaunis ja meillä on joskus ollut Wilfan keitin ja olin todella tyytyväinen, mutta senkin annoin silloin joskus pojalle, kun muutti kotoa. Olisikohan aika hankkia uusi.

  Kahvihetket vaan on parhautta, nautitaan niistä. Sydämellistä viikonloppua Maarit. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mehän juodaan kohta yhdessä kahvit, me kahvin rakastajat, Porvoossa <3
   Sama meilläkin, kahvikone löytyy, mutta ilman suodatinkeitintä ei tule toimeen, kuten sanoit. Vievät muuten aika paljon tilaa keittiön tasoilta ja vaihtelen niiden paikkoja tuon tuosta, kun silmä vaatii muutosta :)

   Ihanaista viikonloppua ja lomailua Tiia <3

   Poista